WONEN IN BRUSSEL

Jouw avontuur in Brussel

Als hoofdstad van België én Europa is Brussel een interessante plek om (tijdelijk) te wonen. Het is de ideale stad om internationale werkervaring en connecties op te doen, en ook op cultureel en culinair gebied heeft Brussel genoeg te bieden. Wonen in Brussel lijkt je daarom wel wat, maar je hebt nog wel wat vragen. Bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van wonen in deze stad, de kosten en de dingen die je moet regelen voor vertrek. No worries, alle belangrijke info over wonen in Brussel vind je hier.

Alvast op zoek naar een baan in Brussel? Bekijk ons actuele actuele aanbod aan vacatures, wie weet staat er een job tussen die bij je past.

Waarom wonen in Brussel?

Brussel is misschien niet de mooiste stad van België, toch zijn er genoeg redenen om (tijdelijk) naar de Belgische hoofdstad te verkassen. Denk alleen al aan de internationale jobkansen en het lekkere eten. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van wonen in Brussel?

Voordelen van wonen in Brussel

 • Er wonen in Brussel tienduizenden expats, waardoor onder andere werkgevers en verhuurders gewend zijn aan buitenlanders. Dat maakt het makkelijker om een baan of huis te vinden.
 • Het is misschien even zoeken, maar er zijn genoeg mooie pleintjes met leuke cafés in de stad. Gezellig om daar na werk iets te drinken. Daarnaast kun je ook goed eten in Brussel. Tip: stap eens binnen bij een restaurant dat er niet bepaald gezellig uitziet. Juist daar serveren ze vaak de lekkerste lokale gerechten.
 • Brussel is the place to be als je graag in een internationale stad wilt wonen zonder al te ver van huis te gaan.
 • Met maar liefst 8.000 hectare aan parken en bossen is Brussel groener dan je waarschijnlijk denkt. Zo heb je genoeg mogelijkheden om na een drukke week even te ontsnappen aan het stadse leven.

Nadelen van wonen in Brussel

 • Het verkeer. Parkeren is een drama en fietsen door de stad is levensgevaarlijk. Je kunt het centrum beter lopend verkennen en verder het openbaar vervoer gebruiken om je door de stad te bewegen.
 • Brussel is geen “blijfstad”. Expats komen en gaan, waardoor het lastig is om langdurige vriendschappen op te bouwen. Geen probleem als je zelf ook na een paar maanden weer vertrekt, maar het kan een nadeel zijn als je van plan bent om voor langere tijd te gaan wonen in Brussel.
 • Kennis van de Franse taal is een must als je je wilt mengen met de Belgen. En da’s best… difficile. Op de werkvloer is Engels vaak voldoende.

Brussel

Kosten van wonen in Brussel

Een voordeel van wonen in Brussel dat we hierboven nog niet eens genoemd hebben: het is een betaalbare stad. Zo betaal je voor een appartement in het centrum gemiddeld zo’n € 870,-. Daarmee is wonen in Brussel iets duurder dan in de rest van België, maar het is een stuk voordeliger dan in Amsterdam. Vind je het niet erg om een woning te delen? Door een kamer te huren kunnen je maandelijkse lasten nog een stuk verder omlaag. Boodschappen in de supermarkt zijn dan weer wat duurder dan in Nederland, terwijl de prijzen in de horeca iets lager liggen dan hier. Reden te meer om regelmatig buiten de deur te eten.

Benieuwd naar de gemiddelde kosten? Onderstaande tabel geeft je een beeld van jouw maandelijkse lasten als je in Brussel gaat wonen.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 870,-
Huur buiten het centrum € 725,-
Gas, water, licht € 142,-
Internet € 45,-
Mobiele telefoon abonnement € 35,-
Openbaar vervoer € 50,-
Fitness € 36,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Brussel

Een echte Brusselaar besteedt zijn dagen vast niet bij Manneken Pis met een wafel in z’n hand. Maar wat doet en eet ie dan? En wat moet je nog weer weten over de stad voordat je gaat wonen in Brussel?

Lifestyle

Hoewel ze in Brussel weten wat hard werken is, is er ook genoeg tijd en aandacht voor de mooie dingen in het leven. In dit geval hebben we het dan vooral over eten en drinken, want de Brusselaars zijn echte bourgondiërs. Natuurlijk moet je Belgische frieten, wafels en lokaal bier proeven als je gaat wonen in Brussel, maar sla ook typische gerechten als waterzooi, konijn en stoofpotten niet over. Gezien het klimaat in Brussel, dat niet veel verschilt met dat in Nederland, vindt het leven grotendeels binnen plaats. Bij mooi weer verplaatst het leven zich naar de terrassen en pleinen en is het ’s avonds nog lang gezellig op straat.

Het is aan jou hoeveel je meekrijgt van de Brusselse lifestyle als je gaat wonen in Brussel. Als je wilt, kun je namelijk makkelijk een tijd lang in een expatbubbel leven zonder contact te hebben met de locals. Door de grote internationale community in Brussel zijn er veel evenementen, (sport)clubjes en zelfs bars speciaal voor buitenlanders.

Wil je je verder verdiepen in de Belgische lifestyle?

Check dan onze pagina over wonen in België.


Weetjes

 • Meer dan een kwart van de inwoners van Brussel is geen Belg. Geen zorgen dus dat je een buitenbeentje bent als je gaat wonen in Brussel als Nederlander.
 • Voordelig cultuur snuiven in je vrije tijd? Veel Brusselse musea zijn de eerste zondag van de maand gratis te bezoeken.
 • Met 138 restaurants per vierkante kilometer is Brussel een droom voor foodies.
 • Nog zo’n lekker feitje: Brussels Airport is het grootste verkooppunt van chocolade ter wereld.

Brussel, Belgie

Wat moet je regelen?

Bij een verhuizing naar het buitenland komen ook een aantal praktische zaken kijken. Het is daarom logisch dat je met vragen zit als je wilt gaan wonen in Brussel. Moet je je bij aankomst bijvoorbeeld inschrijven bij de gemeente? En hoe vind je een appartement in de stad? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Inschrijven en visum: nodig of niet?

Ben je van plan om tijdelijk te gaan wonen in Brussel? Voor een verblijf tot drie maanden hoef je je niet in te schrijven bij de gemeente. Je kunt in dat geval ook gewoon je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Blijf je langer dan drie maanden? Dan is een inschrijving wél vereist. Je leest er meer over op onze pagina over wonen in België. Goed om te weten is dat je in beide gevallen geen visum hoeft aan te vragen om in Brussel te mogen wonen. Ook heb je als EU-burger geen werkvergunning nodig om in Brussel te kunnen werken.

Appartement huren in Brussel

Ook niet onbelangrijk: onderdak vinden voor jouw tijd in Brussel. Het aanbod aan woningen is in de Belgische hoofdstad groter dan in bijvoorbeeld Amsterdam, waardoor jouw zoektocht niet lang hoeft te duren. Het is daarom geen gek idee om voor jouw eerste week in Brussel een hotelkamer te boeken en ter plekke een paar bezichtigingen in te plannen. Liever wat meer zekerheid? Ga dan alvast voor vertrek online op zoek naar een kamer, studio of appartement. Er zijn genoeg websites met een groot huuraanbod in Brussel. Kijk bijvoorbeeld eens op Immoweb.be.

Via YoungCapital wonen in Brussel

Ga je in Brussel wonen omdat je via YoungCapital een baan in de Belgische hoofdstad hebt gescoord? Dan zijn wij je contactpersoon zolang je via ons werkt. Fijn, want zo kun je altijd op ons terugvallen als je vragen hebt of er problemen zijn. Natuurlijk zijn we er ook als je nog zoekende bent naar een baan, dus trek gerust aan de bel als je meer wilt weten over werken en wonen in Brussel. Een woning regelen we niet, maar het kan dat de werkgever een appartement voor je heeft. In de vacature staat altijd aangegeven wat je kunt verwachten en wat je eventueel zelf nog moet regelen.

Brussel vlag

Check onze vacatures in Brussel

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Brussel

Valuta Euro (€)
Officiële taal Nederlands en Frans
Land België
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 1.500 (niet vastgelegd in de wet, maar in cao’s)

Veelgestelde vragen

 • Is wonen in Brussel duur?

 • Het leven is in Brussel gemiddeld duurder dan in andere Belgische steden en plaatsen, maar goedkoper dan in de Nederlandse grote steden. Dat komt voornamelijk door de lagere huurprijzen.

 • Waar wonen expats in Brussel?

 • Molière, Brugmann, Abdij Ter Kameren, Kastelijn en Vijvers zijn populaire buurten onder expats.

 • Kan ik via YoungCapital wonen in Brussel?

 • We regelen geen woningen voor onze kandidaten in het buitenland, maar kunnen je misschien wél aan een toffe baan in Brussel helpen. Check onze vacatures.

Bekijk ook eens deze landen en steden