Onterecht ontslag

Onterecht ontslag zet je leven op z’n kop. Het brengt je veel zorgen, onzekerheid en ergernissen. Maar wat kun je doen als je onterecht ontslagen bent? Helemaal machteloos ben je niet, er zijn verschillende stappen om te ondernemen. Dit artikel loost je erdoorheen, van het aanvechten van je ontslag tot het claimen van een vergoeding. Zelfs in de meest uitzichtloze situaties van onterecht ontslag is YoungCapital er om je te helpen.

Wat is onterecht ontslag?

Onterecht ontslag, ook wel onrechtmatig ontslag, houdt in dat je als werknemer wordt ontslagen zonder dat daar een geldige reden voor is of zonder dat de juiste procedure is gevolgd. Er is bijvoorbeeld geen instemming van de kantonrechter of het UWV. Of er is geen geldige reden voor het ontslag, er is een opzegverbod of je werkgever houdt zich niet aan de opzegtermijn.

Voorbeelden van onterecht ontslag

  • Onterecht op staande voet ontslagen. Als je ontslagen wordt op staande voet, moet je werkgever een keiharde reden hebben, zoals diefstal of fraude. Ook moet ie deze reden direct met je communiceren. Gebeurt dit niet en zijn er geen bewijzen? Grote kans dat het ontslag onterecht is.
  • Onterecht ontslag bij een vast contract. Er loopt waarschijnlijk een ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter tegen je. Gelukkig: met een vast contract heb je een sterke onderhandelingspositie. Je werkgever mag namelijk niet zonder goede reden je contract beëindigen. Je kunt het ontslag aanvechten of sleep er anders een fikse ontslagvergoeding uit.
  • Onterecht ontslag met vaststellingsovereenkomst. Je mag dan wel op papier met wederzijds goedvinden uit elkaar zijn gegaan, maar wat als je werkgever je onder druk zet om een vaststellingsovereenkomst te tekenen? Dan is er een mogelijkheid om deze overeenkomst te ontbinden en zo onder het onrechtmatig ontslag uit te komen.
  • Onterecht ontslag tijdens een opzegverbod. Je mag niet ontslagen worden omdat je ziek bent. Of tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof. En zo zijn er nog een aantal situaties waarin een opzegverbod geldt. Ons advies: aanvechten die handel.
  • Onterecht ontslag bij een tijdelijk contract. Een tijdelijk contract mag niet zomaar opgezegd worden, tenzij dit specifiek in je contract is opgenomen.

Onterecht ontslag: wat nu?

Herken jij je in een van de voorbeeldsituaties van onterecht ontslag? YoungCapital to the rescue met tips over de stappen die je kunt ondernemen.

Tip 1. Onderteken niets

Krijg je een ontslagvoorstel voorgeschoteld, maar je hebt het gevoel dat je ontslag onterecht is? Weet dat je recht hebt op een redelijke bedenktijd en je dus echt niet gelijk hoeft te tekenen. Laat je werkgever weten dat je juridisch advies wilt inwinnen en daarom later reageert op het voorstel.

Tip 2. Check je contract

Weet wat voor contract je hebt, want dan zie je waarop je wel en geen recht hebt. Bij een tijdelijk contract krijg je misschien een aanzegvergoeding, bij een vast contract heb je sterke rechten en als uitzendkracht gelden er andere regels dan voor personeel dat rechtstreeks in dienst is.

Tip 3. Controleer de ontslagreden

Vraag naar de reden waarom je bent ontslagen en trek na of ie terecht is. In je proeftijd is het vaak einde verhaal, maar in de periode daarna moet er wel geldig bewijs zijn.

Tip 4. Blijf werken

En laat geen steken vallen. Zo laat je zien dat je je job serieus neemt en het niet eens bent met het ontslag dat volgens jou onrechtmatig is. Kun je niet blijven werken? Geef dan in ieder geval aan dat je beschikbaar bent en niet akkoord gaat met het ontslag.

Tip: 5. Lever geen bedrijfseigendommen in

Houd die telefoon van de zaak nog even op zak en blijf doorfietsen op de e-bike via het fietsenplan. Zo kan je werkgever niet beargumenteren dat je verkapt bent ingestemd met het ontslag. Immers, jij hebt de bedrijfseigendommen nog nodig om je werk uit te kunnen voeren.

Tip 6. Maak geen ruzie

Hou het zakelijk. Boos zijn helpt niet bij het maken van goede afspraken. Vind je het lastig om je emoties onder controle te houden? Houd dan schriftelijk contact met je werkgever. Een bijkomend voordeel is dat je dan alles wat belangrijk is, zwart-op-wit hebt staan.

Tip 7. Zoek juridische hulp

Samen sta je sterker, en zeker met iemand die rechten heeft gestudeerd. Je krijgt dan advies over de volgende stappen die je kunt zetten om onder het onterechte ontslag uit te komen.

Onterecht ontslag aanvechten

Als je niet akkoord gaat met je ontslag, kun je onterecht ontslag aanvechten. Bij een ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter kun je in verweer gaan. Hiervoor is het slim om bewijzen te verzamelen. Dus: scharrel al je contracten, e-mailwisselingen en het overige dat jouw kant van het verhaal ondersteunt bij elkaar. Met de juiste prep sta je sterk.

Ben je onterecht ontslagen zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter? Loop binnen bij een juridisch loket of schakel een advocaat in om helder te krijgen wat je rechten zijn en hoe je die het best kunt verdedigen. Deze experts helpen je met het opstellen van bezwaren of, als het moet, het voor de rechter slepen van je zaak.

Onterecht ontslag vergoeding

Normaal gesproken heb je bij ontslag recht op een transitievergoeding. Is jouw ontslag onterecht? Dan krijg je meestal een aanvullende schadevergoeding, ook wel een billijke vergoeding genoemd. Dat is een bedrag dat je bij onterecht ontslag bovenop de transitievergoeding krijgt. Het is bedoeld om je te compenseren voor het onrecht dat je is aangedaan. Soms kun je er ook voor kiezen om je arbeidsovereenkomst te herstellen, als je dat liever hebt. Dat betekent dat je gewoon weer aan de slag gaat bij je huidige werkgever.

Key takeaways

  • Onterecht ontslag houdt in dat je als werknemer wordt ontslagen zonder dat daar een geldige reden voor is of zonder dat de juiste procedure is gevolgd.
  • Er bestaan verschillende soorten onterecht ontslag, bijvoorbeeld onterecht ontslag op staande voet of onterecht ontslag met vaststellingsovereenkomst.
  • Stappen die je kunt ondernemen bij onterecht ontslag: niets ondertekenen, de ontslagreden checken, blijven werken en juridische hulp inschakelen.
  • Vecht onterecht ontslag aan om je gelijk te behalen.
  • Je hebt recht op een billijke vergoeding bij onterecht ontslag.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Waar heb ik recht op bij onterecht ontslag?

  • Je hebt recht op een transitievergoeding en mogelijk een extra billijke vergoeding. Da’s een schadevergoeding bij onterecht ontslag. Of je kunt herstel van je baan eisen.

  • Kan werkgever mij ontslaan zonder reden?

  • Nee, je werkgever moet een geldige reden geven voor ontslag en de juiste procedure volgen. Alleen in de proeftijd kan je worden ontslagen zonder reden.

  • Hoe vecht ik mijn ontslag aan?

  • Verzamel bewijzen en ga in verweer bij het UWV of de kantonrechter. Loopt er geen ontslagprocedure via deze instanties tegen je? Schakel juridische hulp in en beslis samen de vervolgstappen.

  • Is er een termijn waarbinnen ik mijn ontslag kan aanvechten?

  • Ja, informeer bij het UWV of de kantonrechter naar de termijn. Over het algemeen geldt: hoe sneller je je ontslag aanvecht, des te sneller er actie wordt ondernomen.