Werk je in de horeca of zorg? Dan ken je het fenomeen minuren vast. En z’n tegenhanger plusuren ook. Maar ook op andere werkplekken krijg je hiermee te maken. Wat zijn plus- en minuren precies? Da’s wel handig om te weten als je werkgever hier opeens mee komt aanzetten. Tijd voor een uitleg. Je leest hier of je minuren verplicht moet inhalen en of je minuren ook kunt verrekenen. En hoe zit het met minuren bij ontslag nemen? YoungCapital praat je bij.
Wat zijn minuren?
In je contract staat hoeveel uren je werkt. De een werkt fulltime, de ander maar 8 uur per week. Werk je minder dan het aantal afgesproken uren in je arbeidsovereenkomst? Dan bouw je minuren op. Denk bijvoorbeeld aan de vakantieperiode. Projecten liggen even stil, klanten zijn nergens te bekennen, en jij? Je baas zegt dat je eerder naar huis mag, omdat er simpelweg niets te doen is. Wat gebeurt er dan? Juist, je klokt minder uren dan je contract voorschrijft: de minuren. En dat terwijl je deze uren gewoon uitbetaald krijgt.
Een voorbeeld: je staat voor 36 uur ingeroosterd, maar wat blijkt? Je manager heeft slechts werk voor je voor 32 uur. Die vier uur die je vrij bent worden genoteerd als minuren. Maar je voelt er niets van op je loonstrook.
En wat zijn plusuren dan?
Je hebt minuren en plusuren. Klinkt logisch: als je in drukke periodes meer werkt dan zou moeten volgens je contract, draai je plusuren. Bijvoorbeeld, volgens je contract werk je 36 uur in een week, maar je baas vraagt of je vier extra uur kunt bijdraaien. Eindstand: je werkt 40 uur, waarvan dus vier plusuren. Met deze plusuren compenseer je je minuren. Je krijgt hier dus niet extra voor betaald. De plusuren die aan het einde van het jaar onderaan de streep overblijven, heten compensatie-uren. Je kunt deze uren op een later moment in het jaar opnemen in ruil voor vrije tijd (een TVT-regeling heet dat ook wel) of geld.
Good to know: plusuren zijn anders dan overwerk. Als je overwerkt, doe je extra werk waarvoor je ook extra wordt gecompenseerd. Bijvoorbeeld met een toeslag.
Moet je minuren verplicht inhalen?
Dikke kans dat er in je arbeidsovereenkomst of cao iets geregeld is over minuren. Vooral als je in de zorg of horeca werkt, want daar komen minuren het vaakst voor. Wat staat er dan in je contract? Bijvoorbeeld dat je werkgever je mag vragen om je opgebouwde minuren in te halen. Je moet hier nog altijd mee instemmen. Helemaal verplicht is het dus niet. Maar haal je jouw minuren niet in en heb je hier wel iets op papier over afgesproken? Dat kan je werkgever ervoor kiezen om de minuren met je te verrekenen.
Minuren verrekenen met vakantiedagen of loon
Het kalenderjaar is voorbij en je hebt nog minuren openstaan. Balen, want je werkgever kan deze dan met je verrekenen als jullie hier afspraken over hebben gemaakt. De minuren verrekenen jullie dan met vakantiedagen bijvoorbeeld. Of met je loon. Zowel jij als je werkgever moeten het in ieder geval eens zijn met de manier waarop jullie de minuren verrekenen. Wil jij bijvoorbeeld nog een mooie reis maken in de loop van het jaar? Dan is het slimmer om je vakantiedagen nog even met rust te laten en de minuren van je loon af te laten halen.
Minuren bij ontslag
Ontslag nemen met minuren of wordt je arbeidsovereenkomst niet verlengd? Meestal vraagt je leidinggevende dan om nog zoveel mogelijk minuren in te halen voor het einde van je dienstverband. Vaak gebeurt er verder niets als je na deze periode nog minuren open hebt staan. Het is namelijk het risico van de werkgever dat jij minder werkte in de periode dat je in dienst was. Staat er wel iets in je contract of cao afgesproken over minuren bij ontslag? Dan kan het zo zijn dat je de minuren moet terugbetalen of dat het wordt ingehouden op je ontslagvergoeding.
Plusuren kun je bij ontslag juist vaker opnemen in ruil voor vrije dagen voordat je uit dienst gaat. Vraag aan je werkgever hoe dit in jouw situatie geregeld wordt.
Key takeaways
- Minuren ontstaan als je minder uren werkt dan afgesproken in je contract, bijvoorbeeld tijdens rustige periodes.
- Minuren compenseer je met plusuren. Je werkt dan dus meer uren dan in je contract staat.
- Het inhalen van minuren is niet verplicht, tenzij hier iets over is afgesproken in je contract of cao.
- Minuren verrekenen kan met vakantiedagen of loon, afhankelijk van de afspraken tussen jou en je werkgever.
- Bij ontslag moet je misschien openstaande minuren terugbetalen, als dit zo is afgesproken in je contract of cao. Ook plusuren worden bij ontslag vaak gecompenseerd.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn plus- en minuren?
-
In welke beroepsgroepen heb je te maken met minuren?
-
Mogen minuren verrekend worden met vakantiedagen?
-
Wat gebeurt er met je minuren als je ontslag neemt?
-
Wat is het verschil tussen plusuren en overwerk?
Minuren zijn de uren die je niet werkt, maar die wel staan afgesproken in je contract. Plusuren zijn de uren die je boven je contract werkt, maar waarvoor je niet extra wordt betaald. Je kunt ze met elkaar compenseren.
In principe kun je minuren in elke sector tegenkomen. Plus- en minuren komen het meeste voor in de zorg en horeca.
Ja, als je je minuren niet kunt compenseren met plusuren kan je werkgever je vragen om de minuren te verrekenen met vakantiedagen. Hier moet je wel toestemming voor geven.
Je werkgever vraagt je waarschijnlijk om nog zoveel mogelijk plusuren in te halen voor het einde van je dienstverband. Soms moet je minuren terugbetalen. Dat is alleen zo als hier in je contract of cao iets over staat.
Bij beiden werk je buiten je normale werktijden. Het verschil is dat je voor plusuren niet extra betaald krijgt. Voor overwerk krijg je meestal wel een toeslag.