YoungCapital Company Blog

Volgens werkgevers is bijna de helft van de vacatures moeilijk te vervullen, zo blijkt uit een recente enquête van het UWV. Dat leidt tot problemen bij de uitvoering van het werk in een kwart van de bedrijven. De werkdruk loopt op, groei stagneert en kwaliteit komt in gevaar. En dat allemaal door een tekort aan medewerkers.

Dus zullen werkgevers zich wel in bochten wringen om personeel aan te trekken. Toch?

Nou, nee.

Uit dezelfde enquête van het UWV blijkt namelijk dat een vijfde van de werkgevers helemaal niets extra’s doet om personeel aan te trekken. Wie zich wel aanpast, doet dit vaak op de meest voor de hand liggende manier: werkgevers zetten vacatures uit op meerdere wervingskanalen, mobiliseren hun eigen medewerkers om kennissen aan te dragen, zoeken zelf op LinkedIn of schakelen een bureau in.

Slechts 3% stelt eisen bij

Opvallend: slechts 3% van de werkgevers is bereid om zijn eisen bij te stellen. Dat is een gemiste kans, vindt Anne-Martine van Hierden, vestigingsmanager bij YoungCapital in Groningen. Want de juiste eisen stellen aan personeel verlaagt niet alleen de drempel om mensen te vinden, het helpt ook bij het behoud van je personeel, cruciaal in een krappe arbeidsmarkt. Een op de acht bedrijven heeft hier moeite mee, volgens het onderzoek van het UWV.

“Een klant van ons liep steeds tegen hetzelfde probleem aan”, vertelt Van Hierden, “Nieuwe medewerkers verlieten meestal na een jaar het bedrijf weer. ‘We investeren in talent’, zei de werkgever, die inderdaad een goed salaris betaalde, ‘om vervolgens onze investering te zien vertrekken’. Een pijnlijke situatie.”

Bij Van Hierden ging direct een lampje branden: “Ik vermoedde waar de pijn zat: de klant stelde een universitair diploma als harde eis. Dat leek mij niet slim”, vertelt ze. “Het salaris was wel goed, maar er waren weinig doorgroeimogelijkheden. Dat matcht niet met de ambitie van die hoogopgeleide mensen. Zij willen stappen maken. Als ze daarvoor ergens anders heen moeten, dan doen ze dat.”

Anne-Martine van Hierden, vestigingsmanager bij YoungCapital

Duurzame match met ander profiel

Van Hierden overtuigde de klant om ook andere profielen in overweging te nemen. “Dat iemand een lager opleidingsniveau of helemaal geen diploma heeft, hoeft niet te betekenen dat hij niet snel leert of minder kwaliteit kan leveren. Maar deze mensen hebben wel vaak een ander ambitieniveau dan iemand die jarenlang in een universitaire opleiding heeft geïnvesteerd en die investering wil verzilveren.”

Door de harde opleidingseis los te laten, vond Van Hierden snel geschikte kandidaten die langer bij de klant willen blijven werken. “Motivatie en persoonlijkheid zeggen vaak meer dan een papiertje”, aldus Van Hierden. “Maar je moet natuurlijk wel heel goed weten waar je op moet letten om die motivatie en persoonlijkheid te kunnen inschatten.”

Eisen bijstellen zonder risico

Dat werkgevers vasthouden aan hun eisen, vindt Van Hierden begrijpelijk. “Het is toch een risico om ze los te laten. Wat als iemand helemaal niet past? Straks zit je met de verkeerde, dat doet iets voor je bedrijfscultuur. Gelukkig kunnen professionals je daar goed bij helpen. En wie meer zekerheid wil, kan kandidaten onze Talent Scan of capaciteitentests laten maken.”

De krapte op de arbeidsmarkt houdt volgens het CBS de komende tijd aan. Voorlopig blijft het dus moeilijk om vacatures te vervullen. Het loont de moeite om de blik op breder te zetten. Want wie - in tegenstelling tot 97% van de werkgevers - op een andere manier naar mensen kijkt, kan vast nog wel talent vinden.

Fris perspectief nodig? We helpen je graag. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.