YoungCapital Company Blog

arbeidsmarkt nieuws samenvatting

 

Weer lichte stijging vacatures

Na de coronamaatregelen daalde de vraag op de arbeidsmarkt met een kwart, maar inmiddels is de daling van het aantal gepubliceerde vacatures gestopt. Bij uitzendbureaus is er zelfs sprake van een lichte stijging. Dat blijkt uit cijfers van Intelligence Group en Jobdigger, schrijft het FD.


 

Meer drukte in winkelstraten

Het wordt elke week iets drukker in de winkelstraten, concludeert onderzoeksbureau Locatus. Begin april lag het aantal bezoekers op 25 procent van wat het voor de coronacrsisis was. Aan het einde van april lag dat op ongeveer 40 procent.


 

Kabinet sorteert voor op extra noodsteun aan vitale bedrijven

Het kabinet staat klaar voor extra noodsteun aan bedrijven die van ‘vitaal belang’ zijn voor de Nederlandse economie. Denk aan grote ondernemingen die voor hoogwaardige banen zorgen, een sleutelrol spelen binnen een regio of die een cruciale positie hebben in de keten. Minister Wiebes verklaart dat staatssteun alleen klaarstaat voor ondernemingen die ‘heel bijzonder’ zijn en ‘in de kern gezond’.


 

PvdA wil uniform minimumloon

De PvdA wil een einde maken aan de verschillende minimumlonen die in Nederland gelden. Er moet een uniform wettelijk minimumuurloon komen, dat voor de meeste laagbetaalden bovendien zo'n 10% hoger ligt dan nu. Dat staat in het wetsvoorstel dat de oppositiepartij op 1 mei naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nu schommelt het minimumuurloon tussen de € 9,54 en de € 10,60, afhankelijk van het aantal uren per week dat in een bepaalde sector de norm is voor voltijds werk. 

Het wettelijk minimumloon (WML) wordt als maandbedrag vastgesteld, het uurtarief is er een afgeleide van. Daardoor betalen sectoren die een 40-urige werkweek draaien minder per uur dan sectoren met een werkweek van 38 of 36 uur. Zo verdient een magazijnmedewerker, vakkenvuller of schoonmaker bijvoorbeeld minder per uur dan iemand in een callcenter. 


 

Koolmees: “Niet eenzijdig arbeidsvoorwaarden aanpassen”

Bedrijven mogen niet zomaar minder loon betalen aan werknemers of hen verplichte vakantiedagen laten opnemen. Dat zegt minister Koolmees. Hij bedoelt hiermee niet dat dit helemaal niet kan, maar dat gesprek moet worden aangegaan. “[...] je kan niet eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aanpassen, dat zal in overleg met de vakbonden of de ondernemingsraad moeten gebeuren.”


 

Thuiswerken waarschijnlijk een blijvertje

Volgens Capterra is de kans groot dat thuiswerken ook na de corona crisis een deel van ons leven blijft. Het softwarebedrijf deed onderzoek onder 482 medewerkers uit het mkb, waaruit blijkt dat een kwart van de deelnemers volledig thuiswerken ook na de coronacrisis wel ziet zitten. 38% houdt het liever bij een paar dagen, terwijl een meerderheid (39%) liever gewoon teruggaat naar kantoor.

Opvallend: 67% van de ondervraagden had voor de crisis nog nooit vanuit huis gewerkt. 


 

Afstand houden in distributiecentra onmogelijk

Het is onmogelijk om voldoende afstand te houden in distributiecentra van online supermarkten, zeggen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en radioprogramma Argos. Voor het onderzoek is met onder meer bijna dertig werknemers van online-distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo gesproken. 

Het artikel vermeldt ook dat er geen controle op de vloer is: “Controlerende instanties wijzen naar elkaar om omstandigheden in de centra in de gaten te houden. Geen van hen komt daadwerkelijk over de vloer, blijkt uit het onderzoek. De Inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie) doet alleen bij klachten telefonische navraag.”


 

Duurzame bedrijven beter bestand tegen coronacrisis

Bedrijven die veel doen aan duurzaamheid, sociale kwesties en degelijk bestuur, doen het tijdens de coronacrisis beter dan ‘gewone’ ondernemingen. Dat zegt Diederik Timmer, directeur van duurzaam adviesbureau Sustainalytics, tegen het FD.


 

Duizend werkzoekenden getraind voor krapteberoep

Uitzendbureau Olympia biedt duizend werkzoekenden gratis training aan voor een beroep waar juist nu veel vraag is, zoals logistieke functies en klantenservicemedewerkers. Net als YoungCapital komt Olympia niet in aanmerking voor de NOW-regeling. Hierdoor is de uitzender genoodzaakt tweeduizend contracten te beëindigen. De gratis training is een gebaar om toch mensen aan het werk helpen. 

YoungCapital helpt eveneens mensen die hun baan zijn verloren aan nieuw werk in andere sectoren. Daarnaast kunnen uitzendkrachten via het gratis online leerplatform YC Skills aan hun ontwikkeling werken. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.