WONEN IN CANADA

Jouw avontuur in Canada

Canada: het land van de uitgestrekte wilde natuur, hoge levenskwaliteit en tolerante houding tegenover multiculturalisme. Dat dit een prachtig land is om te bezoeken wist je vast al, maar overweeg je ook om tijdelijk te gaan wonen in Canada? Bijvoorbeeld omdat je er wilt reizen en werken in een tussenjaar? Het is logisch dat je dan eerst het een en ander wilt weten. Bijvoorbeeld: is het duur om in Canada te leven? En waar wonen de meeste Nederlanders in Canada? Verder ben je misschien wel benieuwd hoe de lifestyle in Canada eruitziet en wat je kunt verwachten van een appartement in Canada. Goed nieuws: YoungCapital heeft al deze info én meer voor je verzameld op deze pagina. Dus lees snel verder, dan weet je binnen een mum van tijd alles wat je nodig hebt om je voor te bereiden op wonen in Canada.

Benieuwd wat voor werk in Canada wij te bieden hebben? Bekijk dan meteen onze openstaande vacatures.

Waarom wonen in Canada?

Je kunt natuurlijk ook gewoon een rondreis door Canada maken als het land je aanspreekt. Dus waarom zou je tijdelijk verhuizen naar Canada? We sommen de voor- en nadelen hieronder voor je op.

Voordelen van wonen in Canada

 • De meest voorkomende taal in Canada is Engels en daarnaast Frans. Dat geeft je niet alleen de kans om je Engels een boost te geven, maar ook om je Frans weer eens op te pakken als je gaat wonen in Canada.
 • Via het Working Holiday Experience programma kun je heel makkelijk reizen en werken combineren. Dus droom jij ervan om rond te reizen in Canada en onderweg te werken om je reis te financiëren? Dat kan dus gewoon! Lees meer hierover op onze werken in Canada pagina.
 • Misschien niet zo’n spannende reden, maar belangrijk is het wel: de economie van Canada is super stabiel. Dit betekent dat er veel banen zijn in allerlei branches. Grote kans dus dat jij makkelijk aan de slag kunt als je gaat wonen in Canada.
 • Natuur in Canada is heel belangrijk, waardoor er zelfs in de grote steden veel groen te vinden is. Iets voor jou? Dan is Canada de place to be.
 • In vergelijking met EU-landen is het wat lastiger om een visum te krijgen, maar toch is het proces een stuk makkelijker en vlotter dan bij andere niet-EU-landen.

Nadelen van wonen in Canada

 • De verdeling van Franstalig en Engelstalig Canada kan lastig zijn, vooral omdat er ook wat cultuurverschillen tussen de twee zitten. Daarom is het belangrijk er niet vanuit te gaan dat iedere Canadees Engelstalig is.
 • In Canada zijn de kosten voor levensonderhoud relatief hoog. Wel is dit sterk afhankelijk van in welke stad je verblijft.
 • Het is niet altijd even makkelijk om een appartement te vinden in sommige Canadese steden. Gelukkig kun je je hierop voorbereiden door alvast op zoek te gaan als je nog in Nederland bent.

Toronto, Canada

Kosten van wonen in Canada

Wat je kwijt bent aan huur voor een appartement in Canada is sterk afhankelijk van de stad waarin je gaat wonen. In Toronto betaal je voor de huur van een studio gemiddeld zo’n € 1.000 per maand, maar in Vancouver betaal je € 1.300. In Calgary betaal je ongeveer € 725 per maand. Behoorlijk vergelijkbaar met Nederland, dus, waar de huurprijzen ook ongeveer op deze manier verschillen per stad.

Als je de levenskosten van Nederland en Canada met elkaar vergelijkt, valt het op dat dagelijkse boodschappen in Canada een stuk duurder zijn, maar openbaarvervoerkosten en maaltijden in restaurants goedkoper. Internetkosten zijn in Canada veel hoger dan in Nederland, maar elektriciteit, gas en andere maandelijkse basiskosten voor een appartement zijn weer een stuk goedkoper. Alles bij elkaar genomen kun je dus verwachten dat de levenskosten in Canada ongeveer gelijk staan aan Nederland, afhankelijk van de stad waarin je gaat wonen.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 943,-
Huur buiten het centrum € 707,-
Gas, water, licht € 116,-
Internet € 55,-
Mobiele telefoon abonnement € 52,-
Openbaar vervoer € 63,-
Fitness € 36,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Canada

Als je tijdelijk in het buitenland gaat wonen wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorbereid zijn. Daarom hebben wij vast wat info over de lifestyle in Canada en een paar weetjes over het land op een rijtje gezet.

Lifestyle

Omdat er zoveel verschillende culturele groepen in Canada wonen en ieder mens natuurlijk anders is, is het lastig om een duidelijk beeld te geven van de lifestyle in Canada en de culturele gebruiken in het dagelijks leven. Houd daar in ieder geval rekening mee als je gaat wonen in Canada: generaliseren is nooit een goed idee! Waarschijnlijk zul je wel sociale of culturele verschillen zien tussen Franstalige en Engelstalige Canadezen. Over het algemeen zijn de Engelstalige Canadezen namelijk wat meer gereserveerd en gesteld op hun personal space. Ook hechten zij meer waarde aan punctualiteit dan hun Franstalige landgenoten, bij wie arriveren na de afgesproken tijd heel normaal is. Eigenlijk zit je altijd safe als je voor afspraken precies op tijd komt, of een paar minuten later.

Meer weten over communicatie en de (werk)cultuur in Canada?

Lees het op onze werken in Canada pagina.


Weetjes

 • Het minimumloon wordt in Canada per provincie bepaald, dus houd daar rekening mee als je gaat werken en wonen in Canada. De huidige minimumuurlonen vind je op de website van de Retail Council of Canada. Ook het gemiddeld inkomen in Canada verschilt per regio.
 • Canada heeft maar liefst zes tijdzones. Dat komt natuurlijk omdat het het land zo groot is. Kijk dus goed in welke tijdzone je verblijft als je het tijdsverschil met Nederland doorgeeft aan je familie en vrienden.
 • In tegenstelling tot veel Amerikanen, houden de meeste Canadezen erg van hun personal space. Daarom praten ze meestal op een armlengte afstand van elkaar.
 • Als je bloemen geeft wanneer je bij iemand thuis langs gaat, pas dan op dat je geen witte lelies geeft, die worden namelijk gebruikt bij begrafenissen!
 • In Canada geven ze normaal gesproken meer fooi dan je in Nederland gewend bent, namelijk 15% tot 20% van de rekening in restaurants. Ook aan andere dienstverleners, zoals kappers en taxichauffeurs wordt fooi gegeven, zo’n 10% van de rekening.
 • De meeste Canadezen houden er niet zo van om te praten over controversiële of persoonlijke onderwerpen, ook niet op humoristische wijze. Wees daar dus voorzichtig mee.
 • Openingstijden van winkels in Canada variëren. Meestal zijn winkelcentra van 9:00 tot 21:00 open en supermarkten van 7:00 of 8:00 tot wel 23:00. Op zondag zijn sommige winkels wel open, anderen blijven dicht.
 • Pas op als je gaat winkelen: meestal worden de prijzen exclusief belasting aangegeven, dus aan de kassa moet je vaak wat meer neerleggen dan je in eerste instantie verwacht.

Canada

Wat moet je regelen?

Als je tijdelijk gaat wonen in Canada, moet je natuurlijk wel een appartement hebben. Soms kan jouw werkgever je hierbij helpen of heeft het bedrijf zelfs al iets voor je klaarstaan. Maar als je zelf op zoek moet, is het wel zo handig als je weet waar je moet beginnen. Je kunt je zoektocht vast beginnen als je nog in Nederland bent, dan weet je in ieder geval zeker dat je iets hebt als je straks arriveert. Vooral omdat het niet in elke Canadese stad makkelijk is om aan een appartement te komen, is dit een slim idee. Huurwoningen vind je bijvoorbeeld op RentBoard, Rentals, Rentfaster en RentCanada. Wat je precies nodig hebt aan documenten of hoe het huren werkt, kan verschillen per provincie. Wel teken je bijna altijd een leaseovereenkomst, waarbij je ook een aanbetaling doet van meestal één maand huur.

Het is daarnaast belangrijk om een Canadese bankrekening te openen als je gaat wonen in Canada. Moeilijk is dat niet. Je kunt gewoon langsgaan bij een bank bij jou in de buurt. Zorg ervoor dat je jouw paspoort en een adresverificatie bij je hebt. Als niet-Canadees is het ook handig om een referentie van je werkgever mee te nemen. Verder werkt het bankieren in Canada grotendeels hetzelfde als in Nederland: ze gebruiken internetbankieren en geld opnemen kan bij een ATM. Je kunt bij veel Canadese banken ook alvast online een bankrekening openen voordat je in het land aankomt.

Via YoungCapital wonen in Canada

Ga je via YoungCapital aan de slag bij een werkgever in Canada? Dan kan het zijn dat er al het een en ander voor je geregeld wordt, van het vliegticket tot een appartement. Wel verschilt dit per werkgever, dus lees altijd goed door in de vacature waar ze jou mee helpen. YoungCapital vormt hierbij de schakel tussen jou en de werkgever. Heb je vragen? Dan kun je bij ons terecht.

Canada waterval

Check onze vacatures in Canada

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Canada

Valuta Canadese dollar ($)
Officiële taal Engels, Frans
Hoofdstad Ottawa
Tijdzone (wintertijd) GMT-2:30 tot GMT-7
Minimumloon per maand € 1.415 tot € 1.907

Veelgestelde vragen

 • Wat kost het om een appartement in Canada te huren?

 • Dit verschilt enorm per stad en provincie. Gemiddeld genomen over het hele land betaal je zo’n € 944 voor een studio in het centrum en € 787 voor een studio buiten het centrum. Voor een appartement met drie kamers betaal je gemiddeld € 1.513 binnen het centrum en € 1.286 buiten het centrum.

 • Is het duur om in Canada te leven?

 • De levenskosten zijn ongeveer te vergelijken met Nederland als je het gemiddelde neemt van alle kosten. Dagelijkse boodschappen zijn duurder, maar bijvoorbeeld uit eten gaan en met het openbaar vervoer reizen is goedkoper.

 • Waar wonen de meeste Nederlanders in Canada?

 • Op basis van cijfers van 2016 wonen relatief gezien de meeste Nederlanders in Canada in de provincie Brits-Columbia. Als je kijkt naar absolute aantallen wonen de meeste Nederlanders in Ontario.

Bekijk ook eens deze landen en steden