Operator

Werken als operator: iets voor jou?

Lijkt het je vet om met grote machines te werken? Dan is een job als operator misschien iets voor jou. Als operator ken jij de ins en outs van de machines waarmee je werkt. Onderhoud, reparatie, kwaliteitscontrole, jij bakt er wat van. Benieuwd naar wat je nog meer doet? Lees snel verder en misschien is een baan als operator wel jouw nieuwe roeping.


Wat doet een operator?

Werken de machines zoals ze horen te werken? Mooi, want dat is jouw taak als operator. Je bent verantwoordelijk voor machines die goederen produceren. Je zorgt ervoor dat de machines hun ding doen en dat de producten die eruit komen van goede kwaliteit zijn. Dit is vaak computerwerk, maar soms ga je ook met je handen aan de slag. Gaat er ergens iets fout, of moet er iets onderhouden worden? Dan ben jij degene die het fikst.

Eigenlijk is operator geen losstaand beroep. Er is een onderscheid tussen twee functies: machineoperator en procesoperator. Een machineoperator houdt zich bezig met het bedienen van de machines en zorgt voor de instellingen, het onderhoud en de reparatie. Een procesoperator controleert het hele productieproces. Lopen de machines wel gelijk? Zitten er fouten in de gemaakte producten? Waar is die fout precies ontstaan?

Voor het leesgemak gebruiken we hier de term 'operator'. Je merkt het als we ergens écht alleen machineoperator of procesoperator bedoelen.

Jouw werkdag als operator

Veiligheidshesje aan, helm op, en handschoenen aan. Zo start jouw dag als operator. Je loopt de fabriek in met zware veiligheidsschoenen aan je voeten. En geloof maar dat dat nodig is. Je neemt plaats achter een bureau en kijkt naar de schermen voor je. Op een van de schermen staat een lay-out van alle machines in de fabriek. Vanaf hier zie je of de machines werken en controleer je wat ze doen. Op andere schermen zie je data van de machines voorbijkomen.

Je ziet iets rood knipperen op het scherm. Gelijk sta je op en kijk je waar het vandaan komt. Een van de machines lijkt vastgelopen te zijn. Je zorgt er eerst voor dat een andere machine de taak overneemt, zodat het productieproces door kan gaan. Daarna ga je direct naar het defect en inspecteer je wat er aan de hand is. Gelukkig is het niet al te intens. Er is gewoon ergens een stukje metaal ingeschoten. Je pakt direct je tools en verhelpt het probleem met een paar simpele tweaks. Zo, dat moet weer werken zoals het hoort. Je gaat terug naar je scherm en houdt goed in de gaten of de machine het werk weer normaal oppakt.

Je gaat lekker verder met je werk en voor je het weet is je dienst alweer voorbij. In de tussentijd verschenen er nog een aantal alarms, maar dat was vooral voor onderhoud. Je draagt je dienst over aan je collega-operator die de nachtdienst gaat invullen en vertrekt richting huis. Another day, another dollar.

Waar werkt een operator?

Als operator werk je bij een productiebedrijf waar goederen worden gemaakt. Natuurlijk bestaat er wel onderscheid tussen productiebedrijven. Sommige fabrieken produceren alleen ruwe materialen, zoals staal, hout of steenwerken. Andere bedrijven houden zich bezig met onderdelen, oftewel half-fabricaten. Denk aan auto-onderdelen, graphic cards, of koelelementen voor je airco. En dan heb je ook nog fabrieken die alleen eindproducten ontwikkelen, zoals speelgoed, laptops of speculaas.

Je staat grotendeels in de fabriek. Als machineoperator ben je vooral met de machines in de weer. De procesoperator zit vaker achter een scherm en bestuurt de machines via een computer.

De werkzaamheden van een operator

 • Bedienen van machines.
 • Uitvoeren van onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden.
 • Storingen opsporen en oplossen, of de technische dienst inschakelen.
 • Controleren van de productie.
 • Kwaliteitscontrole van geproduceerde artikelen.
 • Registeren van productie en werkzaamheden aan machines.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als operator: hoe is dat?

Een baan als operator klinkt misschien tof, maar heb je ook gedacht aan de minder leuke kanten? Wij hebben ze hieronder genoemd, dus lees ze goed door.

Voordelen van werken als operator

 • Vind je het leuk om met je handen te werken, maar ben je ook goed met de computer? Deze job is een toffe combinatie van computerskills en handwerk.
 • Je ziet met eigen ogen hoe een product of grondstof van begin tot eind wordt gemaakt.
 • Omdat je in ploegendiensten werkt, krijg je lekker veel toeslagen bovenop je salaris #moneymoneymoney.

Nadelen van werken als operator

 • Het is een grote verantwoordelijkheid. Je kan niet losjes omgaan met procedures en regels, en de producten die gemaakt worden moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.
 • Heb je graag je vrijdagen vrij? In de operator functie is er weinig kans om parttime te werken. Maar daar staat wel weer een goed salaris tegenover.
 • Je werkt in ploegendiensten, dus flexibel zijn met je tijd is een must. Werk je liever op vaste tijden? Kijk dan tussen onze andere logistieke vacatures voor meer mogelijkheden.

Jouw salaris als operator

Je wilt natuurlijk iets terug voor je harde werk: een loonstrook. Dan vraag je je zeker af hoeveel een operator verdient. Voor een starter ligt het salaris rond de € 2.200 bruto per maand. Met wat ervaring kun je maandelijks € 3.800 bruto op je rekening ontvangen. Het gemiddelde operator salaris ligt rond de € 2.500 bruto. Weten wat het netto salaris van een operator is? Dat reken je uit met onze bruto-netto tool.

Werk je op onregelmatige tijden? Dan krijg je een ploegentoeslag bovenop je salaris. Het percentage is afhankelijk van hoeveel ploegen er zijn en op welke tijden je werkt. Operators die in de avond, nacht, of het weekend werken, krijgen meer toeslag. Welke bonussen krijg je nog meer als operator? Check de cao Procesindustrie voor inzicht in je toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie-uren en pensioenregeling.

De volgende stap als operator

Verder groeien in je functie? Specialiseer je bijvoorbeeld door een opleiding te volgen. Voor de functie operator zijn verschillende mbo-opleidingen. Als operator A bedien en onderhoud je eenvoudige machines. Operator B werkt met iets ingewikkeldere machines, en heeft meer verantwoordelijkheden dan operator A. Complexe machines zijn weggelegd voor operator C, en binnen deze functie geef je ook leiding. Ben je klaar om je skills te ontwikkelen? Volg dan de operator opleiding die je hartje begeert, en klim hoger op de ladder.

Ben je machineoperator en heb je interesse om procesoperator te worden? Laat je dan omscholen door het bedrijf waarvoor je werkt, of volg de opleiding tot Procesoperator. Ben je wel klaar met de machines en wil je aan andere dingen sleutelen? Met jouw technische skills kun je beginnen als monteur. Test je kennis en werk als heftruckmonteur aan heftrucks. Of misschien wil je liever voertuigen repareren, zoals automonteurs doen. Whatever it is, jouw handen kunnen het aan.

Tekst

Operator worden: wat heb je nodig?

Om operator te worden, is het wel zo slim om een opleiding gevolgd te hebben. Een bbl-opleiding Operator A, B, of C is voldoende om aan de slag te gaan. Wat betekenen de lettertjes? Die geven aan welke machines je kunt bedienen en of je een leidinggevende functie hebt. Met een operator A-diploma bedien je simpele machines en geef je zelf geen leiding. Operators met het B-diploma werken met ingewikkeldere machines en hebben wat meer taken. Operator C? Die kennen complexe machines door en door, en sturen het team met operators aan.

Vaak is zo'n operator opleiding gecombineerd leren en werken. Ideaal, toch? Je leert hoe je het werk van een operator doet, en je verdient er ook nog eens mee. Da's nou eens een win-win.

Jouw skills

Diploma terzijde, wat moet je allemaal nog meer in je mars hebben om operator te worden? Een goede portie technisch inzicht en veiligheidsbewustzijn, natuurlijk. Je bent dan misschien goed in het fiksen van machines, maar daarbij is het wel zo slim om je eigen vingers te behouden. Veilig en secuur werken, dat is hoe jij ongelukken voor bent.

Het resultaat is voor jou alles. Je accepteert geen stuk metaal met deuken erin. Dat mag wat jou betreft opnieuw. Gelukkig voorkom je zulke fouten door je nauwkeurige werkwijze. Je stelt machines zo in dat het stuk metaal tot op de millimeter goed gesneden is, alsof je een gitaar aan het tunen bent. Hierbij hoeft er geen leidinggevende over je schouder te kijken. Zelfstandig werken kun je prima, want uiteindelijk ken jij de fijne kneepjes van het vak.

Cheat sheet voor je cv

Overweeg je om te solliciteren op de functie operator? Dan vind je het vast handig om alvast de nodige skills op je cv te zetten. Daarvoor hebben wij een handige cheat sheet gemaakt. Alvast inlezen hoe je deze skills onderbouwt tijdens een sollicitatiegesprek? Lees onze sollicitatietips.

Skills operator
Resultaatgericht Stressbestendig
Nauwkeurigheid Technisch inzicht
Veiligheidsbewustzijn Zelfstandigheid

Check onze operator vacaturesEen andere baan in de logistiek

Op zoek naar andere kansen in de logistiek, maar kun je nog geen doei zeggen tegen machines? Als rangeerder bestuur je treinen, locomotieven of andere grote voertuigen over rails. Je vervoert geen personen, maar de machine zelf. Hebben jij en machines toch een break nodig? Leg je gereedschap neer en word warehouse manager in het pand waar je werkt. Of het pand van een ander bedrijf natuurlijk. Kijk ook verder tussen onze logistieke vacatures en misschien ontdek je daar wel je volgende uitdaging.

Overzicht operator

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.200 tot € 3.800

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt het beroep operator in?

 • Als operator werk je met machines, die je bedient, onderhoudt en repareert zodat ze lekker verder kunnen werken.

 • Wat verdien je als operator?

 • Het loon van operator ligt ongeveer rond de € 2.200 tot € 3.800. Maar dat is niet alles. Er komen nog allerlei toeslagen bovenop, omdat je vaak in ploegendienst werkt. Precies weten wat je gaat verdienen? In onze operator vacatures lees je meer salarisinfo.

 • Welke opleiding heb je nodig voor operator?

 • Om operator te worden, heb je een mbo-diploma Operator A, B, of C nodig. Hoe hoger de letter, hoe ingewikkelder de machines zijn die je kunt bedienen.

 • Welke soorten operators zijn er?

 • Het beroep operator kan gesplitst worden in twee: machineoperator en procesoperator. Als machineoperator ben je vooral verantwoordelijk voor het bedienen, onderhouden en repareren van machines. De procesoperator kijkt naar het hele productieproces en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt.

Bekijk ook eens deze logistieke functies