Transportplanner

Werken als transportplanner: iets voor jou?

Wil je werken in de logistiek, maar ben je meer een regelaar dan een doener? Ook dan heb je opties genoeg, zoals een baan als transportplanner. Wat deze job precies inhoudt? Dat zocht YoungCapital voor je uit. Straks weet jij precies of werken als transportplanner iets is voor jou.


Wat doet een transportplanner?

Als transportplanner regel jij van alles voor een transportbedrijf. Je kiest het juiste vervoermiddel voor de vracht, bepaalt hoe de goederen moeten worden ingeladen en uitgeladen, wijst de meest geschikte chauffeur aan én plant de beste route. Zo zorg je ervoor dat de chauffeurs veilig op pad gaan en het hele proces zo smooth mogelijk verloopt.

Jouw werkdag als transportplanner

Als transportplanner heb je elke dag een hoop te regelen. Jouw werkdag begint dus al vroeg op kantoor, waar je alle computersystemen opstart en de nieuwste transportaanvragen checkt. Een voor een ga je ze langs. Je begint met het controleren van alle meegestuurde info. Denk aan het soort goederen, de hoeveelheid, het gewicht, de afhaalplaats, de bestemming en de vervoersdocumenten. Op basis daarvan bepaal jij welk voertuig je gaat inzetten. Je weet namelijk precies welke wagen het beste past bij alle verschillende soorten goederen. Van de maten van de vrachtwagens tot het maximale gewicht, je houdt er allemaal rekening mee.

Stap twee is bedenken hoe de goederen in de vrachtwagen geladen moeten worden. Soms kun je ladingen combineren, maar dan moet je wel letten op de bestemming. Ook mag je sommige soorten goederen niet met elkaar combineren. No problemo, want jij bent tot in de puntjes op de hoogte en legt nooit stukken fruit bij flessen shampoo.

What's next? Een geschikte chauffeur aanwijzen. Weet je dat Sarah regelmatig naar Frankrijk rijdt en vloeiend Frans spreekt? Dan kies je haar voor een vracht die naar Parijs moet. Moeten er gevaarlijke stoffen worden vervoerd? Dan ga je voor Rowan, want hij heeft daar de juiste papieren voor.

En dan is het tijd voor de routeplanning. Je gebruikt hiervoor software, maar de computer kan het niet alleen. Jouw kennis is broodnodig. Als transportplanner ben je namelijk altijd op de hoogte van werkzaamheden, grensblokkades, plekken met grote fileproblemen en de internationale verkeersregels. Zo help je het programma op weg en bepaal je uiteindelijk de meest efficiënte route. Klaar? Op naar de volgende aanvraag.

Waar werkt een transportplanner?

Big surprise: als transportplanner werk je bij een transportbedrijf. Maar daarbinnen zijn er allerlei mogelijkheden. Kies voor een bedrijf dat goederen van het ene naar het andere magazijn vervoert. Of juist voor een bezorgservice die pakketten bij de juiste adressen brengt. Nóg een andere optie is werken voor een verhuizer. Bij deze twee bedrijven wijken de taken iets af. Je bent voor een post- of verhuisbedrijf vooral bezig met efficiënte routes plannen, in plaats van met papieren checken en het juiste voertuig kiezen. Het ligt er dus maar net aan wat jij het leukste vindt.

In ieder geval ben je als planner transport vooral op kantoor te vinden. Je werkt voor het grootste deel van je shift achter de computer. Maar je hebt ook contact met de aanvragers en chauffeurs om te overleggen. Soms neem je ook een kijkje bij de vrachtwagens om de ruimte beter in te schatten.

Hoewel je kantoorwerk doet, is werken als transportplanner meestal geen 9-tot-5-baan. Transportbedrijven zijn namelijk vaak 24/7 open en het werk gaat gewoon door. Grote kans dus dat je weleens wat later doorwerkt of vroeger achter je bureau zit.

De taken van een transportplanner

  • Transportaanvragen controleren en bestuderen.
  • Kiezen van het juiste voertuig voor de vracht.
  • Eventueel bepalen of meerdere vrachten kunnen worden gecombineerd.
  • Bepalen hoe de vracht moet worden in- en uitgeladen.
  • Aanwijzen van de meest geschikte chauffeur.
  • Plannen van de meest efficiënte route.
  • Overleggen met chauffeurs en aanvragers.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als transportplanner: hoe is dat?

Handig, zo'n functieomschrijving van transportplanner. Maar eerlijk is eerlijk: de een vindt werken als transportplanner leuker dan de ander. Bepaal dus of de voordelen van deze job voor jou belangrijker zijn dan de nadelen.

Voordelen van werken als transportplanner

  • Het is een belangrijke en verantwoordelijke job waarmee je echt impact hebt op het werk van je chauffeur collega's. Dus heb je graag de touwtjes in handen? Dan is werken als transportplanner vast iets voor jou.
  • Transportplanner is een van de beste betaalde logistieke jobs waarvoor je niet altijd een specifiek diploma nodig hebt. Na een aantal jaar ervaring opdoen maak je sprongen in je salaris én je krijgt ook nog eens mooie toeslagen voor werken in de avond of het weekend.
  • Werken in de logistiek maar liever niet sjouwen? This is your calling. Als transportplanner hoef je niet heen en weer te slepen met zware karren, maar zit je gewoon achter een bureau en regel je de boel achter de schermen.

Nadelen van werken als transportplanner

  • Hou je niet van stilzitten en raak je snel verveelt van computers? Dan is dit niet de beste keus voor jou. Als transportplanner doe je namelijk vooral kantoorwerk. Gelukkig zijn er genoeg andere actieve jobs in de logistiek.
  • Je zit dan wel achter een bureau, maar ook jij als transportplanner werkt vaak op onregelmatige tijden. Dat hoort erbij. Altijd om 18:00 thuis zijn zit er dus niet in. Maar gelukkig werk je niet élke dag tot laat door.
  • Ga je slecht op tijdsdruk? Voor de stresskippen onder ons is dit misschien niet de meest chille baan. Soms moet je namelijk last minute aanvragen inplannen. Geen zorgen: na een tijdje leer je hier wel mee omgaan. Goed voor je ontwikkeling.

Jouw salaris als transportplanner

Money talk: wat verdient een transportplanner? Met weinig ervaring en als junior transportplanner begint je salaris waarschijnlijk met zo'n € 2.400 bruto per maand. Als je fulltime werkt, tenminste. Niet slecht voor een startersfunctie. En het beste: na een aantal jaar loopt dit op tot maximaal € 4.000. Ka-tsjing! Dit is trouwens nog zonder toeslagen, dus als je 's avonds of in het weekend uren maakt, ligt je bruto salaris als transportplanner nog wat hoger. Maar let wel op: het ene bedrijf is het andere niet. Meer verantwoordelijkheid betekent meer geld. Daarom ligt het transportplanner salaris bij grote transportbedrijven vaak hoger dan bij kleinere bezorgdiensten of verhuisbedrijven.

Welke cao voor een transportplanner geldt? Dat is afhankelijk van de werkgever, maar meestal is dit de cao Beroepsgoederenvervoer. Daar vind je alle info over de loonschaal van een transportplanner, toeslagen en andere (secundaire) arbeidsvoorwaarden.

De volgende stap als transportplanner

Nog meer verdienen? Kan gewoon. Een logische volgende stap op de carrièreladder is expediteur. Dan regel je nog steeds allerlei zaken rondom transport, maar heb je nét even wat meer verantwoordelijkheden. Denk aan het aanvragen van de juiste vergunningen en het onderhandelen over de prijs van het transport. Good to know: soms worden de termen transportplanner en expediteur door elkaar gebruikt. Maar dit zijn niet dezelfde functies. Meestal bedoelt het bedrijf in dit geval een transportplanner met meer ervaring en een hbo-diploma.

Of er nog een hogere functie dan expediteur is? Tuurlijk. Dan ga je voor een job als transport manager en heb je de eindverantwoordelijkheid over alle zaken rondom transport.

Een andere mogelijke stap is logistiek planner. Dan ben je niet puur verantwoordelijk voor het plannen van het transport, maar neem je ook andere onderdelen van het logistieke proces voor jouw rekening. Denk aan voorraadbeheer en het inplannen van personeel. Je taken zijn dus wat diverser dan die van een transportplanner.

Transportplanner worden: wat heb je nodig?

Eerlijk: de functie-eisen voor een job als transportplanner zijn niet altijd hetzelfde bij elke werkgever. Soms is mbo-werk- en -denkniveau prima en mag je zelfs zonder diploma aan de slag. Maar andere werkgevers willen graag dat je een opleiding in de richting van logistiek hebt gevolgd. Confusing! Onze tip: als je er echt voor wilt gaan, kies dan voor een passende mbo-opleiding. Bijvoorbeeld: Specialist transport en logistiek op niveau 4 of Planner wegtransport op niveau 3. En ervaring opdoen bij een job als transportplanner met minder hoge eisen is altijd mooi meegenomen.

Jouw skills

De meeste werkgevers vinden relevante skills belangrijker dan een papiertje. Kun jij goed overweg met je computer en heb je binnen no time door hoe je met nieuwe software werkt? Good for you, want als transportplanner gebruik je allerlei systemen om routes in te plannen. Je krijgt bonuspunten als je al het een en ander weet over logistieke software en beste vrienden bent met Microsoft Excel. Verder is het belangrijk dat je goed Engels kunt en mooi meegenomen als je ook nog andere vreemde talen spreekt. Dat komt van pas als je met internationale klanten overlegt.

Ten slotte is goed plannen natuurlijk een must voor een transportplanner en moet je ruimtelijk inzicht ook in orde zijn. Weet jij als geen ander je koffer op de meest efficiënte manier in te pakken? En plan je altijd precies van tevoren hoe laat je de trein moet nemen om op tijd door de douane op het vliegveld te komen? Top, dan ga je dat straks in het groot doen met vrachtwagens en internationale routes.

Cheat sheet voor je cv

Wil je binnenkort solliciteren naar een baan als transportplanner? Zet de vaardigheden in de tabel hieronder dan op je cv. Wedden dat de werkgever onder de indruk is?

Skills
Affiniteit met IT Kennis van logistieke software
Engelse taal Plannen
Excel Ruimtelijk inzicht
Internationale transportregels Vreemde talen

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Denk jij: al dat gepuzzel en geregel met routes, no thanks? Geen zorgen, er is voor ieder wat wils in de logistiek. Ben je wel een echte regelaar, maar heb je liever een wat meer coördinerende en leidinggevende rol? Lees dan ons artikel over de transport coördinator eens door. Vind jij vooral het internationale gedeelte van een job als transportplanner interessant? Misschien spreken de functies douanier en declarant je dan ook wel aan. En anders staan er nog genoeg andere leuke functies op onze overzichtspagina van de logistieke sector.

Overzicht transportplanner

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.400 tot € 4.000

Veelgestelde vragen

  • Wat doe je als transportplanner?

  • Als transportplanner regel je alles om het transport van goederen zo goed mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld: je controleert alle documenten, bepaalt hoe de goederen moeten worden geladen en kies de beste route.

  • Hoe word je transportplanner?

  • Dat verschilt. Sommige werkgevers vinden mbo-werk- en -denkniveau voldoende, maar andere bedrijven vragen een diploma van een logistieke opleiding. In de transportplanner vacatures lees je meer over de functie-eisen.

  • Wat verdient een transportplanner netto?

  • Bruto ligt het loon van een transportplanner ongeveer tussen de € 2.400 en € 4.000 per maand, afhankelijk van je ervaring. Weten wat je netto salaris als transportplanner gaat zijn? Met onze bruto-netto tool bereken je dit makkelijk.

Bekijk ook eens deze logistieke functies