Ontbijtmedewerker

Dat je als ontbijtmedewerker een gastvrije vroege vogel moet zijn, had je vast al in de gaten. Maar misschien wil je nog meer weten over dit beroep in de horeca. In dat geval zit je goed op deze pagina. Hier delen we namelijk allerlei handige info over het werk als ontbijtmedewerker, zoals het salaris en de taken. En ook: waar kun je zoal aan de slag? En wat heb je daarvoor nodig? Het komt allemaal aan bod. Meteen solliciteren kan natuurlijk ook. Check onze vacatures via onderstaande button en scoor jouw nieuwe baan.

Wat is een ontbijtmedewerker?

Dat verbaast je vast niet: een ontbijtmedewerker of medewerker ontbijt is iemand die het ontbijt klaarmaakt en serveert in een horecagelegenheid, zoals een hotel, restaurant of vakantiepark. Je bent dus een horecamedewerker gespecialiseerd in le petit déjeuner. Zo bezorg je gasten een goede start van de dag.

Wat daar allemaal bij komt kijken? Als ontbijtmedewerker ben je vroeg op je werk om het ontbijtbuffet klaar te zetten. Vaak duik je eerst zelf de keuken in om eenvoudige ontbijtgerechten te bereiden, maar het kan ook zijn dat een kok dit doet. Roerei, pancakes of rijk belegde broodjes, anyone? Ook dek je netjes de tafels en zorg je voor een schone en georganiseerde ontbijtruimte. Je verwelkomt en bedient gasten en houdt in de gaten of je het buffet moet aanvullen. Iedereen uitgegeten? Dan ruim je de tafels af en maak je de ontbijtruimte spic en span voor de volgende morgen.

Taken van een ontbijtmedewerker

  • Het ontbijtbuffet voorbereiden en aanvullen.
  • De tafels dekken en de ontbijtruimte netjes maken.
  • Gasten verwelkomen en bedienen.
  • Ontbijtgerechten klaarmaken.
  • De tafels en ontbijtruimte afruimen en schoonmaken.
  • Eventueel ontbijt bezorgen op de kamers van hotelgasten (roomservice).

Salaris ontbijtmedewerker 2025

Ook interessant: salarisinfo. Wat verdien je als ontbijtmedewerker? Het ontbijtmedewerker salaris ligt meestal ergens tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand. Daarbij geldt in principe: hoe meer ervaring en/of verantwoordelijkheden je hebt, hoe hoger je salaris. Verder betaalt de ene werkgever simpelweg meer dan de andere. Het is daarom best de moeite waard om het salaris van een ontbijtmedewerker bij verschillende hotels te checken in de vacatures. Soms krijg je in deze functie ook een deel van de fooienpot, maar dat verschilt per werkgever.

Let op dat de genoemde bedragen zijn gebaseerd op een fulltime dienstverband, terwijl je als ontbijtmedewerker vaak parttime werkt. Gelukkig is het een eitje om je parttime salaris te berekenen. Staat in een vacature alleen het uurloon? Ook dat reken je makkelijk om naar je maandloon.

Waar en wanneer werkt een ontbijtmedewerker?

Meestal werk je als ontbijtmedewerker bij een hotel, zoals Van der Valk of Bastion Hotel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook in een restaurant, op een vakantiepark of bij een B&B aan de slag. Of wat dacht je van een baan bij een conferentiecentrum? Die centra bieden vaak ontbijt aan voor deelnemers van evenementen. Je kunt dus op verschillende plekken in de horeca terecht.

Bijzonder aan deze job zijn de werktijden. Je moet als ontbijtmedewerker vroeg uit de veren om het ontbijt voor te bereiden. De precieze werktijden verschillen per werkgever, maar meestal begin je al rond een uur of zes. Dat betekent ook dat je aan het begin van de middag al klaar bent. Het is dus echt ochtendwerk, dat je bijvoorbeeld makkelijk combineert met je studie, gezin of andere bezigheden.

Ontbijtmedewerker worden

Om als ontbijtmedewerker aan de slag te gaan, heb je geen specifieke opleiding nodig. Daarom is deze job heel geschikt als bijbaan, bijvoorbeeld voor naast je studie. Wil je carrière maken in de horeca en doorgroeien naar hogere functies? Dan komt een diploma wel van pas. Er zijn diverse mbo-opleidingen in de richting horeca die je kunt volgen, zoals Gastheer/Gastvrouw, Allround Hospitality Medewerker en Kok.

Je kunt ook een korte cursus of training volgen om specifieke skills op te doen, bijvoorbeeld op het gebied van gastvrijheid en service of voedselveiligheid en hygiëne (HACCP). Die komen direct van pas in jouw baan als ontbijtmedewerker, en zijn ook onmisbaar als je een stap wilt zetten richting bijvoorbeeld teamleider ontbijt of (assistent-)manager horeca.

Een diploma is dus geen must om aan het werk te gaan als ontbijtmedewerker, maar het is wel belangrijk dat je bepaalde vaardigheden en eigenschappen in huis hebt. Zo is een vriendelijke en gastvrije houding onmisbaar, zodat gasten zich welkom voelen en een positieve horeca-ervaring beleven. Je moet ook flexibel zijn, want je werkt in de vroege ochtenduren en soms ook in de weekenden en op feestdagen. Bovendien moet je je hoofd koel houden op drukke momenten, zodat het ontbijt niet in de soep loopt.

Klaar om ontbijtmedewerker te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv en motivatiebrief voor de horeca maakt.


Key takeaways

  • Een ontbijtmedewerker is iemand die het ontbijt(buffet) bereidt en klaarzet in een horecagelegenheid.
  • Taken zijn het buffet voorbereiden en aanvullen, ontbijtgerechten klaarmaken, de tafels dekken, gasten verwelkomen en bedienen en de ontbijtruimte schoonmaken.
  • Het ontbijtmedewerker salaris ligt op fulltime basis tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand.
  • Als ontbijtmedewerker werk je in de horeca, bijvoorbeeld in een hotel, restaurant of B&B. Je werkt in de (vroege) ochtenduren.
  • Om ontbijtmedewerker te worden heb je geen opleiding nodig. Het is vooral belangrijk dat je gastvrij, flexibel en stressbestendig bent.

Veelgestelde vragen

  • Wat doet een ontbijtmedewerker?

  • Als ontbijtmedewerker zorg je ervoor dat gasten in een horecagelegenheid, zoals een hotel of restaurant, een goed ontbijt hebben. Je maakt het buffet klaar en vult het waar nodig aan, dekt de tafels, bedient gasten en maakt de ontbijtruimte na afloop schoon.

  • Wat verdien je als ontbijtmedewerker?

  • Gemiddeld verdient een ontbijtmedewerker tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand. Dit is op fulltime basis, dus als parttimer ligt je salaris lager. Soms krijg je naast je salaris nog fooien.

  • Heb je een opleiding nodig voor een baan als ontbijtmedewerker?

  • Nee, meestal niet. Werkgevers vinden het vooral belangrijk dat je gastvrij bent en het vak graag wilt leren.