Omgaan met feedback, jezelf motiveren op werk en reflecteren op je fouten… Voor al deze lastige dingen heb je zelfregulatie nodig. Oftewel, het vermogen om jezelf, jouw ontwikkeling en je emoties in goede banen te leiden. Makkelijk is het niet, maar hoe ouder je wordt, hoe meer ervaring je opdoet en hoe meer jouw zelfregulatie groeit. Ook zijn er handige oefeningen waarmee je jouw zelfregulatie kunt stimuleren. Die vind je verderop, net als de betekenis van zelfregulatie, voorbeelden van hoe je deze competentie herkent en een uitleg over waarom zelfregulering zo belangrijk is.
Zelfregulatie betekenis
Moeilijk woord, dus wat is zelfregulatie nou precies? Zelfregulatie gaat over het reguleren van jezelf, over de controle nemen over je gedrag en emoties. Op het werk heeft dit vooral te maken met jezelf motiveren om je taken af te werken en deadlines te halen, zelfs als je stress voelt of als er conflicten zijn. En zelfs als je tegengas krijgt. Het gaat dus om jezelf een schop onder je kont geven, om het heel simpel te zeggen.
Vanaf het moment dat je kind bent, ontwikkelt je zelfregulatie zich samen met je zelfbesef (metacognitie, noem je dat). Want hoe bewuster je bent van jezelf, hoe makkelijker het is om te begrijpen dat je zelf invloed hebt op je skills, emoties en ontwikkeling. Toch betekent dit niet dat je op magische wijze een pro bent in zelfregulering als je volwassen bent. Nope, het blijft lastig om jezelf te sturen en je aan te passen aan je omgeving. Zeker als je moeite hebt met plannen of je gestrest voelt. Hoe je hieraan werkt, lees je verderop in onze tips om je zelfregulerend vermogen te ontwikkelen.
Vergelijkbare competenties
Zelfregulatie lijkt op zelfsturing. Misschien denk je zelfs dat deze twee skills precies hetzelfde zijn, maar toch is er een verschil. Zelfregulatie heeft bijvoorbeeld te maken met omgaan met feedback of jezelf aanzetten tot werk als je even geen zin hebt. Zelfsturing gaat een stap verder. Bij deze competentie kun je zelfstandig richting geven aan je werk en voel je je verantwoordelijk hiervoor. Je zet de juiste stappen om je taken te voltooien, zonder sturing van je manager.
Het helpt voor je zelfregulatie om zelfkennis te hebben. Dan weet je namelijk waar je goed in bent en waar jouw uitdagingen liggen. Vind je negatieve feedback geven bijvoorbeeld lastig? Dan weet je dat je extra moeite moet doen om jouw emoties onder controle te houden. En zie je altijd op tegen die ene taak op woensdagmiddag? Dan weet je dat je jezelf na afloop moet belonen met een lekkere kop koffie om jezelf te motiveren.
Voorbeelden van zelfregulatie
Hoe merk je nou dat je een goede zelfregulatie hebt? Vraag eens om feedback bij je collega’s, manager of familie. Of kijk hoeveel van de punten hieronder jij herkent. Jij:
- Plant je werkdagen proactief en effectief in.
- Kunt omgaan met deadlines.
- Weet hoe je prioriteiten moet stellen.
- Werkt aan je doelen zonder constant aangestuurd te worden.
- Hebt inzicht in je sterke en zwakke punten.
- Kent je eigen emoties en reacties en gebruikt dit om je prestaties te verbeteren.
- Motiveert jezelf, zelfs tijdens saaie of uitdagende taken.
- Past je aanpak aan en schakelt snel als omstandigheden veranderen.
- Evalueert je eigen werk en houd je voortgang bij.
- Hebt controle over je emoties, zodat je kalm en professioneel blijft op werk.
- Denkt regelmatig na over je eigen prestaties en leert van je fouten.
- Kunt goed omgaan met feedback.
- Voelt je verantwoordelijk voor je taken en prestaties.
Zelfregulatie valkuilen
Zelfregulatie is hartstikke goed, maar onthoud dat je niet altijd alles zelf hoeft op te lossen. Soms voel je je nou eenmaal gedemotiveerd en helpt het juist beter als een collega je wat inspiratie geeft in plaats van dat je mental gymnastics gaat doen. Ook is het belangrijk dat je jouw emoties accepteert en erover praat in plaats van dat je ze wegstopt. Tuurlijk, als je je gefrustreerd voelt vanwege een deadline, is het geen goed idee om tegen je collega uit te vallen. Maar het is wel goed om (rustig natuurlijk) te vertellen dát je frustratie voelt. Dan kunnen jullie er samen over praten en tot een oplossing komen.
Waarom is zelfregulatie belangrijk?
Je hebt een bepaalde mate van zelfregulatie nodig om jouw werk goed te kunnen doen. Heb je dat niet, dan heb je altijd begeleiding nodig om je taken te voltooien. In sommige banen is dat mogelijk, maar meestal is de verwachting dat je dit zelfstandig doet en de verantwoordelijkheid neemt over je werk. Eigenlijk is zelfregulatie dus een must op de werkvloer. En hoe beter je zelfregulering, hoe makkelijker jij kunt groeien in je carrière. Zie het dus als de basis voor een hoop andere competenties, zoals zelfontwikkeling en persoonlijk leiderschap.
Zelfregulerend vermogen ontwikkelen
Dat zelfregulatie belangrijk is, is nu wel duidelijk. Maar eh, hoe stimuleer je je zelfregulerend vermogen als je hier nog mee worstelt? Eigenlijk kun je deze competentie makkelijk trainen door aan andere skills te werken. Slim, want zo sla je twee vliegen in één klap. Check onze tips maar:
- Stel duidelijke doelen. Dat kan zo simpel en zo ingewikkeld als je zelf wilt. Als je moeite hebt met zelfregulatie, is het slim om simpel te starten en de eisen van jouw baan op een rijtje te zetten. Waar ben je verantwoordelijk voor? Wat is het doel van jouw functie? Zorg dat je deze doelen concreet maakt. De SMART-methode helpt je hierbij.
- Plan je taken in. Maak een plan van aanpak. Hoe ga je jouw doelen bereiken? Schrijf op wat je elke dag moet doen en streep je taken af zodra je ze hebt gedaan. Of deel je agenda in tijdsblokken in.
- Houd de voortgang van je doelen bij. Lukt het je om je doelen te bereiken? Zo ja, dan ben je goed bezig. Lukt het niet, dan onderzoek je wat jouw tegenhoudt. Waarom bereik je je doelen niet? Zo kom je er concreet achter wat jouw struikelblokken zijn en hoe je op de goede weg komt.
- Vraag om feedback en leer ervan. We know, feedback krijgen is spannend. Maar hoe vaker je het krijgt, hoe meer je eraan gewend raakt. En bovendien leer je er superveel van. Kom je er bijvoorbeeld zelf niet achter wat jouw zwakke punten zijn, dan kan een collega je hier vast bij helpen.
- Ontwikkel je zelfkennis. Reflecteer regelmatig op je gedachten, emoties en gedrag. Doe dit bijvoorbeeld elke dag kort in een dagboek. Schrijf op wat er die dag is gebeurd en wat je erbij dacht en voelde. Zo krijg je inzicht in wie je bent, wat je motiveert en wat je tegenhoudt.
- Beheers je emoties. Vind je het lastig om je emoties de baas te blijven in stressvolle situaties? Verdiep je eens in ademhalingstechnieken, mindfulness en meditatie. Grote kans dat er wel een techniek bestaat die voor jou werkt. Onze tip: blijf tijdens een discussie eens stil en denk goed na voordat je antwoordt.
Zelfregulatie aantonen
Zelfregulatie is een given op de werkvloer, dus het is niet zo snel een competentie die je op je cv zet of uit jezelf noemt tijdens het solliciteren. Maar werkgevers vinden het wel belangrijk dat je jezelf kunt reguleren. De kans is dus groot dat je hier toch (indirect) een vraag over krijgt tijdens je sollicitatiegesprek. Bereid je hierop voor door na te denken over praktijkvoorbeelden waarin jij liet zien dat het wel goed zit met jouw zelfregulering.
Zelfregulatie aantonen: voorbeeld 1
‘Ik zat eens in een team met een zeer slechte werksfeer waar collega’s achter elkaar rug om roddelden en waar emoties vaak hoog opliepen. Achteraf realiseerde ik me pas hoe belangrijk het is om rustig te blijven en begrip voor elkaar te tonen. Daarom ben ik gaan werken aan zelfreguleren. Nu kan ik goed over mijn emoties praten en mijn collega’s tegemoet komen, zodat er geen misverstanden ontstaan. Ik zal in jullie team dus zeker bijdragen aan een positieve teamsfeer.’
Zelfregulatie aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens de coronajaren heb ik net als een hoop anderen veel thuis moeten werken. Hoewel ik dit een moeilijke tijd vond, heb ik er veel van geleerd. Zo weet ik hoe ik mezelf moet motiveren, ook als het even tegenzit en kan ik een effectieve dagplanning maken om al mijn taken netjes af te werken.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: zelfregulatie betekent de controle nemen over jezelf, je emoties en je verantwoordelijkheden.
- Voorbeeld: je plant je werkdagen efficiënt in, werkt aan je doelen zonder constant aangestuurd te worden, motiveert jezelf en hebt controle over je emoties.
- Valkuil: je hoeft niet altijd zelf op te lossen en het is ook belangrijk om je emoties te erkennen.
- Belang: zelfregulatie is de basis voor diverse andere competenties, zoals zelfontwikkeling en persoonlijk leiderschap.
- Ontwikkelen: werk aan je zelfregulatie door onder andere duidelijke doelen te stellen, je taken in te plannen, je voortgang bij te houden en te leren van feedback.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is zelfregulatie?
-
Wat is het verschil tussen zelfsturing en zelfregulatie?
-
Wat is zelfregulerend leren?
-
Kun je zelfregulerend vermogen ontwikkelen?
-
Waarom is zelfregulering belangrijk?
Zelfregulatie is het vermogen om controle te houden over jezelf, je taken en je emoties. Op de werkvloer heeft dit bijvoorbeeld te maken met jezelf motiveren en omgaan met feedback.
Zelfsturing gaat een stap verder dan zelfregulatie. Met zelfsturing voel je je namelijk verantwoordelijk en kun je de juiste stappen zetten om je taken te voltooien, zonder sturing van je manager.
Da’s zelfregulatie, maar dan in de context van onderwijs. Het betekent dat een student zichzelf kan motiveren om te leren, prestaties kan monitoren en kan reflecteren op het resultaat.
Je zelfregulerend vermogen ontwikkelt zich automatisch terwijl je opgroeit. Maar ook als volwassene kun je jouw zelfregulerend vermogen trainen. Bijvoorbeeld door te leren plannen, doelen te stellen en veel om feedback vragen en hiervan te leren.
Als je kunt zelfreguleren, ben je verantwoordelijk en zelfstandig. Je hebt dan geen begeleiding nodig bij jouw taken.