Voorraadbeheerder

Werken als voorraadbeheerder: iets voor jou?

Wil jij actieve logistieke werkzaamheden combineren met een stukje administratie? Als voorraadbeheerder heb je best of both worlds. Het ene moment sjees je namelijk door het magazijn om de voorraden te checken, terwijl je even later producten in het systeem zet of afspraken maakt met een leverancier. Benieuwd of deze job echt zo goed bij je past als het lijkt? Lees dan snel verder.


Wat doet een voorraadbeheerder?

Als voorraadbeheerder of medewerker voorraadbeheer zorg je voor een optimale voorraad. Dat is een hele kunst. Je wilt klanten natuurlijk geen 'nee' verkopen omdat een artikel out of stock is. Maar een overvol magazijn met artikelen die je aan de straatstenen niet kwijtraakt, is ook zonde. Met een beetje pech moet je straks zelfs producten weggooien omdat ze over de datum zijn. Als voorraadbeheerder ben je daarom samen met de inkoper op zoek naar de juiste balans tussen vraag en aanbod. Je plaatst inkooporders bij leveranciers, houdt de levertijd in de gaten en checkt of de juiste producten zijn binnengekomen. Alles voor een tevreden klant.

Jouw werkdag als voorraadbeheerder

De zon is nog maar net op als je in het magazijn aankomt, want je draait een ochtendshift vandaag. Jouw werkdag als voorraadbeheerder begint met een kop koffie en daarna ben je klaar om aan de slag te gaan. Tijd voor de eerste telling. Dat betekent niet dat je letterlijk alle producten telt (gelukkig niet, het magazijn is gigantisch). Je checkt bijvoorbeeld artikelen die volgens het systeem bijna op zijn of controleert een artikel waarvan je de cijfers in het systeem niet helemaal vertrouwt. De 3-packs transparante verpakkingstape zijn hard gegaan, dus die moet je vandaag echt bestellen. Maar voordat je contact opneemt met de leverancier, loop je langs bij je collega van de afdeling inkoop. Even checken of er nog andere producten zijn die je moet inslaan.

Na de lunch staat er een vrachtwagen voor de deur met een flinke lading kartonnen dozen die je vorige week hebt besteld. Je maakt een kort praatje met de chauffeur en neemt de zending aan. Nu je toch aan het sjouwen bent, besluit je om de dozen meteen een goede plek in het magazijn te geven. Terwijl je de voorraad aanvult, komt er een magazijnmedewerker naar je toe. Of jij misschien weet hoe het komt dat er geen kleine zelfklevende schuimblokken meer op voorraad zijn, terwijl er in het systeem staat van wel? Je duikt direct het systeem in om dit eens goed uit te zoeken. Dat is precies wat jij zo leuk vindt aan je werk als voorraadbeheerder: het ene moment sjouw je met dozen, terwijl je even later troubleshooter bent.

Waar werkt een voorraadbeheerder?

Als voorraadbeheerder kun je aan de slag bij allerlei soorten bedrijven die producten in- en verkopen. Denk aan groothandels, bouwmarkten, horecabedrijven en verpakkingsbedrijven. Meestal werk je in een opslagplaats, zoals een groot magazijn, maar het kan bijvoorbeeld ook dat je de voorraad in de winkel of showroom in de gaten houdt. En je werktijden? Ook die verschillen. Je kunt als medewerker voorraadbeheer zowel tijdens standaard kantoortijden als in ploegendiensten aan de slag.

Afhankelijk van je werkplek, heb je in deze functie verschillende collega's. Je maakt bijvoorbeeld afspraken over het bestelproces met de inkoper en beantwoordt vragen van logistiek medewerkers over de voorraad. Verder heb je veel contact met leveranciers, bij wie je bijvoorbeeld de levertijden checkt en met wie je prijsafspraken maakt. Je rapporteert aan je manager.

De taken van een voorraadbeheerder

 • Bijhouden van de voorraad.
 • Plaatsten van bestellingen.
 • Onderhouden van contact met leveranciers.
 • Ontvangen en controleren van bestelde goederen.
 • Problemen en vragen rondom de voorraad oplossen.
 • Eventueel analyseren en bepalen van de optimale voorraadhoogte.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als voorraadbeheerder: hoe is dat?

Geen enkele baan is alleen maar leuk. Nope, zelfs jouw droombaan niet. Welke voor- en nadelen kleven er aan werken als voorraadbeheerder?

Voordelen van werken als voorraadbeheerder

 • Je hebt een lekker afwisselend takenpakket. Het ene moment tel je de voorraad, terwijl je een halfuur later met een leverancier aan de telefoon hangt. Hierdoor verveelt dit werk niet snel.
 • Bij een verantwoordelijke job als voorraadbeheerder hoort een mooi salaris. Werk je in ploegendiensten? Dan komt daar nog een toeslag bovenop. Ka-tsjing.
 • Heb je de smaak te pakken en wil je graag doorgroeien? Vanuit deze functie heb je vaak verschillende mogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt. Wat dacht je van een baan als magazijnchef? The sky is the limit.

Nadelen van werken als voorraadbeheerder

 • Je bent als medewerker voorraadbeheer veel in beweging, maar werkt wel de hele dag binnen. Voel je liever lekker de wind door je haren? Dan heb je in de logistiek genoeg andere leuke opties.
 • In deze functie werk je vaak op een drukke plek waar de hele dag door van alles gebeurt, zoals een groot magazijn. Top als je daar energie van krijgt, maar minder fijn als jij het best in een rustige omgeving werkt.
 • Wil jij graag stipt om 17:00 uur naar huis? Dat kan als voorraadbeheerder niet altijd. Bijvoorbeeld omdat je in ploegendiensten werkt of nog een spoedklus moet afronden.

Jouw salaris als voorraadbeheerder

Altijd interessant: info over salaris. Wat verdien je ongeveer in deze functie? Het salaris van een medewerker voorraadbeheer ligt meestal tussen de € 2.100 en € 3.100 bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Wat je precies verdient, hangt af van je ervaring, opleidingsniveau en werkgever. Hoe langer je al in deze functie werkt en hoe meer verantwoordelijkheden je hebt, hoe hoger je loon. Het gemiddelde voorraadbeheerder salaris ligt rond de € 2.550 bruto per maand. Nice to know: je verdient meer als je in ploegendiensten werkt. Je krijgt dan namelijk een toeslag voor je onregelmatige uren.

De volgende stap als voorraadbeheerder

Toe aan je next step? Als voorraadbeheerder kun je al binnen je functie stappen maken. Als je je werk goed doet en je manager tevreden over je is, kun je je werk steeds zelfstandiger uitvoeren en krijg je meer verantwoordelijkheden. Je doet dan bijvoorbeeld onderzoek naar de klantbehoeften en bepaalt aan de hand daarvan een inkoopstrategie. Zo ontwikkel je jezelf niet alleen, maar ga je ook meer verdienen.

Lijkt een baan als leidinggevende je wel wat? Misschien kun je dan wel doorgroeien tot magazijnchef. Je houdt je dan nog steeds bezig met voorraadbeheer, maar hebt daarnaast een heleboel andere taken. Zo stuur je een team van magazijnmedewerkers aan en zorg je ervoor dat alle logistieke processen binnen het magazijn soepel verlopen. Een soortgelijke functie is die van warehouse manager.

Vind je het contact met leveranciers erg leuk? Dan is een baan als inkoper misschien iets voor je. Je houdt je dan bezig met het inkoopbeleid, zoekt naar geschikte producten en leveranciers en voert administratieve taken uit.

Voorraadbeheerder worden: wat heb je nodig?

Wil je graag in deze functie aan de slag? De mbo-opleiding Logistiek Medewerker (niveau 2) vormt een mooie basis voor dit vak, maar is niet altijd een harde eis. Het is belangrijker dat je al wat werkervaring in de logistiek hebt. Soms heb je ook een reachtruck- of heftruckcertificaat nodig. Dit is afhankelijk van waar je wilt werken.

Jouw skills

Wat jou zo'n goede voorraadbeheerder maakt? Je bewaart altijd het overzicht. Zo heb je thuis precies in de gaten wanneer de tandpasta of tomatenketchup bijna op is. Voordat je huisgenoot überhaupt de kans krijgt het product op het boodschappenlijstje te zetten, heb jij al een nieuwe tube in de voorraadkast staan. Op je werk pas je dit op grote schaal toe. Je voorraadkennis is on point, je hebt oog voor detail en ziet het snel wanneer er iets misgaat.

En verder? Je hebt goede communicatieve skills. Die komen van pas bij je contact met leveranciers en collega's. Het is ook handig als je al wat ervaring met administratieve taken hebt, want het is belangrijk dat je alle artikelen netjes in het ERP-systeem zet. Als je ook nog eens van aanpakken weet, ben jij de voorraadbeheerder waar bedrijven van dromen.

Cheat sheet voor je cv

Ben jij van plan te solliciteren op een baan als medewerker voorraadbeheer? Met deze skills op je cv is die job straks van jou.

Skills voorraadbeheerder
Administratieve vaardigheden Oplossingsgericht
Communicatie Overzicht bewaren
ERP-systemen Plannen
Nederlandse en Engelse taal Samenwerken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Is voorraadbeheerder toch niet dé baan voor jou? Je hebt in de logistiek nog veel meer leuke opties, van bezorger tot meewerkend voorman. Bezorgbanen zijn vooral interessant voor jou als je graag zelfstandig werkt. Je bent veel onderweg en hebt leuk contact met klanten bij wie je bijvoorbeeld een maaltijd of een pakket bezorgt. Vaak heb je een rijbewijs nodig voor dit werk, maar dat is als fietsbezorger natuurlijk niet het geval. Zo is er altijd wel een leuke job voor je.

En voorman? Dat is een toffe uitdaging voor als je wat langer in de logistiek werkt. Want als je dacht dat je in de logistiek niet kunt doorgroeien, dan heb je het mis. Je stuurt als voorman een team medewerkers aan en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Mogelijkheden genoeg dus in deze brede sector.

Overzicht voorraadbeheerder

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.100 tot € 3.100
Gerelateerde functies Inkoper, magazijnbeheerder

Veelgestelde vragen

 • Wat is een voorraadbeheerder?

 • Als voorraadbeheerder houd je de voorraad van een bedrijf in de gaten. Je plaatst onder andere inkooporders bij leveranciers en verwerkt binnengekomen artikelen in het systeem.

 • Kan ik via YoungCapital aan de slag als voorraadbeheerder?

 • Ja, dat kan. Er staan regelmatig banen als voorraadbeheerder tussen onze logistieke vacatures. Check ons aanbod en solliciteer als er iets leuks voor je tussen zit.

 • Wat is het salaris van een voorraadbeheerder?

 • Het voorraadbeheerder salaris ligt meestal tussen de € 2.100 en € 3.100 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, is onder andere afhankelijk van je werkervaring, opleidingsniveau en werkgever.

Bekijk ook eens deze logistieke functies