Logistiek coördinator

Werken als logistiek coördinator: iets voor jou?

Houd jij altijd het overzicht en vind je het leuk om leiding te geven? Dan past het beroep logistiek coördinator misschien bij je. In deze functie zorg je dat het logistieke proces in een magazijn goed verloopt. Dit doe je onder andere door een goede planning te maken, de producten te controleren en magazijnmedewerkers te motiveren. Nieuwsgierig geworden? In dit artikel vertellen we je alles over werken als logistiek coördinator. Van de werkzaamheden tot het salaris, straks weet jij alles over dit veelzijdige beroep.


Wat doet een logistiek coördinator?

Een logistiek coördinator is een echte regelaar binnen het magazijn en wordt ook wel logistiek supervisor genoemd. In deze functie zorg je dat er altijd genoeg producten en materialen aanwezig zijn en dat deze op tijd en goed geleverd worden. Je staat in nauw contact met de klanten en speelt in op hun wensen. Ook ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie en het controleren van de producten op kwaliteit en kwantiteit. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om de logistieke processen nóg beter te laten verlopen.

Maar dan zijn we er nog niet. Als logistiek coördinator heb je ook leidinggevende taken. Je laat de magazijnmedewerkers en orderpickers precies weten wat ze moeten doen. Lopen ze ergens tegenaan? Met jouw positieve houding en communicatieve skills krijg je ze zo weer enthousiast.

Jouw werkdag als logistiek coördinator

Wanneer je het magazijn binnenkomt, begroet je iedereen en schenk je rustig een kop koffie in. Na een kort praatje met je collega start je de computer op en check je de agendapunten. Vandaag moet een grote bestelling de deur uit. Er is de afgelopen dagen hard gewerkt en een groot deel staat al klaar om in de vrachtwagen geladen te worden. Je loopt naar het magazijn en checkt of de bestelling klopt. Je gaat door de dozen schoenen en T-shirts en ziet dat alles in orde is.

Het gaat best lekker dus, maar de bestelling is nog niet compleet. Door een spoedbestelling die tussendoor kwam, moet er nog een hoop gebeuren en de vrachtwagen komt al over 2 uur. Waar nodig help je als logistiek coördinator de magazijnmedewerkers, zodat de bestelling volledig en op tijd de vrachtwagen in kan. Je springt achter het stuur van een heftruck en haalt nog een lading truien. Gelukkig, alles is op tijd bij elkaar gezocht en verpakt. Dan is het tijd om de administratie bij te werken. Je kruipt weer achter de computer om bestellingen in het systeem in te voeren en mails te beantwoorden.

's Middags heb je een gesprek met een van je werknemers. Door problemen thuis kan diegene zich minder goed focussen op werk. Je biedt een luisterend oor en samen zoeken jullie naar een oplossing. Wanneer de werknemer opgelucht het kantoor verlaat, werk je aan de doelstellingen voor het volgende project. Je werkt de verbeterpunten uit tot concrete plannen. Dan sluit je de computer af en zit je dag als logistiek coördinator erop.

Waar werkt een logistiek coördinator?

Als logistiek coördinator ben je het grootste deel van je tijd in het magazijn te vinden. Administratief werk, planning en gesprekken met werknemers doe je in het aansluitende kantoor. Er zijn verschillende soorten bedrijven met magazijnen waar je als coördinator in de logistiek aan de slag kunt. Wat voor bedrijf dit dan is, ligt helemaal aan jouw voorkeur. Van werken met kleding tot cosmetische producten en van supermarktproducten tot voedsel dat in restaurants geserveerd wordt. Jij kiest zelf welke producten jou het meest aanspreken.

In zo'n groot magazijn werk je natuurlijk niet in je eentje. Als logistiek coördinator geef je niet alleen leiding aan de magazijnmedewerkers, je werkt ook samen met andere leidinggevenden. Bijvoorbeeld de logistiek manager. Jullie bespreken bijvoorbeeld wat de verbeterpunten zijn en hoe deze het snelst kunnen worden opgelost. Met de logistiek planner zorg je dat de agenda er tip top uitziet en dat de bestellingen op tijd in de juiste vrachtwagens zitten.

De taken van een logistiek coördinator

 • Regelen van de goederenstromen.
 • Administratie bijhouden.
 • Duidelijke, haalbare planning maken en waar nodig aanpassen.
 • Goederen controleren op kwaliteit en kwantiteit.
 • Werknemers motiveren en aansturen.
 • Logistieke processen aanpassen en verbeteren.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als logistiek coördinator: hoe is dat?

Zoals bij veel andere banen zitten er zowel voor- als nadelen aan het werken als logistiek coördinator. Ben je na het lezen van onderstaande ups en downs nog steeds enthousiast? Dan weet je dat de functie coördinator in de logistiek bij je past.

Voordelen van werken als logistiek coördinator

 • Voorraadbeheer, bestellingen controleren, administratie bijhouden, leidinggeven... Als logistiek coördinator zijn de werkzaamheden uiteenlopend. Een baan die bij je past als je van afwisseling houdt dus.
 • Heb je vaak een duidelijke visie en goede ideeën om dingen te verbeteren? Dan is dit de job voor jou. Als logistiek coördinator zorg je voor veel positieve veranderingen binnen het bedrijf.
 • Werk je graag met de computer, maar wil je tussendoor ook beweging? Als coördinator in de logistiek wissel je jouw werk achter je bureau af met het checken en eventueel sjouwen en inpakken van de bestelling.

Nadelen van werken als logistiek coördinator

 • Als logistiek coördinator moet je soms harde keuzes maken, waar niet iedereen blij mee is. Vind je het lastig om mensen teleur te stellen? Dan kan dit nog wel eens een aandachtspunt zijn.
 • Is jouw werkplek bij voorkeur zo stil mogelijk? Zoek dan nog even verder. Als coördinator in de logistiek ben je regelmatig in het magazijn te vinden en dat is nu niet de meest rustige omgeving.
 • Houd je van regelmaat en wil je altijd op hetzelfde tijdstip thuis zijn? Helaas, als logistiek coördinator werk je op verschillende tijden. Aangezien het magazijn vaak ook 's avonds of in het weekend open is, werk je soms ook buiten kantoortijden.

Jouw salaris als logistiek coördinator

Zie jij een carrière als logistiek coördinator wel voor je? Dan wil je vast ook weten wat het schuift. Gemiddeld ontvangt een logistiek coördinator een salaris van rond de € 2.700 bruto per maand. Wanneer je net begonnen bent in deze functie, verdien je natuurlijk wat minder. Je start als coördinator in de logistiek meestal met een maandloon van ongeveer € 2.300. Heb je inmiddels al wat jaren ervaring opgedaan? Dan kan je salaris als logistiek coördinator oplopen tot zo'n € 3.500 bruto per maand. Weten hoeveel je overhoudt? Met onze bruto-netto tool reken je het in no time uit.

Daarnaast ontvang je bovenop je salaris als logistiek coördinator vakantiegeld. Dit is 8% van je salaris, dus de hoogte hangt af van hoeveel je verdient. Ook heb je als logistiek coördinator recht op toeslagen wanneer je in de avonduren of weekenden werkt. Tja, het magazijn moet toch blijven draaien en het geld is mooi meegenomen.

De volgende stap als logistiek coördinator

Wil je meer uit je baan als logistiek coördinator halen? Je kunt genoeg kanten op. Vind je het leukste aan je baan om mensen aan te sturen en te motiveren het beste uit zichzelf te halen? Kijk dan eens naar een baan als logistiek manager. Je geeft dan leiding aan de logistiek teamleiders en denkt na over het verbeteren van de logistieke processen. Een baan met veel verantwoordelijkheid en contact met je collega's.

Vind je als coördinator in de logistiek vooral het optimaliseren van de productie interessant? Dan past de functie logistiek engineer misschien beter bij je. Dagelijks ben je bezig met analyseren en onderzoeken en met jouw ideeën breng je positieve verbeteringen op de werkvloer.

Logistiek coördinator worden: wat heb je nodig?

Om logistiek coördinator te worden heb je niet per se een opleiding nodig. Wel zijn er een aantal opleidingen die goed aansluiten op dit beroep. Bijvoorbeeld de mbo-opleiding Manager Transport en Logistiek of Supply Chain Coördinator op hbo-niveau. Naast logistiek coördinator opleidingen kun je natuurlijk ook een cursus volgen. Een voorbeeld is de cursus Magazijn. Hierin leer je hoe de processen in het magazijn werken en hoe je jouw werknemers motiveert. Je hebt dan geen opleiding nodig, maar veel werkgevers vragen wel om een heftruckdiploma en informatie over VCA-certificaat .

Liever niet de schoolbanken in? Doorgroeien tot logistiek coördinator is ook een mogelijkheid. Start bijvoorbeeld als orderpicker en ga vervolgens aan de slag als meewerkend voorman. Als assistent van de voorman leer je alles over leidinggeven en het managen van een magazijn. Het voordeel hiervan is dat je het geleerde meteen in de praktijk brengt.

Jouw skills

Dan zijn er ook nog een aantal skills die jouw baan als logistiek coördinator een stuk makkelijker maken. Show me the money. Om te beginnen ben je bijna altijd met mensen in contact. Of dit nu klanten, werknemers of andere leidinggevenden zijn, het is belangrijk dat je op de juiste manier communiceert. En zie je dat jouw collega's ergens hulp bij nodig hebben? Dan steek je als coördinator in de logistiek zonder mokken je handen uit de mouwen. Jij zoekt die bestelling wel even op tussen de stellingen of helpt met inpakken van de nieuwste collectie winterjassen.

Als logistiek coördinator zorg je dat alles precies volgens de planning loopt, maar er kan altijd onverwachts iets tussen komen. Misschien gaat er wel een machine kapot, of wil de klant ineens extra producten bestellen. Jij houdt het hoofd koel en weet precies wat er eerst moet gebeuren en wat nog even kan wachten. Hoewel je wilt dat de bestellingen op tijd bij de klant komen, heb je ook oog voor kwaliteit. Je checkt de producten zorgvuldig en merkt meteen wanneer iets niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Liever dat de klant even wacht, dan dat er slechte producten worden geleverd. Kortom: een baan als coördinator in de logistiek brengt flink wat verantwoordelijkheid met zich mee.

Cheat sheet voor je cv

Klaar om te solliciteren en wil je jouw cv nog even aanpassen? Om je te helpen hebben we een aantal skills voor je op een rijtje gezet. Deze sluiten goed aan op een baan als logistiek coördinator.

Skills
Collegialiteit Kwaliteitsgericht
Communicatie Plannen
ERP- en WMS-systemen Prioriteren
Heftruckdiploma VCA-certificaat

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt werken in de logistiek je wel wat, maar niet als logistiek coördinator? No worries, er zijn nog genoeg andere functies. Houd je van regelen en plannen? Als logistiek planner houd je je bezig met de routeplanning. Je zorgt dat de vrachtwagens op het juiste moment beschikbaar zijn en dat er genoeg personeel is. Liever wat meer beweging? Als lader en losser haal je schepen, vrachtwagens of andere voertuigen leeg om ze vervolgens weer met een verse lading te vullen. Of wat dacht je van een baan als postbode? Deze job kun je zowel op de fiets als met de benenwagen doen. Of gewoon lekker op de scooter. Check de logistieke vacatures en vind de baan die bij je past.

Overzicht logistiek coördinator

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.300 tot € 3.500

Veelgestelde vragen

 • Wat heeft een logistiek coördinator voor werkzaamheden?

 • De logistiek coördinator functieomschrijving is breed. Van leidinggeven tot voorraadbeheer en klantencontact. Geen dag is hetzelfde in deze veelzijdige job.

 • Waar vind ik een baan als logistiek coördinator?

 • Via YoungCapital vind je verschillende vacatures voor logistiek coördinator en soortgelijke functies. Benieuwd naar de mogelijkheden? Check dan onze logistieke vacatures.

 • Hoe hoog is het logistiek coördinator salaris?

 • De hoogte hangt onder andere af van je werkervaring. Gemiddeld verdien je rond de € 2.700 bruto per maand. Het salaris van een logistiek coördinator schommelt tussen de € 2.300 en € 3.500 per maand.

Bekijk ook eens deze logistieke functies