WERKEN OP BONAIRE

Jouw carrière op Bonaire

Azuurblauwe zee, parelwitte stranden, flamingo’s, heerlijke temperaturen en een chille eiland vibe: bon bini na Boneiru. Bonaire is, samen met Aruba en Curaçao, een van de drie ABC-eilanden en een zeer geliefd vakantieland. Voor Nederlanders een stuk minder bekend dan Curaçao, maar waarom eigenlijk? Op dit Caribische paradijs kun je heerlijk relaxen. Klinkt perfect? Waarom zou je niet (tijdelijk) gaan werken op Bonaire? Bij YoungCapital hebben wij leuke vacatures voor Bonaire, dus ook wel zo handig om dan wat meer achtergrondinformatie te krijgen, voordat je zo’n grote stap zet, toch? In dit artikel leggen we je uit waarom werken op Bonaire leuk is, wat de voor- en nadelen zijn, wat je moet regelen en meer. Lees ook eens ons artikel over wonen op Bonaire voor meer achtergrondinformatie.

Ben je warm geworden? Dan begin je het liefst zo snel mogelijk al met werken op Bonaire. Eerst moet je nog een leuke baan op Bonaire vinden. Dit kan gemakkelijk via YoungCapital, door ons ruime aanbod aan vacatures op Bonaire.

Waarom werken op Bonaire?

Als je (tijdelijk) wilt verhuizen naar Bonaire, zul je waarschijnlijk ook op zoek moeten naar een baan op Bonaire. Het is misschien het kleinste ABC-eiland, maar het heeft alsnog veel te bieden. Op Bonaire zeggen ze: Once a visitor, always a friend. Buiten dat het ‘t hele jaar door lekker warm is en het prachtige stranden heeft, biedt het ook genoeg mogelijkheden om te werken op Bonaire als Nederlander. De grootste werkgever van Bonaire is de overheid en natuurlijk het toerisme. Of neem een kijkje bij onze vacatures voor onderwijs op Bonaire. Zoals elke bestemming, heeft het zo zijn voor- en nadelen om te wonen en werken op Bonaire. Benieuwd? Lees snel door.

Voordelen van werken op Bonaire

 • Omdat Bonaire valt onder Caribisch Nederland, mag je met een Nederlands paspoort uit Europa, maximaal drie maanden werken zonder een schriftelijke Verklaring van Rechtswege.
 • Geen taalbarrière; hoewel de Nederlandse taal op Bonaire minder standaard is dan op buureiland Curaçao, wordt het wel gegeven op school. Daarnaast spreken ze op Bonaire goed Engels.
 • Drukke werkweek gehad? Na je werk plof je zo het strand op. Relaxter dan dat krijg je het bijna niet.

Nadelen van werken op Bonaire

 • Het minimumloon per maand bedraagt voor iemand van 18 jaar USD 715,14. Dit is omgerekend 629,44 euro. In Nederland is het minimumloon voor een 18-jarige € 850,50. Een stuk meer dus, maar dit is ook afhankelijk van de wisselkoers.
 • Daarnaast is ook het gemiddelde maandsalaris op Bonaire lager. Dit bedraagt € 1.201 en in Nederland is het zo’n € 2.604.
 • Het prijsniveau op Bonaire ligt iets hoger dan in Nederland, omdat alles moet worden ingevoerd. Met name als je uiteten gaat, het kopen van kleding en de prijzen in de supermarkten. Maar met de Nederlandse prijzen van tegenwoordig, zijn we wel wat gewend.

Bonaire

Informatie over werken op Bonaire

Als je gaat wonen en werken op Bonaire, wil je natuurlijk ook weten wat je voorafgaand aan je vertrek nog moet regelen. Op Bonaire gaat alles wat minder snel dan je in het drukke Nederland gewend bent. Een reden hiervoor is dat de temperaturen (voor een groot deel van het jaar) hoger zijn dan in Nederland. Hierdoor ga je automatisch dingen langzamer doen, zoals wat rustiger lopen. Bezweet op werk aankomen? Nee dankje.

Werkcultuur

Nederlands en Papiamento zijn de officiële talen op Bonaire. De meeste inwoners spreken ook Engels en Spaans. Toch handig als je gaat werken op Bonaire en zelf moeite hebt met vreemde talen. De communicatiestijl is meestal sterk afhankelijk van hoe goed je de andere persoon kent. Mensen hebben de neiging om directer te zijn naarmate ze meer vertrouwd zijn met elkaar. Wat wel erg belangrijk is: iemand een goede dag/avond wensen bij aankomst en vertrek. Doe je dit niet, dan zou je als onbeleefd worden beschouwd. Oei. Aan het begin van een zakelijke relatie wordt het vaak als beleefd beschouwd om een klein presentje mee te nemen. Een warme handdruk is dan voldoende bij zowel mannen als vrouwen.

Op Bonaire wordt er met tijd wat anders omgegaan dan in Nederland. Er is zoiets als "Bonaire tijd" waar er 15 tot 20 minuten speelruimte is. Een overeenstemming bij onderhandelingsgesprekken duurt vaak wat langer, dus wees geduldig. Tijdens zakelijke afspraken wordt er verwacht dat je ook zakelijk gekleed gaat. Bij mannen kan dit een overhemd met stropdassen zijn, afhankelijk van de situatie. Voor dames geldt een jurk, blouse of blazer.

Feestdagen

Bonaire heeft, net als elk ander land, officiële feestdagen. En ook handig als je gaat werken op Bonaire als Nederlander: deze komen bijna allemaal overeen met de feestdagen van Nederland. Onderstaande feestdagen zijn op basis van het jaar 2022:

 • Nieuwjaarsdag / Maskarada - 1 januari;
 • Carnaval - 19 en 20 februari;
 • Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
 • Pasen - een dag in maart of april;
 • Koningsdag - 27 april;
 • Dia di Rincon - 30 april;
 • Dag van de arbeid - 1 mei;
 • Hemelvaartsdag - een donderdag in mei of juni;
 • Pinksteren - een zondag in mei of juni;
 • Bonaire dag - 6 september;
 • Kerst - 25 en 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Lijkt het je heerlijk om te werken op Bonaire? Snappen we. Wel moet je voor vertrek eerst nog het een en ander regelen. Heb je een Nederlandse nationaliteit? Dan heb je voor een verblijf van langer dan 180 dagen een verblijfsvergunning nodig. Daarnaast is er een speciale werkvergunning vereist als je gaat werken op Bonaire. Europese Nederlanders hebben vrije toegang tot Bonaire tot maximaal zes maanden per twaalf maanden. Werken op Bonaire mag maximaal drie maanden zonder een schriftelijke Verklaring van Rechtswege. Voor een langere periode moet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Check de website van Rijksdienst Caribisch Gebied voor meer informatie hierover.

Wil je weten hoe je aan een appartement komt op Bonaire en wat je nog meer moet regelen voor vertrek?

Je leest het op onze wonen op Bonaire pagina.


Vergeet daarnaast niet een verzekering af te sluiten als je gaat wonen en werken op Bonaire. Check wel goed dat het niet gaat om een reisverzekering. Je hebt namelijk een verzekering nodig die speciaal voor werken in het buitenland is.

Via YoungCapital werken op Bonaire

Zoek je een (tijdelijke) baan op Bonaire? Hopi bon. Dan zit je bij YoungCapital aan het juiste adres. Check onze vacatures op Bonaire en lees ze goed door, want er zijn regelmatig banen waarbij het een en ander al geregeld is, zoals vlucht en verblijf. Het verschilt per vacature wat er voor jou mogelijk is. Wil je precies weten wat wij voor je kunnen betekenen als je gaat werken op Bonaire? Neem dan gerust contact op, want YoungCapital informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw tropische avontuur.

Pink beach, Bonaire

Check onze vacatures op Bonaire

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Kan ik als Nederlander werken op Bonaire?

 • Ja, dit kan zeker. Je moet wel een Verklaring van Rechtswege aanvragen en vervolgens kun je in ons ruime aanbod aan vacatures op Bonaire een leuke baan op Bonaire zoeken.

 • Hoeveel verdien je op Bonaire?

 • Als je gaat werken op Bonaire, moet je wel weten dat het gemiddelde salaris een stuk lager ligt dan in Nederland. De heerlijke island vibe maakt dat dan weer wel goed.

 • Wat voor vacatures zijn er op Bonaire?

 • Op Bonaire vind je verschillende vacatures. Check alle vacatures op YoungCapital en wie weet staat jouw droombaan daar wel tussen.

Bekijk ook eens deze landen en steden