YoungCapital Company Blog

 

De trieste economische records stapelen zich op

Het CBS en het CBP kwamen eind vorige week met (kwartaal)berichten. Erg positief kunnen we de berichten niet noemen. Zo is er een eind gekomen aan 6 jaar onafgebroken economische groei. De neergang van de Nederlandse economie is een direct gevolg van de de stilstand van bedrijvigheid door de coronacrisis en de lagere consumptie door huishoudens. 

  • Economische krimp. Slechts een halve maand met sociale beperkingen heeft ertoe geleid dat de economie in het eerste kwartaal met 1,7 procent is gekrompen, meldt FD. Daarmee krimpt de Nederlandse economie minder hard dan elders in Europa (gemiddeld 3,8%).

  • Verborgen werkloosheid. "De toestand op de arbeidsmarkt is een stuk slechter dan we in de officiële cijfers zien." Dat zegt Pieter Hasekamp, directeur van het CPB. Begin maart was de gemiddelde werkweek nog bijna 33 uur, eind april nog maar 28,5 uur. Een afname van 13 procent.

  • Bedrijfsleven wantrouwig. Bijna de helft van de bedrijven vrezen voor hun voortbestaan als de coronacrisis lang aanhoudt. Vooral kleinere bedrijven zien het somber in, blijkt uit onderzoek van het CBS.

  • Historische daling vacatures. Het aantal vacatures is in het eerste kwartaal met 60.000 gedaald. Het NRC weet te melden dat de forse daling van 21 procent de grootste kwartaalafname in vacatures is die het CBS ooit heeft gemeten.


Nieuw steunpakket: meer compensatie voor vaste lasten

Bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen rekenen op een ruimere compensatie voor hun vaste lasten. In het huidige steunpakket was dit eenmalig 4.000 euro. Afhankelijk van het omzetverlies, kan dit vanaf volgende maand oplopen tot maximaal 20.000 euro, schrijft NOS.

Eerder was al bekend geworden dat het niet langer verboden is om bedrijven te herstructureren. Daartegenover staat dat bedrijven geen bonussen en dividend mogen uitkeren. Ook komt geld beschikbaar voor het omscholen van werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis.

Zelfstandigen die gebruik willen maken van de bijstandsregeling moeten aan strengere regels voldoen. Zo wordt in de toekomst ook gekeken naar het inkomen van je partner.



De jongeren tellen weer mee

De vele jongeren die door de coronacrisis in problemen zijn geraakt lijken nu ook in beeld te zijn gekomen bij het kabinet. Er wordt namelijk gewerkt aan een plan om ontslagen flexwerkers van 18 jaar of ouder tegemoet te komen met een uitkering van 600 euro per maand. De maatregel is bedoeld voor studenten, uitzendkrachten en mensen die net zijn begonnen met werken die geen aanspraak kunnen maken op de WW of bijstandsuitkering.

Studenten die vertraging oplopen in de laatste fase van hun studie als gevolg van corona, worden gecompenseerd. Ze krijgen een deel van hun collegegeld terug. Ook scholen krijgen extra geld om achterstanden bij leerlingen weg te werken. Jongeren die niet bijna afstuderen, maar wel vertraging oplopen door corona, krijgen geen geld.

Is dit voldoende om jongeren door de crisis te helpen? Trouw meldt dat studenten eenzamer en gestrest zijn. Bovendien maken zij zich grote zorgen over hun kansen op de arbeidsmarkt.



Versoepeling coronamaatregelen per 1 juni kan doorgaan

Nederland kijkt uit naar de tweede stap in de versoepeling van de coronamaatregelen. Geheel in lijn van de verwachting mogen terrassen, restaurant en cafés, bioscopen, musea en culturele instellingen per 1 juni in beperkte mate weer open.



Amsterdams techbolwerk blijft werven

Ondanks de coronacrisis blijven grote Nederlandse techbedrijven op grote schaal mensen werven. Het FD weet te melden dat bedrijven zoals TakeAway, Ayden en TomTom nog hondereden techtalenten naar het Amsterdamse Oostersdokeiland proberen te lokken. 

Voor Booking.com ziet het er wat minder rooskleurig uit. Zo kopte het NRC afgelopen weekend; “Booking is uitgefeest. Hoe kon de reisgigant zó in problemen komen?”.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.