Hou je van koken en ben je op zoek naar een actieve (bij)baan? Dan spreekt werken als keukenhulp of keukenmedewerker je vast aan. Zo’n job is perfect voor naast je studie of andere bezigheden. En als je verder wilt groeien in de horeca, is keukenhulp het perfecte startpunt. Maar voordat je hiervoor kiest, wil je vast meer weten over deze functie. Wat doet een keukenhulp precies, hoe is het salaris en waar kun je allemaal werken? In deze functieomschrijving van keukenmedewerker komt alles info voorbij, dus lees rustig verder.
Op deze pagina

Werken als keukenhulp
Een keukenhulp, keukenassistent of keukenmedewerker (soms zelfs ‘hulpkok’) ondersteunt de chef-kok en alle andere medewerkers in een keuken. Dat kan de keuken van een restaurant zijn, maar je hebt meer opties in deze functie. Word bijvoorbeeld keukenmedewerker in een ziekenhuis of woonzorgcentrum en kook grote batches met maaltijden voor patiënten of bewoners. Je kunt ook in een kantine van een school of bedrijf aan de slag. Meestal wordt jouw functie dan kantinemedewerker genoemd, maar in principe heb je dezelfde taken. Als keukenhulp bereid je bijna nooit zelfstandig maaltijden, de eindverantwoordelijkheid ligt altijd bij de kok.
Salaris keukenhulp 2025
Keukenhulp is echt een startersfunctie waarvoor je geen ervaring of diploma nodig hebt. Daarom ligt het salaris van een keukenhulp meestal rond het minimumloon. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon. Wil je als keukenhulp een hoger salaris? Dat gaat vaak samen met een hogere functie, zoals sous-chef of uiteindelijk chef-kok. Binnen de functie keukenhulp loopt het loon op tot maximaal € 2.700 bruto per maand. Wil je jouw salaris als keukenhulp per uur weten? Je vindt jouw uurloon als keukenmedewerker terug op je loonstrook. Of bereken zelf het uurloon aan de hand van het maandloon in een vacature.
Let op dat je in de horeca, dus ook als keukenhulp, niet altijd een toeslag krijgt voor werken in het weekend of op feestdagen. Check hiervoor je contract. De kans is wel groot dat je een fooi krijgt boven op je salaris. De meeste horecazaken verdelen de fooi van de dag onder alle medewerkers. Wel zo eerlijk, anders gaat jouw collega van de bediening er met alle fooi vandoor.
Wat doet een keukenhulp?
Het woord zeg het al: een keukenhulp helpt in de keuken. Dit betekent dat jij veel voorbereidend werk doet. Je snijdt en wast groenten, maakt van tevoren vast gerechten klaar die veel tijd kosten (zoals soepen, sauzen of stoofpotjes), bakt brood af en maakt de keuken gereed voor het spitsuur. Zodra de kok bezig is met koken, zet jij de borden klaar en maak je ze netjes op. Je verzorgt sommige voorgerechten, bijgerechten en kleine hapjes die makkelijker zijn om te maken. Ook assisteer je de kok wanneer die jouw hulp nodig heeft.
Ondertussen houd je de keuken schoon en vul je borden en bestek aan. Soms ben je ook verantwoordelijk voor de vaat, maar in andere zaken regelt een afwasser dat. In ieder geval zorg jij als keukenhulp altijd voor een schone keuken, zodat de hygiëne tiptop blijft en jullie de volgende dag weer lekker aan de slag kunnen.
Functieomschrijving keukenhulp
- Maaltijden voorbereiden: groenten snijden, sauzen maken, ingrediënten wassen.
- De keuken netjes houden, opruimen en schoonmaken.
- Borden klaarzetten en soms ook gerechten uitserveren.
- De kok(s) assisteren waar nodig.
- Voorraad checken en bijvullen.
Keukenhulp opleiding en skills
Good to know: voor een (bij)baan als keukenhulp heb je geen opleiding nodig. Als je het leuk vindt om te koken en graag ervaring wilt opdoen in de horeca, kun je zo aan de slag. Wil je uiteindelijk doorgroeien in de keuken? Dan is het slim om een horecagerelateerde opleiding te volgen op mbo- of hbo-niveau.
Belangrijker dan je diploma, zijn je competenties. Ben je bijvoorbeeld een beetje stressbestendig? In de horeca, zeker in de keuken, moet je flink aanpoten tijdens piekmomenten. Tussen 18:00 en 20:00 ben je bijvoorbeeld constant in de weer en vliegt de tijd voorbij. Tijdens die drukke momenten is het heel belangrijk dat je flexibel bent en snel schakelt, want als keukenhulp spring jij meteen bij waar hulp nodig is. Ook een goede communicatie en samenwerking is belangrijk, zodat het werk zo efficiënt mogelijk verloopt. En hoewel je vlot werkt, doe je dat ook zorgvuldig. Je wilt natuurlijk gerechten van hoge kwaliteit serveren. Jij vindt dus de perfecte balans tussen snel werken en kwaliteit leveren.
Klaar om keukenhulp te worden?
Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je jouw cv dubbelcheckt of een korte sollicitatiebrief schrijft.
Key takeaways
- Betekenis: een keukenhulp assisteert de chef-kok in de keuken. Bijvoorbeeld in de keuken van een restaurant, ziekenhuis, woonzorgcentrum of kantine.
- Salaris: een keukenhulp verdient tussen het minimumloon en € 2.500 bruto per maand.
- Taken: maaltijden voorbereiden, groenten snijden, ingrediënten wassen, de keuken netjes houden, borden klaarzetten en de koks assisteren waar nodig.
- Je hebt nodig: je bent stressbestendig, flexibel en zorgvuldig. Je kunt snel schakelen en werkt goed samen.
Vacatures keukenhulp
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn de taken van keukenhulp?
-
Wat verdient een keukenhulp per uur?
-
Wat is een synoniem voor keukenhulp?
Als keukenhulp ondersteun je de chef-kok in een keuken. Je maakt bijvoorbeeld ingrediënten klaar, snijdt groenten en zet de borden klaar. Ook spring je bij wanneer de kok hulp nodig heeft en houd je de keuken netjes schoon.
Het salaris van een keukenhulp ligt meestal rond het minimumloon. Ben je onder de 21 jaar? Dan verdien je het minimumjeugdloon.
Een keukenhulp noem je ook wel keukenmedewerker, keukenassistent of hulpkok.