Ontslag op staande voet

Krijg je ontslag op staande voet? Dat kan je werkgever niet zomaar doen, alleen in extreme situaties. Gelukkig, maar om wat voor situaties gaat het dan? En wat betekent ontslag op staande voet precies? YoungCapital zet de info voor je op een rij. Zo weet je straks wat we bedoelen met een ‘dringende reden voor ontslag’ en wanneer je baas jou écht meteen de deur mag wijzen. Maar eh, laat het liever niet zo ver komen. Dat scheelt jou en je werkgever een hoop gedoe.

Wat is ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet betekent meteen, onmiddellijk, per direct ontslagen worden. Oftewel, je pakt je spullen, vertrekt en stopt vanaf dat moment met werken bij je werkgever. Er is bij deze vorm van ontslag dus geen opzegtermijn en de arbeidsovereenkomst eindigt direct. Behoorlijk extreem, dus het is niet heel gek dat je alleen om een dringende reden ontslag op staande voet mag krijgen. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een conflict tussen jou en je werkgever of je hebt je flink misdragen.

3 wettelijke eisen ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is alleen geldig als de situatie aan drie eisen voldoet. Dat zijn de zogenaamde ‘3 wettelijke eisen voor ontslag op staande voet’. Dit betekent dat jouw werkgever je alleen op staande voet mag ontslaan als:

  1. Je werkgever een dringende reden heeft om je te ontslaan.
  2. Je werkgever deze reden direct vertelt.
  3. Je werkgever deze reden kan bewijzen.


Redenen voor ontslag op staande voet

Het klinkt misschien logisch dat we het hebben over ‘extreme situaties’ en een ‘dringende reden voor ontslag’, maar wat moet je je hier eigenlijk bij voorstellen? Dat je ontslag op staande voet krijgt als je een laptop van je werk steelt of een collega bedreigt, is vast geen verrassing. Maar ook andere (misschien iets minder heftige) redenen voor ontslag op staande voet zijn rechtsgeldig, zoals:

  • Diefstal of fraude. Denk aan het declareren van te veel moneys (voor je reiskosten bijvoorbeeld), je onterecht ziekmelden of werkuren registreren die je eigenlijk niet werkt.
  • Grove belediging, mishandeling of bedreiging. Je hebt bijvoorbeeld een van je collega’s of je baas flink beledigd, recht in hun gezicht of achter de rug om.
  • Dronkenschap. Je verschijnt dronken of onder invloed van drugs op werk, of drinkt alcohol onder werktijd.
  • Werkweigering. Je weigert bepaalde taken op te pakken of houd je niet aan de voorschriften van het bedrijf (bijvoorbeeld: je draagt niet de juiste veiligheidskleding of houdt altijd te lang pauze).

Gevolgen van ontslag op staande voet

Bij ontslag op staande voet vervallen bijna alle rechten die je normaal gesproken hebt als je ontslag krijgt. Namelijk:

  • Loon. Jouw werkgever heeft het recht om je salaris stop te zetten op het moment dat je ontslagen wordt. Vanaf die dag krijg je dus geen loon meer uitbetaald.
  • WW-uitkering. Je recht op een WW-uitkering vervalt. Mogelijk krijg je wel een bijstandsuitkering.
  • Transitievergoeding. Meestal krijg je geen transitievergoeding bij ontslag op staande voet. Je baas is je die namelijk niet schuldig als je bent ontslagen vanwege ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten’. En da’s meestal het geval bij deze vorm van ontslag.

Soms moet je jouw baas zelfs een schadevergoeding betalen. Dit bedrag staat gelijk aan het salaris dat je normaal gesproken zou ontvangen over de geldende opzegtermijn van je contract. Dus hoor je een opzegtermijn van één maand te hebben? Dan moet je mogelijk een boete ten hoogte van je maandsalaris betalen aan je werkgever.

Op staande voet ontslagen, wat nu?

Ontslag op staande voet loopt altijd volgens bepaalde stappen. Meestal komt de kantonrechter hier ook aan te pas. Zo ziet de procedure van ontslag op staande voet er globaal uit:

  1. Jouw werkgever stuurt je een brief of mail waarin staat dat je ontslag op staande voet krijgt. Daarin staat mogelijk ook de schadevergoeding die jouw baas van je eist.
  2. Ben je het niet eens met het ontslag? Dan moet je dit binnen 2 maanden schriftelijk aangeven bij je werkgever en vragen om doorbetaling van je loon. Voorwaarde is dan wel dat je beschikbaar bent en blijft om te werken.
  3. Zet je baas het ontslag door? Dan kun je naar de kantonrechter stappen om het ontslag ongedaan te maken of een vergoeding te vragen. Check op onze pagina over onterecht ontslag hoe je dit aanpakt.

Als jij en je werkgever hoofdpijn willen besparen, is het soms mogelijk om het ontslag op staande voet om te zetten in ontslag met wederzijds goedvinden. Dan hoeven jullie niet de hele procedure door te lopen én behoud jij misschien zelfs het recht op je uitkering.

Key takeaways

  • Ontslag op staande voet betekent dat je per direct ontslagen wordt. Je dienstverband eindigt dus meteen en je krijgt geen salaris meer.
  • Een werkgever mag jou alleen om een dringende reden ontslag op staande voet geven.
  • Geldige redenen voor ontslag op staande voet zijn: diefstal, fraude, mishandeling, bedreiging, belediging, dronkenschap en werkweigering.
  • Bij ontslag op staande voet heb je geen recht op loondoorbetaling, een WW-uitkering en een transitievergoeding.
  • Soms moet je jouw baas een schadevergoeding betalen ter hoogte van de geldende opzegtermijn van je contract.
  • Om bezwaar te maken tegen ontslag op staande voet, moet je dit binnen 2 maanden schriftelijk aangeven bij je werkgever. Eventueel kun je naar de kantonrechter stappen als je er samen niet uitkomt.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn redenen om op staande voet ontslagen te worden?

  • Geldige redenen voor ontslag op staande voet zijn bijvoorbeeld fraude (zoals te veel kosten declareren), belediging of werkweigering (denk aan je niet houden aan de voorschriften of bepaalde taken weigeren te doen).

  • Wat krijg je uitbetaald bij ontslag op staande voet?

  • Meestal helemaal niks, omdat jij het ontslag zelf hebt veroorzaakt. Als je zelf per direct ontslag neemt vanwege iets wat je werkgever heeft gedaan, behoud je vaak wel je recht op een uitkering en een transitievergoeding.

  • Waar moet een ontslag op staande voet aan voldoen?

  • Je werkgever moet jou onmiddellijk ontslaan als de reden duidelijk is. Ook is ie verplicht om de reden aan jou door te geven en het ontslag schriftelijk te bevestigen.

  • Kan je ontslagen worden zonder waarschuwing?

  • In hele extreme situaties zoals diefstal en bedreiging kan dit, ja. In minder heftige gevallen krijg je vaak eerst een waarschuwing. Bijvoorbeeld als je regelmatig te vaak pauze houdt of als je baas vermoedt dat je je onterecht ziekmeldt.

  • Ik ben op staande voet ontslagen, wat nu?

  • Als je vindt dat het ontslag onterecht is, moet je dit binnen 2 maanden aan je baas doorgeven en vragen om loondoorbetaling. Wil je werkgever het ontslag doorzetten? Dan kun je naar de kantonrechter stappen om het ongedaan te maken of een vergoeding te vragen.