Logistiek supervisor

Werken als logistiek supervisor: iets voor jou?

Wil je graag hogerop klimmen in de logistiek? Misschien is een job als logistiek supervisor wel interessant. Je staat aan het hoofd van een afdeling, en soms zelfs van het hele magazijn. Maar wat zijn je taken als logistiek supervisor precies? Hoe verschilt het van het werk van een logistiek teamleider? En hoeveel verdient een logistiek supervisor eigenlijk? Je vindt de antwoorden in onze logistiek supervisor functieomschrijving.


Wat doet een logistiek supervisor?

'Supervisor', wat een heerlijk vaag woord is het toch. Je weet waarschijnlijk wel dat dit een leidinggevende functie is. Maar wat is een logistiek supervisor nou ten opzichte van een teamleider of manager? Een logistiek supervisor (of logistics supervisor op z'n Engels) staat namelijk net een stapje boven de logistiek teamleiders. Een teamleider leidt een team logistiek medewerkers, zoals orderpickers of laders en lossers. Maar een supervisor stuurt juist de teamleiders aan. Meestal op een bepaalde afdeling, maar soms ook in een heel magazijn of distributiecentrum.

De beruchte targets? De logistiek supervisor bepaalt deze, en de teamleider is ervoor verantwoordelijk dat het team de targets haalt. Als logistics supervisor kijk je vooral vanuit het bedrijf: hoeveel targets moeten gehaald worden om een goede omzet te draaien? En hoe kunnen de logistieke processen verbeterd worden om hieraan bij te dragen? De teamleider blijft juist dicht bij het team: hoe motiveer je jouw team om vlot te werken? Vaak help je daar als supervisor in de logistiek ook bij. Jij weet namelijk als geen ander hoe je efficiënt werkt in de logistiek.

Het belangrijkste is dat je als logistiek supervisor het overzicht houdt over alle teams. De teamleiders focussen op hun teams en jij op het totaalplaatje. Daarom weet je precies wat er goed gaat en waar de verbeterpunten liggen. Dit koppel je dan weer terug aan het management. Je bent dus echt een schakel tussen de werkvloer en het bestuur.

Jouw werkdag als logistiek supervisor

Jouw werkdag als logistiek supervisor begint vandaag al vroeg. Je hebt namelijk een meeting met de logistiek teamleiders voordat de medewerkers in het magazijn verschijnen. Met een kop koffie voor je neus start je de vergadering. Jullie bespreken onder andere het nieuwe voorraadsysteem, de teamproductiviteit, de verkoopcijfers en nieuwe targets. Je vraagt de teamleiders een voor een hoe het gaat met hun team en luistert aandachtig.

Daarna check je je mailbox en pleeg je telefoontjes. Een klant uit Duitsland heeft een klacht over het transport dat vorige week te laat aankwam. Rustig bied je je excuses aan en leg je uit dat er vertraging was vanwege een tekort aan personeel, maar dat er volgende week een nieuw team start. De klant is gerustgesteld en jij kunt weer verder met jouw werk als logistiek supervisor.

Vervolgens observeer je het werk van de teams en help je hen met de nieuwe software. Je laat een van de orderpickers zien hoe je makkelijk schakelt tussen de bestellijsten en de voorraad. De orderpicker pakt de scanner tevreden van je over en gaat weer aan de slag.

En na een tijdje kun jij ook weer verder. Morgen heb je een vergadering met alle andere logistiek supervisors en het management en je moet nog het een en ander voorbereiden. Daarom kruip je achter je bureau en ga je verder met de maandrapportage waar je vorige week al aan was begonnen. Ten slotte plan je nog een paar sollicitatiegesprekken in en voor je het weet is de dag alweer voorbij.

Waar werkt een logistiek supervisor?

Logistiek supervisors werken op allerlei verschillende plekken. Denk natuurlijk aan een magazijn van een groothandel, distributiecentrum, transportbedrijf of productiebedrijf. Maar ook zorginstellingen hebben vaak grote magazijnen waar een logistiek supervisor nodig is. En wat dacht je van werken op een vliegveld of haven?

Waar je ook werkt, als logistics supervisor werk je boven de teamleiders. Je hebt dus geen uitvoerend personeel direct onder je, maar staat net een stapje hoger. Bij kleinere magazijnen ben je misschien de enige supervisor, maar meestal werk je samen met andere supervisors, die verantwoordelijk zijn voor een andere afdeling. Je rapporteert direct aan het management.

Werktijden van een logistiek supervisor

Hoe het zit met je werktijden als supervisor in de logistiek? Dat verschilt. Veel magazijnen, productiebedrijven en distributiecentra zijn 24/7 open. Meestal moet er in ieder geval één supervisor aanwezig zijn, dus dat betekent dat je als logistiek supervisor vaak in ploegendiensten werkt. Je hebt dus in de meeste gevallen wisselende diensten en bent regelmatig ook 's nachts of in het weekend aan het werk. Let wel op: dit verschilt natuurlijk per bedrijf, dus check altijd goed in de vacatures hoe het zit met de werktijden. Soms zoeken werkgevers bijvoorbeeld specifiek naar werknemers voor bepaalde ploegen.

De taken van een logistiek supervisor

 • Targets bepalen en communiceren aan de teamleiders.
 • Voorgang van logistieke processen in de gaten houden.
 • Voorstellen doen voor verbeteringen in het logistieke proces.
 • Rapportages opstellen en overleggen met het management.
 • Selecteren en werven van personeel.
 • Begeleiden, coachen en beoordelen van teamleiders.
 • Contact onderhouden met klanten.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als logistiek supervisor: hoe is dat?

Geen enkele job is alleen maar regenbogen en zonnestralen, werken als logistiek supervisor dus ook niet. Maar hoe weet je dan of deze baan geschikt is voor jou? Simpel: als de voordelen voor jou zwaarder wegen dan de nadelen. Check ze dus hieronder.

Voordelen van werken als logistiek supervisor

 • Je bent als logistiek supervisor een schakel tussen het management en het uitvoerend personeel. Dat betekent dat je zowel meedenkt over beleidszaken als mensen begeleidt op de werkvloer. The best of both worlds dus.
 • Het startsalaris is al behoorlijk hoog in vergelijking met andere logistieke functies. En daarbovenop komen ook nog mooie toeslagen wanneer je in het weekend of de avonduren werkt. Lekker cashen!
 • Houd je van afwisseling? Dan zit je als logistiek supervisor wel goed, want de taken zijn superdivers. Het ene moment werk je aan een rapportage, het volgende moment vergader je met het management en daarna ben je op de werkvloer te vinden om het personeel te begeleiden.

Nadelen van werken als logistiek supervisor

 • Wil je het liefst ook je handen uit de mouwen steken? Let dan op dat je als logistiek supervisor zelf weinig fysiek werk verricht. Je hebt daar namelijk weinig tijd voor met dat grote takenpakket. Liever meewerken en leidinggeven? Dan vind je een baan als meewerkend voorman waarschijnlijk interessanter.
 • Hoopte je de onregelmatige werktijden in de logistiek te ontlopen? Helaas, ook als logistics supervisor werk je meestal in ploegendiensten. Best logisch natuurlijk, want er moet altijd een supervisor op de werkvloer zijn. Wil je echt niet 's nachts werken? No worries, soms zoeken bedrijven alleen supervisors voor overdag. Lees de vacatures daarom altijd goed door.
 • Omdat je veel schakelt tussen management en uitvoerend personeel, heb je soms te maken met twee verschillende visies. Ben jij iemand die iedereen tevreden wil stellen? Dan vind je werken als logistiek supervisor misschien wel lastig. Maar aan de andere kant: wel goed voor je persoonlijke ontwikkeling om hier juist mee geconfronteerd te worden.

Jouw salaris als logistiek supervisor

Money makes the world go round. En ook als logistiek supervisor wil jij natuurlijk wat mooie centen op je bankrekening zien. Wat verdient een logistiek supervisor eigenlijk? Dat ligt ten eerste aan je achtergrond en werkervaring. Hoe langer je werkt, hoe hoger je salaris als logistiek supervisor natuurlijk wordt. Meestal verdien je als starter tussen de € 2.000 en € 2.500 bruto per maand. Werk je al een aantal jaar als logistiek supervisor? Je salaris loopt dan op tot zo'n € 3.800 bruto. Benieuwd wat je daar netto aan overhoudt? Bereken het lekker snel en makkelijk met onze bruto-netto tool.

Veel bedrijven gaan uit van een cao om het logistiek supervisor salaris te bepalen. Dat is in de meeste gevallen de cao Beroepsgoederenvervoer (TLN). Maar let op: uiteindelijk bepalen bedrijven zelf of zij meer dan de cao uitbetalen. Let daarom altijd goed op het salaris van een supervisor in de logistiek dat in de vacatures staat.

De volgende stap als logistiek supervisor

Vind je het tijd om na een job als logistiek supervisor je loopbaan te vervolgen? Logisch, bijna iedereen is op een gegeven moment toe aan wat anders. Wat de mogelijkheden voor een logistiek supervisor zijn? Een mooie stap omhoog is een baan in het management, bijvoorbeeld logistiek coördinator of logistiek manager. Misschien kun je na een tijdje zelf doorgroeien tot the big boss in de logistiek: supply chain manager. Deze functies hebben allemaal gemeen dat je nog meer op beleidsniveau aan de slag gaat (en dus minder op de werkvloer).

Wil je niet per se een hogere functie, maar wel graag iets anders doen? Misschien merk je wel dat je het leuk vindt om te puzzelen met logistieke planningen. Als je switcht naar een baan als supply chain planner of transportplanner focus je je hier volledig op. Vaak laat je het leidinggevende gedeelte van jouw job als logistiek supervisor dan los.

Tekst

Logistiek supervisor worden: wat heb je nodig?

Zie je deze job wel zitten? Heb jij even geluk: een duidelijkere weg naar een functie is er bijna niet. Om supervisor in de logistiek te worden volg je namelijk de opleiding tot, jawel, Logistiek Supervisor. Dit is een mbo-opleiding op niveau 4. Meestal is het een bbl-opleiding. Dat betekent dat je tegelijkertijd leert en werkt. Tijdens je opleiding loop je dus al flink wat dagen stage en doe je praktijkervaring op. En het beste: je krijgt er nog voor betaald ook. En wie weet kun je nadat je je jouw diploma hebt gehaald wel blijven werken bij je stagebedrijf.

Of je ook zonder deze bbl-opleiding als logistiek supervisor aan de slag kunt? Soms. Maar de meeste bedrijven vragen specifiek naar een diploma van de mbo-4-opleiding. Best logisch, want je leert daar precies wat je nodig hebt voor de job. Je leert bijvoorbeeld alles over logistieke processen en maakt kennis met software die wordt ingezet bij logistieke bedrijven, zoals ERP-systemen.

Jouw skills

Een diploma is dus belangrijk. Maar waar je nog veel meer aan hebt zijn passende skills. Neem jij altijd het voortouw bij het organiseren van een vakantie? En leid(de) jij altijd graag de groepsprojecten op school of je opleiding? Mooi meegenomen, want deze organisatie en leiding skills kun je mooi gebruiken tijdens je baan als logistiek supervisor. Je organiseert regelmatig meetings en moet goed kunnen plannen om in te schatten welke targets haalbaar zijn.

Wat nog meer handig is? Dat je je openstelt voor verschillende invalshoeken. Denk aan een conflict tussen familieleden. Wil jij altijd eerst de situatie van alle kanten hebben gehoord voordat je met een oordeel komt? Dit is een handige eigenschap voor een supervisor in de logistiek. Dit laat namelijk zien dat jij graag het overzicht houdt. Reuze belangrijk natuurlijk als jij verantwoordelijk bent voor een hele afdeling.

Ben je problemen liever voor dan dat je ze oplost? Nice, want ook een proactieve houding komt van pas bij een baan als logistiek supervisor. Je helpt namelijk met het opstellen van het beleid. Als de processen langzamer verlopen dan je van tevoren hebt ingeschat, onderneem je snel actie om efficiënter te werken. Dat doe je voordat de bestellingen achterlopen en vrachtwagens te laat vertrekken. Zo voorkom je boze klanten. En mocht er wel een keer een ontevreden klant opbellen, dan blijf jij kalm en breng je de situatie zonder moeite onder controle.

Cheat sheet voor je cv

Dat jij geschikt bent als logistiek supervisor weet je natuurlijk allang. Nu de werkgever nog overtuigen. Tip: zet een aantal hard en soft skills op je cv. Zo ziet het bedrijf meteen wat jij in huis hebt. Inspiratie nodig? Hieronder staan een aantal relevante skills voor een supervisor in de logistiek.

Skills logistiek supervisor
Conflictmanagement Organiseren
ERP-systemen Plannen
Kennis van logistieke processen Proactieve houding
Leiding geven Verantwoordelijk

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Twijfel je nog over werken als logistiek supervisor? Dan is het handig je ook eens in te lezen over andere jobs. Want wie weet past een andere rol nóg beter bij je. Houd jij je het liefste bezig met de voorraad? Dan ben je misschien wel de perfecte inkoper. En wat dacht je van een job als transport coördinator? Dan focus jij je volledig op het hele proces rondom het transport van goederen. Niet wat je zoekt? Misschien vind je dan nog wel iets anders leuks tussen onze logistieke functies. Mogelijkheden genoeg, dus er is voor ieder wat wils in deze sector.

Overzicht logistiek supervisor

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 - € 3.800

Veelgestelde vragen

 • Wat is een logistiek supervisor?

 • Een logistiek supervisor is verantwoordelijk voor een heel magazijn of een afdeling daarvan. De belangrijkste taken zijn de logistieke processen bewaken en aansturen. Ook werf je binnen deze job nieuw personeel en stel je verbeteringen voor over het logistieke proces.

 • Wat verdien je als logistiek supervisor?

 • Het loon van een logistiek supervisor ligt ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.800 bruto per maand. De hoogte is afhankelijk van je achtergrond, maar ook van het bedrijf. Check daarom altijd goed in de logistieke vacatures wat je precies gaat verdienen.

 • Wat is het verschil tussen een logistiek supervisor en een logistiek teamleider?

 • Een logistiek teamleider stuurt een klein team logistiek medewerkers direct aan en helpt vaak zelf ook mee met de werkzaamheden. De logistiek supervisor staat boven alle teamleiders en werkt zelf niet mee, maar bewaakt de voortgang van alle processen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies