Technisch inkoper

Werken als technisch inkoper: iets voor jou?

Scoor jij altijd de beste deals met je onderhandelstijl? Dan is een baan als technisch inkoper misschien een toffe uitdaging voor jou. Je koopt dan technische onderdelen, machines en gereedschappen in van leveranciers. Het doel? Het sluiten van een voordelige en complete overeenkomst. Maar dat is niet je enige taak. Meer weten? YoungCapital heeft alles voor je uitgezocht: het salaris, de taken en de skills van een technisch inkoper.


Wat doet een technisch inkoper?

Zegt de functie 'inkoper' jou wat? Want als technisch inkoper doe je bijna hetzelfde, alleen richt je je meer op techniek. Je zoekt naar leveranciers die technische onderdelen leveren en vergelijkt prijzen, kwaliteit en levertijd. Hierbij houd je rekening met het budget van het bedrijf waarvoor je werkt. Ook gebruik je je technische kennis om te onderzoeken welke onderdelen geschikt zijn voor de productie.

Werk je bijvoorbeeld bij een bedrijf dat producten uit staal maakt? Dan kijk je welke staalplaten nodig zijn, want niet elke staalsoort is hetzelfde. Iets passends gevonden, en ook nog voor een goede prijs? Dan vraag je een offerte aan, en onderhandel je met de leverancier over prijzen, levertijd, aantallen en contractduur. Misschien weet je zelfs de prijs te verlagen. Ka-tsjing! Uiteindelijk sluit je een mooi inkoopcontract af en worden de staalplaten netjes geleverd. Inkoopprijs omlaag, winstmarge omhoog. Daar word jij als technisch inkoper nou blij van.

Jouw werkdag als technisch inkoper

Je dag als technisch inkoper begint achter je bureau. Met een kop koffie erbij werk je verschillende e-mails weg. Sommige e-mails zijn updates over een levering, andere e-mails gaan over de details van een overeenkomst. Je checkt je agenda, het is bijna tijd om een Google Meet te houden met een nieuwe leverancier.

Je loopt naar een vergaderruimte waar je niemand stoort en neemt deel aan de online vergadering. Eerst wat weekendverhalen delen om de goede sfeer te behouden, en daarna is het tijd voor het zware geschut. Je praat samen met de vertegenwoordiger van een leverancier van autobanden, Robin, over de offerte. De offerte zag er gelukkig goed uit en Robin is optimistisch. Je stuurt het concept van de raamovereenkomst en de SLA (Service Level Agreement). Het raamovereenkomst is eigenlijk gewoon een contract voor het leveren van diensten en producten voor langere tijd. De SLA is om de kwaliteit van de producten te garanderen. Robin wil de documenten zelf nog even doorlezen en dan komen jullie er in een volgende vergadering op terug.

Je bedankt Robin voor zijn tijd en sluit af. Terug naar je kantoor om aan een andere concept-overeenkomst te werken. Je neemt in de tussentijd pauze en praat daarna met de inkoopmanager over een leverfout, waarbij er te weinig accu's waren geleverd. Je schiet een vergadering in om de fout aan te kaarten. Ook maak je een nieuwe afspraak met de leverancier van autobanden om alle overeenkomsten definitief te tekenen. Later heb je een vergadering over de cijfers van kwartaal 3 en daarna is het alweer bijna tijd om af te sluiten. Je dag voelt wat hectisch, maar dat vind je alleen maar fijn. Je hebt veel gedaan gekregen en de dag vloog weer voorbij.

Waar werkt een technisch inkoper?

Benieuwd waar je werkt als technisch inkoper? De titel zegt het al een beetje: je werkt bij een technisch bedrijf waar producten, machines of vervoersmiddelen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven actief in gebieden als machinebouw, productontwikkeling, voedingsmiddelen en automotive.

Is kantoorwerk jouw ding? Als technisch inkoper ben je namelijk veel op kantoor en zit je bij collega's op de inkoopafdeling. Maar gelukkig is je wereld niet alleen je beeldscherm. Je gaat af en toe op reis naar leveranciers om persoonlijk over de inkoop te praten. Wil je werken bij een groot bedrijf? Misschien vlieg je dan zelfs naar andere continenten.

De taken van een technisch inkoper

  • Zoeken naar leveranciers met de beste kwaliteit-prijsverhouding en levertijd.
  • Contact met leveranciers zoeken of behouden.
  • Offertes aanvragen en onderhandelen met leveranciers.
  • Raamovereenkomsten en SLA's afsluiten.
  • Begeleiden van het leverproces.
  • Fouten opsporen en aankaarten.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als technisch inkoper: hoe is dat?

Let's keep it real: elke job heeft leuke en wat minder leuke kanten. Dat geldt ook voor een baan als technisch inkoper. Lees hieronder de ups en downs, zodat je zeker weet of dit werk iets voor jou is.

Voordelen van werken als technisch inkoper

  • Fleur jij helemaal op van sociaal contact? Als technisch inkoper leg je veel contact met verkopers en leveranciers, dus je sociale batterij loopt bijna niet leeg.
  • De effecten van je werk zijn gelijk zichtbaar. Heb je een mooie deal weten te scoren? Dan zie je dat terugkomen in de financiën. Daar mag je trots op zijn.
  • Lekker veel van Nederland en misschien zelfs de wereld zien: als technisch inkoper is de kans best groot dat je op zakenreis of naar beurzen gaat.

Nadelen van werken als technisch inkoper

  • Het is belangrijk dat je met tegenslagen om kunt gaan. Soms maak je helemaal geen winst en dat is even balen, maar je weet wat ze zeggen: van fouten leer je.
  • 3 of 4 dagen werken? Dat zit er helaas niet in als technisch inkoper. Vaak vragen werkgevers om een fulltime dienstverband. Liever parttime werken? Misschien staat er dan iets leuks tussen onze andere logistieke vacatures.
  • Je agenda is een regenboog aan vergaderingen, afspraken en briefings. Echt rustig ga je het niet hebben, maar zo vliegt de tijd wel lekker voorbij.

Jouw salaris als technisch inkoper

Time to talk money. Het salaris van een technisch inkoper is afhankelijk van een aantal factoren. Vanzelfsprekend stijgt je salaris wanneer je langer bij een bedrijf werkt. Check de cao om erachter te komen hoeveel dat is. De grootte van het bedrijf waarvoor je wilt werken maakt ook een verschil. Hoe groter het bedrijf, hoe belangrijker je voor ze bent. Daarom betalen ze vaak ook meer. Ook je opleidingsniveau draagt bij aan de hoogte van je salaris.

Om deze redenen houden we een range aan van € 2.800 tot € 3.500 bruto per maand. Het kan meer zijn, maar de meeste technische inkopers vallen binnen dit bereik. Benieuwd naar het netto salaris? Reken met onze bruto-netto tool uit hoeveel dat ongeveer is.

De volgende stap als technisch inkoper

Klaar voor ander territorium? Want als technisch inkoper kun je verschillende kanten op. Beklim bijvoorbeeld de ladder binnen de inkoopafdeling en word inkoopmanager. Dan ben jij de leider binnen de afdeling en zijn de inkopers jouw verantwoordelijkheid. Ook heb je meer klantcontact en bepaal je zelf de inkoopstrategie.

Wil je het hoofdstuk ''techniek'' afsluiten? Switch dan van de functie technisch inkoper naar tactisch inkoper. Je takenpakket is hetzelfde, maar je kijkt als tactisch inkoper niet meer specifiek naar technische onderdelen of producten. Je doet meer marktonderzoek en sluit op basis daarvan de beste deals. Een leuke nieuwe uitdaging als je klaar bent met accu's inkopen.

Technisch inkoper worden: wat heb je nodig?

Voordat je in alle spanning solliciteert op een vacature voor technisch inkoper, is het misschien handig om te weten welk papiertje je nodig hebt. Gelukkig maakt het niet uit welke opleiding je gevolgd hebt. Als je een afgeronde technische mbo- of hbo-opleiding achter de rug hebt, kun je werken als technisch inkoper.

Je hebt het vast gezien: werkgevers vragen ook wel eens om een afgeronde Nevi- of MIL-cursus. Dit zijn cursussen specifiek voor inkopers of mensen die inkoper willen worden. Is alleen zo'n cursus dan genoeg om technisch inkoper te worden? Soms wel, maar meestal wordt er toch gevraagd om een combinatie van een technisch mbo- of hbo-diploma en een afgeronde Nevi- of MIL-cursus. Ons advies? Lees de vacatures goed door, want elke werkgever heeft andere eisen.

Jouw skills

Papiertje op zak, maar welke skills zijn nou handig voor een technisch inkoper? Niet geheel onbelangrijk: affiniteit voor techniek en analytisch vermogen. Je hoeft niet de Gerard Philips van deze eeuw te zijn, maar je vindt het wel leuk om uit te zoeken welk soort microchip je computer nodig heeft. Met die skills pluis jij zo uit welke materialen nodig zijn voor de bedrijfsvoering.

Als technisch inkoper is een vlotte babbel en beheersing van de Engelse taal wel zo handig. Je maakt makkelijk afspraken met leveranciers en legt deze duidelijk vast in inkoopcontracten. Hierbij is het ook belangrijk om goed te kunnen onderhandelen. Natuurlijk is dit net iets anders dan 10 euro minder betalen op de markt. Je toont ook aan dat leveranciers de deal van hun leven missen als ze niet ingaan op je aanbod.

Ervaring met het ERP-systeem is ook mooi meegenomen. ERP staat voor Entreprise Resource Planning. Het is een systeem waar bedrijven mee werken om hun bedrijfsprocessen inzichtelijk te maken. Je kunt er ook inkopen in doen en financiële cijfers bekijken. Heel handig om bij te houden hoeveel een onderdeel maximaal mag kosten.

Cheat sheet voor je cv

Heb je een leuke vacature voor technisch inkoper gespot? Hieronder vind je een aantal skills die mooi op je cv staan.

Skills technisch inkoper
Affiniteit voor techniek Analytisch vermogen
Communicatieve vaardigheden Engelse taal
ERP Onderhandelen
Strategisch inzicht Zorgvuldig werken

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Toch op zoek naar iets anders dan een baan als technisch inkoper? We've got you. Als je toch al op deze pagina zit, gokken we dat je misschien interesse hebt in iets technisch. Een functie als operator is dan vast iets voor jou. Je steekt je handen uit de mouwen en gaat lekker aan machines sleutelen. Onderhoud, reparatie, updates, jij bakt er wat van. Ben je meer een denker dan een doener? Als logistiek engineer kijk je naar logistieke processen binnen een bedrijf. Je zorgt ervoor dat de weg die een product aflegt, van begin- tot eindproduct, efficiënt en goedkoop is.

Overzicht technisch inkoper

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.800 tot € 3.500

Veelgestelde vragen

  • Wat is een technisch inkoper?

  • Dat is een inkoper, maar meer gericht op het inkopen van technische onderdelen en producten.

  • Kan ik via YoungCapital aan de slag als technisch inkoper?

  • Ja, dat kan. Check onze logistieke vacatures voor het actuele aanbod. Moeite met zoeken? Gebruik de zoekbalk of onze handige filters om snel jouw ideale baan te vinden.

  • Hoeveel verdien je als technisch inkoper?

  • Een technisch inkoper verdient ongeveer rond de € 2.800 bruto per maand. Dit kan oplopen tot maandelijks ongeveer € 3.500 bruto.

  • Welke opleiding heb je nodig om technisch inkoper te worden?

  • Om technisch inkoper te worden, heb je geen specifiek diploma nodig. Een afgeronde technische mbo- of hbo-opleiding is voldoende.

Bekijk ook eens deze logistieke functies