WONEN IN BARCELONA

Jouw avontuur in Barcelona

Barcelona, de hoofdstad van Catalonië. De combi van strand, cultuur en lekker eten is een reden waarom deze stad vaak wordt gekozen als citytrip. Wonen in Barcelona klinkt dan waarschijnlijk ook erg aantrekkelijk. Maar wat moet je allemaal regelen als je wilt wonen in Barcelona? Hoe kom je aan een appartement en hoeveel kost het leven in Barcelona? Je leest het allemaal op YoungCapital.

Enthousiast geworden en zie je jezelf al helemaal wonen in Barcelona? Check dan snel de openstaande vacatures in Barcelona om te kijken of er iets voor je tussen staat.

Waarom wonen in Barcelona?

Het lekkere eten, de mooie architectuur en indrukwekkende kunst moeten eigenlijk al genoeg redenen zijn om te verhuizen naar Barcelona. Barcelona is een van de populairste steden voor een weekendje weg. Je vindt er precies de juiste combinatie van cultuur en een zonnig klimaat. Wonen in Barcelona betekent dat je bijna het hele jaar van de zon kunt genieten. En dat is niet verkeerd. Ook heel logisch dat de mensen in Barcelona veel buiten leven. Je vindt er genoeg terrasjes, cafés en strandtenten waar je de hele dag kunt vertoeven. Nog een voordeel: Barcelona is nog best dicht bij huis. Je bent dus helemaal niet zo ver verwijderd van je vrienden en familie in Nederland. Grote kans dat zij ook blij zijn met een leuk vakantieadresje als Barcelona.

Voordelen van wonen in Barcelona

 • Het centrum van Barcelona ligt maar 4 kilometer van het strand verwijderd. Na een lange werkdag nog even een frisse duik in de Middellandse Zee was nog nooit zo makkelijk.
 • Vanaf het vliegtuig naar de stad reizen? Met de Aerobus sta je binnen no time in het centrum van de stad. Ook handig voor al je gasten die je komen opzoeken.
 • Wie wilt nou niet het hele jaar lekker warm weer? Zelfs in de winter is het nog aangenaam in Barcelona.
 • Bang dat je op je vrije dag niks te doen hebt? In een stad met zoveel cultuur en bezienswaardigheden is er altijd wat te doen. Grote kans dat je niet snel bent uitgekeken.

Nadelen van wonen in Barcelona

 • De meeste wegen hebben vier stroken en zelfs in de stad is er veel verkeer. Dat betekent dus ook dat er in Barcelona aardig wat geluidsoverlast is. En dan gebruiken de meeste Spanjaarden ook nog eens de toeter voor alles.
 • Over het algemeen is wonen in Barcelona een stuk goedkoper dan wij gewend zijn, maar op de woningmarkt kun je af en toe nog de hoofdprijs betalen. Wij raden je dan ook aan om net buiten het centrum of in een goedkopere wijk een appartement te huren. Daar is het een stuk betaalbaarder.
 • Spaans is een moeilijke taal om te leren. Spreek je wel een goed woordje Engels? Nice. Engels wordt namelijk door steeds meer mensen gesproken en daar kun je het makkelijk mee redden.

Barcelona

Kosten van wonen in Barcelona

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: wonen in Barcelona is een stuk goedkoper dan we gewend zijn in Nederland. Toch is wonen in Barcelona net wat duurder dan in de rest van Spanje. Dat komt natuurlijk omdat je gaat verhuizen naar een van de grootste steden van het land. Gemiddeld kost een huurwoning in Barcelona rond de € 900,- per maand. Ben je iemand die het niet erg vind om met andere mensen te wonen? Als je op kamers gaat wonen, kun je al voor € 450,- per maand een plekje vinden. De duurste wijk om te wonen is Sarrià-Sant Garvasi. Wijken als Gràcia, Les Corts, Sants-Montjuic en Sant Martì zijn een stuk betaalbaarder. Maar als je echt een stuk goedkoper wilt wonen, moet je naar de wijken Nou Barris, Horta-Guinardó en Sant Andreu. Vind je het niet erg om wat verder van het centrum te wonen? Dan kun je natuurlijk ook wat meer buiten de stad zoeken. Ook al liggen de huurprijzen wat hoger, het is nog steeds een stuk goedkoper dan in Amsterdam of Rotterdam.

Ga jij via YoungCapital in Barcelona werken?

Check dan goed de vacature, want wie weet wordt jouw woning geregeld via de werkgever!


De prijzen van het openbaar vervoer en eten liggen ook een stuk lager dan in Nederland. Hieronder vind je een lijstje van je dagelijkse producten, zodat je een goede inschatting kunt maken van je kosten als je gaat wonen in Barcelona:

 • brood: € 1,20;
 • flesje water: € 0,70;
 • 1 kilo bananen: € 1,65;
 • etentje buiten de deur: € 12,-;
 • halve liter bier: € 3,-;
 • cappuccino: € 1,95.

Maar wat ben je dan kwijt aan je maandelijkse lasten? Ook dat hebben we voor je uitgezocht.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 895,-
Huur buiten het centrum € 705,-
Gas, water, licht € 155,-
Internet € 40,-
Mobiele telefoon abonnement € 15,-
Openbaar vervoer € 40,-
Fitness € 43,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Barcelona

De meeste Spanjaarden in Barcelona zijn open, spontaan en gastvrij. Je hebt vast wel eens gehoord van mi casa es su casa. Vrienden en familie staan op één. Dus ook als expat word je snel opgenomen en wordt ervoor gezorgd dat je niet snel alleen thuis zit. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat wonen in Barcelona. Want niet alles gaat zoals wij het in Nederland gewend zijn.

Lifestyle

Als je gaat wonen in Barcelona heb je ook te maken met andere eettijden. In Nederland lunchen de meeste mensen rond 12:00 en schuiven ze om 18:00 aan voor het avondeten. In Barcelona zul je eerder rond 14:00 lunchen en eet je ‘s avonds pas om 21:00. Dit heeft allemaal te maken met de siësta. De siësta is eigenlijk een middagpauze, die vaak wordt gebruikt voor een middagdutje. In de kleine dorpjes in Spanje zijn dan ook de meeste winkels en bedrijven dicht. In Barcelona zie je dit steeds minder en kun je tijdens de lunch gewoon winkelen, als je dat wilt.

De mindset van de meeste Spanjaarden is een stuk relaxter dan bij ons. Mañana, mañana als je het morgen kunt doen, moet je het morgen doen. Eigenlijk betekent dit dat ze veel dingen uitstellen. Maar deze mindset betekent ook dat ze zich minder bezighouden met strakke planningen. Spreek je een bepaalde tijd af met een Spanjaard? Grote kans dat ze wat later verschijnen, dus neem het allemaal met een korreltje zout.

Buitenleven

Het zal je misschien niet verbazen met zo’n lekker klimaat: veel Spanjaarden spenderen veel tijd buiten de deur. Ook als je met iemand afspreekt, is het gebruikelijk om buiten de deur af te spreken. Een koffietje drinken op het terras of een wandeling op het strand; als je gaat wonen in Barcelona zul je veel in de buitenlucht zijn. Klinkt niet verkeerd, toch?

Weetjes

 • Er wonen ongeveer 10.000 Nederlanders in Barcelona. Dus ben je op zoek naar Nederlands gezelschap? Er zijn meerdere Facebookgroepen waar je in contact kunt komen met landgenoten.
 • Bang dat je de frikandellen en kroketten gaat missen? Dat hoeft dus helemaal niet als je gaat wonen in Barcelona. Ook daar hebben ze meerdere Nederlandse supermarkten en cafés.
 • Wist je dat de Eiffeltoren oorspronkelijk bedoeld was voor Barcelona? Uiteindelijk vond Barcelona het te ‘lelijk’, waardoor meneer Eiffel het idee heeft gepitcht aan Parijs.
 • Gratis een museum bezoeken? Bij veel musea kun je elke eerste zondag van de maand of elke zondag na 15:00 gratis naar binnen.

Barcelona strand

Wat moet je regelen?

Het is handig om bij het begin te beginnen: een woning vinden. En dat kan gelukkig op verschillende manieren. De meeste mensen kiezen ervoor om online vanuit Nederland al een appartement te vinden. Scheelt ook weer stress, want als je eenmaal bent aangekomen in Barcelona hoef je je niet meer druk te maken over het vinden van een woning. Met een simpele Google search kom je verschillende websites tegen waar je het aanbod aan appartementen kunt bekijken. Maar wij zouden YoungCapital niet zijn als wij deze niet voor je op een rijtje hadden gezet:

Er zijn een paar dingen die je moet regelen als je gaat verhuizen naar Barcelona. Als EU-burger hoef je geen bijzonder woon- of werkvisum te regelen. Je bent namelijk vrij om te wonen en werken waar je maar wilt binnen de EU. Toch is het belangrijk om te bepalen of je langer dan drie maanden wilt wonen in Barcelona of dat je korter blijft. Want dan zit er nog wel een verschil in de dingen die je moet regelen. Langer dan drie maanden wonen in Barcelona? Dan moet je je inschrijven bij de gemeente en een NIE-nummer aanvragen. Dit is een BSN-nummer waarmee je bijvoorbeeld een bankrekening kunt openen en een huurcontract kunt ondertekenen. Ook kun je je dan aansluiten bij de Seguridad Social voor een zorgverzekering. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een internationale reisverzekering aan te sluiten.

Via YoungCapital wonen in Barcelona

Wist je dat je ook via YoungCapital kunt werken en wonen in Barcelona? Bij ons vind je allerlei openstaande vacatures in deze populaire stad. Lees de vacaturetekst goed door, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en wat je allemaal moet regelen. Kom je er niet uit? YoungCapital adviseert je bij het maken van de juiste keuzes. Ook zijn wij je contactpersoon als je eenmaal naar Barcelona bent vertrokken voor je nieuwe avontuur. Voor al je vragen kun je bij ons terecht.

Sagrada familia, Barcelona

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Barcelona

Valuta Euro (€)
Officiële taal Spaans
Land Spanje
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 1.050

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel kost het om in Barcelona te wonen?

 • Wonen in Barcelona is duurder dan in de rest van Spanje, maar nog steeds goedkoper dan wij gewend zijn in Amsterdam of Rotterdam. Zowel de huurprijzen als de prijzen van levensmiddelen liggen lager dan in Nederland.

 • Hoe is het om in Barcelona te wonen?

 • Wonen in Barcelona is goedkoper dan wonen in Nederland. Natuurlijk kun je het zo duur maken als wilt, maar het totale kostenplaatje is een stuk lager dan bij ons. Zo betaal je bijvoorbeeld ongeveer € 12,- als je uit eten gaat.

 • Wat voor vacatures zijn er in Barcelona?

 • In Barcelona vind je veel verschillende vacatures. Van horeca tot toerisme en alles daartussenin.

Bekijk ook eens deze landen en steden