Krantenbezorger

Werken als krantenbezorger: iets voor jou?

early bird, wil jij lekker cashen terwijl de rest van het land nog slaapt? Dat kan als krantenbezorger. In deze functie bezorg je de krant thuis bij abonnees, vaak vóór 7:00 's ochtends. Zo heb je de rest van de dag lekker voor jezelf. Maar wat houdt deze (bij)baan nou precies in? En wat heb je nodig om met deze job aan de slag te gaan? Met de info op deze pagina ontdek je binnen no time of werken als krantenbezorger iets voor je is.


Wat doet een krantenbezorger?

Surprise, surprise: een krantenbezorger bezorgt de krant. Dat kan een ochtend-, middag- of avondkrant zijn. Het idee is steeds hetzelfde: je zorgt ervoor dat de krant netjes en op tijd bij de abonnees op de mat ligt. Je hebt een eigen wijk en bezorgt de kranten aan de hand van een looplijst, zodat je precies weet op welke adressen je moet zijn en de meest efficiënte route loopt. De meeste krantenbezorgers bezorgen met de fiets, scooter of brommer, want daarmee ga je lekker snel. Fietstassen vol en gaan.

Jouw werkdag als krantenbezorger

Of nou ja, werkdag… Noem het werkuren, want het lopen van een krantenwijk duurt ongeveer 1 tot 2 uur per keer. Wat je precies doet tijdens die uren? Je bent als krantenbezorger de meeste tijd kwijt aan het bezorgen. Maar voordat je met je volgeladen fietstassen op pad gaat, haal de kranten op bij een depot in de buurt. Het is belangrijk dat je de looplijst altijd goed checkt, ook al kun je die na een tijdje dromen. Misschien is er wel een nieuwe abonnee bijgekomen of heeft iemand de krant opgezegd. Daarna is het een kwestie van bezorgen. Je springt je fiets of brommer op en snelt naar de abonnees die op het laatste nieuws wachten.

Waar werkt een krantenbezorger?

Als krantenbezorger werk je lekker in de buitenlucht. Geen benauwende kantoormuren voor jou dus, maar soms wél een regenbui of tropische temperaturen. Hoort erbij. Hoe lang je precies bezig bent, hangt af van de grootte van je krantenwijk en hoe goed je de wijk kent. Als het goed is, word je dus steeds sneller in je werk.

Hoeveel tijd je wekelijks kwijt bent aan een (bij)baan als krantenbezorger? That's up to you. Je kiest namelijk zelf of je elke dag bezorgt of bijvoorbeeld alleen de zaterdag- en/of zondagskrant loopt. Wil je extra cashen en heb je tijd zat? Denk dan eens aan een tweede krantenwijk. De kranten moeten natuurlijk wel voor de afgesproken tijd op de mat liggen, dus met meerdere wijken moet je extra vroeg je bed uit. Geen early bird? Kies dan voor een middag- of avondkrant.

De taken van een krantenbezorger

 • Ophalen van de kranten op het depot.
 • Checken van de looplijst en -route.
 • Volladen van de fietstassen.
 • Naar je wijk rijden of wandelen.
 • Bezorgen van de kranten bij abonnees.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als krantenbezorger: hoe is dat?

Geen enkele baan is alleen maar leuk en lollig. Ook werken als krantenbezorger heeft voor- én nadelen. Check de belangrijkste hieronder.

Voordelen van werken als krantenbezorger

 • Als krantenbezorger verdien je snel lekker bij. Een krantenwijk kost je namelijk maar een paar uur per week.
 • Je bezorgt de ochtendkrant meestal vóór 7:00 of 8:00 uur 's morgens, dus je hebt de rest van de dag over voor andere dingen. Bijvoorbeeld school, ander werk of je hobby's.
 • Je werkt in je eigen buurt en hebt dus weinig reistijd. En je bent ook nog eens lekker actief bezig in de buitenlucht.

Nadelen van werken als krantenbezorger

 • Om 5:00 uur je bed uit om te gaan werken is natuurlijk wel errug vroeg. Maar bekijk het positief: wanneer de rest van Nederland wakker wordt, zit jouw werk er al op.
 • Regenbuien, sneeuw en hittegolven: als krantenbezorger moet je erdoorheen.
 • Wil je fulltime aan de slag? Dat wordt lastig als krantenbezorger. Je kunt wel meerdere krantenwijken lopen als je extra wilt verdienen.

Jouw salaris als krantenbezorger

Goede vraag: wat verdient een krantenbezorger? Het is lastig om te zeggen wat het krantenbezorger salaris precies is, omdat de hoogte afhangt van verschillende factoren. Onder andere de grootte van de wijk en het aantal te bezorgen kranten bepalen hoeveel je verdient. Voordat je aan de slag gaat, geeft de depothouder je meestal een inschatting van het salaris. Omdat je vast bedragen wilt zien: het gemiddelde salaris van een krantenbezorger ligt rond de € 400,- per maand. Dit verdien je als je elke dag één krantenwijk loopt. Omgerekend ligt het uurloon van een krantenbezorger ongeveer tussen de € 10,- en € 11,-.

In december heb je als krantenbezorger de kans om lekker te cashen. Je krijgt dan namelijk eindejaarskaartjes om aan abonnees te geven. Veel lezers geven jou dan een paar euro om je te bedanken voor je werk van het hele jaar. Dat levert vaak wel tientallen tot honderden euro's op. Ka-tsjing.

Good to know: je werkgever houdt geen belasting in op je loon. Je moet je verdiensten als krantenbezorger zelf opgeven als 'Inkomsten uit overig werk' wanneer je belastingaangifte doet. Het kan dat je dan alsnog belasting moet betalen over je salaris, bijvoorbeeld als je daarnaast een andere (bij)baan hebt.

De volgende stap als krantenbezorger

Wil je meer uren maken? Meer moneys verdienen? Of ben je gewoon toe aan een nieuwe job? Dan heb je als krantenbezorger verschillende opties. Gaat het vooral om die moneys en wil je meer werken? Dan ligt een tweede krantenwijk voor de hand. Zo verdubbel je je inkomsten met werk waar je al ervaring mee hebt. Niet gek, toch? Ook met werk als postbode of postbezorger kun je vaak wat meer werken en dus meer verdienen.

Liever aan de slag met iets heel nieuws, maar vind je bezorgen nog steeds leuk? Er wordt meer bezorgd dan alleen kranten, dus er is vast een baan als bezorger die bij je past. Breng bijvoorbeeld pakketten of maaltijden rond of maak klanten blij met hun bestelde boodschappen als boodschappenbezorger. Het zijn vaak flexibele banen die goed te combineren zijn met andere bezigheden, maar er zijn ook fulltime opties als bezorger. Ook heb je in deze functies net wat meer verantwoordelijkheden. Je hebt voor dit werk wel vaak een rijbewijs nodig. Heb je die nog maar net op zak? No worries, dan is bijrijder een mooie functie om in te starten. Maar ook zonder rijbewijs kun je aan de slag, bijvoorbeeld als fietsbezorger.

Krantenbezorger worden: wat heb je nodig?

Om te werken als krantenbezorger heb je geen werkervaring of specifiek diploma nodig. Toch is er één belangrijke eis: je moet minimaal 15 jaar oud zijn om krantenbezorger te worden. Je moet je nog wel aan een paar aanvullende regels houden als je 15 bent. Zo mag je 's ochtends maximaal één krantenwijk lopen.

Jouw skills

Een diploma of werkervaring is dus niet nodig om te werken als krantenbezorger, maar het wel belangrijk dat je het juiste type bent voor deze job. Een baan als krantenbezorger is echt iets voor jou als je graag lekker buiten bent en houdt van zelfstandig werken. Een uurtje rust aan je hoofd vind je heerlijk, en anders zet je gewoon een muziekje op. Sporty is jouw middle name en je raakt niet in paniek van een regenbuitje dat je kapsel in de war brengt. Uitslapen? Da's niks voor jou. Ook in het weekend sta je lekker op tijd op zodat je echt wat aan je dag hebt. Kun je een adres niet vinden? Dan zoek je door of vraag je onderweg om hulp, zodat elke abonnee op tijd een krant op de mat vindt.

Cheat sheet voor je cv

Enthousiast over dit beroep? Met deze skills op je cv overtuig je werkgevers ervan dat jij een geboren krantenbezorger bent.

Skills
Betrouwbaar Nauwkeurig werken
Discipline Plannen
Doorzettingsvermogen Verantwoordelijkheid
Energiek Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt werken als krantenbezorger je best leuk, maar is het niet dé baan voor jou? No worries, er zijn binnen de logistiek nog veel meer opties. Ga bijvoorbeeld achter de schermen aan de slag en zoek bestellingen bij elkaar als orderpicker. Ook een leuke logistieke job als je liever niet buiten werkt: postsorteerder. In deze functie werk je op een sorteercentrum en zorg je ervoor dat de post straks op het juiste adres terechtkomt. Check ook onze logistieke vacatures voor meer inspiratie.

Overzicht krantenbezorger

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 400,-
Gerelateerde functies Bezorger, fietskoerier, postbezorger, postbode

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik krantenbezorger worden?

 • Voor een baan als krantenbezorger heb je geen diploma nodig. Als je 15 jaar of ouder bent, kun je je aanmelden voor een krantenwijk.

 • Ik wil werken als krantenbezorger. Hoe kom ik aan een baan?

 • Als je wilt werken als krantenbezorger, moet je je aanmelden voor een krantenwijk. Je komt vaak eerst op de wachtlijst en krijgt bericht als er bij jou in de buurt een wijk vrij is. Misschien staat er wel een baan als krantenbezorger voor je tussen onze logistieke vacatures.

 • Hoeveel verdien je als krantenbezorger?

 • Hoeveel je precies verdient, hangt onder andere af van de grootte van je wijk en het aantal kranten dat je bezorgt. Het uurloon van een krantenbezorger ligt gemiddeld tussen de € 10,- en € 11,-.

 • Hoeveel verdient een krantenbezorger per maand?

 • Het krantenbezorger salaris ligt rond de € 400,- per maand. Dit is als je elke dag de krant bezorgt.

Bekijk ook eens deze logistieke functies