YoungCapital Company Blog

“We kregen wel honderd reacties op onze ICT-vacature”, said no one ever. Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt recordhoogte bereikt, houden werkgevers star vast aan eisen voor personeel die ze niet meer hebben bijgesteld sinds de economische crisis. Zonde, want wie zijn blik verruimt, kan heus nog talent vinden, vindt Maurice Peeters. 

Tekort personeel ICT

 

Vergeet het bètaprofiel

Voor YoungCapital NEXT zit ik regelmatig om de tafel met CTO’s van grote corporates en overheidsinstellingen, om te kijken hoe we hen aan ICT'ers kunnen helpen. Daar valt mij een enorme starheid in denken op. In de ICT zijn de tekorten het grootst, maar toch weigeren de CTO’s kandidaten te overwegen die geen bètaprofiel hebben. Ze geloven niet dat iemand met bijvoorbeeld een letterkundige achtergrond kan leren programmeren. Deze visie getuigt volgens mij vooral van een gebrek aan leervermogen van de CTO zelf.

Ten eerste blijkt uit de neurowetenschap dat de hersenen zich ook bij volwassenen kunnen blijven ontwikkelen. Nieuwe dingen leren is dus levenslang mogelijk. Het praktische bewijs zien wij elke dag: een deel van onze IT-trainees heeft geen bètaprofiel en doet het hartstikke goed als developer. Zij werken voornamelijk bij start-ups, waar de leiding open minded genoeg is om ze een kans te geven.

Ten tweede vormen IT’ers met een andere achtergrond een verrijking voor de afdeling. Communicatieve vaardigheden en inlevingsvermogen zijn net zo onmisbaar voor testers, product owners en UX designers als technische skills. Wie vasthoudt aan het beeld van de introverte informaticus, loopt hopeloos achter.

Onderschat de starter niet

Ook op andere gebieden zit starheid van de gevestigde orde in de weg van het vervullen van vacatures. Dat komt duidelijk naar voren wanneer ik aan de gemiddelde corporate vijftiger voorstel dat hij starters laat instromen. “Starters?!” roept hij dan ongelovig. “Maar die kunnen nog helemaal niks!”

Eerlijk is eerlijk: deze houding was er bij mij ook in geslopen toen ik jarenlang bij een grote corporate werkte. Dat eindigde toen ik in 2016 overstapte naar YoungCapital, waar de gemiddelde leeftijd 28 jaar is. Ineens werkte ik alleen nog maar met twintigers. Daar leerde ik een belangrijke les: neem jongeren serieus en ze zullen je verbazen.

De 23 jaar oude Joris, bijvoorbeeld, stelde laatst het beste halfjaarplan op van de hele afdeling. En hij werkte pas drie maanden in zijn rol als accountmanager! Een paar jaar eerder kwam Tom (27) met het idee voor een nieuw traineeship in een richting waar ik niet eens van had gehoord. Eerlijk gezegd zag ik er weinig in, maar het is nu ons succesvolste traineeship.

ICT tekort personeel

Een jong team heeft zijn voordelen, want starters denken nog niet in beperkingen. Ze zullen nooit zeggen: “Dat hebben we in 1990 al geprobeerd, laten we dat niet meer doen.” Zij bedenken een innovatief idee en ik voeg mijn ervaring toe om het beter te maken. Zo maken we optimaal gebruik van elkaars kracht. Sinds 2016 hebben we op deze manier 23 traineeships en zelfs twee innovatieve hbo-opleidingen in de markt gezet.

Dat kan alleen als je je als ‘rot in het vak’ nog openstaat voor de waarheid van anderen. Ervaring is waardevol, maar wordt een beperking zodra je alleen nog in jouw eigen waarheid gelooft. Als gevestigde orde heb je ongekend veel invloed op het zelfstandig denkvermogen van je collega’s. En daarmee op het succes van je bedrijf, want als nieuwe ideeën niet welkom zijn, veranderen zelfs de meest enthousiaste creatievelingen in jaknikkers of copycats en raakt je bedrijf zijn innovatieve vermogen kwijt.

Houd de zaag scherp

De krapte op de arbeidsmarkt is een mooie aanleiding om onze ingesleten overtuigingen ter discussie te stellen. Kun je nog wel vasthouden aan parameters als een bètaprofiel? Wat zegt een diploma eigenlijk nog? En welke garantie biedt ervaring uit het verleden voor de toekomst?

Geef bijzondere profielen en starters toch een kans, stel die eisen nou eens bij. Kijk naar de kansen en de frisse perspectieven die het je oplevert. Je doet er niet alleen je bedrijf een plezier mee, maar ook jezelf. Want alleen als je durft af te stappen van je eigen waarheid, houd je de zaag scherp. Ja, starters moeten nog een hoop leren. Maar, gevestigde orde, dat geldt net zo goed voor jou.

Sta jij wel open voor praktisch opgeleid jong talent dat direct productief is? Ontdek hier wat YoungCapital NEXT voor je kan betekenen.

Maurice Peeters (1969) is directeur van YoungCapital NEXT, ontwikkelaar van traineeships en praktijkgerichte opleidingen in sectoren waar schaarste heerst.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.