WERKEN IN CANADA

Jouw carrière in Canada

Heb je altijd al willen werken in Canada, maar de stap nog niet genomen? Of weet je dat je tijdelijk wilt werken buiten Europa, maar nog niet precies waar? Canada is dan zeker het overwegen waard. Benieuwd of wonen en werken in Canada iets voor jou is? Of heb jij je besluit al genomen maar wil je je nog wat meer inlezen? Op deze pagina vind je alles over tijdelijk werken in Canada, dus lees snel verder ter inspiratie en informatie.

Heb je interesse om te gaan werken in Canada? Neem dan meteen een kijkje in ons aanbod met vacatures en laat je inspireren!

Waarom werken in Canada?

Wist je dat Canada regelmatig op de VN-lijst met beste landen om in te wonen staat? Het land staat vooral bekend als tolerant en open op het gebied van diversiteit. Klinkt goed, toch? Maar er zijn meer reden waarom je voor Canada zou kiezen als je wilt werken in het buitenland. We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet om je een handje te helpen.

Voordelen van werken in Canada

  • De business etiquette in Canada ligt vrij dichtbij die in Nederland, dus grote kans dat de hiërarchie is zoals je hier gewend bent: je bent altijd welkom om (respectvol) je stem te laten horen, ook al heb je een wat lagere functie.
  • Ben je tussen de 18 en de 31 jaar? Dan kom je in aanmerking voor het International Experience Canada programma, waarbij het goedkoper én makkelijker is om aan een werkvergunning te komen. Verderop op deze pagina leggen we dit programma uitgebreider uit.
  • Gelijkwaardigheid is belangrijk in Canada, dus over het algemeen zul jij je in het land op je gemak voelen als vrouw, LGBTQIA+ en/of POC (person of colour).
  • De diversiteit aan culturele groepen in Canada zorgt ervoor dat je personen kunt ontmoeten van verschillende achtergronden. Leuk én een goede leerervaring!
  • De manier van communiceren in Canada wordt vaak beschreven als direct, maar tactvol. Dit betekent dus dat er niet om de zaken heen wordt gedraaid, zonder bot te zijn.

Nadelen van werken in Canada

  • Het is heel wat lastiger (en duurder) om in Canada een werkvergunning te krijgen dan om in EU-landen aan de slag te gaan.
  • De gebruiken op het werk en in het dagelijks leven liggen dichtbij Nederland. Wil je liever in een totaal andere omgeving zijn? Dan is wonen en werken in Canada misschien niet de beste keuze voor jou.
  • Als je gebruik wilt maken van het International Experience Canada programma, moet je worden ingeloot; er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Canada

Informatie over werken in Canada

Hoewel er raakvlakken zijn tussen de manier van omgang en business etiquette in Canada en Nederland, zijn er natuurlijk nog steeds verschillen. Bang om blunders te maken? Hoeft niet, hoor. Hieronder vertellen wij je alles wat je qua culturele gebruiken moet weten om je voor te bereiden op je tijd in Canada.

Eten en drinken op werk

Volgens de Canadese wet hebben werknemers elke 5 uur recht op 30 minuten pauze. Deze pauze mag niet worden opgesplitst in twee kortere pauzes van een kwartier. Meestal heb je dus tussen de middag een lunchpauze van een half uur, net als we dat in Nederland gewend zijn. Verder zul je geen uitgebreide lunch krijgen: in Canada wordt het diner namelijk als de belangrijkste maaltijd van de dag beschouwd. Die wordt meestal rond 5 uur al bereid. Of je lunch meeneemt naar je werk, daar krijgt of buiten de deur eet, verschilt per bedrijf. Informeer hier dus naar bij je werkgever.

Gewoontes in restaurants zijn in Canada ongeveer hetzelfde als in Nederland. Je wacht netjes totdat iedereen aan tafel zijn of haar maaltijd heeft voordat je gaat eten. Fooien zijn in Canada wat hoger dan in Nederland: 15% wordt beschouwd als het gangbare percentage en je geeft meer als je heel tevreden bent.

Eet je vegan, biologisch of heb je allergieën? Dat is geen enkel probleem in Canada. In de meeste supermarkten is er een groot assortiment aan producten die hier rekening mee houden. Ook worden er veel verse producten verkocht.

Werkcultuur

We noemden het al even: de werkcultuur en business etiquette in Canada komt behoorlijk overeen met die in Nederland. Dit zul je dus wel merken als je tijdelijk gaat werken in Canada als Nederlander. Natuurlijk verschilt het per bedrijf, maar over het algemeen wordt waarde gehecht aan de input van iedere werknemer, ook die van de lagere functies.

Meetings

Tijdens meetings zijn de meeste Canadezen vrij direct, maar wel wat voorzichtiger en tactvoller dan wat wij gewend zijn van veel Nederlanders. Het zal vaker voorkomen dat meetings in de ochtend worden gepland dan in de middag en het is belangrijk om, net als meestal in Nederland het geval is, precies op tijd te komen. Iets eerder of iets later is ook geen probleem, maar veel later dan 10 minuten na de afgesproken tijd wordt gezien als onbeleefd (hoewel het in Franstalig Canada wat normaler is om fashionably late te zijn). Als je problemen hebt en niet op tijd kunt komen, dien je dit aan te geven met een belletje.

Communicatie

Het is in Canada belangrijk om je gesprekspartner altijd in de ogen aan te kijken; het wordt gezien als onbeleefd als je dit niet doet. Belangrijk: Canadezen zijn niet zo van het fysieke contact als hun onderburen in de VS. In Canada is er meestal een armlengte afstand tussen gesprekspartners en gebruiken ze eerder een stevige handdruk dan hugs and kisses zoals Amerikanen. Let wel, de Franstalige Canadezen zijn vaak wat informeler dan hun Engelstalige landgenoten. Dus het kan zijn dat je in bijvoorbeeld Quebec wel twee kussen op de wangen zult zien als formele begroeting.

Gespreksonderwerpen

Een verschil met Nederland is dat Canadezen er meestal oncomfortabel mee zijn om hun persoonlijke leven te bespreken in een werkomgeving; ze houden werk en privé graag gescheiden. Denk er dus aan dat je niet naar persoonlijke dingen zoals familie en relaties vraagt tijdens het werken in Canada.

Werkkleding

Wat betreft de dresscode is het een beetje gelijk met Nederland; het ligt erg aan het bedrijf waarvoor je werkt. Toch kan het geen kwaad om je de eerste paar dagen wat formeler te kleden dan je misschien in Nederland zou doen en dan de dresscode een beetje aan te kijken. Canadezen kleden zich vaak op het weer; dat zijn wij in Nederland ook wel gewend.

Taal

Misschien wel de belangrijkste tip als je gaat werken in Canada: onthoud dat het land tweetalig is! Dus bekijk van tevoren goed welke taal geldt in het gebied waar jij gaat werken en welke taal wordt gesproken op jouw werk.

Feestdagen

De feestdagen in Canada verschillen per regio. Dus op welke dag jij sowieso een betaald dagje vrij krijgt van je werkgever, is afhankelijk van de regio waarin je werkt. Hieronder geven we een overzicht van alle feestdagen die in heel Canada gevierd worden. Vergeet niet de overige feestdagen van de regio waarin jij gaat werken op te zoeken!

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Canada Day - 1 juli;
  • Labour Day - eerste maandag in september;
  • Nationale Day for Truth and Reconcilitation - 30 september;
  • Kerstdag - 25 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Als je gaat werken in Canada is het wel zo handig om te weten wat je daarvoor allemaal moet regelen. Dit lijkt een heel gedoe; dat komt doordat er verschillende opties zijn qua visa en werkvergunningen. Welke heb je dan precies nodig? We bespreken ze één voor één.

eTA (electronic travel authorization)

Een eTA is geen visum of werkvergunning, maar een verplichte reistoestemming. Dit elektronische document moet je aanvragen als je korter dan zes maanden in Canada wilt verblijven als toerist, om familie te bezoeken, om te gaan studeren of voor een zakenreis. Met de eTA mag je geen dienstverband aangaan met een Canadese werkgever, daarom geldt dit document dus in bijna geen enkel geval voor jou. Toch nog even nalezen hoe het precies ziet? Check het op de website van Visum Buitenland.

International Experience Canada

We noemden het al even: International Experience Canada (IEC). Dit is een programma waarmee je goedkoper en gemakkelijker tijdelijk (tot één jaar) kunt werken in Canada als Nederlander. Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en de 31 jaar bent. Ieder jaar wordt er een beperkt aantal van deze visa beschikbaar gesteld per land, dus je moet wel door een loting komen. Meer over dit programma en hoe je je kunt aanmelden vind je op de website van de Canadese overheid.

Binnen het IEC-programma zijn er verschillende visa waarvoor je je kunt inschrijven. De mogelijkheden voor mensen met een Nederlands paspoort bespreken we hieronder.

Working Holiday Experience: open werkvergunning

Met dit visum kun je een jaar lang reizen en werken in Canada, zonder dat je al een aanbod bij een werkgever hoeft te hebben. Ook mag je binnen jouw jaar in Canada voor verschillende werkgevers aan de slag. Dit is dus het ideale programma als je nog geen baan hebt gevonden en als je, naast werken, ook wilt reizen.

Young Professionals Experience: gesloten werkvergunning

Om dit visum te krijgen heb je al een werkgever in Canada nodig die jou wilt aannemen. Tijdens jouw verblijf in Canada mag je dan ook alleen voor deze werkgever aan de slag. Goed om te weten: je hoeft voor dit programma geen extra kosten te betalen voor je werkvergunning. Dit is bij het Working Holiday Experience programma wél het geval.

Werkvergunning en visum zonder IEC programma

Ben je boven de 30 jaar oud of kom je vanwege een andere reden niet in aanmerking voor een IEC-programma? Dan is het ook mogelijk om een visum en werkvergunning aan te vragen zodat je kunt gaan werken in Canada. Je kunt alleen in specifieke omstandigheden een open werkvergunning krijgen. Benieuwd of dit voor jou mogelijk is? Check het op deze pagina over de open werkvergunning. Een gesloten werkvergunning wordt vaker gegeven. Dus doe je niet mee aan een IEC-programma? Dan is jouw grootste kans om een werkvergunning te krijgen als je een aanbod hebt van een Canadese werkgever. Lees hier meer over op de website van de Canadese overheid. Let op: als je via deze weg een werkvergunning aanvraagt, moet je meestal ook apart een visum aanvragen.

Zorgverzekering

Als je door het ingewikkelde proces van visa en werkvergunningen heen bent, is het volgende om te checken jouw zorgverzekering. Of je een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten in Canada, ligt aan de duur van jouw reis. Ga je korter dan drie maanden wonen en werken in Canada? Dan kun je jouw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Wel moet je checken of je een aanvullende verzekering moet aanzetten voor in het buitenland. Ga je langer dan drie maanden weg? Dan moet je een Canadese zorgverzekering afsluiten. Vaak kan dit via jouw werkgever, dus vraag bij hen na of dit mogelijk is.

Wil je ook weten hoe je aan een woning komt in Canada?

Check onze wonen in Canada pagina.


Via YoungCapital werken in Canada

Als je via YoungCapital gaat werken in Canada, betekent dit dat je al een werkgever hebt gevonden (of in ieder geval gaat vinden voordat je vertrekt). Dat biedt een hoop zekerheid als je liever niet zo ver van huis de diepte in wilt duiken. Wat YoungCapital verder voor je kan regelen, verschilt per vacature, want meestal ligt dit aan de werkgever. Sommige werkgevers regelen een appartement voor hun werknemers en anderen betalen ook het vliegticket. Om precies te weten wat je wel en niet zelf moet regelen, check je goed de vacaturetekst. Natuurlijk kun je altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt.

Canada natuur

Check onze vacatures in Canada

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Heb je een werkvergunning nodig om te mogen werken in Canada?

  • Ja, je hebt een werkvergunning nodig om te werken in Canada. Er zijn verschillende soorten werkvergunning mogelijk, zowel open als gesloten werkvergunningen.

  • Heb je een visum nodig om te mogen werken in Canada?

  • Ja, je hebt altijd een visum nodig om te mogen werken in Canada. Het kan zijn dat de aanvraag van een visum al onderdeel is van de aanvraag van een werkvergunning, dus kijk dit altijd goed na.

  • Mag je met een eTA werken in Canada?

  • In de meeste gevallen is een eTA niet voldoende om te mogen werken in Canada.

  • Wat is International Experience Canada?

  • Dit is een programma voor mensen tussen de 18 en 31 jaar die willen werken in Canada. Als je je aanmeldt voor dit programma, kun je ingeloot worden om een speciaal visum te krijgen dat het makkelijker en goedkoper maakt om te mogen werken in Canada.

Bekijk ook eens deze landen en steden