YoungCapital Company Blog

growth-mindset

Werknemers met een growth mindset zijn gelukkiger, werken beter samen én leveren hogere prestaties. Ze zijn niet bang om te falen, maar gaan onderuit, leren ervan en verbeteren zichzelf. De growth mindset is de motor voor de groei van je bedrijf. Met deze 5 stappen kun jij ’m op volle toeren laten draaien.

Neurowetenschapper Marcia Goddard, Head of People & Culture bij Tony's Chocolonely, onderzoekt het effect van ons brein op ons gedrag, en daarmee ons succes op de werkvloer. Wat blijkt? Onze mindset is de cruciale factor voor succes op de werkvloer van de eenentwintigste eeuw. En er zijn twee soorten: de fixed mindset en de growth mindset.

Fixed mindset vs. growth mindset

Verandering is een bedreiging. Althans, zo zien mensen met een fixed mindset dat. Zij durven geen fouten te maken en lopen binnen de kortste keren achter de feiten aan. Intelligentie, capaciteiten en talenten liggen volgens hen vast. Als iets niet lukt, zetten ze niet door. Het gevolg? Ze schakelen zichzelf én de organisatie uit.

Mensen met een growth mindset zien verandering juist als een kans om iets nieuws te leren. Zij durven te experimenteren, fouten te maken en geloven dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Hun attitude? Als je je best doet en oefent, word je beter. En dat levert mooie innovaties op.

Zoals Pippi Langkous al zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Een echte groeidenker, dus. Hoe stimuleer je zo’n attitude bij je medewerkers?

1. Maak fouten bespreekbaar

Stel, iemand heeft een fout gemaakt. Een fout met gevolgen voor jou, het team, of misschien wel de hele organisatie. Wat doe je dan (niet)?

Don’t: Straf de fout niet af door de persoon in kwestie nooit meer een soortgelijke opdracht of taak te geven. Of, erger nog: doen alsof er niets gebeurd is.

Do: Je maakt de fout bespreekbaar. Vraag de medewerker wat hij ervan geleerd heeft en wat hij de volgende keer anders gaat doen. Deel dit eventueel in een grotere groep, zodat anderen er ook van kunnen leren.

Ben jij degene die een fout heeft gemaakt? Vertel het je team en ook wat je ervan hebt geleerd. Zo geef je direct een voorbeeld van een growth mindset.

2. Fouten vieren

Grote kans dat je wekelijks met je team (digitaal) bij elkaar komt. Plan een vast moment waarin de fouten van die week besproken worden.

Don’t: Spreek de persoon die de fout maakte daar niet publiekelijk negatief op aan. Daar heeft niemand wat aan en leert niemand wat van.

Do: Vier samen ‘de foutste fout van de week’. Gebruik de hashtag #proudtobefout. Maak een playlist van alle nummers met 'mistake' in de titel. Of maak er een wedstrijd van. Het maakt niet uit hoe, zolang de fout en het leerpunt maar in de spotlights komen te staan (en niet degene die de fout gemaakt heeft).

3. Successen vieren

Niet alle focus hoeft op de fouten en leerpunten te liggen, natuurlijk. Integendeel: successen vier je ook.

Don’t: Alleen tijdens de teamvergadering complimenten geven. Successen zijn er om gevierd te worden.

Do: Toeters en bellen, bubbels en muziek. Verzin iets leuks en origineels om grote én kleine successen samen te vieren.

4. Feedback geven

Het is de droom van bijna iedere werkgever: een open feedbackcultuur. Een sfeer waarin (on)gevraagd feedback geven normaal is. Hoe stimuleer je dat als leidinggevende?

Don’t: Alleen feedback geven, maar niet openstaan om het te ontvangen. Spaar feedback bovendien niet op tot een bila of functioneringsgesprek, om in één keer een bak kritiek te legen.

Do: Vraag je team zelf om feedback, ontvang deze met een open houding en bedank de gever voor de feedback. Óók als het moeilijk is om te horen. Goed voorbeeld doet goed volgen.

5. Nieuwe dingen proberen

Probeer samen met je team nieuwe dingen uit. Want met dezelfde methode blijven jullie dezelfde resultaten boeken. Voor vooruitgang en nóg grotere successen, heeft het plan van aanpak soms een refresh nodig.

Don’t: Denken dat een nieuw plan direct perfect wordt uitgevoerd en tot betere resultaten leidt (fixed mindset alert).

Do: Blijf in contact met je team, schaaf jullie plan waar nodig bij en houd de resultaten in de gaten.

Groeien is een keuze

Groeien is niet iets wat je wel of niet kunt, maar een keuze. Die je jouw werknemers iedere dag kunt laten maken. Met deze 5 tips zet je volop in op ontwikkeling en innovatie, voor zowel je team als de gehele organisatie.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.