Inkoopmanager

Werken als inkoopmanager: iets voor jou?

Is onderhandelen jouw tweede naam en ben je een kei in leidinggeven? Waarom werk je dan nog niet als inkoopmanager? In deze functie stuur je de afdeling inkoop aan en zorg je ervoor dat je altijd de beste deal binnensleept voor de juiste prijs-kwaliteitverhouding. YoungCapital heeft alles over deze functie uitgezocht: van het salaris van een inkoopmanager tot het takenpakket. Waar wacht je nog op? Het is tijd om te ontdekken of deze functie iets voor jou is.


Wat doet een inkoopmanager?

Een inkoopmanager is iemand die leiding geeft aan de afdeling inkoop binnen een organisatie. In deze functie houd je je naast leidinggeven ook bezig met het bepalen van de inkoopstrategie, neem je nieuw personeel aan en zorg je ervoor dat het contact met de klanten goed is. Of dat nou bestaande of nieuwe leveranciers zijn, als inkoopmanager zorg je voor een goede samenwerking tussen jouw organisatie en klant. Jouw exacte verantwoordelijkheden verschillen per werkgever en is afhankelijk van de grootte van jouw team. Als inkoopmanager werk je niet alleen veel met inkopers, maar heb je ook veel contact met de managers van andere afdelingen.

Voor een bedrijf is het belangrijk dat producten, materialen of diensten tegen een goede prijs worden ingekocht. Het is namelijk niet de bedoeling dat er teveel geld wordt uitgegeven tijdens het inkoopproces. Uiteindelijk gaat het erom dat een product of apparaat tegen een hogere prijs wordt verkocht, zodat het bedrijf winst maakt. En daarom is het belangrijkste doel van een inkoopmanager om ervoor te zorgen dat de prijs en kwaliteit van het product of dienst bijdragen bij het succes van het bedrijf.

Jouw werkdag als inkoopmanager

Je werkdag begint 's ochtends op kantoor. Nadat je een flinke bak koffie hebt gehaald bij het koffiezetapparaat, loop je naar je bureau en bekijk je je agenda. Vandaag staan er veel verschillende afspraken op de planning. Van een beoordelingsgesprek tot een meeting met het management over een nieuwe leverancier. Tussen de meetings door stuur je als inkoopmanager het team van inkopers en inkoopassistenten aan en beoordeel je de kwaliteit van een dienst of product.

Na de lunch vraag je een offerte op bij een nieuwe leverancier en heb je een korte call met een bestaande leverancier om het contact warm te houden. Zitten alle meetings erop? Je pakt nog een paar administratieve taken op, verwerkt offertes, schiet nog wat meetings in voor de komende dagen en dan is het tijd om je laptop dicht te klappen.

Waar werkt een inkoopmanager?

Een inkoopmanager werkt op de afdeling inkoop bij een logistiek bedrijf in verschillende branches. Zo kun je in de detailhandel aan de slag. Maar dit beroep kom je ook tegen in de zorg, supermarkt, verzekeringsmaatschappij, bouw, fabriek en zelfs de overheid. Genoeg keuze dus, als je wilt werken als inkoopmanager.

In deze functie speel je een belangrijke rol in de logistieke keten. Uiteindelijk wil een bedrijf natuurlijk zo min mogelijk kosten hebben en tegelijkertijd toch de beste kwaliteit inkopen en verkopen. Als teamleider van de afdeling inkoop werk je veel samen met jouw team van inkopers. Maar je schakelt ook met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat iedereen binnen het bedrijf op één lijn zit.

De taken van een inkoopmanager

 • Team van inkopers aansturen.
 • Inkoopstrategieën en -processen bepalen en bewaken.
 • Administratie bijhouden.
 • Offertes aanvragen.
 • Relaties met leveranciers onderhouden.
 • Nieuw personeel aannemen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als inkoopmanager: hoe is dat?

Laten we eerlijk zijn, iedere baan heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij zouden YoungCapital niet zijn als we je niet goed zouden voorbereiden op een baan als inkoopmanager. Daarom hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als inkoopmanager

 • Op zoek naar een uitdagende baan in de logistiek, maar geen zin om fysiek bezig te zijn? Als inkoopmanager ben je een belangrijke schakel in de logistiek, maar doe je al je werk vanachter het bureau. Ideaal, toch?
 • Toe aan een 9-tot-5-baan? Zoek dan niet verder, want bij dit beroep ben je aan het juiste adres. Dat is pas écht genieten van je weekend.
 • Word jij al enthousiast van het idee dat je leiding gaat geven aan anderen? In deze functie ben je verantwoordelijk voor een heel team en help jij hen bij het behalen van allerlei verschillende doelstellingen. En als teamleider weet je precies wat zij hiervoor nodig hebben.

Nadelen van werken als inkoopmanager

 • Ben jij niet bang voor een beetje verantwoordelijkheid? Gelukkig maar, want als inkoopmanager heb je een grote verantwoordelijkheid. Zo vertrouwt het hele bedrijf op jou dat je de goedkoopste deals binnensleept.
 • Taken als het brengen van slecht nieuws of mensen ontslaan valt ook op jouw bordje. Gelukkig weet jij precies wat je moet zeggen om de klap wat te verzachten.
 • Is de hele dag achter een bureau zitten niks voor jou? Een baan als inkoopmanager past dan waarschijnlijk minder goed bij je. Dan is een fysieke baan als postbezorger of fietskoerier meer jouw ding.

Jouw salaris als inkoopmanager

Maar hoe zit dat met het salaris van een inkoopmanager? In deze functie verdien je een bruto maandsalaris ongeveer tussen de € 3.000 en € 6.000. Hoeveel er uiteindelijk op je rekening wordt gestort, hangt af van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Heb je meer mensen onder je vleugels? Dan hangt daar een groter prijskaartje aan. Doe je meer ervaring op? Ook dan merk je dit terug op je loonstrookje. Maar ook de branche waarin je werkt, speelt een grote rol in het inkoopmanager salaris. Dit heeft namelijk te maken met het product of dienst dat je inkoopt en wat de waarde ervan is.

Wil je precies weten wat het manager inkoop salaris is bij jouw toekomstige werkgever? Check altijd goed de vacaturetekst, want daar vind je vaak een duidelijker indicatie van wat je gaat verdienen en het exacte functieprofiel van een inkoopmanager. Zo weet je ook of je je alvast moet voorbereiden op een salarisonderhandeling tijdens je sollicitatiegesprek. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

De volgende stap als inkoopmanager

Als inkoopmanager heb je al veel verantwoordelijkheden, maar wist je dat het met de doorgroeimogelijkheden voor deze functie ook wel goed zit? Een volgende stap in je carrière is bijvoorbeeld werken als supply chain manager. Je houdt je in die functie bezig met alle logistieke processen en daarmee is het een verdieping van deze functie. Of ben je meer een salestype en zou je daar meer mee willen doen? Dan kun je aan de slag als sales manager. Ook dan geef je leiding aan een team, maar houd je je nog meer bezig met de money binnen een bedrijf.

Inkoopmanager worden: wat heb je nodig?

Heb je een hbo-diploma in the pocket? Goed nieuws: dan heb je in ieder geval al het juiste papiertje op zak. Een specifieke opleiding voor inkoopmanager is er niet. De meeste werkgevers vragen naar een afgeronde opleiding in de richting van Business Management, Commerciële Economie of Bedrijfskunde. Daarnaast heb je vaak een paar jaar werkervaring in het saleswereldje op je cv staan. Deze functie is namelijk een logische stap als je als inkoper of inkoop assistent werkt. Hoeveel jaar werkervaring je nodig hebt verschilt per werkgever, maar het gemiddelde is ongeveer vijf jaar.

Jouw skills

Leuk, die werkervaring en het juiste diploma, maar voor deze functie moet je ook de juiste mindset hebben. Hoe zit het met jouw communicatieve vaardigheden? Als teamleider van de afdeling inkoop weet jij precies hoe je in woorden duidelijk maakt wat er moet gebeuren. Daarnaast komen deze vaardigheden ook goed van pas tijdens de slechtnieuwsgesprekken, netwerken en de beoordeling van jouw personeel.

Onderhandel jij zelfs nog met de groenteboer op de markt? Dan is dit beroep voor jou weggelegd. Als inkoopmanager weet je altijd de beste deal eruit te slepen en doe je dat ook nog eens met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Maar de woorden controleren en analytisch denkvermogen komen ook voor in jouw woordenboek. En als laatste: jouw leidinggevende skills zijn om door een ringetje te halen.

Cheat sheet voor je cv

Bezig met het opstellen van je cv en wil je de werkgever laten zien dat jij dé kandidaat bent die zij zoeken? Zet dan de volgende skills op je cv.

Skills
Analytisch Innovatief
Betrouwbaar Leidinggeven
Communicatieve vaardigheden Netwerken
Commercieel Vakkennis

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Zie jij een baan als inkopermanager wel zitten, maar ben je er nog niet aan toe om een team aan te sturen? Misschien is werken als operationeel inkoper of strategisch inkoper dan een uitdaging die beter bij je past. Maar ook als je op zoek bent naar een fysiek uitdagende baan, zit je in de logistiek goed. Wat dacht je van werken als magazijnmedewerker of stap je liever op de fiets als bezorger? Of als je het leuk vind om de grens over te steken als chauffeur, is een carrière als internationaal koerier voor jou weggelegd. Meer opties ontdekken? Neem dan eens een kijkje bij alle logistieke beroepen.

Overzicht inkoopmanager

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Hbo
Salarisindicatie (21+) € 3.000 tot € 6.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is een inkoopmanager?

 • Een inkoopmanager is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid binnen een organisatie en stuurt daarnaast de afdeling inkoop aan.

 • Hoe kan ik werken als inkoopmanager?

 • Door te solliciteren op een van de logistieke vacatures op YoungCapital natuurlijk. Weten of je in het plaatje past? Lees altijd goed de vacaturetekst door om te kijken of de job bij je past.

 • Wat is het salaris van een inkoopmanager?

 • Het salaris van een inkoopmanager ligt tussen de € 3.000 en € 6.000 bruto per maand.

Bekijk ook eens deze logistieke functies