YoungCapital Company Blog

Wekelijks vatten we het belangrijkste nieuws uit werkgeversland samen. Deze week staat in het teken van corona. 

 

EU trekt 10% bbp uit

Maandagavond maakte de EU bekend 10 procent van het Europese bbp beschikbaar te stellen voor belastingmaatregelen en kapitaalgaranties bij bedrijven die in de problemen komen door corona.

 

Vanavond 'kanon' aan maatregelen bekend

Vandaag aan het begin van de avond komt ons kabinet met een pakket aanvullende maatregelen voor werknemers, ondernemers én zzp’ers. De NOS zendt de persconferentie uit. Volgens bronnen van de NOS gaat het om een ‘kanon aan maatregelen’.

Update 17 maart, 18.05 uur

Bedrijven krijgen 90 procent vergoed voor medewerkers voor wie geen werk is. De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, dus met de nieuwe regeling hoeven werkgevers veel minder bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nulurencontract en oproepkrachten. Dat meldt de NOS.

 

Dit waren de eerste steunmaatregelen 

  • De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling is versneld opengesteld. Geschat wordt dat hiermee direct 300 miljoen euro aan extra financiering vrijkomt. Mkb’ers kunnen de BMKB benutten voor overbruggingskrediet of verhoging van het bedrag dat ze rood mogen staan.
  • Ondernemers kunnen werktijdverkorting aanvragen (inmiddels zijn er zo’n 78.000 aanvragen binnengekomen en ligt de site eruit). 
  • Ondernemers kunnen uitstel van betaling of verlaging voorlopige aanslag van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst.
  • ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen.

 

Eerste mkb-faillissementen dichtbij

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof is bang dat de coronacrisis komende week al tot de eerste faillissementen zal leiden in het midden- en kleinbedrijf. De problemen in onder meer de horeca, de evenementenbranche, winkeliers en de bloemenhandel, zijn groot. “Als de werktijdverkorting voor die bedrijven niet snel komt, zullen er faillissementen worden aangevraagd”, zegt hij in de Telegraaf.

 

Aanvraag werktijdverkorting explodeert - site plat

Wel 78.000 werkgevers hebben werktijdverkorting aangevraagd voordat de site eruit knalde. Afgelopen vrijdag waren er pas 5.000 aanvragen binnen en normaal vragen zo'n 150 werkgevers per jaar werktijdverkorting aan. Inmiddels wordt aan een andere oplossing gewerkt.

Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken is “een crisis van deze omvang niet eerder vertoond.” Dat schrijft de Volkskrant.

 

Dit zijn de voorwaarden voor werktijdverkorting

Bij werktijdverkorting krijgen werknemers een werkloosheidsuitkering voor de tijd dat hun baas hen niet kan gebruiken. Aan de regeling zijn de  volgende voorwaarden verbonden.

  • Je hebt voor ten minste 20% van de medewerkers geen werk meer voor minimaal twee weken lang.
  • Je kunt maximaal 24 weken werktijdverkorting aanvragen.
  • Alleen werknemers die WW-rechten hebben opgebouwd komen in aanmerking (zij moeten minimaal 26 weken gewerkt hebben in de 36 weken voordat ze werkloos werden).
  • Uitzend- en payrollkrachten met vaste uren tellen ook mee.
  • Zzp’ers, oproepkrachten en uitzendkrachten zonder vaste uren komen niet in aanmerking.

 

Zorgen om zzp’ers en oproepkrachten 

De financiële gevolgen van het coronavirus zijn vooral groot voor zzp’ers, oproep- en uitzendkrachten. Bij een crisis vliegen zij er als eersten uit. En geen werk betekent geen geld.

“Ik zie op social media iedereen hamsteren, dan denk ik: mensen zoals ik kunnen helemaal niet zo ver van tevoren zoveel boodschappen kopen.” zegt een oproepkracht tegen de Volkskrant.

Instanties als PZO, FNV en MKB-Nederland roepen op om de bijzondere bijstand (Bbz) coulant toe te kennen. En liefst zo snel mogelijk. “Nu duurt het wel 9 weken voordat je aanvraag erdoor is”, zegt Jacco Vonhof hierover.

In de culturele sector werkt 60 procent als zzp’er. De Tweede Kamer wil hen helpen met een steunpakket voor de culturele sector nu theaters, concertzalen en musea voorlopig zijn gesloten. Dat schrijft het Nrc

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zei bij WNL op Zondag nog: “Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen.” Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Inmiddels heeft hij zijn toon aangepast en werkt hij aan een noodpakket óók voor zzp'ers. 

 

Geneeskundestudenten beginnen oppasservice

In moeilijke tijden ontstaan mooie initiatieven. Een paar voorbeelden:

  • Geneeskundestudenten uit Groningen zijn spontaan een oppasservice begonnen voor kinderen van zorgpersoneel.

  • NU'91, een beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, brengt iedereen met een zorgachtergrond op de been. Ook als je nu niet meer werkzaam bent in de zorg of als je registratie verlopen is, kun je je bij hen aanmelden om te helpen. Ruim 3.000 mensen hebben zich aangemeld.

  • Een eefcafé in Leeuwarden gaf na sluiting producten weg aan minderbedeelden.

  • Royal FloraHolland ging vandaag langs bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen in de regio Aalsmeer, Naaldwijk en Rotterdam om zorgpersoneel te bedanken. 

 

Jumbo ziet omzet 20% stijgen

Niet alle bedrijven hebben last van corona. Zo zag Jumbo zag door het hamstergedrag de omzet in een week met 20% stijgen en gaat het lekker met hometrainermaker Peloton.

 

15 tips voor beter thuiswerken

Marc Vletter geeft op Sprout 15 tips om thuiswerken in goede banen te leiden. Volgens hem is het belangrijk om ruimte te maken voor het informele.

“Het kan zelfs slim zijn om teams te laten starten met een gezamenlijke dagstart via video. Even vertellen hoe het met je gaat, wat je vandaag gaat doen, wat er in je weg zit en wat je van andere nodig hebt. Allemaal leuke vragen voor tijdens een dagstart. Het Voys België-team heeft elkaar beter leren kennen toen iedereen remote werkte, dan toen ze samen op één kantoor zaten. Het geheim? De dagstarts en het informele deel, hierdoor konden ze beter samenwerken.”

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.