Logistiek teamleider

Werken als logistiek teamleider: iets voor jou?

Lekker actief bezig zijn én leiding geven? Als logistiek teamleider doe je niets anders. Je helpt mee bij het verwerken van in- en uitgaande goederen, en stuurt hierbij je collega's aan. Meer weten? Lees snel verder voor alle ins en outs van deze functie.


Wat doet een logistiek teamleider?

Als teamleider logistiek heb je de leiding over een team van logistiek medewerkers. Denk aan orderpickers, magazijnmedewerkers, laders en lossers en heftruckchauffeurs. Je zorgt ervoor dat iedereen lekker aan de slag kan, en soms werk je ook zelf mee. Snapt iemand iets niet helemaal? Dan spring jij bij om uitleg te geven. Newbies worden ook door jou ingewerkt.

Heeft de logistiek manager targets voor je team bepaald? Zoals een specifiek aantal artikelen per dag verzenden? Het is aan jou als logistiek teamleider om je team te motiveren en het doel te bereiken. Hiervoor zet je een slimme personeelsplanning in elkaar, zodat er altijd genoeg mensen zijn. Zijn er mensen ziek? Ook dat krijg je te horen, en neem je op in de planning. Zoals je leest, je rol is behoorlijk divers, en afhankelijk van je werkgever komen er nog andere taken bij.

Jouw werkdag als logistiek teamleider

Jouw dag als logistiek teamleider start al voordat het team aankomt. Je bent als eerste op de loods om voorbereidingen te treffen. Op de planning staat dat iedereen aanwezig is. Gelukkig maar, want het is hoogseizoen en dan kan flink druk worden. Je zet snel een takenverdeling in elkaar, zodat iedereen straks weet waar ze aan toe zijn.

Het team druppelt langzaam naar binnen. Wanneer iedereen er is, vertel je wat er allemaal moet gebeuren. Je deelt de taken uit en daarna gaat iedereen lekker aan de slag. Vanwege de drukte besluit je om mee te helpen met laden en lossen.

Niet vergeten: je hebt later op de dag een vergadering met de logistiek manager over verbeteringen in het logistieke proces. Je stopt wat eerder met laden en lossen en loopt naar je kantoor. Je pakt een kop koffie, je notities, en werkt snel wat e-mails weg. Daarna is het al tijd voor de vergadering. Maar voordat je bij de vergaderzaal bent, komt er een medewerker naar je toe met een vraag. De stickermachine is leeg en er zijn geen stickervellen te vinden. Gelukkig weet je precies waar alles ligt, en de medewerker gaat goed geïnformeerd weer weg.

Na een lange vergadering, een functioneringsgesprek en een kort telefoontje met je zieke collega is het al avond. Voordat je naar huis gaat check je of het team de targets van de dag heeft behaald. No surprise there, dat is helemaal gelukt. Je complimenteert je team op het goede werk en wat highfives later stap je in je auto. #teamwork

Waar werkt een logistiek teamleider?

Als teamleider logistiek werk je bij… tromgeroffel, een bedrijf in de logistieke sector. Dit kan een bedrijf zijn dat barbecues verkoopt, maar ook een supermarktketen of bouwmarkt. Je gaat in ieder geval werken in een magazijn, productiebedrijf of distributiecentrum en soms zit je op kantoor. Het kantoor zelf is vaak aangesloten op het pand, dus je schakelt snel tussen loods en office. Dat maakt het makkelijk om medewerkers te spreken of snel iets op de computer te fixen.

De logistiek manager is je directe leidinggevende die de targets en opdrachten bepaalt. Je werkt vaak samen om verbeteringen te bedenken of personeelszaken te bespreken. Gaat er iets verkeerd tijdens het werk? Dan ben jij verantwoordelijk en hoor je dat van de logistiek manager.

De taken van een logistiek teamleider

 • Aansturen van logistiek medewerkers.
 • Kwaliteit van werken, veiligheid in het pand en de logistieke planning in de gaten houden.
 • Bijdragen aan de werkzaamheden in de loods.
 • Personeelsplanning bijhouden, inclusief verzuim en verlof.
 • Inwerken van nieuw personeel.
 • Oplossen van fouten in zendingen en klachten fixen.
 • Functioneringsgesprekken houden.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als logistiek teamleider: hoe is dat?

Hebben we je interesse voor de baan logistiek teamleider al te pakken? Nice, maar voordat je met motivatiebrieven gaat gooien, is het handig om de voor- en nadelen te lezen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Voordelen van werken als logistiek teamleider

 • Het is een mooie mix van actief en zittend werk. Soms help je mee met laden en lossen of orderpicken, en op een ander moment zit je achter je bureau op kantoor.
 • Wil je hoger op de ladder klimmen? De functie logistiek manager is binnen handbereik als leidinggevende in de logistiek.
 • Je hebt een breed takenpakket. Je doet een stuk administratie, traint nieuwe medewerkers en soms help je mee in het magazijn. Eentonig werk? Zeker niet!

Nadelen van werken als logistiek teamleider

 • De meeste bedrijven in de logistiek werken met ploegendiensten en zoeken een fulltime logistiek teamleider. Parttime werk of op vaste tijden werken is vaak geen optie, dus als je dat zoekt, is een van onze andere logistieke vacatures misschien een betere keuze.
 • Je hebt veel verantwoordelijkheid. Je bent namelijk verantwoordelijk voor het welzijn van je team, maar ook voor de fouten. Gaat er iets mis, of voelt iemand zich niet goed? Dan word jij aangekeken.
 • Als centraal aanspreekpunt komt het team vooral naar jou toe. Je moet dus altijd klaar staan voor vragen of opmerkingen. Dat is natuurlijk wel mooi voor je persoonlijke ontwikkeling, want je leert hoe je je team het best kunt helpen.

Jouw salaris als logistiek teamleider

Nu vraag je je zeker af: wat verdient een logistiek teamleider eigenlijk? Dat ligt aan je werkervaring en het bedrijf waarvoor je werkt. Het salaris van een teamleider logistiek ligt ongeveer tussen de € 2.300 en € 3.000. Gemiddeld is dit zo'n € 2.500 bruto per maand. Dit is op basis van een 40-urige werkweek. Benieuwd naar het netto bedrag? Check onze handige bruto-nettotool.

Krijg je vakantie-uren of toeslagen voor onregelmatige werktijden als logistiek teamleider? Lees de cao van het bedrijf waarvoor je wilt werken. Het percentage aan toeslag voor avond- of weekendwerk is overal anders, en dat geldt ook voor vakantie-uren.

De volgende stap als logistiek teamleider

Klaar voor de volgende uitdaging na een baan als logistiek teamleider? De functie logistiek manager is je volgende stap. Als logistiek manager ben je verantwoordelijk voor het hele logistieke proces. Je zorgt ervoor dat processen van ingaande en uitgaande goederen goed verlopen. Daarmee stel je de klanten van het bedrijf tevreden over je diensten. Om de klanten nóg blijer te maken, kijk je continu naar verbeterpunten. Je staat zelf niet meer in het magazijn, dus bye bye loods en hallo, kantoor.

Liever in het magazijn blijven crossen, maar wel meer verantwoordelijkheid op je nemen? Als magazijnchef ben je in charge van een heel magazijn. Je stuurt alle magazijnmedewerkers aan en zorgt ervoor dat alle taken en werkzaamheden aan het einde van de dag klaar zijn.

Logistiek teamleider worden: wat heb je nodig?

Lijkt het je tof om logistiek teamleider te worden? Dan wil je vast weten wat je daarvoor nodig hebt. Een afgeronde bbl-opleiding tot Logistiek Teamleider is in ieder geval handig. Dan weet je alles over leiding geven en de logistieke processen waarmee je te maken krijgt. Je leert ook hoe het WMS-systeem werkt. In dit systeem zie je de complete voorraad van een magazijn.

Een heftruckcertificaat is niet verplicht, maar wel nuttig om te hebben. Help je bijvoorbeeld met laden en lossen of het wegzetten van producten? Dat heb je binnen no time gedaan met een heftruck.

Jouw skills

Je bent misschien logistiek teamleider op papier, maar heb je ook de kwaliteiten? De belangrijkste kwaliteit die je nodig hebt is communicatie. Goede communicatie betekent namelijk goed teamwerk en goede resultaten. Wanneer iemand ergens moeite mee heeft, weet jij precies hoe je diegene weer motiveert. Dit kun je zowel in het Nederlands als in het Engels.

Je voorkomt liever problemen dan ze te genezen. Met jouw kennis van logistiek en je proactieve houding zie je direct hoe processen beter kunnen, of welke werknemers extra steun nodig hebben. Je hangt als het ware boven alle processen en werkzaamheden in het pand en hebt overzicht over alles: van kleine details tot het grote geheel. Helicopterview, noem je dat. Hierdoor loopt alles op rolletjes in het magazijn en is je team gemotiveerd aan het werk.

Cheat sheet voor je cv

Mooie vaardigheden hierboven, maar wat zet je precies op je cv? Fear not, YoungCapital heeft een mooi lijstje gemaakt. Speciaal voor jou.

Skills logistiek teamleider
Analytisch vermogen Communicatieve vaardigheden
Helicopterview Kennis van logistieke processen
Leiding geven Proactieve houding
Engelse taal WMS-systeem

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Niet overtuigd dat logistiek teamleider iets voor jou is? Da's oké, er zijn genoeg mogelijkheden in de logistiek. Ontdek de hectische wereld van logistiek als supply chain planner. Jij plant dan de hele productieketen, van de graankorrel tot het stuk brood in de supermarkt. Of zet een stapje hoger op de logistieke ladder als supply chain manager en kijk welke producten je nog meer in huis kunt halen.

Overzicht logistiek teamleider

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.300 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Wat doe je als logistiek teamleider?

 • Als logistiek teamleider werk je in een magazijn, distributiecentrum of productiebedrijf en geef je leiding aan je team. Samen zorgen jullie ervoor dat de in- en uitgaande goederen van de dag afgehandeld zijn. Daarnaast zorg je voor de personeelsplanning en het verbeteren van de logistieke processen.

 • Hoeveel verdient een logistiek teamleider?

 • Het loon van een logistiek teamleider ligt ongeveer tussen de € 2.300 en € 3.000 bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een teamleider logistiek is € 2.500 bruto per maand. Hier geldt natuurlijk: hoe langer je werkt, hoe meer je verdient. Ook krijg je toeslagen voor weekend- of avondwerk.

 • Wat voor opleiding heb je nodig voor logistiek teamleider?

 • Om logistiek teamleider te worden, heb je een afgeronde bbl-opleiding tot Logistiek Teamleider nodig. Heb je het papiertje nog niet? Check of bedrijven een stageplek voor de opleiding bieden.

Bekijk ook eens deze logistieke functies