WONEN IN FRANKRIJK

Jouw avontuur in Frankrijk

Art de vivre, de kunst van het leven, daar gaat het in Frankrijk om. Wil je begrijpen waar deze filosofie om draait? Dan moet je wel in Frankrijk gaan wonen. Alleen dan ervaar je de echte art de vivre. Voordat je die stap zet, is het slim om goed voorbereid te zijn. Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Om het jou makkelijk te maken, heeft YoungCapital alle info over wonen in Frankrijk voor jou uitgezocht: van de voor- en nadelen tot de kosten. Zo heb je alles wat je moet weten over verhuizen naar Frankrijk op één pagina. Lees dus snel verder en laat je inspireren en informeren.

Wil je wonen en werken in Frankrijk? Bekijk meteen ons aanbod aan vacatures in Frankrijk en solliciteer.

Waarom wonen in Frankrijk?

Misschien is het voor jou al een voor de hand liggende keuze om in Frankrijk te gaan wonen, maar het is toch handig om de voor- en nadelen van wonen in Frankrijk te bekijken. Zo weet je of wonen in Frankrijk echt iets voor jou is.

Voordelen van wonen in Frankrijk

 • De Fransen hebben een relaxtere levensstijl dan wij Nederlanders, het leven lijkt er daarom net wat langzamer te gaan.
 • Het leven in Frankrijk draait om goed en vers eten. Dus ben je een echte foodie? Dan ga je hier zeker genieten.
 • Openbaar vervoer is in Frankrijk goed geregeld. Met de TGV-treinen ben je zo aan de andere kant van Frankrijk.
 • Reizen van Frankrijk naar Nederland is ook een makkie, met zowel trein, vliegtuig als auto.

Nadelen van wonen in Frankrijk

 • Wees voorbereid op protesten. In Frankrijk protesteren ze vaak … heel vaak. De Fransen vinden altijd wel een reden om te protesteren.
 • De meeste winkels en veel restaurants zijn op zondag gesloten. Zelfs in de grotere steden is dit het geval.
 • In de kleinere plaatsen in Frankrijk zijn de winkels ook elke middag gesloten voor de lunch. Dit is vaak van 12:00 tot 14:00.
 • De Franse bureaucratie is heel erg wennen voor Nederlanders. Alles duurt net wat langer en je hebt veel meer documenten nodig dan in Nederland.

Frankrijk

Kosten van wonen in Frankrijk

Natuurlijk wil je ook weten hoeveel je kwijt bent als je gaat wonen in Frankrijk. De prijzen in Frankrijk liggen erg dicht bij de prijzen in Nederland. Bijna alle kosten zijn vergelijkbaar met Nederland. Dit verschilt wel erg per locatie. Zo is wonen in Parijs veel duurder dan wonen in een klein dorpje in Zuid Frankrijk. Op numbeo kun je de stad waar jij wilt wonen selecteren, dan zie je precies hoeveel je kwijt zou zijn in desbetreffende stad. Handig toch? Daarnaast geven we je hieronder een indicatie van de gemiddelde kosten die je per maand kwijt bent in Frankrijk.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 667,-
Huur buiten het centrum € 518,-
Gas, water, licht € 152,-
Internet € 30,-
Mobiele telefoon abonnement € 25,-
Openbaar vervoer € 50,-
Fitness € 33,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Frankrijk

Behalve de kosten en voor- en nadelen, wil je vast nog wat meer informatie over het leven in Frankrijk. Want je gaat wonen in Frankrijk om de Franse lifestyle te ervaren, zodat jij binnenkort ook l'art de vivre beheerst.

Lifestyle

Liberté. Égalité. Fraternité. Dat is het motto van Frankrijk. Fransen hechten veel waarde aan hun vrijheid en hebben veel vaderlandsliefde. Als je in Frankrijk gaat wonen zul je de nationale vlag ook vaker overal zien hangen dan je in Nederland gewend bent. Die vaderlandsliefde is ook de reden waarom de Fransen het liefst geen Engels spreken en het leuk vinden als je in ieder geval een beetje Frans probeert te praten. Ze hebben liever gebroken Frans, dan vloeiend Engels. Goed om te weten, toch?

De lifestyle in Frankrijk is wat meer laid back dan in Nederland. Dit ligt wel echt aan de locatie waar je bent. In sommige steden is het juist wel allemaal rapide, maar ook dan blijven ze echte levensgenieters. Wat alle Fransen gemeen hebben? Hun liefde voor eten. Fransen vinden het heel belangrijk om de tijd te nemen om een goede maaltijd te bereiden met verse ingrediënten. Een tripje naar de markt is daarom een wekelijkse traditie voor de Fransen. Na het maken van zo’n lekkere maaltijd, vinden ze het natuurlijk ook belangrijk om rustig te genieten van het eten. Snel een bammetje tijdens de lunch? Dat zit er niet in als je gaat wonen in Frankrijk. Samen rustig eten is echt bonding time voor de Fransen.

Wil je gaan werken in Frankrijk?

Lees alles wat je moet weten op onze werken in Frankrijk pagina.


Weetjes

 • In Frankrijk is een rijbewijs geen geldig identiteitsbewijs. Wordt er om een identiteitsbewijs gevraagd? Neem dan altijd je paspoort of identiteitskaart mee.
 • Frankrijk heeft meerdere noodnummers voor specifieke situaties. Bel bijvoorbeeld 18 voor de brandweer of 17 voor de politie. Maar, je kunt ook gewoon 112 bellen.
 • Ten minste 35% van de afgespeelde muziek op Franse radiostations moet Franstalig zijn. Support the locals, hè.
 • Frankrijk heeft de meeste rotondes ter wereld. Dit zul je zeker merken als je door het land rijdt.
 • Kom in Frankrijk nooit te vroeg bij een etentje, ze hebben liever dat je later komt dan voor de afgesproken tijd!

Frankrijk

Wat moet je regelen?

Wonen in Frankrijk kan bijna niet zonder Justificatif de Domicile. Dit is een van de belangrijkste documenten die je nodig hebt. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om een bankrekening te openen of een telefoonabonnement aan te vragen. Zelfs voor een fitnessabonnement heb je dit document nodig. Zonder de Justificatif de Domicile kun je heel weinig bereiken in Frankrijk. Dus zet dit bovenaan je to do list.

Frankrijk is een bureaucratisch land en de Fransen houden daardoor van papieren en lange processen. Wees daarom geduldig en zorg ervoor dat je een kopie maakt van al je documenten en deze netjes klaar hebt staan. Zo ben je altijd voorbereid wanneer je iets wilt regelen en er naar allerlei (voor Nederlanders onnodige) documenten gevraagd wordt.

Woning in Frankrijk

Zoals we al aangaven, heb je heel wat documenten nodig als je in Frankrijk iets wilt regelen. Dat geldt ook voor een woning in Frankrijk. Als je een huis gaat huren in Frankrijk moet je vaak een dossier met allemaal papierwerk aanleveren. Hierin moeten de volgende papieren zitten:

 • paspoort;
 • werkgeversverklaring;
 • recente loonstrookjes;
 • afdruk van je spaarsaldo;
 • papieren van mogelijke garantsteller;
 • je Franse IBAN-nummer.
 • Zorgverzekering in Frankrijk

  Verblijf je langer dan drie maanden in het buitenland? Dan kun je geen gebruik maken van je Nederlandse zorgverzekering. Je moet daarom een Franse zorgverzekering hebben. Alle inwoners van Frankrijk hebben recht op een gratis zorgverzekering. Het kan zijn dat je, als je gaat werken in Frankrijk, van je werkgever een aanvullende verzekering krijgt. Dit dekt bijvoorbeeld jouw tandartskosten. Je kunt deze Mutuelle verzekering ook zelf afsluiten.

  Via YoungCapital wonen in Frankrijk

  Helemaal zin gekregen om te werken en wonen in Frankrijk? Bekijk dan meteen onze vacatures in Frankrijk en ga op avontuur! Wist je dat sommige werkgevers jouw vliegticket of woning voor jou regelen? Dat maakt de stap zetten nog makkelijker. Maar ook wanneer werkgevers dit niet doen, weet jij nu genoeg over (tijdelijk) wonen in Frankrijk. En het fijne van dit allemaal? Tijdens het solliciteren en het wonen en werken in Frankrijk blijft YoungCapital bereikbaar voor jou. Je kunt jouw contactpersoon altijd aanspreken wanneer je advies nodig hebt. Wel zo fijn, hè?

Frankrijk kasteel

Check onze vacatures in Frankrijk

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Frankrijk

Valuta Euro (€)
Officiële taal Frans
Hoofdstad Parijs
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 1.589,47

Veelgestelde vragen

 • Is wonen in Frankrijk duur?

 • De kosten zijn geheel afhankelijk van waar je in Frankrijk gaat wonen. In een dorpje betaal je aanzienlijk minder dan wanneer je gaat wonen in Parijs.

 • Zijn er veel Nederlanders in Frankrijk?

 • Er zijn relatief veel Nederlanders in Frankrijk, ook hebben veel Nederlanders vakantiehuisjes in Frankrijk. Je vindt dus overal wel landgenoten, als je daar behoefte aan hebt natuurlijk.

 • Hoe vind ik werk in Frankrijk?

 • YoungCapital helpt je graag met het vinden van een baan in Frankrijk. Bekijk ons aanbod aan vacatures en solliciteer.

Bekijk ook eens deze landen en steden