Autobezorger

Werken als autobezorger: iets voor jou?

Zoek je een zelfstandige (bij)baan en heb je een rijbewijs? Dan heb je misschien weleens gedacht aan een job als autobezorger. Wat je allemaal kunt bezorgen met de auto en wat het oplevert? YoungCapital zocht het voor je uit, dus straks weet je precies of dit een leuke optie is voor jou.


Wat doet een autobezorger?

Een autobezorger is natuurlijk een bezorger die met de auto spullen bezorgt. Wat voor spullen? Dat verschilt, maar meestal gaat het om maaltijden of boodschappen. Maar je hebt ook pakketbezorger die bezorgen met de auto. In ieder geval haal je als autobezorger altijd producten op bij een bedrijf of magazijn en bezorg je deze vervolgens (met de auto natuurlijk) bij een of meerdere klanten. Je bent dus constant zelfstandig onderweg tijdens deze baan.

Jouw werkdag als autobezorger

Jouw werkdag als autobezorger begint op de plek waar jij de producten ophaalt. Bijvoorbeeld bij het restaurant waar je werkt, de hub van een maaltijdbezorger als Thuisbezorgd of een magazijn met pakketten. Daar meld je je bij jouw leidinggevende en vervolgens krijg je de eerste bestelling(en) of lading met pakketten mee. Deze leg je netjes in jouw bezorgauto en je tikt het eerste adres in op je navigatiesysteem. Dan is het tijd om de weg op te gaan.

Een voor een breng jij de juiste bestelling bij de juiste persoon. Soms moet de klant nog bij jou betalen, bijvoorbeeld voor hun pizza, maar in veel gevallen is dat al van tevoren geregeld. Soms zet de klant nog wel een handtekening, bijvoorbeeld als je pakketten bezorgt als autobezorger. Dat handel je netjes én met een glimlach af. Bezorg je maaltijden? Soms krijg je dan nog een lekkere fooi als je op tijd de juiste sushibox of pokébowl bezorgt. Is je auto leeg? Dan ga je terug naar de hub of het restaurant om de volgende lading op te halen, totdat jouw shift er opzit.

Waar werkt een autobezorger?

Je ziet deze job vooral bij takeaways zoals pizzatenten en sushi afhaalrestaurants. Het is namelijk makkelijk om dit soort maaltijden in een auto mee te nemen en te bezorgen. Pakketbezorgers met de auto zie je wat minder, omdat je meestal een busje nodig hebt om alle pakketten mee te nemen. In ieder geval ben je als autobezorger altijd lekker onderweg. Je hebt je eigen bezorgauto en werkt zelfstandig. Als autobezorger heb je namelijk meestal niet te maken met een bijrijder.

Hoe het zit met de werktijden van een autobezorger? Die zijn vaak flexibel. Als maaltijdbezorger ben je natuurlijk het drukst rond etenstijd, maar meestal deel je jouw werkdagen zelf in aan de hand van je beschikbaarheid. Bezorg je pakketten? Dan ga je meestal overdag aan de slag.

De taken van een autobezorger

 • Maaltijden, producten of pakketten ophalen bij de hub of restaurant.
 • Eventueel laden van de auto met producten of pakketten.
 • Veilig vervoeren van de bestelling naar het juiste adres.
 • Afleveren van de bestelling aan de klant.
 • Eventueel aannemen van een betaling of handtekening voor ontvangst.
 • Schoonhouden van de bezorgauto.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als autobezorger: hoe is dat?

Elke job heeft leuke en minder leuke kanten. En werken als bezorger met de auto moet natuurlijk wel bij je passen. Om je te helpen ontdekken of dat het geval is, hebben we een aantal belangrijke voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als autobezorger

 • Het is zelfstandig werk, dus heerlijk als je graag in je eentje je ding doet en het fijn vindt om veel verantwoordelijkheid te hebben.
 • Je bent constant in de weer, omdat je van A naar B rijdt en daarna meteen doorgaat. No dull moment, en je shift zit er zo weer op. Super werk dus voor als je niet graag stilzit.
 • Bovenop je salaris krijg je veel extra's. Zo heb je bij sommige werkgevers recht op toeslagen op drukke momenten en mag je fooien zelf houden.

Nadelen van werken als autobezorger

 • Werk je het liefst in een team? Dan is dit waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou. Gelukkig heb je wel contact met collega's op de hub, maar je werkt veel zelfstandig.
 • Tja, als autobezorger heb je natuurlijk een rijbewijs B nodig. En dat betekent dus ook dat je minstens 18 moet zijn. Als je jonger bent kun je deze job dus (voorlopig) wel vergeten. Maar hé, je kunt wel op de fiets of scooter bezorgen.
 • Meestal zijn er niet heel veel doorgroeimogelijkheden vanuit deze functie. Soms kun je wel shiftleader worden, maar daar houdt het ook op. Werken als bezorger met de auto is dus meer geschikt als bijbaan of tijdelijk werk dan als echt (de start van) een carrière.

Jouw salaris als autobezorger

Je salaris als autobezorger is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoeveel uur je per week werkt. Meestal doe je deze job namelijk niet fulltime. Per uur kun je rekenen op zo'n € 11,- tot € 15,- bruto, afhankelijk van waar je precies werkt. Sommige werkgevers geven hier bovenop nog een toeslag als je werkt tijdens drukke periodes. En vergeet de fooi niet. Je uurloon als autobezorger tikt dus lekker aan, afhankelijk van wanneer je werkt en hoe goed jij je job doet.

De volgende stap als autobezorger

Werk je al een tijdje als autobezorger en ben je toe aan iets nieuws? De doorgroeimogelijkheden verschillen per werkplek, maar laten we eerlijk zijn: meestal zijn er niet heel veel opties. Wel kun je vanuit een baan als autobezorger vaak doorgroeien tot shiftleader. Dan geef je leiding aan een team bezorgers. En wat dacht je van een groter voertuig besturen, zoals een vrachtwagen? Als je je rijbewijs C(E) haalt, kun je ook denken aan een baan als vrachtwagenchauffeur.

Bevalt het rondrijden met de auto je toch niet zo? Vaak zijn er andere functies waarnaar je kunt overstappen binnen het bedrijf. Oftewel, horizontale doorgroeimogelijkheden. Bezorg je voor een restaurant? Misschien kun je wel aan de slag in de keuken. Leuk voor als je graag kookt. Ben je pakketbezorger? Dan is een andere optie een baan als magazijnmedewerker. Daar werk je wat meer samen in een team.

Autobezorger worden: wat heb je nodig?

We hoeven je vast niet uit te leggen dat je als autobezorger een rijbewijs nodig hebt. Hoe lang je die precies op zak moet hebben, verschilt per werkgever. Soms is het prima als je vorige maand hebt afgereden, maar in andere gevallen moet je minstens een jaar rij-ervaring hebben. Vraag dit dus altijd goed na. Een diploma van een opleiding? Die heb je niet nodig.

Jouw skills

Wat verder van pas komt bij een baan als autobezorger? Dat je graag roadtrips maakt natuurlijk. Ken jij jouw regio op je duimpje en neem je altijd precies de afslag die je navigatiesysteem aangeeft? Dat is mooi meegenomen voor deze functie. Straal jij ook nog eens veel verantwoordelijkheid uit en geef je mensen het vertrouwen dat jij precies weet wat je doet? Bonuspunten. Verder past deze baan waarschijnlijk goed bij jou als je het liefst constant bezig bent en niet graag stilzit. Is kantoorwerk een big nope? Dan is werken als autobezorger waarschijnlijk een big yes.

Cheat sheet voor je cv

Fijn dat jíj vindt dat de job bij je past, maar nu moet je de werkgever nog overtuigen. Hoe je makkelijk laat zien wie jij bent? Voeg jouw skills toe aan je cv. Hieronder vind je vast een cheat sheet voor een baan als autobezorger.

Skills
Betrouwbaar Sociale vaardigheden
Flexibel Verantwoordelijk
Rijbewijs B Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Misschien is een baan als autobezorger toch niet helemaal jouw ding. Maar geen paniek, er zijn genoeg andere toffe opties in de logistiek. Heb je (nog) geen rijbewijs, maar wil je wel graag bezorgen? Dan zijn banen als fietsbezorger of scooterbezorger interessant voor jou. En bezorg jij het liefst eten? Lees onze artikelen over maaltijdbezorger en boodschappenbezorger dan ook eens door. Werk je liever op één plek in een team? Kijk dan eens naar de functies productiemedewerker en postsorteerder.

Overzicht autobezorger

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Kun je pakketten bezorgen met je eigen auto?

 • Bij YoungCapital bieden we meestal banen als bezorger aan waarbij je in een auto van de zaak gaat rijden. Dus dat is in de meeste gevallen niet mogelijk.

 • Op welke manier kun je werken als bezorger met de auto?

 • De meeste autobezorgers bezorgen maaltijden voor restaurants of andere horecagelegenheden. Maar er zijn bijvoorbeeld ook bezorgers die met de auto pakketten bezorgen. Heb je daar interesse in? Check de mogelijkheden bij onze pakketbezorger vacatures.

 • Wat als ik geen auto heb, kan ik dan nog steeds werken als bezorger?

 • Dat kan! Je krijgt namelijk vaak een auto van de zaak. En je kunt ook werken als fietsbezorger of scooterbezorger. Daar lees je meer over op onze infopagina's.

Bekijk ook eens deze logistieke functies