WONEN IN PORTO

Jouw avontuur in Porto

Is het jouw droom om (tijdelijk) te wonen en werken in het buitenland? En ga je het liefst naar een warm mediterraans land? Dan staat Portugal vast op jouw lijstje met opties. Waarschijnlijk heb je dan ook wel gedacht aan Lissabon of misschien zelfs aan Albufeira. Maar heb je ook weleens overwogen om te gaan wonen in Porto? De op een na grootste stad van Portugal is lang niet zo bekend als de hoofdstad, maar heeft ontzettend veel leuks te bieden. Benieuwd of deze bestemming wat voor jou is? Of heb je al besloten om op het vliegtuig naar Porto te stappen, maar heb je nog wat extra info nodig? Dan ben je op de goede pagina. We vertellen je hier alles wat je moet weten als je overweegt te gaan wonen in Porto. Zo noemen we de voor- en nadelen, leggen we uit wat je moet regelen en vertellen we je leuke weetjes die van pas komen bij jouw avontuur.

Al overtuigd en klaar voor de volgende stap? Check dan ons aanbod aan vacatures in Porto.

Waarom wonen in Porto?

Dat je besloten hebt om tijdelijk te gaan wonen en werken in het buitenland is één, maar om dan te besluiten waar precies is nog een flinke volgende stap. Er zijn immers zoveel opties. Heb je moeite met kiezen? Snappen we, daarom hebben we een aantal voor- en nadelen van wonen in Porto voor je verzameld, zodat je helemaal enthousiast wordt van de stad óf de optie juist van je lijstje kunt wegstrepen.

Denk je nu: ho, wacht even, want ik weet eigenlijk helemaal niks van Porto? Logisch, want de stad is niet zo heel bekend en ligt vaak in de schaduw van Lissabon, zowel als vakantiebestemming en als keuze voor expats. Dus even in een nutshell: Porto is een havenstad aan de Atlantische Oceaan, die vooral bekend staat om, juist, port. Die komt daar namelijk vandaan. Verder zijn er veel kleurrijke gebouwen, is de zee altijd dichtbij en liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar in het relatief kleine centrum. Klinkt goed? Dan geven we je nu wat meer concrete voor- en nadelen van wonen in Porto.

Voordelen van wonen in Porto

 • Heb je het niet zo op gigantische steden waar je meteen een uur met de metro moet om van A naar B te komen? Dat valt mee in Porto. Hoewel het de op een na grootste stad in Portugal is, is het centrum vrij klein en ligt alles daar dicht bij elkaar.
 • Heb je toch het openbaar vervoer nodig om naar een buitenwijk te reizen? Geen enkel probleem, het openbaar vervoernetwerk is uitstekend in Porto. Nice!
 • Omdat de stad zoveel expats en internationale bedrijven kent, is de Engelse taal steeds belangrijker geworden. Je kunt je dus prima redden als je geen Portugees spreekt.
 • De kosten van wonen in Porto liggen een stuk lager dan in Lissabon. Als je nog twijfelt tussen deze twee bestemmingen in Portugal, kun je dit zeker meenemen in je keuze.
 • Het centrum van Porto staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Architectuur- en/of cultuurliefhebber? Dan kom je hier zeker aan je trekken.

Nadelen van wonen in Porto

 • Je denkt misschien dat het altijd mooi weer is in Portugal, maar in Porto kunnen de winters heel grauw en koud zijn. Het probleem? De meeste huizen hebben geen goede centrale verwarming. Dus eh, vergeet de dikke truien niet als je in de winter gaat wonen in Porto.
 • Lekker een duik in de Atlantische Oceaan nemen? Think twice: Porto ligt behoorlijk noordelijk en dit is niet de Middellandse Zee, dus het water is hier veel kouder! Da’s niet per se heel erg natuurlijk, maar houd dit wel in je achterhoofd.
 • Eet je vegetarisch of vegan? Dat kan soms nog wel lastig zijn in Porto. Natuurlijk valt dit mee als je zelf kookt, maar in restaurants kun je niet altijd iets vegetarisch krijgen.

Porto

Kosten van wonen in Porto

Niet onbelangrijk om te weten als je overweegt te gaan wonen in Porto: hoe zit het met de dagelijkse en maandelijkse kosten? Over het algemeen kunnen we zeggen dat het goedkoper is dan Lissabon. Verder is het op sommige gebieden goedkoper (veel dagelijkse boodschappen), maar op andere gebieden duurder dan Albufeira (de huur). Als je de kosten van levensonderhoud vergelijkt met Amsterdam, is bijna alles een stuk goedkoper. Daartegenover staat wel dat het gemiddelde inkomen in Portugal ook lager ligt dan in Nederland.

Even een paar concrete voorbeelden van dagelijkse kosten:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 7,-;
 • cappuccino: € 1,58;
 • cola op een terras: € 1,35;
 • een witbrood: € 0,97;
 • kilo appels: € 1,65;
 • halve liter bier uit de supermarkt: € 1,10.

Benieuwd hoe de gemiddelde maandelijkse kosten eruit zien? Dat hebben we ook voor je uitgezocht.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 670,-
Huur buiten het centrum € 495,-
Gas, water, licht € 111,-
Internet € 32,-
Mobiele telefoon abonnement € 35,-
Openbaar vervoer € 33,-
Fitness € 34,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Porto

Je weet natuurlijk pas echt hoe het is om te wonen in Porto als je er zelf bent, maar toch is het wel zo fijn om je vast een beetje voor te bereiden. Daarom hebben we in deze sectie wat weetjes en info over de lifestyle in Porto voor je verzameld.

Lifestyle

Je hebt vast gehoord dat Portugezen hele warme mensen zijn, en de inwoners van Porto zeggen zelfs weleens dat zij de meest warme Portugezen zijn. Dat zegt al een hoop. Je zult dan ook waarschijnlijk weinig moeite hebben om je thuis te voelen als je gaat wonen in Porto. De meeste Portugezen spreken vaak buiten de deur met elkaar af, bijvoorbeeld voor een lange lunch tijdens de siësta. In Porto? Daar zul je juist wél wat sneller bij iemand thuis uitgenodigd worden. Het is een goed idee om dan een cadeautje mee te nemen, zoals een fles wijn of chocola. Een bos bloemen kan ook, maar dat komt minder voor.

Meer weten over het leven in Portugal?

Lees dan ons artikel over wonen in Portugal.


Weetjes

 • Boekenwurmen opgelet: Porto heeft een magisch prachtige oude boekenwinkel, Livraria Lello Irmão, waar jij je ogen uit zult kijken. Het kost € 5,- om er naar binnen te gaan, maar als je een boek koopt, krijg je dat bedrag als korting op je aankoopprijs.
 • Veel winkels in Porto zijn ongeveer open van 9:00 tot 19:00, maar nemen wel een lange middagpauze (yep, een siësta), meestal tussen 12:30 en 15:00. Houd daar dus rekening mee als je wilt gaan shoppen. Dit geldt trouwens niet voor supermarkten en ook niet altijd voor winkels in grote winkelcentra.
 • Dat port uit Porto komt, wist je waarschijnlijk wel, maar wist je ook dat binnen Europa alleen portwijn die ook écht uit deze stad komt het label mag dragen?
 • Een kaartje voor het openbaar vervoer kopen is niet voldoende, je moet hem ook valideren bij een scanmachine, anders krijg je een boete. Let daar dus altijd goed op als je met het openbaar vervoer reist tijdens het wonen in Porto!
 • Kijk uit dat je niet naar mensen staart in het openbaar; dit wordt in Porto gezien als super onbeleefd.
 • Zin om het nachtleven mee te maken tijdens jouw buitenlandavontuur? Dat gaat wel lukken in Porto. Het is namelijk een echte studentenstad en staat daarmee bekend om het bruisende nachtleven.

Porto, Portugal

Wat moet je regelen?

Overtuigd dat wonen in Porto écht iets voor jou is? Dan vind je het vast handig om wat praktische info te hebben.

Benieuwd hoe het zit met visa, registraties en andere officiële documenten?

Check onze werken in Porto-pagina voor alle info.


Appartement huren in Porto

Het belangrijkste wat je moet regelen is natuurlijk een dak boven je hoofd. Soms krijg je daar hulp bij van je werkgever, of wordt dit zelfs al voor jou geregeld. Dit is alleen niet altijd het geval, dus lees goed de vacaturetekst door of vraag het na als je niet zeker weet of je zelf een appartement in Porto moet regelen.

Moet je zelf in Porto een appartement huren? Dan heb je twee opties: dit vanuit Nederland alvast regelen of het doen als je al in Porto bent. Beide manieren hebben natuurlijk zo z’n voor- en nadelen. Doe je het van tevoren? Dat scheelt een hoop stress als je al in Porto bent. Doe je het daar? Dan heb je de luxe om het appartement te kunnen bezichtigen voordat je een keuze maakt. Ons advies? Kijk alvast wat rond op websites als Casa Sapo, Idealista en Imovirtual of Facebookgroepen. Doe dit vlak voor je vertrekt en plan vast wat bezichtigingen in voor als in Porto arriveert. Dan kun je daar de knoop doorhakken, maar ben je wel alvast je zoektocht begonnen. Score! Oh ja, vergeet in dit geval natuurlijk niet om dan voor je eerste week in Porto een Airbnb of hotel te boeken.

Houd er verder rekening mee dat het heel lastig is om in de zomer een betaalbaar appartement te huren in Porto, omdat verhuurders dan graag hun appartementen aan vakantiegangers verhuren, vaak voor de hoofdprijs. Ook is het slim om te kijken naar opties net buiten het centrum; meestal is dit een stuk goedkoper.

Om een appartement te huren in Porto, heb je trouwens, net als in de rest van Portugal, het volgende nodig:

 • Een NIF-nummer. Een wát? Dit is een fiscaal identificatienummer dat je kunt opvragen bij een finanças, oftewel een regerings- of belastingkantoor. Om een NIF-nummer te krijgen hoef je alleen een bewijs van jouw adres te laten zien. Dit kan gewoon jouw huisadres in Nederland zijn.
 • Je paspoort of (Europese) ID-kaart.
 • Borg bestaande uit meestal de eerste en laatste maand van de huur.
 • Je tekent een contract met de verhuurder (lógisch).

Bankrekening openen

Een bankrekening openen als je tijdelijk gaat wonen in Porto, moet dat? Verplicht is het niet, maar het kan je leven een stuk makkelijker maken. Hoe doe je dit? Bij sommige Portugese banken moet je bij de bank langsgaan om een rekening te openen, bij andere kan het ook online. In ieder geval heb je altijd het volgende nodig:

 • paspoort of identiteitskaart;
 • bewijs van je adres in Portugal;
 • werkgeversverklaring, contract of loonstrook;
 • je NIF-nummer (zie hierboven).

Via YoungCapital wonen in Porto

Klaar om te gaan wonen in Porto? De eerste stap is het vinden van een baan. Gelukkig zit je daarvoor al helemaal goed. Want wij zouden YoungCapital niet zijn als we geen leuke vacatures voor jou in de aanbieding hadden. Neem een kijkje tussen het aanbod of neem contact met ons op als je hulp nodig hebt bij jouw zoektocht naar een baan in Porto. Ga je via YoungCapital aan het werk in deze mooie havenstad? Ook dan blijven we jouw contactpersoon. Voor al je vragen kun je bij ons terecht. Da’s een geruststelling, toch? Wat de werkgever voor je kan regelen? Dat verschilt een beetje. Soms wordt je vliegticket vergoed, in andere gevallen staat er zelfs al een appartement voor je klaar. Om erachter te komen wat er precies voor jou geregeld wordt lees je goed de vacaturetekst door. Nog vragen? Give us a call.

Porto details

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Porto

Valuta Euro (€)
Officiële taal Portugees
Land Portugal
Tijdzone (wintertijd) GMT
Minimumloon per maand € 665,-

Veelgestelde vragen

 • Wat moet je regelen om te kunnen wonen in Porto?

 • Het belangrijkste is dat je van te voren een baan regelt. Verder heb je geen woon- of werkvisum nodig om er te mogen wonen. Wel moet je je na drie maanden registreren bij de gemeente en een NIF-nummer aanvragen.

 • Is het makkelijk om aan werk te komen in Porto?

 • Het aanbod aan banen in Porto is wisselend. Houd onze vacaturepagina in de gaten en stel een e-mail alert in om op de hoogte te blijven.

 • Hoe vind ik een appartement in Porto?

 • Er worden online veel betaalbare appartementen aangeboden in Porto. Je kunt je zoektocht ook ter plekke starten. Of misschien helpt je werkgever je wel bij het vinden van een woning. Check dit tijdens je sollicitatie.

Bekijk ook eens deze landen en steden