WONEN IN SPANJE

Jouw avontuur in Spanje

Spanje: het land van de sangria, lekkere tapas en de mooie badplaatsen. Wie wilt dat nou niet, werken en wonen in Spanje? Als je gaat verhuizen naar Spanje, zijn er zeker wat dingen die je van tevoren moet weten. Want hoe duur is het om te wonen in Spanje? En welke cultuurverschillen zijn er? YoungCapital heeft het allemaal voor je uitgezocht. Dus lees snel verder en bereid je alvast voor op je Spaanse avontuur.

En, zie je jezelf al helemaal wonen in Spanje? Neem dan snel een kijkje bij de openstaande vacatures. Voor je het weet begin jij aan je avontuur.

Waarom wonen in Spanje?

Maar waarom zou je ervoor kiezen om naar Spanje te verhuizen? Of je nou tijdelijk gaat wonen in Spanje of ervoor kiest om permanent te emigreren naar Spanje, je bent vast benieuwd wat de voor- en nadelen zijn. Die hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van wonen in Spanje

 • Ben je een echte zonaanbidder? Bereid je dan voor op 320 dagen zon per jaar. Spanje heeft heel veel aantal uren zon per jaar. Zeg maar hallo tegen je tan en goede humeur.
 • Al het lekkere eten. Spanje staat bekend om zijn tapas en lekkere eten. Of je nou voor paella of patatas bravas kiest, met de mediterrane keuken zit je al snel goed.
 • Het openbaar vervoer is in Spanje goed geregeld. In de grote steden, zoals Barcelona en Madrid, kun je uit veel opties kiezen: trein, metro, bus en taxi. En de prijzen zijn ook nog eens goed betaalbaar.
 • Heb je een talenknobbel? Leg de Duolingo app maar aan de kant. Dit is de uitgelezen kans om de Spaanse taal te leren.

Nadelen van wonen in Spanje

 • Mañana, mañana. Waarschijnlijk heb je dit weleens eerder gehoord. Het betekent letterlijk ‘morgen, morgen’. In Spanje is het leven een stuk relaxter dan in Nederland en alles gaat ook een stuk langzamer. Niet handig als je bepaalde dingen, zoals een huurcontract, moet regelen.
 • ‘s Middags nog even snel naar de winkel om iets te halen? Houd rekening met de siësta. Winkels, musea en andere bezienswaardigheden zijn dan vaak van 2 tot 5 gesloten.
 • In Spanje is het minimumloon een stuk lager dan in Nederland. Dit ligt rond de € 1.050. Daarentegen liggen bepaalde vaste kosten en dagelijkse uitgaven ook een stuk lager dan in Nederland.

Spanje

Kosten van wonen in Spanje

Om bij het begin te beginnen, wonen in Spanje is goedkoper dan in Nederland. Ligt er natuurlijk wel heel erg aan waar je woont en wat je uitgavenpatroon is. Dingen zoals bioscopen, uit eten en een kop koffie zijn goedkoper dan bij ons. Maar als je tijdelijk gaat wonen in Spanje heb je ook een woning nodig. Heb jij even geluk, de huurprijzen zijn een stuk betaalbaarder in Spanje. Zo kost de gemiddelde huurwoning in Spanje rond de 640 euro per maand.

Levensmiddelen zijn ook meestal goedkoper dan in Nederland. Wil je echt kosten besparen? Koop je vlees, groenten en verse producten dan bij kleinere winkels. Bij de supermarkt zijn deze vaak wat duurder. Bij de lokale groenteman is het goedkoper en meestal ook wat verser. Maar hoe zit dat als je buiten de deur gaat eten? Ook dan ben je goedkoper uit dan bij ons. Op sommige plekken kun je zelfs voor minder dan € 10,- een 3 gangen dagmenu krijgen. In grote steden is dat vaak € 15,-. Alsnog spotgoedkoop.

Benieuwd wat je ongeveer kwijt bent per maand als je gaat wonen in Spanje? In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde kosten.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 640,-
Huur buiten het centrum € 490,-
Gas, water, licht € 114,-
Internet € 40,-
Mobiele telefoon abonnement € 15,-
Openbaar vervoer € 40,-
Fitness € 30,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Spanje

Verhuizen naar Spanje betekent ook kennis maken met de Spaanse cultuur. YoungCapital bereidt je graag voor. Daarom hebben we voor je uitgezocht waar je rekening mee moet houden als je gaat wonen in Spanje.

Mañana, mañana

De meeste Spanjaarden zijn behulpzaam en vriendelijk. Je staat natuurlijk al 1-0 voor als je een beetje Spaans kan. Met Engels kom je ook een heel eind, dus maak je geen zorgen. In Nederland zijn we gewend dat het leven snel gaat. Eigenlijk hebben we vaak haast. In Spanje is dat toch anders. Je hebt misschien wel eens gehoord van ‘mañana, mañana’. Als het morgen kan, waarom zou je het dan vandaag doen? Dat is het motto van de meeste Spanjaarden. Je geduld kan af en toe op de proef gesteld worden. Soms irritant als je dingen moet regelen, maar toch is deze instelling van de Spanjaarden vaak een reden voor mensen om te emigreren naar Spanje.

Eetcultuur

Uitgebreid lunchen, daar weten ze alles van in Spanje. Als je gaat werken in Spanje zul je er ook snel genoeg achter komen dat de lunchpauze een stuk langer duurt dan we gewend zijn. De meeste Spanjaarden lunchen tussen 2 en 4. Dit noemen ze ook wel el almuerzo. Meestal kiezen ze dan niet voor een kleine hap, want de lunch is vaak een grotere maaltijd dan het avondeten. Het is dan ook gebruikelijk om tijdens de lunch een driegangenmenu te bestellen. ‘s Avonds aan tafel schuiven rond 6 uur zit er in Spanje niet in. De meeste Spanjaarden eten hun avondmaal rond een uur of 9. Restaurants gaan zelfs pas rond die tijd open. Wel belangrijk om te weten, voordat je voor een dichte deur staat bij je favoriete restaurant.

Gewoonten

Ga je wonen in Spanje? Dan is het wel zo handig om te weten hoe mensen elkaar begroeten. Dat is namelijk toch wat anders dan bij ons. Zowel mannen als vrouwen geven elkaar twee kussen op de wang als ze elkaar begroeten. Elkaars hand schudden is not done. Zelfs op je eerste werkdag kun je door je collega’s verwelkomd worden met twee kussen.

Word je bij een Spanjaard uitgenodigd om een hapje te eten? Dan wordt het gewaardeerd als je iets kleins meeneemt. Vaak is dit een toetje. Een fles wijn kan natuurlijk ook. Het gaat om het uiten van waardering. Je hoeft dus niks duurs of over the top te regelen.

Weetjes

 • Stierengevechten komen nog steeds voor in dorpjes en steden. Deze traditie ligt erg gevoelig en steeds meer mensen zijn tegen deze gevechten. Toch is het een gevoelig onderwerp om aan te snijden, omdat de traditie erg diep zit.
 • Ongeveer 406 miljoen mensen op de wereld spreken Spaans. Het is dan ook de tweede meest gesproken taal, na het Chinees.
 • La Tomatina is een jaarlijks festival waar duizenden bezoekers tomaten naar elkaar gooien. Dit festival vindt plaats in het kleine dorpje Buñol, vlakbij Valencia en wordt op de laatste woensdag van augustus georganiseerd. Voedselverspilling? Zeker niet. De tomaten zijn gelukkig bedorven en niet meer eetbaar.
 • Proosten met een glas champagne als de klok 12 slaat op Oudjaarsavond? Nee, de Spanjaarden eten op elke klokslag een druif. Door 12 druiven te eten geloven ze dat ze een gelukkig nieuwjaar hebben.

Benieuwd naar de Spaanse bedrijfscultuur?

Dat lees je allemaal op onze pagina over werken in Spanje.

Spanje water

Wat moet je regelen?

Ga je emigreren naar Spanje vanuit Nederland of ga je tijdelijk wonen in Spanje? In beide gevallen zijn er wat dingen die je moet regelen voor vertrek. Een goed begin is om te checken of je paspoort en/of rijbewijs nog geldig is. Niet het geval? Zorg er dan voor dat je ruim op tijd een nieuwe aanvraagt. Wacht niet tot het laatste moment, want je weet maar nooit wat er onverwachts kan gebeuren.

Van plan om langer dan drie maanden in Spanje te wonen? Dan moet je uitschrijven bij je gemeente in Nederland. Je hebt namelijk een bewijs van uitschrijving nodig om je in te kunnen schrijven in Spanje. Ga langs bij het gemeentehuis in jouw woonplaats en neem je huurcontract mee, identiteitsbewijs en je NIE-nummer mee. Je NIE-nummer is hetzelfde als een BSN-nummer en moet je aanvragen als je langer dan drie maanden in Spanje wilt blijven.

Hoe het met je zorgverzekering zit ligt dus een beetje aan jouw situatie. Als je tijdelijk gaat wonen in Spanje, hoef je je zorgverzekering niet op te zeggen. Je kunt je zorgverzekering in Nederland houden of je kunt kiezen voor een internationale zorgverzekering. Met een internationale zorgverzekering wordt er net wat meer gedekt en hoef je minder snel terug naar Nederland voor bepaalde behandelingen. Als je gaat emigreren naar Spanje, moet je in Spanje een zorgverzekering afsluiten.

En last but not least, een woning. Als je gaat wonen in Spanje is een dak boven je hoofd wel zo handig. Wist je dat je al een appartement kunt regelen vanuit Nederland, zonder eerst naar Spanje af te reizen? Er zijn verschillende websites waar je via foto’s het aanbod kunt bekijken. Onderstaande websites zijn een paar bekende die veel gebruikt worden:

Via YoungCapital wonen in Spanje

Via YoungCapital wonen en werken in Spanje? Dat kan. Het kan zijn dat sommige dingen dan al voor je geregeld worden, zoals een vliegticket of zelfs een woning. Lees daarom goed de vacaturetekst om zeker te weten wat je nog moet regelen. Wat YoungCapital voor jou kan betekenen in Spanje? Wij zijn jouw contactpersoon. Dus heb je problemen of vragen? Dan kun je altijd bij ons terecht. Wij zorgen ervoor dat jouw avontuur zo soepel mogelijk verloopt.

Spanje gebouw

Check onze vacatures in Spanje

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Spanje

Valuta Euro (€)
Officiële taal Spaans
Hoofdstad Madrid
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 1.050

Veelgestelde vragen

 • Kan ik als Nederlander in Spanje wonen?

 • Ja, als Nederland (en EU-burger) kun je in Spanje wonen. Wil je langer dan drie maanden in Spanje wonen? Dan moet je je in Nederland uitschrijven, zodat je je in Spanje kunt inschrijven in je woonplaats.

 • Is wonen in Spanje duur?

 • Wonen in Spanje is goedkoper dan wonen in Nederland. De huurprijzen en de prijs van levensmiddelen liggen een stuk lager dan bij ons.

 • Hoe duur is het leven in Spanje?

 • Het leven in Spanje een stuk goedkoper dan we in Nederland gewend zijn. De gemiddelde huurprijs en de kosten voor je levensonderhoud zijn lager dan in Nederland.

Bekijk ook eens deze landen en steden