Bij PostNL solliciteren: dit moet je weten

Jouw carrière bij PostNL

Bij PostNL solliciteren, ga jij het binnenkort doen of twijfel je nog? Het grootste post- en pakkettenbedrijf van Nederland heeft volop mogelijkheden. Of je nou een bijbaan van een paar uur per week zoekt of fulltime aan de slag wilt. Al zin om die oranje jas aan te trekken? Goed nieuws voor jou: YoungCapital heeft allerlei info over PostNL voor je uitgezocht. Handig als je aan het oriënteren bent en wilt weten waarom je zou gaan werken bij PostNL. Maar ook als je benieuwd bent naar antwoord op de volgende vragen: ‘Hoeveel verdient een pakketbezorger of postbezorger bij PostNL?’ en ‘Hoe oud moet je zijn om bij PostNL te werken?’. Lees dus rustig verder en bereid je goed voor op het solliciteren bij PostNL.

Waarom werken bij PostNL?

In één oogopslag weten waarom je zou gaan werken bij PostNL? Dit zijn de grootste voordelen.

 • Veel verschillende toeslagen bovenop je salaris voor onder andere werken in het weekend, feestdagen en de avonduren.
 • Zelfstandig werken als (post)bezorger bij jou in de buurt óf in een gezellig team in een van de depots of sorteercentra, dus altijd wel een baan die bij je past.
 • Volop de mogelijkheid om meer uren te gaan maken als je dat wilt.
 • Voor functies als (post)bezorger deels de mogelijkheid om je uren zelf in te delen en je eigen route te plannen.
 • Werken bij een groot, bekend bedrijf, wat goed staat op je cv.

Wie is PostNL?

Die bezorgers met oranje jassen zijn niet weg te denken van de straten. Dus de kans is groot dat je PostNL kent! Maar toch even een reminder voor als je denkt te gaan solliciteren: PostNL is het grootste postbedrijf van Nederland. Misschien dat je de namen TNT, TPG Post of misschien zelfs PTT Post nog kent. Zo heette dit bedrijf namelijk in het verleden. Wist je dat PostNL (toen dus PTT Post) in het begin zelfs het enige postbedrijf van Nederland was en dat ze te voet, te paard en met een posttrein hebben bezorgd?

Inmiddels zijn ze verantwoordelijk voor de universele postdienst (UPD). De wát? De UPD zorgt ervoor dat iedereen in Nederland makkelijk, snel en betaalbaar post kan versturen. Dat betekent genoeg brievenbussen die 5 dagen per week geleegd worden. En dat de post 5 dagen per week wordt bezorgd, waarvan 95% op de volgende dag. Hier zorgt PostNL dus voor. Good to know als van plan bent bij PostNL te solliciteren.

PostNL in a nutshell

Je weet waarschijnlijk wel wie PostNL is, maar hoe is het om er te werken? PostNL staat voor drie kernwaarden: ‘we houden het simpel’, ‘we maken het slim’ en ‘we doen het samen’. Wat dat betekent? PostNL vindt het belangrijk om goed aan te pakken en problemen meteen op te lossen. Verder besteden ze veel aandacht aan duurzaamheid en slimme oplossingen. Ten slotte is betrokkenheid met elkaar als collega’s én met de samenleving belangrijk. Dit is dus de kern van PostNL. Handig om te weten als je bij PostNL gaat solliciteren. Onze tip? Denk goed na of deze waarden passen bij jou. Is het een match? Bedenk dan voorbeelden uit jouw dagelijks leven waarbij deze waarden naar voren komen. Dat kun je mooi noemen als tijdens je sollicitatiegesprek gevraagd wordt waarom je wilt werken bij PostNL.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures bij PostNL? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Functies bij PostNL

PostNL is een enorm bedrijf, best logisch dus dat je binnen allerlei verschillende functies kunt werken. Maar naar welke functie moet je nou bij PostNL solliciteren? Om je een handje te helpen met kiezen, bespreken we hieronder een paar van de grootste functies. We vertellen je kort wat je kunt verwachten van het werk. En wat verdien je bij PostNL, eigenlijk? Hebben we ook per functie voor je opgeschreven. Dus twijfel je nog of je wilt werken bij PostNL en is salaris info voor jou belangrijk? Lees dan snel verder.

Pakketten bezorgen met een PostNL-busje

Als je eraan denkt om bij PostNL te solliciteren, dan denk je misschien wel als eerste aan een baan als (pakket)bezorger of koerier. Hier heb je natuurlijk een rijbewijs voor nodig. Bij PostNL willen ze dat je je rijbewijs B op z’n minst een half jaar op zak hebt. De minimumleeftijd voor deze functie is dus 18 jaar. Verder heb je geen diploma nodig.

Hoe ziet zo’n baan als pakketbezorger bij PostNL er precies uit? Aan het begin van jouw dienst haal je pakketten op bij het depot en laad je ze in de bus. Soms doe je dat zelf, maar soms krijg je hulp van een logistiek medewerker. Daarna is het tijd om alle pakketjes bij het juiste adres af te leveren. Je hebt een hoop vrijheid als pakketbezorger, want je werkt lekker zelfstandig. Toch heb je nog steeds veel klantcontact aan de deur. De ideale baan dus als je graag onderweg bent, maar ook houdt van een praatje maken. Iets voor jou? Check onze vacatures voor pakketbezorger en vacatures voor koerier en overweeg te solliciteren bij PostNL.

En dan nu de belangrijkste vraag: wat verdient een pakketbezorger bij PostNL? Het pakketbezorger bij PostNL salaris is minimaal € 10,83 per uur als je 21 jaar of ouder bent. Het PostNL pakketbezorger salaris kan enorm verschillen per persoon. Dat komt omdat de meeste koeriers parttime werken. In sommige wijken heb je een werkweek van 20 uur, maar dat kan ook meer of minder zijn. Het salaris als bezorger bij PostNL per maand is dus afhankelijk van jouw contract.

Wat verdient een pakketbezorger dan per pakket? Ook dat is moeilijk te zeggen. In principe word je per uur uitbetaald, maar waarschijnlijk werk je wel met targets. Dat betekent dat je een bepaald aantal pakketten per uur of per dag moet bezorgen. Hoeveel dat er zijn, verschilt ook weer per wijk. Je kunt dus het beste uitgaan van het PostNL pakketbezorger salaris per uur als je je afvraagt hoeveel een PostNL bezorger verdient.

Pakketbezorger of koerier bij PostNL
Minimumleeftijd 18 jaar
Diploma nodig Nee
Overige eisen Rijbewijs B (half jaar), VOG
Minimumloon per uur (21+) € 10,83
Minimumloon per maand (fulltime) € 1.842
Extra’s, toeslagen en bonussen Onregelmatigheidstoeslag

Dit is een salarisindicatie, de precieze salarissen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 27 juni 2022

Post bezorgen bij jou in de buurt

PostNL bezorgt natuurlijk niet alleen pakketjes, maar ook post. Daar heb je geen rijbewijs voor nodig, want dit kan ook gewoon met de fiets. Nu vraag je je misschien af: hoe oud moet je zijn om bij PostNL te werken als postbezorger of postbode? Goed nieuws: dit kan al vanaf 15 jaar. Ideaal als bijbaantje voor een paar uur per week. Wat je verder nodig hebt? Een fiets natuurlijk.

Wat je kunt verwachten van het werk als postbezorger? Ook jouw dienst begint bij het depot. De postvoorbereiders zorgen ervoor dat jouw posttas gevuld klaarstaat, zodat je meteen kunt vertrekken. Dan vertrek je naar jouw wijk om alle post netjes te bezorgen. Wil je in beweging blijven, zelfstandig werken in de buitenlucht en lekker een muziekje luisteren tijdens werk? Dan is solliciteren bij PostNL naar een job als postbezorger een goed idee. Check onze vacatures voor postbezorger bij PostNL en ontdek de mogelijkheden.

Postbezorger bij PostNL
Minimumleeftijd 15 jaar
Diploma nodig Nee
Overige eisen VOG, eigen fiets en smartphone
Extra’s, toeslagen en bonussen Smartphone vergoeding, postbezorgersvergoeding en telefoonkostenvergoeding

Postbezorger salaris bij PostNL per leeftijd

Klinkt goed, zo’n zelfstandige job, maar wat verdien je als postbezorger bij PostNL via YoungCapital? Dit verschilt natuurlijk per leeftijd. Daarom hebben we het PostNL loon per uur per leeftijd in een tabel verzameld. En hoeveel verdien je als postbezorger bij PostNL per maand? Dit ligt eraan hoeveel uur jij per week werkt. Als 15-jarige werk je waarschijnlijk maar een paar uur per week. Maar ben je 21 of ouder? Misschien werk je dan wel 40 uur per week. Als je wilt weten wat een postbezorger verdient bij PostNL, kun je dus het beste uitgaan van het uurloon.

Leeftijd Uurloon PostNL postbezorger
PostNL salaris 15 jaar € 3,19
PostNL salaris 16 jaar € 3,67
PostNL salaris 17 jaar € 4,20
PostNL salaris 18 jaar € 5,32
PostNL salaris 19 jaar € 6,38
PostNL salaris 20 jaar € 8,50
PostNL salaris 21+ € 10,83

Dit is een salarisindicatie, de precieze salarissen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 27 juni 2022

Post sorteren en voorbereiden in het magazijn

Een andere job waarnaar je bij PostNL kunt solliciteren is het sorteren van pakketten en post. Daar zijn nogal veel verschillende namen voor: logistiek medewerker, orderpicker, postsorteerder, postvoorbereider, magazijnmedewerker… In principe komt het allemaal op hetzelfde neer: je sorteert post en/of pakketten. En je zorgt ervoor dat ze op de juiste plek in het magazijn terechtkomen, zodat de bezorgers snel en efficiënt op pad kunnen.

Als postsorteerder of postvoorbereider doe je dit voor brievenbuspost en/of pakketjes. Met een sorteermachine, maar ook met de hand voor de post die de machine niet kan lezen. Meestal sta je met een groepje collega’s bij de machine, dus gezellig bijkletsen over je weekend zit er wel in. Benieuwd hoe het is om te werken bij PostNL in een magazijn? YoungCapital ging een dagje in een sorteercentrum werken bij PostNL. Onze ervaringen check je in deze video:

En, lijkt het je wel wat? Bekijk dan onze vacatures voor postsorteerder. Wil je liever helpen met laden en lossen en pakketten opslaan in het magazijn? Check dan onze vacatures voor logistiek medewerker, vacatures voor orderpicker en vacatures voor magazijnmedewerker bij PostNL om te solliciteren.

Let op: de namen van deze functies worden vaak door elkaar gebruikt. Lees dus altijd goed de vacaturetekst door om te kijken of het gaat om post sorteren of om een bredere functie.

Orderpicker of postsorteerder bij PostNL
Minimumleeftijd 17 jaar
Diploma nodig Nee
Overige eisen VOG
Extra’s, toeslagen en bonussen Onregelmatigheidstoeslag

Postsorteerder salaris bij PostNL per leeftijd

Het belangrijkste: wat verdien je bij PostNL in het magazijn? We zochten het postsorteerder salaris bij PostNL voor je op. Let op: het PostNL salaris in het magazijn kan afwijken, afhankelijk van wat jouw functie precies inhoudt. De kans is groot dat je als logistiek medewerker met meer taken en verantwoordelijkheden een hoger salaris verdient dan een postsorteerder.

Leeftijd Uurloon PostNL postsorteerder
PostNL salaris 17 jaar € 7,49
PostNL salaris 18 jaar € 8,45
PostNL salaris 19 jaar € 9,27
PostNL salaris 20 jaar € 10,09
PostNL salaris 21+ € 11,18

Dit is een salarisindicatie, de precieze salarissen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 27 juni 2022

Pakketten vervoeren tussen magazijnen als chauffeur

Die pakketten in het sorteercentrum van PostNL moeten natuurlijk ook ergens vandaan komen, bijvoorbeeld uit de magazijnen van bedrijfsklanten. En brieven moeten worden opgehaald bij de brievenbussen. Ook daarvoor is vervoer nodig. Dit wordt allemaal gedaan door een (vrachtwagen)chauffeur. Aan zo’n job zitten natuurlijk wel wat eisen verbonden. Een diploma heb je niet nodig, maar wel een rijbewijs CE met code 95. Meer weten? Check de details in onze vacatures voor chauffeur bij PostNL om te solliciteren.

Vrachtwagenchauffeur bij PostNL
Minimumleeftijd 18 jaar
Diploma nodig Nee
Overige eisen Rijbewijs CE, code 95
Minimumloon per uur (21+) € 11,06
Minimumloon per maand (fulltime) € 1.917
Extra’s, toeslagen en bonussen Onregelmatigheidstoeslag

Dit is een salarisindicatie, de precieze salarissen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 27 juni 2022

Problemen oplossen in de klantenservice

Is pakketten sjouwen of brieven bezorgen toch niet helemaal jouw ding? Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden bij zo’n groot bedrijf als PostNL. Zo kun je bijvoorbeeld ook bij PostNL solliciteren op vacatures in de klantenservice. Help bijvoorbeeld zakelijke of particuliere klanten als webcare medewerker, of ga aan de slag voor jouw collega’s in de bus of vrachtwagen. In dat laatste geval werk je in de controlroom en los je problemen op voor de bezorgers, bijvoorbeeld met de route of vertragingen.

Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Check dan al onze vacatures bij PostNL.

Klantenservice zakelijk of controlroom bij PostNL
Minimumleeftijd 18 jaar
Diploma nodig Mbo-4
Overige eisen Ervaring in de klantenservice
Minimumloon per uur (21+) € 13,76
Minimumloon per maand (fulltime) € 2.385
Extra’s, toeslagen en bonussen Onregelmatigheidstoeslag

Dit is een salarisindicatie, de precieze salarissen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 27 juni 2022


Klantenservice particulier bij PostNL
Minimumleeftijd 18 jaar
Diploma nodig Mbo-4
Overige eisen Ervaring in de klantenservice
Minimumloon per uur (21+) € 11,70
Minimumloon per maand (fulltime) € 2.028
Extra’s, toeslagen en bonussen Onregelmatigheidstoeslag

Dit is een salarisindicatie, de precieze salarissen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 27 juni 2022

Werken bij PostNL: ervaringen

Secundaire arbeidsvoorwaarden bij PostNL

Behalve een mooi basissalaris, biedt YoungCapital ook allerlei leuke secundaire arbeidsvoorwaarden aan bij PostNL. Ga je solliciteren binnenkort? Dan is dit ook handig om te onthouden.

 • Weekend- en feestdagentoeslag: op zaterdag 40% bij de meeste functies en tot 100% op zon- en feestdagen.
 • Avond- en nachttoeslag: het precieze percentage verschilt per functie, maar ligt ongeveer tussen de 20% en 40%.
 • Reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer: meestal vanaf 6 kilometer.
 • Smartphonevergoeding voor postbezorgers: ongeveer € 8,- per maand.
 • Vakantietoeslag: 8%, dit wordt uitbetaald in juni.

Opleidings- en doorgroeimogelijkheden bij PostNL

Je bent vast ook benieuwd of er doorgroeimogelijkheden voor jou zijn bij PostNL als je gaat solliciteren. Goed nieuws: die zijn er zeker. Als je je werk goed doet, kun je misschien na een tijdje zelfs doorgroeien tot teamlead. Heb je inmiddels een (mbo-)diploma op zak? Dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. Ook bij YoungCapital denken we aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt namelijk toegang tot YC Skills, waar je meer dan 200 cursussen kunt volgen. Da’s nog eens mooi meegenomen.

Via YoungCapital werken bij PostNL

Je had het misschien al door, maar solliciteren bij PostNL kan gewoon via YoungCapital. Dus ben je enthousiast geworden? Neem dan een duik in onze vacatures bij PostNL om te solliciteren. Kijk ook eens bij onze PostNL vacatures in grote steden, zoals Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Den Bosch, Zwolle en Tilburg. Waarom het een goed idee is om via YoungCapital te solliciteren? Naast dat we een mooi salaris bieden en toffe trainingen via YC skills, hoor je na jouw sollicitatie al binnen 48 uur van onze recruiters. Én je kunt altijd bij jouw YC-contactpersoon terecht voor vragen. Handig, toch?

Check onze vacatures bij PostNLVeelgestelde vragen

 • Wat verdient een pakketbezorger op zzp-basis?

 • Je kunt meestal niet werken via PostNL als zzp’er. Het salaris van een zzp’er is ook moeilijk in te schatten, omdat het sterk afhangt van je uurtarief en het aantal opdrachten dat je binnensleept. Wil je in loondienst aan de slag als pakketbezorger? Check dan onze vacatures bij PostNL.

 • Wat verdien je als pakketbezorger bij PostNL?

 • Via YoungCapital verdien je als pakketbezorger bij PostNL minstens € 10,83 per uur als je 21 jaar of ouder bent. Dit kan meer zijn afhankelijk van je precieze functie.

 • Hoeveel verdient een pakketbezorger per pakket?

 • Dat is lastig te zeggen. Je wordt als pakketbezorger bij PostNL per uur uitbetaald, maar werkt waarschijnlijk wel met targets. Hoe hoog de targets zijn, verschilt per wijk.

 • Wat verdient een postbode per maand?

 • Dat ligt eraan hoeveel uur per week je werkt als postbode. Per uur verdien je als postbezorger minimaal € 10,83 als je 18 jaar of ouder bent.

 • Hoe oud moet je zijn om bij PostNL te werken?

 • Dat verschilt per functie. Voor de meeste functies moet je minstens 18 jaar zijn. Je mag wel als postbezorger werken als je 15 bent en voor een job als postsorteerder moet je 17 zijn.

Bekijk ook eens deze bedrijven