Export medewerker

Werken als export medewerker: iets voor jou?

Aan de slag in de logistiek, maar doe je liever administratief werk in plaats van fysiek werk? Ook dan zijn er opties genoeg voor jou binnen de logistieke sector. Wat dacht je van een baan als export medewerker? Neem een duik in alle regels rondom het exporteren en importeren van goederen en je kunt jezelf binnen no time de export expert noemen. Klinkt lekker, toch? Lees snel verder en kom erachter of werken als export medewerker iets voor jou is.


Wat doet een export medewerker?

First things first: wat ís een export medewerker eigenlijk? Een export medewerker verzorgt alle administratie rondom de export van goederen. Klanten doen bij jouw bedrijf een aanvraag om producten over de grens te vervoeren. En het is jouw taak om die aanvraag van begin tot eind af te werken. Je zorgt ervoor dat alle gegevens goed in het systeem staan, stelt de benodigde exportdocumenten op en houdt de klant op de hoogte.

Let op: soms kom je deze functie ook tegen onder de naam 'expediteur'. Maar toch is er een verschil. Meestal heeft een expediteur namelijk meer verantwoordelijkheden. Je bemiddelt bijvoorbeeld tussen transportbedrijven en verladers (bedrijven die goederen willen vervoeren). Als export medewerker ben je puur verantwoordelijk voor de administratie. Toch zie je in vacatures de termen export medewerker en expediteur soms als synoniemen staat. Let daarom altijd goed op over welke job het eigenlijk gaat, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Jouw werkdag als export medewerker

Vroeg uit de veren en ready to go? Jouw werkdag als export medewerker begint op het kantoor van het bedrijf waar je werkt. Je pakt een kop koffie en een glas water en start je computer op. Als eerste check je je mailbox en het ordersysteem waar jullie mee werken. Heb je nieuwe transportaanvragen binnen? Reken maar van yes. Je begint bij de oudste aanvraag, tenzij er een spoedaanvraag bij zit, en zet alle gegevens netjes in het systeem. Daarna stel je de exportdocumenten en andere benodigde papieren op. Je voegt ze toe en zet de aanvraag door naar de volgende persoon in de supply chain.

Zijn er onduidelijkheden over de order? Dan bel je de klant zelf op of stuur je een mailtje als er weinig haast achter zit. Klanten benaderen jou ook regelmatig als zij vragen hebben. Omdat je met klanten over de grens werkt, zullen die telefoongesprekken lang niet altijd in het Nederlands zijn. Gelukkig weet jij je als export medewerker prima te redden in het Engels.

Staat de order goed in het systeem? Vaak stel je als export medewerker dan ook een offerte en uiteindelijke rekening voor de klant op. Of je vraagt de juiste collega om dit op te pakken. Je zorgt er natuurlijk voor dat deze op tijd bij de juiste persoon terechtkomt.

Waar werkt een export medewerker?

De meeste export medewerkers werken bij een transportbedrijf of een expeditiebedrijf. Ben je in dienst van een transportbedrijf? Dan werk je in de binnendienst. Klanten vragen direct bij jouw bedrijf transport aan en jij verzorgt voor al de administratie en de exportdocumenten. Je hebt contact met de andere export medewerkers, die samen met jou verantwoordelijk zijn voor alle aanvragen.

Werk je bij een expeditiebedrijf? Dit is een soort bemiddelaar tussen een verlader (bedrijf dat goederen wil verzenden) en een transportbedrijf. De verlader kan namelijk ook een transportaanvraag bij een expeditiebedrijf doen. Dit bedrijf kijkt vervolgens welk transportbedrijf de meest gunstige deal biedt. Als export medewerker houd je je vooral bezig met de volgende stap. Zodra er een deal rond is, controleer jij het contract tussen de verlader en het transportbedrijf. Daarna stel je de juist exportdocumenten op en houd je contact met je klant (de verlader). Je werkt nauw samen met de expediteur, die vooral de rol van bemiddelaar op zich neemt.

Hoe het zit met de werktijden? Als export medewerker heb je geluk, want meestal werk je namelijk gewoon van maandag tot vrijdag tijdens kantooruren. Geen onregelmatige werktijden voor jou dus. Wel belangrijk: de meeste werkgevers nemen het liefst fulltime export medewerkers aan. Maar bij sommige bedrijven is het ook mogelijk om 32 uur aan de slag te gaan. Check dit dus altijd goed voordat je solliciteert.

De taken van een export medewerker

  • Aannemen en registeren van transportaanvragen.
  • Opstellen of aanvragen van offertes.
  • Contact houden met de klant over de voortgang van de aanvraag.
  • Controleren en opstellen van exportdocumenten.
  • Eventueel opstellen van rekeningen.
  • Verzorgen van alle administratie rondom transportaanvragen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als export medewerker: hoe is dat?

Eerlijk is eerlijk: werken als export medewerker heeft voor- én nadelen. Zet ze voor jezelf op een rijtje en bepaal wat jij belangrijker vindt. Zo weet je binnen no time of je voor een job als export medewerker wilt gaan.

Voordelen van werken als export medewerker

  • Denk jij bij werken in de logistiek meteen aan 's nachts en in het weekend werken? No worries, als export medewerker hoeft dit bijna nooit. Laat die weekendplannen dus maar staan en dat avondje Netflixen hoef je ook niet op te geven.
  • Vind je het leuk om met mensen over de hele wereld samen te werken? Dat gaat wel lukken bij deze job. 's Ochtends bel je met een klant uit Duitsland en in de middag heb je een online meeting met een Spaanse klant. Zo train je die taal skills wel!
  • Werk je graag zelfstandig, maar wil je ook weer niet constant in je eentje zijn? Als export medewerker ben jij persoonlijk verantwoordelijk voor jouw aanvragen. Maar je bent wel omringd door collega's, die ook bezig zijn met hun eigen ding. Zelfstandig werken zonder dat je alleen bent, dus.

Nadelen van werken als export medewerker

  • Zit jij maar moeilijk stil? Deze job doe je vooral achter een computer, dus dat kan lastig zijn. Gelukkig zit je niet constant naar je scherm te staren, je belt ook tussendoor met klanten en overlegt met collega's.
  • Je moet als export medewerker wel een beetje handig zijn met IT en overweg kunnen met programma's als Microsoft Office en ERP-systemen. Ben jij een leek op het gebied van computers? Think twice over deze job. Maar aan de andere kant: oefening baart kunst, toch?
  • Hoopte je op lekkere toeslagen omdat je werkt in de logistiek? Tja, geen onregelmatige werktijden betekent ook geen toeslagen. Dus als je liever een extra smak bovenop je salaris wilt, kun je beter voor een baan als loodsmedewerker gaan.

Jouw salaris als export medewerker

Hoe het zit met het export medewerker salaris? Da's niet altijd even makkelijk te zeggen. Het verschilt bijvoorbeeld per bedrijf, maar ook je werkervaring speelt een rol. Als startende export medewerker ligt je salaris meestal rond de € 2.000 bruto per maand. Meer ervaring opgedaan? Dan loopt het op tot zo'n € 3.500. Sommige bedrijven werken nog met toffe extra's, zoals een winstbonus of een dertiende maand. Kijk hier dus altijd naar voordat je solliciteert.

De volgende stap als export medewerker

Na een tijd werken als export medewerker ben je misschien wel toe aan iets nieuws. Meer verantwoordelijkheden of een hoger salaris, bijvoorbeeld. Goed nieuws: doorgroeimogelijkheden genoeg in de logistiek. De meest logische stap na een baan als export medewerker is expediteur. Je zoekt binnen deze job uit welk transportbedrijf de beste deal biedt voor een verlader. Lijkt het je juist tof om wat meer de sales kant op te gaan en klanten te werven in het buitenland? Dan vind je de functie export manager misschien wel interessant.

Weleens van horizontaal doorgroeien gehoord? Dat betekent dat je switcht naar een andere functie binnen hetzelfde bedrijf. Je groeit dan niet direct door naar een hogere functie vanuit je oude job, maar maakt een overstap naar een andere rol. Ideaal als je merkt dat jouw takenpakket toch niet helemaal in je straatje past. Als export medewerker switch je bijvoorbeeld makkelijk naar een baan als transportplanner. Waarschijnlijk spreekt dat je meer aan als je de volgende stap in de supply chain interessanter vindt. Dan ben je namelijk bezig met de meest geschikte manier van transport uitkiezen en routes van chauffeurs inplannen.

Export medewerker worden: wat heb je nodig?

Meestal vragen werkgevers naar een mbo-diploma in de richting van logistiek. Logisch, want daar doe je flink wat kennis op die je nodig hebt voor een baan als export medewerker. Denk aan de opleidingen Specialist Transport en Logistiek (niveau 4) en Planner Wegtransport (niveau 3). Soms is een administratieve opleiding op mbo-niveau 4 ook prima, al is het dan wel handig dat je werkervaring in de logistiek hebt. Vaak verschillen de functie-eisen iets per bedrijf, dus lees het goed na in onze logistieke vacatures.

Jouw skills

Met alleen een papiertje kom je er natuurlijk niet. Jouw skills en persoonlijk eigenschappen zijn misschien nog wel belangrijker om je job goed uit te voeren. Wanneer past werken als export medewerker nou goed bij jou? Praat je makkelijk met mensen, zelfs als je op vakantie bent en zij een andere taal spreken? Mooi, want voor deze baan communiceer je met klanten uit allerlei verschillende landen. Moet je natuurlijk wel durven. Het is daarbij ook belangrijk dat je goed luistert naar de wensen van iedere klant. Misschien heb je al ervaring met klantcontact door een bijbaan als caissière. Da's sowieso mooi meegenomen.

Je hebt al helemaal een streepje voor als je naast Engels een andere vreemde taal spreekt, zoals Spaans, Duits of Frans. Welke taal het meest geschikt is, verschilt per werkgever. Het ene bedrijf heeft bijvoorbeeld veel klanten in Oost-Europa, waar Duits spreken handig is. Het andere bedrijf werkt juist veel samen met bedrijven in Spanje en Portugal. Speel hier dus op in tijdens het solliciteren naar een baan als export medewerker.

Verder werk je als export medewerker veel met ERP-systemen, Microsoft Office en allerlei andere software. Handig dus als je graag achter de computer zit en het leuk vindt om te spelen met Excel. Heb je hier nog wat moeite mee? Overweeg dan eens een cursus te volgen. Daar leer je veel van én je kunt het mooi op je cv zetten.

Cheat sheet voor je cv

Over je cv gesproken, wist je dat je daar veel meer op kwijt kunt dan alleen officiële certificaten en diploma's? Tip: voeg ook een lijstje met vaardigheden en competenties toe. Dan weet de werkgever meteen wat ze in huis halen. Hieronder geven we vast een paar handige skills voor een export medewerker. Vergeet natuurlijk niet goed na te denken over voorbeelden die je kunt geven tijdens je sollicitatiegesprek.

Skills export medewerker
Affiniteit met IT Klantgericht werken
Engelse taal Microsoft Office
ERP-systemen Mondelinge communicatie
Kennis van exportdocumenten Vreemde talen

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Twijfel je nog of werken als export medewerker wel iets voor jou is? No worries. Lees ook eens meer over andere jobs in de logistieke sector. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baan als declarant of douanier? Dan houd je je vooral bezig met de douaneformaliteiten die komen kijken bij de import en export van goederen.

Heb jij een duidelijke voorkeur voor scheepvaart binnen alle soorten transport? Dan vind je de functie cargadoor waarschijnlijk wel interessant. Binnen deze job regel je ook exportdocumenten, maar je werkt altijd op een haven, waar je ook andere taken oppakt. Je merkt het al: opties genoeg binnen de logistiek. Grote kans dus dat ook jij een functie vindt die bij je past.

Overzicht export medewerker

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.500

Veelgestelde vragen

  • Wat is een export medewerker?

  • Als export medewerker houd je je bezig met alle administratie rondom de export van producten. Je stelt bijvoorbeeld exportdocumenten op en verwerkt transportaanvragen van klanten.

  • Wat heb je nodig om export medewerker te worden?

  • De meeste werkgevers vragen om een mbo-diploma in de richting van logistiek. Soms heb je ook al wat werkervaring nodig met exportdocumenten. In onze logistieke vacatures lees je precies wat de functie-eisen zijn voor elke job.

  • Wat is het exportmedewerker salaris?

  • Het gemiddelde export medewerker salaris ligt ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.500 bruto per maand. De precieze hoogte is afhankelijk van je werkervaring. Ook verdien je bij het ene bedrijf wat meer dan bij het andere. Vergelijk jouw opties dus altijd goed voordat je solliciteert.

Bekijk ook eens deze logistieke functies