YoungCapital Company Blog

Corona-update voor werkgevers. Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week samengevat.

Leestijd: 1,5 minuten

youngcapotal nieuws week 17

Verwacht: basisscholen open, horeca nog even dicht  

Wederom wordt voor de persconferentie van vanavond druk gespeculeerd over de coronamaatregelen. NOS en RTL Nieuws vermoeden dat basisscholen in mei weer open mogen. Ook musea zouden onder strenge voorwaarden weer open kunnen. Horeca blijft vermoedelijk dicht tot 16 mei en ook worden waarschijnlijk evenementen tot september of oktober afgelast. 

De daadwerkelijke maatregelen worden vanavond bekendgemaakt. 


 

Nederlanders solidair in crisistijd 

Nederlanders proberen elkaar door de coronacrisis heen te helpen. Zo blijft 60 tot 70 procent gewoon het abonnement op de gesloten sportschool doorbetalen. Daarnaast vragen weinig mensen hun geld terug voor afgelaste evenementen en wordt de schoonmaker vaak doorbetaald, ook als die niet komt. Dat blijkt uit een rondgang van het AD.


 

NOW- en WW-uitkering in volle gang

In 2 weken tijd is door 97.000 bedrijven een aanvraag ingediend voor de NOW-regeling, goed voor in totaal 1,3 miljoen werknemers. Het UWV heeft inmiddels ruim 1,5 miljard euro overgemaakt aan 81.000 werkgevers. 

Dat kon niet voorkomen dat 38.000 mensen in maart een nieuwe WW-uitkering aanvroegen: ruim twee keer zoveel als vorig jaar maart. Vooral veel jongeren raakten vorige maand hun baan kwijt door de coronacrisis, schrijft het NRC

Werkloosheid stijgt onder jongeren. Bron: NRC

 

Toch doet Nederland het lang niet slecht. Ter vergelijking: in Amerika hebben inmiddels 22 miljoen mensen zich gemeld voor een uitkering. Meer dan de gehele Nederlandse bevolking, dus.  


 

Koolmees: “Snel uitvoerbare regeling niet voor elke specifieke groep”

De Tweede Kamer wil dat minister Koolmees de noodmaatregelen voor het bedrijfsleven zodanig verfijnt dat allerlei groepen die nu buiten de boot vallen, er ook gebruik van kunnen maken. Koolmees beloofde zijn best te doen, maar waarschuwde dat een aparte regeling voor elke specifieke groep onuitvoerbaar is.


 

Hausse aan faillissementen verwacht

Rechtbanken zetten zich schrap voor een hausse aan faillissementen. Om onnodige faillissementen te voorkomen kan bemiddeling uitkomst bieden. Een speciaal loket gaat daarbij helpen, meldt het FD.

Afgelopen woensdag schreef dezelfde krant nog dat het aantal faillissementen ondanks coronacrisis beperkt blijft. Die week waren ‘slechts’ 66 Nederlandse bedrijven omgevallen. De zorgen komen voort uit onderzoek van financiële dienstverlener Graydon, waaruit blijkt dat 622.780 bedrijven in de gevarenzone zitten. Dat komt neer op 20 procent van het totaal.


 

McKinsey: “59 miljoen Europese banen in gevaar”

Volgens consultancybureau McKinsey staan bijna 59 miljoen banen in Europa op de tocht. Dat is een ruime kwart van het totaal. Het gaat niet alleen om verlies van de baan; ook kortere werktijden, minder loon en gedwongen verlof zijn meegeteld. Vooral jongeren en werknemers in het mkb lopen dit risico.


 

Winkelen kan weer 

Branchevereniging INretail kondigt aan dat de winkels wel weer open kunnen. De drukte is afgenomen en winkels zijn ingericht op anderhalve meter afstand houden. 

TryLikes en Harver ontwikkelden een apparaatje waarmee bedrijven afstand kunnen bewaren tussen bezoekers en medewerkers. De eerste tienduizend stuks zijn al verkocht. 

Volgens het FD hangt er toch in winkelstraten een ‘einde-der-tijdensfeertje’, omdat veel internationale ketens dicht blijven. De Volkskrant tekende op hoe post-coronawinkelen eruitziet: Minder uitverkoop, meer duurzaamheid, grote spelers worden nog groter. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.