YoungCapital Company Blog

Jongeren scannen online teksten, kijken eigenlijk liever filmpjes en prikken dwars door mooie praatjes heen. Hoe stel je met deze wetenschap de ideale vacature voor jongeren op? Volgens onze experts moet-ie voldoen aan drie eisen: maak ’m overzichtelijk, visueel en concreet.

de perfecte vacature

 

 

maak vacatures scanbaar

Maak vacatures scanbaar

“Te veel vacatures worden nog geschreven met een breed computerscherm in het achterhoofd, terwijl jongeren ze op hun smartphone lezen. Optimaliseer jouw vacature dus voor mobiel.”

“Jongeren hebben een korte aandachtsspanne. Gebruik daarom bulletpoints en korte zinnen, zodat je vacaturetekst eenvoudig te scannen is.”

“Begin je vacature met de belangrijkste info voor jongeren: het salaris, de doorgroeimogelijkheden, het aantal werkuren per week en de indeling van die uren. In aparte alinea's kun je vervolgens vertellen hoe een werkdag bij jouw bedrijf eruitziet, naar wie je precies op zoek bent en wat het werk inhoudt.”

 

 

maak je vacatures visueel

Laat jezelf zien

“Niet alleen het werk telt, kandidaten willen ook hun toekomstige team en werkomgeving zien. Vergroot de kans op een goede match door ze vooraf met video en fotografie een goed beeld te geven.”

“Vraag jouw doelgroep wat zij willen weten. Zo kwamen wij er tijdens een gesprek met kandidaten voor een mechatronicafunctie achter dat zij graag hun toekomstige werkplek willen zien. Dat kan nu dankzij een virtualrealitytour.”

“Jezelf laten zien betekent ook ‘eerlijk zijn’. Als je medewerkers aan het woord laat, censureer ze dan niet. Laat merken dat ze helemaal zichzelf mogen zijn en vraag desnoods ook wat ze minder leuk vinden. Jongeren prikken snel door reclamepraatjes heen. Eerlijkheid en echte mensen, dat willen ze zien.”

 

maak vacatures concreet

'Salestopper'? Wees concreet!

“‘Je bent een echte spin in het web met een hands-on mentaliteit.’ Wat betekent dat nou eigenlijk? En wie voelt zich erdoor aangesproken? Jongeren in ieder geval niet. Schrappen dus, die clichés. Gebruik de ruimte die dat oplevert om de vragen te beantwoorden die jouw sollicitanten hebben.”

“Behalve wat ze gaan verdienen, willen jongeren weten wat de functie precies inhoudt. Niet hoog over, niet vaag, maar concreet. Met voorbeelden. Zo kunnen ze inschatten of ze het werk kunnen en leuk vinden. Daarnaast willen jongeren weten hoe de baan in hun leven past. Wat zijn de werkdagen en -tijden? Hebben ze zelf inspraak in het rooster? Ook belangrijk is de vraag: pas ik daar wel? Beschrijf dus de sfeer of ─ nog beter ─ laat in de hele vacaturetekst het karakter van je bedrijf doorsijpelen.”

Dit artikel is onderdeel van de YoungCapital Recruitment Guide.

bestel youngcapital recruitment guide nu gratis

Lees hier meer informatie over waar we jou mee kunnen helpen bij het zoeken naar personeel.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.