YoungCapital Company Blog

Ze heeft vijf minuten nodig om ze allemaal op te noemen. Emma (21) had namelijk aardig wat bijbanen de afgelopen jaren. Van folders bezorgen tot schoonmaken en oppassen. Niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk. Ze werkt namelijk voor één doel: schuldenvrij haar studententijd uitkomen.

Hoort een studieschuld er tegenwoordig niet gewoon bij?

“Ja en nee. M’n ouders betalen elk jaar de helft van m’n studiekosten. Daar heb ik mazzel mee. Tegelijkertijd heb ik ook altijd keihard gewerkt en gelet op mijn uitgavenpatroon. Soms werkte ik ruim 20 uur naast m’n fulltimestudie. Als ik dan studenten zie met bijvoorbeeld een schuld van € 25.000,- vind ik dat deels eigen schuld. Speel je het een beetje slim, dan lijkt me een schuld van € 15.000,- echt de max. Ik snap heel goed dat sommige mensen moeten lenen, maar zo veel? Wie hou je dan voor de gek?

Welke impact heeft dat op werk?

“Salaris speelt een grote rol. Schoonmaken doe ik bijvoorbeeld niet voor m’n lol. Maar ik verdiende wel flink meer dan vriendinnen die in een winkel werkten. Je wordt ook creatief in het vinden van werk. Zo heb ik een jaar in een verzorgingshuis gewerkt, niet voor salaris maar voor de huur. Toen woonde ik tussen de ouderen in een groot appartement. Ideaal, alleen kostte het te veel energie. Het werk hield niet op als ik klaar was met een dienst. Daar trok ik de grens.”

Welk effect had het werken op je privéleven en studie?

“M’n studie ging altijd voor, dus ik leverde vooral in op m’n privéleven en leuke dingen. Puur omdat ik niet achterop wilde raken. Langer studeren betekende ook dat al m’n geld weer linea recta naar de universiteit zou gaan. Zonde. Ik heb daardoor wel eens op het randje gezeten. Totaal oververmoeid, waardoor ik weer even op de rem moest trappen. Tegelijkertijd heb ik er ook veel van geleerd. Ik weet hoe het is om hard te werken, om door te zetten als ik dingen moet doen die ik minder leuk vind. Zo heb ik een ijzersterke werkmentaliteit ontwikkeld.”

Je start binnenkort met je eerste fulltimebaan. Ligt je focus nu ergens anders?

“Salaris is niet meer de hoofdreden bij het vinden een baan. Liever kijk ik naar de doorgroeimogelijkheden. Ik wil carrière maken en werk vinden dat bij me past. Geld is vaak ook een middel om je persoonlijke geluk en ontwikkeling te financieren. Eerst betaalde ik ervoor in de vorm van een studie, nu word ik betaald om me te ontwikkelen op werk.”

Wat is jouw advies aan leeftijdsgenoten?

“Zoek als student altijd naar werk naast je studie. Al is het maar een paar uur in de week. Niet alleen voor het geld, maar juist ook voor de ervaring. De gezelligheid van een sport- of studentenvereniging heb je vaak ook met collega’s. Je mist dus niks, maar verdient wel wat. Plus je ontwikkelt een goede werkmentaliteit. Dat komt later altijd van pas.”

Nog meer insights in wat er bij jongeren speelt? Bestel gratis YOUNG Magazine, inclusief actuele onderzoeken, praktische tips van experts en interessante verhalen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.