YoungCapital Company Blog

Je bent razendsnel weer op de hoogte met deze samenvatting van het belangrijkste werkgeversnieuws.  

Ondernemers en academici: “Haal Nederland van het slot”

Voorzichtig spreken de eerste academici en ondernemers hun zorgen uit over de 'intelligente lockdown'. Zij vragen zich af: is het offer dat de samenleving betaalt om mensenlevens te redden niet te groot? Hoogleraar Besturen en Veiligheid Ira Helsloot sprak zich als eerste uit in het tv-programma Op1

Gisteren publiceerde Trouw dit opinie-artikel van Bauke Koekkoek. Mkb'ers Leen de Bruyne en Wendy van Ierschot schreven in een open brief aan het kabinet: “De economie ligt op de intensive care. [...] De enige manier om deze patiënt van de beademing te halen is de huidige intelligente lockdown op 28 april definitief te beëindigen en er een intelligente open-up van te maken.” De brief werd ondertekend door meer dan honderd leden van Entrepreneurs’ Organization (EO). Dat schrijft het FD.


 

NOW-loket geopend

Werkgevers die minimaal 20% omzetverlies verwachten tussen 1 maart en 1 juni en een tegemoetkoming willen aanvragen voor loondoorbetaling, kunnen dat sinds gisteren terecht bij het UWV. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is hier te vinden. Maandag kwamen al 27.000 aanmeldingen binnen. 


 

12 miljard extra steun kredietlijnen ondernemers

Het kabinet trekt nog eens €12 mrd uit om te voorkomen dat ondernemers op grote schaal failliet gaan. Het gaat om een borgstelling van de overheid, die ervoor zorgt dat ze op krediet kunnen blijven bestellen bij toeleveranciers. Dat melden meerdere Haagse bronnen tegenover het FD. De garantieregeling is hard nodig aangezien verzekeraars en banken terughoudend zijn geworden om betalingsrisico's af te dekken. Een formeel besluit zou nog deze week worden verwacht.


 

Werkgevers interpreteren RIVM-regels verschillend

Volgens Trouw houden niet alle werkgevers zich even goed aan de RIVM-richtlijnen. Dat zou goed kunnen komen doordat er onduidelijkheid bestaat. 

Het RIVM geeft aan dat mensen met klachten als neusverkoudheid, keelpijn, niezen, hoesten, tot 38 graden verhoging of koorts moeten thuisblijven. Op de rijksoverheidssite staat echter: “Voor cruciale beroepen geldt dat zij alleen thuis moeten blijven als zij zelf klachten en koorts hebben.” (onderstreping door de redactie). Dit schept verwarring.  

Ook de uitzonderingen op de regel maken het er niet duidelijker op. Mensen met een niet-vitaal beroep moeten ook thuisblijven als een huisgenoot ziek is, maar zij zelf geen klachten hebben. Bij cruciale beroepen zoals de zorg en de voedselketen mag een werkgever een werknemer met milde klachten vragen om toch te komen werken.


 

Webinar ondernemen in crisistijd door Hugo de Koning

Onze Hugo de Koning vertelt donderdag 9 april om 12.00 uur in een webinar over starten en ondernemen in crisistijd. Hij maakte al twee keer eerder een crisis mee, maar niet zo erg als deze. Special guest is YoungCapital-CEO Ineke Kooistra. Interesse? Schrijf je dan in via deze link.


 

‘Huftermeldpunt’ van ONL heeft effect

Het later betalen van toeleveranciers door grote concerns als Action en Carglass is onacceptabel, vindt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. Op 2 april opende ondernemend Nederland dan ook een online meldpunt voor dit soort ‘huftergedrag’ van grote bedrijven, waar kleine ondernemers de dupe van zijn. 

Twee dagen na opening van het meldpunt verklaarde Action-topman Sander van der laan aan het ANP dat de koopjesketen weer binnen 60 dagen gaat betalen. Van der Laan noemde de uitstel van betaling een “tijdelijke maatregel” en claimt kleine leveranciers op tijd betaald te hebben, lazen we op Sprout.


 

Hema vreest voor voortbestaan 

Hema verkeert in grote problemen door de coronacrisis. Alle, ruim 200, Hema-winkels in Frankrijk, België, Duitsland en Spanje zijn gesloten. In Nederland is Hema open, maar blijft het winkelend publiek thuis, waardoor de omzet met een derde is teruggelopen. Dat schrijft het FD

Omdat Hema gebukt gaat onder een schuldenlast uit het verleden, vreest ze nu voor haar voortbestaan. Dat schrijft het FD, naar aanleiding van een brief van Topman Tjeerd aan pandverhuurders, waarin hij verklaarde dat Hema over april en mei slechts de helft van de huur zal betalen. Hema bespaart zo miljoenen euro’s. 

Hema schrapt verder tijdelijk de vaste reiskostenvergoeding en voor het hogere personeel het recht om vakantiedagen te verkopen aan het bedrijf. 

Eigenaar Marcel Boekhoorn stuurt aan op schuldsanering bij de warenhuisketen. Als de schuldeisers een deel van hun vordering inleveren, is  de miljardair zelf ook bereid nieuw kapitaal in Hema te steken. Ook dat staat in het FD.


 

Corona brengt uitgestelde digitalisering op gang

Digitaal patiënten zien, digitaal college geven, thuiswerken: het had geen prioriteit en daarom schoot het niet zo op met de ontwikkelingen op dit vlak. Door corona staat digitalisering ineens weer bovenaan de lijst, zo staat te lezen in de Volkskrant.  


 

Jongeren hard getroffen door coronacrisis

Een op de vijf Nederlanders heeft zijn inkomen afgelopen maand zien dalen door de corona-uitbraak. Vooral jongvolwassenen, zzp'ers en flexwerkers hebben het zwaar. Dat concludeert het Nibud op basis van een onderzoek onder 1050 deelnemers van 18 jaar en ouder en lezen we in het NRC.


 

Amsterdamse geneeskundestudenten coronavrijwilliger

Honderden geneeskundestudenten en coassistenten van het Amsterdam UMC zijn als vrijwilliger aan het werk voor de bestrijding van corona. Ruim 2600 studenten gaven zich op voor een vrijwilligersproject dat is opgezet door de coraden. 

Inmiddels houden de studenten zich bezig met triage, oppassen, beddentransport, schoonmaken van apparaten, verzorgingstaken, wetenschappelijk onderzoek en meer’, vertelt Femke Hensen, voorzitter van de Co-raad van de VU aan Medisch Contact


 

Durfinvesteerders: ‘Red de Nederlandse techsector’

Durfinvesteerders roepen het kabinet op om de techsector te redden. Ze willen voorkomen dat Nederland achterstand oploopt. Dat schrijft het FD.

Tech-start-ups en -scale-ups komen niet in aanmerking voor steunmaatregelen van de overheid, maar raken snel door hun geld heen. In Frankrijk, Duitsland en Zwitserland krijgen soortgelijke bedrijven wel hulp. 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.