YoungCapital Company Blog

hybride_werken

Het thuiswerkadvies is versoepeld en steeds meer werkgevers richten zich op hybride werken: een combinatie van op locatie en vanuit huis werken. Met het kantoor voor ontmoetingen, inspiratie en kennisoverdracht. En de thuiswerkomgeving voor de momenten van diepe focus. Ook onze medewerkers werken steeds meer op locatie: samenwerken, plezier maken en de YoungCapital-energie voelen. We hebben het gemist. Toch houden de meesten de thuiswerk-flexibiliteit er graag in en wordt hybride werken dus de norm. En dat zorgt voor vragen, onzekerheid en veel trial-and-error. Hoe jij als werkgever hybride werken kunt toepassen? Je leest het hieronder.

Wat is hybride werken? Praat erover

First things first: wat betekent hybride werken? Deels op locatie en deels vanuit huis werken, dus. Maar in welke verhouding, dat staat volledig open. De één werkt het liefst voor 80 procent op kantoor, de ander voor de helft of zelfs minder. Bovendien kan maar een deel van de werkenden in Nederland zijn of haar functie vanuit huis uitvoeren: ongeveer de helft. Wat de optimale verhouding tussen thuis- en kantoorwerk is? Dat verschilt. Per persoon, functie, werklocatie en gezondheids- en thuissituatie. Ga daarom vooral met medewerkers in gesprek en bekijk per persoon, team of afdeling hoe hybride werken het beste aansluit.

Vertrouwen als fundament

Hybride werken betekent meer vrijheid voor werknemers. Vrijheid om te kiezen voor thuiswerken of op kantoor en dit (deels) zelf in te delen. Hiervoor is vertrouwen cruciaal. Het vertrouwen dat medewerkers het maximale doen voor de organisatie en de klant. En dat zij zelf hun werk het beste kunnen indelen. De rol van managers, teamleiders en hr-afdelingen verschuift bij hybride werken dan ook van sturend naar meer faciliterend en ondersteunend.

Wie profiteert van hybride werken?

Minder reiskosten, milieuvervuiling, koffiebonen en wc-papier. Efficiënte meetings en rustige werkplekken. Het (deels) laten thuiswerken van personeel heeft z’n voordelen. Toch is het onverstandig om het beleid voor hybride werken top-down en met weinig overleg door te voeren binnen jouw organisatie. Zeker als de beslissingen worden genomen door oudere generaties.

Uit onderzoek van organisatiepsycholoog Kilian Wawoe blijkt namelijk dat jongeren meer last hebben van thuiswerken dan ouderen. Zij hebben minder kennis, ervaring en vaardigheden om op terug te vallen, vaak weinig ruimte voor een thuiskantoor en bovendien een kleiner netwerk. Vraag daarom vooral aan jonge medewerkers wat zij nodig hebben om te groeien, presteren en gemotiveerd aan het werk te gaan, wanneer hybride werken de norm wordt. Uit ons eigen onderzoek blijkt namelijk dat 88 procent van de jongeren wél het liefst deels thuis blijft werken. Maar alleen als dat goed gefaciliteerd wordt, dus.

Mogelijke oplossingen

Over faciliteren gesproken. YoungCapital biedt een aantal praktische oplossingen, die het hybride werken makkelijker maken. Voor zowel werkgevers als flexkrachten. Bijvoorbeeld:

  • YC Skills: gratis trainingen, webinars, e-learnings en cursussen, zodat flexkrachten zich - ook op afstand - kunnen blijven ontwikkelen. Op het gebied van werk, maar ook qua gezondheid, mindfulness, sport, lifestyle en werk-privébalans.
  • Vitaliteitscoach: onze eigen coach die met een team van health coaches (online) modules heeft ontwikkeld om te werken aan mentale en fysieke gezondheid.
  • Arbo-verantwoorde thuiswerkplekken: wij werken samen met verschillende leveranciers voor het inrichten van goede thuiswerkplekken voor flexkrachten.
  • Online publicaties over onder andere inwerken en leidinggeven op afstand, betrokken medewerkers, motivatie tijdens het thuiswerken, motivatie van jongeren, online sollicitatiegesprekken en growth mindset.

Hebben wij alle kennis in huis over hybride werken? Zeker niet. We staan aan de rand van een nieuwe fase. En daar duiken we samen beter in dan alleen. Gaat jouw organisatie over op hybride werken? We zijn benieuwd naar je ervaring en gaan graag met je in gesprek. Gewoon om te sparren, inspiratie op te doen of voor concrete tips, oplossingen of advies.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.