WERKEN IN PORTO

Jouw carrière in Porto

Wil jij tijdelijk werken in het buitenland en heb je besloten dat jouw avontuur in Portugal moet plaatsvinden? Dan is Porto een van de bestemmingen die je kunt overwegen. De stad is niet zo bekend als Lissabon of Albufeira, maar dat maakt het zeker geen minder leuke uitdaging. Benieuwd wat Porto jou te bieden heeft? Of heb je al besloten dat je wilt werken in Porto, maar heb je nog wat informatie nodig? Dan ben je op de juiste plek. Ontdek de voor- en nadelen van werken in Porto, kom erachter wat je moet regelen en leer alvast meer over de werkcultuur.

Klaar om met jouw avontuur te beginnen? Check dan ons aanbod aan vacatures in Porto en solliciteer op jouw favoriet.

Waarom werken in Porto?

Je kunt natuurlijk op allerlei plekken werken in Portugal, dus waarom zou je nou specifiek voor Porto kiezen? Eerst even wat basic info: Porto is een havenstad aan de Atlantische Oceaan. Hoewel het de op een na grootste stad in Portugal is (na Lissabon), is het makkelijk om de stad binnen een aantal dagen te leren kennen, omdat de grootste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. De ontspannen sfeer, gezellige terrasjes en gekleurde huizen zijn onder andere dingen die Porto typeren. Daarnaast is het een echte studentenstad; dat betekent natuurlijk een bruisend nachtleven! Maar voor al deze dingen kun je natuurlijk ook op vakantie gaan in Porto. Dus waarom zou je er nou juist voor kiezen om te gaan werken in Porto? Hieronder geven we je een aantal voor- en nadelen, zodat je zelf kunt kijken of deze stad een goede keuze is voor jouw buitenlandavontuur.

Voordelen van werken in Porto

 • Portugal heeft een heel andere (werk)cultuur dan Nederland. Dus ben jij op zoek naar een nieuwe culturele ervaring? Dan is werken in Porto een goede keuze. De stad is namelijk minder bekend dan het toeristische Albufeira en grote Lissabon, dus de kans dat jij in een internationale werkcultuur die dichtbij Nederland ligt blijft hangen is hier een stuk kleiner.
 • Internationale connecties leggen tijdens jouw buitenlandavontuur? Dat zal wel lukken in Porto. Er zijn namelijk veel grote bedrijven gevestigd in de stad, dus je hebt de mogelijkheid om niet alleen te netwerken met Portugezen, maar ook met expats uit allerlei verschillende landen.
 • Er wordt regelmatig gezocht naar Nederlandstalige werknemers in verschillende branches in Porto, met name in de dienstverlening. Je bent dus gewild!
 • Na werktijd een wandeling maken? De Douro-rivier loopt dwars door de stad heen en het is prachtig om langs de oevers te lopen. Aanrader!
 • Porto heeft veel start-ups, vooral in de technische branche. Denk daarbij aan bedrijven die apps ontwikkelen. Lijkt het jou wat om bij een creatieve jonge start-up te werken? Porto is the place to be.

Nadelen van werken in Porto

 • Hoewel je je meestal prima kunt redden in het Engels, is het voor sommige banen belangrijk dat je ook een woordje Portugees spreekt. En de taal is niet altijd even makkelijk om te leren. Verwar het ook niet met het Spaans! De twee talen zijn vergelijkbaar met het Duits en Nederlands, dus wanneer jij Spaans kunt, verwacht dan niet dat de Portugezen jou begrijpen.
 • De werkcultuur in Portugal is veel meer hiërarchisch dan in Nederland. Dat kan wel even wennen zijn. Vind je dit lastig? Neem dit dan mee in je overweging.
 • Hoewel er aardig wat werkgelegenheid is in Porto, is er niet zoveel banenaanbod als in Lissabon. Grote kans dus dat wij vaker banen in Lissabon aanbieden dan in Porto.

Porto

Informatie over werken in Porto

Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten van werken in Porto? Er zijn natuurlijk aardig wat verschillen tussen de Portugese en Nederlandse werkcultuur. Wij hebben dit voor je uitgezocht. Houd er wel rekening mee dat deze gebruiken natuurlijk niet voor ieder Portugees bedrijf gelden. Niet iedere manager of ieder bedrijf is immers hetzelfde. Verder kan het ook heel veel uitmaken of jij voor een traditioneel Portugees bedrijf werkt of voor een meer internationaal georiënteerde organisatie. Porto heeft aardig wat internationale bedrijven, dus grote kans dat de werkcultuur daar wat meer is zoals je gewend bent. Ons grootste advies: observeer en leer! Kijk dus altijd de kat uit de boom, maar wees vooral niet bang om jezelf te zijn, zolang je maar respectvol blijft.

Werkcultuur

Toch willen wij je alvast een aantal weetjes over de Portugese werkcultuur meegeven, zodat jij je vast kunt voorbereiden. Misschien wel het belangrijkste om rekening mee te houden is dat hiërarchie in Portugal een veel grotere rol speelt dan wij gewend zijn. Er is een grote afstand tussen leidinggevende en werknemer en beslissingen worden dan ook vooral genomen door de higher-ups. Zorg er dus voor dat je jouw manager op een formele manier aanspreekt; over je avontuur in de club afgelopen weekend kun je maar beter niks vertellen als je gaat werken in Porto. Je zult wel merken dat veel Portugezen op de werkvloer voorzichtig zijn met wat ze zeggen, omdat ze graag hun manager willen pleasen.

Iets anders om rekening mee te houden is dat Portugezen veel waarde hechten aan interpersoonlijke relaties. Dit betekent dat privé en werk met elkaar mengen en vertrouwen wordt opgebouwd hoe langer mensen elkaar kennen. Het kan heel wat tijd kosten voor je het vertrouwen van de meeste Portugezen hebt gewonnen, maar als je het eenmaal hebt, is die band super waardevol. De gouden tip? Probeer altijd uitnodigingen (om te lunchen of dineren, bijvoorbeeld) te accepteren, zodat je de kans krijgt jouw Portugese collega’s goed te leren kennen.

Ten slotte: hoe zit het met time management? Je hebt vast wel eens gehoord dat veel Zuid-Europeanen het niet zo nauw nemen met tijd en vaak later dan de afgesproken tijd op een afspraak verschijnen. En dat is ook voor veel Portugezen het geval. Maar dat betekent niet dat je deze gewoonte moet overnemen als je gaat werken in Porto. Ons advies? Verschijn zelf wél altijd op de afgesproken tijd, dan laat je een goede indruk achter. Maar houd er dus rekening mee dat sommige collega’s waarschijnlijk wat later komen.

Nog meer weten over de Portugese werkcultuur?

Check onze pagina’s over werken in Portugal, Lissabon en Albufeira.


Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Heb je de knoop doorgehakt en besloten dat je wilt gaan werken in Porto? Natuurlijk moet je dan wel het een en ander regelen voor jouw avontuur. We hebben in ieder geval alvast goed nieuws: omdat Portugal bij de EU hoort, heb je geen visum of werkvergunning nodig om te mogen werken in Porto. Wel is het belangrijk dat je een Portugese zorgverzekering afsluit als je langer dan drie maanden in Porto blijft. Dan is jouw Nederlandse zorgverzekering namelijk niet meer dekkend.

Registratie na drie maanden

Wat je nog meer moet regelen? Als je langer dan drie maanden in Porto verblijft moet je je registreren bij de gemeente. Nadat de drie maanden voorbij zijn, heb je een periode van 30 dagen om dit te regelen. Helaas kan het niet online; je moet dus langsgaan bij het dichtstbijzijnde gemeentekantoor. Je hebt het volgende nodig:

 • identiteitskaart of paspoort;
 • kopie van je arbeidscontract of werkgeversverklaring.

Het kost € 15,- om het registratiecertificaat aan te vragen en als je die eenmaal in the pocket hebt, mag je vijf jaar in Portugal verblijven. Wil je nog langer blijven? Dan moet je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Via YoungCapital werken in Porto

Wil jij het avontuur aangaan in Porto? Dan is stap één een baan vinden. En laten wij nou net banen in Porto voor jou in de aanbieding hebben. We kunnen je helpen met het vinden van de baan die bij je past. Als je iets hebt gevonden en eenmaal via YoungCapital gaat werken in Porto zijn wij jouw Nederlandse contactpersoon. Dit betekent dat je altijd bij ons terecht kunt als je problemen of vragen hebt. Wel zo handig! Wat de werkgever in Portugal voor je regelt? Dat verschilt per baan. Bij veel banen die wij aanbieden in Portugal wordt er al een appartement voor je geregeld of wordt het vliegticket vergoed. Maar dit is niet altijd het geval, dus lees iedere vacaturetekst goed door. Dan weet je precies wat jou te wachten staat.

Porto, Portugal

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Heb je een visum nodig om te kunnen werken in Porto?

 • Portugal hoort bij de Europese Unie, dus je hebt geen visum nodig als je tijdelijk wilt wonen en werken in een Portugese stad zoals Porto.

 • Wat moet ik regelen als ik wil werken in Porto?

 • Je leest alles wat je moet regelen op deze pagina en in onze artikelen over wonen in Porto en wonen in Portugal.

 • Is er veel werk in Porto?

 • Het aanbod met vacatures in Porto is wisselend. Als je niks wilt missen, kun je een e-mail alert instellen op onze vacaturepagina.

Bekijk ook eens deze landen en steden