Postbode

Werken als postbode: iets voor jou?

Zie jij jezelf al rondfietsen met je favoriete deuntjes in je oren? Dan is werken als postbode misschien wel iets voor jou. In deze functie bezorg je allerlei verschillende soorten post: van aangetekende brieven tot kleine pakketjes. Maar wat houdt het precies in? YoungCapital heeft het beroep postbode van A tot Z uitgezocht. En ja, dat betekent ook alles over het salaris van een postbode. Wij weten wel wat belangrijk is.


Wat doet een postbode?

Een postbode is iemand die in een bepaalde wijk of dorp de post bezorgt. Van kleine pakketjes tot de gevreesde blauwe enveloppen, in deze functie gooi je alle post door de juiste brievenbus. De meeste postbodes bezorgen alles met de fiets, maar er zijn ook postbodes die met een brommer of scooter werken. Post bezorg je niet met de auto, want dat duurt meestal alleen maar langer. Grotere pakketjes liggen dan ook niet bij jou in de fietstas, maar in de bus van een pakketbezorger. Pak je liever de benenwagen? Dat kan natuurlijk ook. Houd er wel rekening mee dat je dan die zware postzakken moet tillen.

Jouw werkdag als postbode

's Ochtends spring jij op de fiets om je fietstassen te vullen met alle post. Deze haal je op bij het distributiecentrum waar de postvoorbereiders alvast de juiste stapels bij elkaar hebben verzameld. Alle brieven en pakketten zijn gesorteerd op postcode, waardoor jij niet eindeloos door de stad hoeft te fietsen om alles bij het juiste adres af te leveren. Dit maakt het werk voor jou als postbode een stuk makkelijker.

Vervolgens stap je op de fiets en rijd je naar jouw wijk. En dan komt de belangrijkste taak: de post bij het juiste huisnummer afleveren. Het is jouw verantwoordelijkheid dat belangrijke brieven en pakketten niet opeens spoorloos zijn. Zijn de fietstassen leeg? Dan zit je shift erop en mag je lekker naar huis.

Waar werkt een postbode?

Een postbode werkt meestal voor een postbedrijf als PostNL. Betekent dit dat je ver moet fietsen voor je werk? Zeker niet. Meestal werk je in een straal van vijf kilometer rond jouw woongebied, dus je bent altijd lekker in de buurt bezig. Je hebt een eigen wijk, waardoor je na een tijdje het bezorggebied op je duimpje kent en niet meer eindeloos hoeft te zoeken naar huisnummer 83-A. Zit het nog niet zo goed met jouw richtingsgevoel? Gebruik dan je navigatie.

Jouw werkdag begint vanaf 8:00 uur, maar hoe laat je als postbode bij het sorteercentrum langsgaat om de post op te halen, ligt een beetje aan jezelf. In sommige wijken komt de postbode rond 13:00 langs, terwijl de brieven in een andere wijk pas rond 17:00 op de mat liggen. Het belangrijkste is in ieder geval dat je alle post vóór 18:00 uur bezorgt.

Het is dus ook lastig om te zeggen hoe lang je precies werkt tijdens een shift. Dit is afhankelijk van het aantal brieven en pakketten, maar ook van jouw snelheid. Meestal duurt een shift tussen de 2 en 5 uur per dag. Zit je er lekker in en fiets jij als Speedy Gonzales door de wijk? Dan zit jouw werkdag er zo op.

De taken van een postbode

 • Post ophalen bij het depot.
 • Bezorgen van (aangetekende) brieven.
 • Bezorgen van kleine pakketjes die door de brievenbus passen.
 • De ontvanger eventueel laten tekenen voor aangetekende post.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als postbode: hoe is dat?

Wij zouden YoungCapital niet zijn als we niet real waren over werken als postbode. Want laten we eerlijk zijn, iedere baan heeft voor- en nadelen. Voordat jij aan het werk gaat als postbode wil je daar vast en zeker alles over weten.

Voordelen van werken als postbode

 • Zeg jouw sportschoolabonnement maar op, want als postbode is iedere dienst een hele work-out. Zo train je dagelijks je benen én verdien je er tegelijkertijd je centen mee. Winning.
 • Tijdens je werkdag een frisse neus halen, wie wil dat nou niet? Heb jij even geluk als postbode, want je bent de hele dag in de buitenlucht.
 • Een job als postbode is goed te combineren met andere verplichtingen, zoals een studie of sport. Jij hebt de touwtjes in handen en bepaalt zelf het tempo waarop je de post bezorgt.

Nadelen van werken als postbode

 • Werken in de buitenlucht betekent ook dat je af en toe de regen moet trotseren. Gelukkig fixen sommige werkgevers een regenjas voor je, waardoor je lekker droog blijft.
 • Ben jij niet zo'n ochtendmens? Als postbode begint jouw werkdag al eerder dan dat de vogeltjes fluiten. Misschien is het moeilijk om dan al uit bed te komen, maar aan de andere kant: zo heb je tenminste nog wat aan je dag.
 • Heb je een slecht richtingsgevoel? Dan is een baan als postbode waarschijnlijk niet voor jou weggelegd. Jij moet namelijk precies weten hoe je van A naar B fietst, zonder te verdwalen. Google Maps to the rescue.

Jouw salaris als postbode

Maar wat verdient een postbode nou precies? Een fulltime postbode werkt maximaal 15 uur per week, van dinsdag tot zaterdag. Als postbode ligt je salaris tussen de € 10,50 en € 12 per uur. Ga je 15 uur per week aan de slag? Dan verdien je dus zo'n € 650,- en € 720,- per maand. Daarnaast verdien je ook vakantiegeld en krijg je extra centjes voor het gebruik van je eigen fiets en telefoon. Maar dat is nog niet alles, want bij sommige werkgevers krijg je ook korting op je verzekering, sportschool en andere leuke uitjes. Zo word je nog eens goed beloond voor je fysieke werk.

Ga je bijvoorbeeld bij PostNL aan de slag als postbode? Dan is je uurloon bepaalt op basis van 15 uur. Dat betekent dat je 5 werkdagen werkt en een shift niet langer duurt dan 3 uur. Fiets jij heel snel en heb je binnen no time alle post weggewerkt? Dan ligt je uurloon dus eigenlijk net iets hoger. Je krijgt namelijk nog steeds uitbetaald voor 15 uur werk. Misschien is dat dus een leuke uitdaging voor jezelf om elke week nét wat sneller te zijn.

De volgende stap als postbode

Ben je toe aan wat meer uitdaging en wil je de briefpost upgraden naar grotere pakketten? Een mooie doorgroeimogelijkheid in de logistiek is het beroep pakketbezorger of koerier. In deze functie rijd je in een auto of bestelbus en bezorg je grotere pakketten. Ook is je bezorggebied een stuk groter, waardoor je lekker de hele dag op pad bent. Liever pakketten bezorgen op de fiets? Dat kan natuurlijk ook als fietskoerier.

Blijf jij liever werken met de kleinere post en pakketjes en heb je uitstekende leiderschap skills? Misschien ligt er dan wel een mooie kans als leidinggevende. Je stuurt dan een team van postbodes aan en zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt. Van planningen tot alle gear, dankzij jou is alles voor de postbode tot in de puntjes verzorgt.

Maak je liever een horizontale stap en wil je achter de schermen aan de slag? Dan kun je altijd nog aan het werk als postsorteerder in de postkamer. Je zorgt ervoor dat al het voorbereidende werk is gedaan voordat de postbode op het distributiecentrum aankomt. Je sorteert de post op postcode, dus het is wel belangrijk dat je snel de kleine cijfertjes spot.

Postbode worden: wat heb je nodig?

Ben je nog bezig met een opleiding? No diploma, no problem. Voor deze functie heb je geen specifiek diploma nodig. Dat maakt dit beroep dan ook heel toegankelijk voor alle leeftijden. Of je nou een bijbaan zoekt of een fulltime baan tijdens je tussenjaar, werken als postbode is voor iedereen weggelegd. Ga je voor langere tijd aan de slag bij een vaste werkgever? Dan kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebt.

Jouw skills

Hele specifieke skills zijn er niet, maar toch komen een paar eigenschappen goed van pas als je gaat werken als postbode. Zo is het belangrijk dat je een flinke dosis energie hebt. Een eind fietsen schrikt jou niet af, daar word jij juist blij van. Daarnaast ben je sociaal en behulpzaam. Misschien vraagt iemand jou wel de weg. Jij kent de wijk op je duimpje en bent de beroerdste niet om iemand te helpen op hun plek van bestemming aan te komen. Als postbode is het ook handig dat je je tijd goed kunt managen. Binnen een bepaalde tijd moet jij alle post bezorgen, maar dat is voor jou geen probleem. Georganiseerd werken is jouw ding.

Cheat sheet voor je cv

Hoe overtuig je je toekomstige werkgever dat jij de persoon bent die ze zoeken? Zet deze skills op je cv. Wedden dat je binnen no time een leuke baan als postbode binnensleept?

Skills postbode
Behulpzaam Richtingsgevoel
Energiek Sociale vaardigheden
Georganiseerd Timemanagement

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Denk je dat een baan in de logistiek helemaal jouw ding is, maar ben je nog niet razendenthousiast over de functie postbode? No worries. De opties binnen de logistieke wereld zijn eindeloos. Werk je liever achter de schermen en weet je van aanpakken? Misschien ligt een baan als magazijnmedewerker dan meer in jouw straatje. Of zoek je juist een baan waar je die spierballen kunt gebruiken? Dan is het tijd om te ontdekken of een baan als verhuizer iets voor je is.

Overzicht postbode

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 650,- tot € 720,-
Gerelateerde functies Postbezorger, postsorteerder, postvoorbereider

Veelgestelde vragen

 • Wat verdient een postbode?

 • Het salaris van een postbode is afhankelijk van je leeftijd, maar een fulltime postbode van 21 jaar of ouder verdient tussen de € 650 en € 720 bruto per maand.

 • Hoe kan ik werken als postbode?

 • Door te solliciteren op een van de postbode vacatures op YoungCapital. Neem een kijkje en wie weet fiets jij binnenkort al rond om post te bezorgen.

 • Wat doet een postbode?

 • Een postbode brengt brieven en brievenbuspakketten rond in een bepaalde wijk. Dit doe je op de fiets of scooter, maar ook met de benenwagen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies