Postvoorbereider

Werken als postvoorbereider: iets voor jou?

Als je bij de post aan de slag wilt, is een baan als bezorger natuurlijk niet je enige optie. Ook achter de schermen is er een heleboel te doen, bijvoorbeeld als postvoorbereider. Wat precies? Dat zochten we voor je uit. Lees snel verder en ontdek of werken als postvoorbereider iets voor je is.


Wat doet een postvoorbereider?

De functietitel geeft het eigenlijk al aan: een postvoorbereider doet voorbereidend werk voor de postbodes. Een postsorteerder dus? Zoiets, maar net even anders. Postsorteerders sorteren namelijk grote hoeveelheden post op stad, wijk en straat. Het meeste werk doen ze met behulp van een sorteermachine. Als postvoorbereider doe jij het laatste sorteerwerk en zorg je ervoor dat alle post op de juiste volgorde ligt voor de bezorgers. Je bundelt alle brieven, magazines en overige post en stopt de bundels op volgorde van de looproute in speciale tassen. Dankzij jouw werk kunnen de postbodes later die dag meteen op pad en gooien ze moeiteloos de juiste envelop in de juiste brievenbus.

Jouw werkdag als postvoorbereider

Als postvoorbereider ga je verder waar de postsorteerders zijn gestopt. Je werkdag begint vroeg, maar je bent meteen scherp. Dat is nodig, want jij zorgt ervoor dat de poststukken straks op de goede volgorde in de bezorgtassen zitten. Natuurlijk neem je wel even de tijd om je werkdag goed op te starten. Je bergt je jas en tas op in een klus, zet een kop koffie of maakt een kort praatje met je collega's. Daarna ben je klaar om aan de slag te gaan, dus kom maar door met die eerste kar.

Wat je van zo'n kar kunt verwachten? Die zit he-le-maal vol met post, natuurlijk. Het scheelt dat het meeste sorteerwerk al gedaan is door de sorteerders, dus de grootste chaos is weggewerkt. Nu is het jouw taak om de stukken per straat op huisnummer te leggen. Om het overzicht er goed in te houden, maak je bij het sorteren gebruik van een handige vakkenkast. Daarin kun je stapels post per straat kwijt. Geen enkele brief, kaart of mailing ontsnapt aan je blik, waardoor elk stuk op de juiste stapel belandt.

Kar leeg? Dan is het tijd om de stapels te bundelen. Elastiekje eromheen en klaar. Maar daarmee zit jouw werk als postvoorbereider er nog niet op. Om ervoor te zorgen dat de postbode straks de route efficiënt kan lopen, leg je de stapels op volgorde van bezorgroute. Je stopt de bundels zo in de tassen dat de bezorger er direct mee op pad kan. En dan? Tijd voor de volgende kar. Zo werk je lekker door totdat je shift er weer op zit.

Waar werkt een postvoorbereider?

Als postvoorbereider werk je in een sorteercentrum van een postbedrijf. In Nederland bezorgt PostNL bijna alle brievenbuspost, waardoor je in deze functie bijna altijd werkt voor PostNL. Je doet je werk natuurlijk niet alleen, maar samen met andere postvoorbereiders. Onder leiding van een shiftleader werken jullie de ene na de andere kar weg.

Wanneer je dat doet? Je start lekker vroeg (meestal tussen 04:30 en 06:00 uur), want je verwerkt de post die de postbodes diezelfde dag nog bezorgen. Je draait shifts van 3 tot 5 uur, dus je werkdag vliegt voorbij. En omdat je in de loop van de ochtend al klaar bent, heb je de rest van de dag tijd voor andere dingen. Maar dit betekent ook dat je alleen parttime in deze functie aan de slag kunt. Als postvoorbereider werk je maximaal 27 uur per week.

De taken van een postvoorbereider

 • Post sorteren op straat en nummer met behulp van een vakkenkast.
 • Stapels gesorteerde post bundelen.
 • Bundels op looproute in bezorgtassen stoppen.
 • Tassen met post wegbrengen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als postvoorbereider: hoe is dat?

Elke job heeft leuke en minder leuke kanten. Wat zijn de pros en cons van een baan als postvoorbereider? Check ze hieronder voordat je solliciteert.

Voordelen van werken als postvoorbereider

 • Als postvoorbereider start je werkdag lekker vroeg en zit je shift er in de loop van de ochtend alweer op. Daardoor heb je de rest van de dag tijd voor bijvoorbeeld een opleiding, je gezin of andere bezigheden.
 • Krijg jij energie van werken in een team? Dan is deze job echt iets voor jou. Samen met je collega's werk je de ene na de andere kar weg. En zolang je je werk gewoon doet, is er genoeg tijd om tijdens het werk gezellig te kletsen.
 • Omdat je buiten standaard kantoortijden werkt, ontvang je bovenop je salaris mooie toeslagen. Dat is nog eens lekker cashen.

Nadelen van werken als postvoorbereider

 • Die afwijkende werktijden hebben niet alléén maar voordelen. Want omdat je zo vroeg begint, mis je uren slaap die je op een ander moment moet inhalen. Gelukkig heb je daar de rest van de dag de tijd voor.
 • Als postvoorbereider ben je het grootste deel van je shift bezig met het op volgorde leggen van poststukken. Heb je afwisseling en uitdaging nodig om gemotiveerd te blijven? Dan is dit misschien niet de job voor jou.
 • Zin om fulltime te knallen? Dat is in deze functie niet mogelijk. Maar dit werk is wél geschikt om te combineren met een andere parttime baan.

Jouw salaris als postvoorbereider

Eerlijk is eerlijk: werken doen we ook voor de moneys. Wat ga je in deze functie ongeveer verdienen? Het postvoorbereider salaris ligt meestal tussen de € 11,- en € 12,- bruto per uur. Werk je de volle 27 uur per week? Dan verdien je ruim € 1.300 bruto per maand. Een job van 15 uur per week, het gemiddelde aantal uur dat een postvoorbereider werkt, levert je ongeveer € 725 bruto per maand op. Als je jonger bent dan 21, ligt je salaris als postvoorbereider lager.

Wist je dat je als postvoorbereider ook toeslagen verdient? Die komen nog bovenop je basisloon. Ka-tsjing. Over de vroege uurtjes verdien je al gauw een toeslag van 20% tot 40%. Dat loopt lekker op.

De volgende stap als postvoorbereider

Misschien is het sorteren en bundelen van post niet een job die je forever wilt doen. Ben je na een tijdje toe aan een nieuwe uitdaging, of lijkt het je wel lekker om meer te verdienen? Kijk dan eens wat jouw volgende stap kan zijn. Die zijn er binnen een postbedrijf namelijk genoeg. Een logische stap is een baan als shiftleader. In die functie stuur je een team van postvoorbereiders aan en is het jouw verantwoordelijkheid dat de tassen met gesorteerde post op tijd klaar staan voor de postbezorgers.

Op het distributiecentrum is er nog een leuke leidinggevende functie: coördinator distributie. Jij zorgt ervoor dat het distributieproces soepel verloopt en klanten op tijd hun pakket ontvangen. Een mooie uitdaging waarin je leidinggeeft aan een team, maar ook zelf je handen uit de mouwen steekt.

Is een leidinggevende functie niks voor jou? No problemo, er zijn zat andere mogelijkheden bij een postbedrijf. Wat dacht je ervan om zelf de post te bezorgen? Als postbode ben je lekker actief en zelfstandig bezig en zorg je ervoor dat de juiste post op de juiste mat belandt. Weer eens wat anders dan dat voorbereidende werk.

Postvoorbereider worden: wat heb je nodig?

Om postvoorbereider te worden hoef je aan weinig harde eisen te voldoen. Je hebt namelijk geen diploma of werkervaring nodig voor deze job. Er is wel een leeftijdseis: je moet minstens 17 jaar zijn voor dit werk. Ook moet je meestal een VOG kunnen laten zien. En het hebben van eigen vervoer is vaak ook een must, want de meeste bussen rijden nog niet wanneer jij bij het sorteercentrum moet zijn.

Jouw skills

Orde, structuur en precisie? You love it. Toch? Dat is in ieder geval wel belangrijk als je wilt werken als postvoorbereider. Zo'n mooi gesorteerd stapeltje post vind je haast net zo satisfying als de boeken die bij jou thuis op kleur gesorteerd in de kast staan. Het kost je dan ook geen moeite om geconcentreerd aan de slag te gaan en je scherpte geen seconde te verliezen, want je weet waar je het voor doet. Als er bij de postsorteerders een verkeerd poststuk doorheen is geglipt, vis jij die er moeiteloos tussenuit. En van een beetje druk word je niet zenuwachtig. Het feit dat de postzakken op tijd klaar moeten staan voor de postbodes, motiveert jou alleen maar.

Cheat sheet voor je cv

Zie jij werken als postvoorbereider helemaal zitten en heb je een leuke vacature op het oog? Met deze skills op je cv is die baan zeker van jou.

Skills postvoorbereider
Discipline Oplettend
Gestructureerd werken Samenwerken
Nauwkeurig werken Stressbestendig
Oog voor detail Vlot werken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Spreekt de logistieke vibe je aan, maar is werken als postvoorbereider het nét niet voor jou? Zoek dan nog even verder, want de opties zijn eindeloos in deze brede sector. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baan als koerier? In die functie bezorg je pakketten, maaltijden of misschien wel boodschappen bij klanten thuis. Je bent veel onderweg en werkt lekker zelfstandig. Heb je geen rijbewijs? Dat is geen probleem, want je kunt ook met een fiets op pad. Als zo'n koeriersbaan je tof lijkt, word je vast ook enthousiast van een job als internationaal koerier. Zo ga je regelmatig de grens over voor je werk en zie je wat van de wereld terwijl je betaald krijgt.

Overzicht postvoorbereider

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie bij 27 uur (21+) € 1.300 - € 1.350
Gerelateerde functies Postbezorger, postsorteerder

Veelgestelde vragen

 • Wat is een postvoorbereider?

 • Dat is iemand die post voorbereidt voor de postbodes. In deze functie sorteer je poststukken per straat op huisnummer en bundel je de stapels post. Door de bundels op volgorde van looproute in een posttas te doen, kan de postbode straks meteen op pad.

 • Hoe kan ik werken als postvoorbereider?

 • Dat kan onder andere via YoungCapital. Tussen onze logistieke vacatures vind je namelijk regelmatig banen als postvoorbereider. Check ons aanbod en solliciteer als er een leuke baan tussen zit.

 • Wat is het salaris van een postvoorbereider?

 • Het postvoorbereider salaris ligt ongeveer tussen de € 11,- en € 12,- bruto per uur als je 21 jaar of ouder bent.

 • Onder welke cao val je als postvoorbereider?

 • Als je als postvoorbereider voor PostNL werkt, val je onder de eigen cao van dit bedrijf. De cao van PostNL geldt voor alle medewerkers van de organisatie.

Bekijk ook eens deze logistieke functies