WERKEN IN FRANKRIJK

Jouw carrière in Frankrijk

Frankrijk, het land dat het allemaal heeft. Lekker weer, pittoreske dorpjes, wereldsteden, strand, bergen en natuurlijk heerlijk eten. Wie wil daar nou niet zijn? Jij vast wel. Daarom is tijdelijk werken in Frankrijk de ideale optie voor jou. Je leert een ander land kennen, terwijl je ook nog eens geld verdient. En het fijne is dat je niet eens zo ver van huis bent. Beter kan niet, toch? Maar voordat je je spullen pakt en vertrekt, is het handig om meer te weten over werken in Frankrijk. YoungCapital heeft het allemaal voor je uitgezocht, lees dus snel verder.

Wil je ontdekken welke banen in Frankrijk wij te bieden hebben? Bekijk dan meteen ons aanbod aan vacatures in Frankrijk.

Waarom werken in Frankrijk?

Er zijn zo veel landen waar je naartoe kunt vliegen, dus waarom zou je nou kiezen om (tijdelijk) te werken in Frankrijk? Genoeg redenen, wonen in Frankrijk is natuurlijk ontzettend leuk. Het land is ver genoeg om echt het gevoel te hebben dat je in het buitenland werkt, maar je bent ook zo weer in Nederland. De combinatie van het Franse eten, de architectuur, levensstijl en taal maken Frankrijk zo aantrekkelijk om er te werken.

Voordelen van werken in Frankrijk

 • De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris.
 • Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
 • Vanuit Frankrijk heb je goede verbindingen met Nederland. Je kunt gemakkelijk een trein, bus of vliegtuig naar Nederland nemen.

Nadelen van werken in Frankrijk

 • Engels? Dat kunnen ze wel, maar spreken ze liever niet. Fransen vinden het belangrijk dat je de taal leert als je gaat werken in Frankrijk. Dat is misschien vervelend, maar, zo krijg je wel de motivatie om de taal te leren.
 • Ga je werken in een kleine stad of dorp? Dan is het hebben van een auto een must.
 • Het is bij veel bedrijven gebruikelijk om elke ochtend al jouw collega’s één voor één een hand of kus te geven ter begroeting.

dorpje in Frankrijk

Informatie over werken in Frankrijk

YoungCapital heeft natuurlijk van alles over het werken in Frankrijk voor je uitgezocht. Van de werkcultuur tot de nationale feestdagen, je leest alle info hieronder.

CDD en CDI contract

Er zijn twee soorten contracten waar jij waarschijnlijk mee te maken krijgt als je gaat werken in Frankrijk. Het CDD en CDI contract. Het contrat à durée déterminée (CDD) is een tijdelijk contract dat je meestal voor een periode van ten minste negen maanden krijgt. Werk je langer dan 36 maanden achter elkaar, dan moet je een contrat à durée indéterminée (CDI) krijgen. Een CDI kun je vergelijken met een vast contract.

Werkcultuur

In Frankrijk hebben ze op werkgebied geen laissez-faire mentaliteit. Regels worden precies nageleefd en er is sprake van een sterke hiërarchie. Je spreekt je manager daarom altijd aan met vous, tutoyeren doe je niet zomaar zoals in Nederland. Hoor je jouw manager in een levendige discussie met een collega? Maak je geen zorgen, de Fransen zijn meer gepassioneerd dan Nederlanders. Dat hoort bij werken in Frankrijk.

Fransen zijn minder direct dan de Nederlanders en ook op het gebied van tijd zijn ze wat lakser. Zo kan het zijn dat een vergadering te laat begint en daardoor uitloopt. Er wordt dan van je verwacht dat je gewoon door blijft werken, ook al is jouw werkdag voorbij. Juist omdat de Fransen niet zo direct zijn, is dit handig om te weten. Het wordt namelijk verwacht, maar niet per se uitgesproken.

Om het werken in Frankrijk een succes te maken is het belangrijk dat je de moeite doet om jouw collega’s te leren kennen. Fransen hechten veel waarde aan het opbouwen van persoonlijke relaties met collega’s. Koffiemomentjes met collega’s zijn de standaard. Je kunt dus, net als in Nederland, gewoon over jouw weekend- of avondplannen vertellen zonder je bezwaard te voelen.

Lunchen op werk

Snel een bammetje naar binnen werken achter je bureau? Dat is in Frankrijk interdit. Voor het lunchen neem je de tijd en dat doe je zeker niet achter je bureau. Werken in Frankrijk betekent elke dag uitgebreid lunchen. De lunchpauze duurt vaak een uur of twee, waarbij je rustig aan tafel gaat eten. Sommige bedrijven bieden zelfs vouchers voor restaurants in de buurt, waar je dan op je gemak je lunch kunt opeten. Juist omdat de lunches zo uitgebreid zijn, is er vaak geen sprake van borrels na het werk in Frankrijk. You win some, you lose some, hè?

Feestdagen

Als je gaat werken in Frankrijk is het handig om te weten welke feestdagen er allemaal zijn. Op de nationale feestdagen zijn de overheidskantoren en veel andere winkels en bedrijven gesloten. Dit betekent niet altijd dat je op al deze dagen een vrije dag hebt. Volgens de Franse wet ben je alleen verplicht om op de Dag van de Arbeid een betaalde vrije dag te krijgen.

Jouw werkgever mag over de andere nationale feestdagen zelf beslissen of je betaald vrij krijgt of niet. Maar, zoals je bij de voordelen las, zijn ze in Frankrijk niet zo moeilijk met vrije dagen geven. Vraag hier wel altijd naar bij je toekomstige werkgever, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Hieronder vind je de 11 jours fériés van Frankrijk:

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
 • Tweede paasdag - een maandag in maart of april;
 • Dag van de Arbeid - 1 mei;
 • Fête de la Victoire - 8 mei;
 • Hemelvaart - een donderdag in mei of juni;
 • Tweede Pinksterdag - een maandag in juni;
 • Fête Nationale - 14 juli;
 • Assomption - 15 augustus;
 • Allerheiligen - 1 november;
 • Jour d’Armistice - 11 november;
 • Kerstmis - 25 december.

Woon en werk je in de Alsace regio of Moselle departement? Dan horen Goede Vrijdag en Tweede Kerstdag ook bij de officiële feestdagen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Werken in Frankrijk als Nederlander is très facile. Je bent een EU-burger, dus je hoeft helemaal geen visum of werkvergunning te regelen. Het enige wat jij moet doen is een woning vinden en soms wordt zelfs dat al geregeld door jouw werkgever. Wanneer je langer dan drie maanden in Frankrijk gaat werken, kun je een Carte De Séjour aanvragen, maar dit is niet verplicht.

Het is wel handig om goed na te gaan hoe het zit met jouw zorgverzekering en je moet je natuurlijk uitschrijven in Nederland. Daarnaast is het slim om, als je nog geen Frans kan, een cursusje Français te volgen. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent op het werken in Frankrijk.

Meer weten over wat je moet regelen als je gaat verhuizen naar Frankrijk?

Je leest alle info die je nodig hebt in ons artikel over wonen in Frankrijk.

Via YoungCapital werken in Frankrijk

Helemaal zin gekregen om te werken in Frankrijk? Via YoungCapital is dat zo geregeld. Wij koppelen jou aan een leuke werkgever in Frankrijk en blijven jouw hele werkperiode in Frankrijk bereikbaar voor vragen of advies. Het fijne is ook nog eens dat sommige werkgevers allerlei dingen voor jou regelen. Zo kan het zijn dat jouw vliegtickets of verhuiskosten vergoed worden. Het is ook nog eens mogelijk dat je zelf niet eens voor een woning hoeft te zorgen, maar dat er al een klaarstaat voor jou. Dat is pas makkelijk, toch? Lees de vacatures in Frankrijk daarom goed door, zo weet je precies wat je te wachten staat. Is er iets onduidelijk? Geef ons een belletje, we leggen het maar al te graag uit.

Parijs, Frankrijk

Check onze vacatures in Frankrijk

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Kan ik makkelijk werken in Frankrijk als Nederlander?

 • Ja, je hebt als Nederlander geen visum of werkvergunning nodig om in Frankrijk te werken.

 • Is er veel werk in Frankrijk?

 • Als je tijdelijk wilt werken in Frankrijk kun je allerlei kanten op. Ga bijvoorbeeld werken in Zuid-Frankrijk of juist in een wereldstad als Parijs.

 • Hoe vind ik een vakantiebaan in Frankrijk?

 • Via YoungCapital vind je gemakkelijk een vakantiebaantje in Frankrijk. Bekijk ons huidig aanbod aan vacatures of schrijf je in voor onze poolvacature.

Bekijk ook eens deze landen en steden