AOW-leeftijd berekenen

Kijk je nu al uit naar je pensioen? Een beetje vroeg misschien, maar als je nieuwsgierig bent kun je altijd je AOW-leeftijd berekenen. Er is namelijk geen vaste leeftijd (meer). Het precieze moment waarop je met pensioen gaat, is afhankelijk van jouw geboortejaar en de levensverwachting. Maar hoe kun je dan je pensioenleeftijd berekenen? En hoe wordt de pensioenleeftijd in Nederland bepaald? No worries, wij helpen je. Lees rustig verder en ontdek hoe je jouw pensioendatum kunt berekenen.

Wanneer mag ik met pensioen?

Het kabinet bepaalt elk jaar op welke leeftijd mensen over 5 jaar AOW krijgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze in 2025 de AOW-leeftijd berekenen van 2030. Waarom er geen vaste leeftijd is? Omdat de levensverwachting in Nederland steeds meer stijgt. Het kabinet wil de AOW-leeftijd dus laten groeien afhankelijk van de levensverwachting. Ze gaan daarbij uit van de cijfers van het CBS. Maar ja, die verwachting wordt natuurlijk regelmatig bijgesteld. Vandaar dat de precieze AOW-leeftijd pas steeds 5 jaar van tevoren bekend is. Het fijne is dat het kabinet de pensioenleeftijd niet meer mag aanpassen als ze deze bekend hebben gemaakt. De AOW-leeftijden van de komende 5 jaar staan dus vast. Dat staat in de wet als het ‘nieuwe pensioenstelsel’.

De AOW-leeftijd wordt dus bepaald door de overheid. Maar je kunt de rest van je pensioen wel eerder in laten gaan, bijvoorbeeld het deel dat je zelf hebt opgebouwd of via de pensioenregeling van je werkgever.

Pensioenleeftijd berekenen

Tja, waarschijnlijk ga je over vijf jaar nog lang niet met pensioen. Kun je dan toch je AOW-leeftijd berekenen om vast een idee te krijgen? Yes, dat kan. Via de calculator van de Sociale Verzekeringsbank kun je aan de hand van je geboortedatum inschatten wanneer je de AOW-leeftijd bereikt.

Benieuwd hoe deze tool jouw pensioenleeftijd kan berekenen? Dit gebeurt aan de hand van de volgende formule:

V = 2/3 x (L – 20,64) – (P – 67)

Help, dat lijkt net hogere wiskunde. Even een stap terug, dus. Dit is wat de letters betekenen:

  • V staat voor de periode (in jaren) waarmee de pensioenleeftijd wordt verhoogd ten opzichte van het vorige jaar.
  • L staat voor de resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd in het jaar van de verhoging. Oftewel, hoelang mensen die 65 jaar zijn naar verwachting nog leven.
  • P staat voor de pensioenleeftijd in het kalenderjaar vóórdat de verhoging plaatsvindt.

Als je heel ambitieus bent en graag met cijfertjes worstelt, kun je met deze formule een poging wagen om jouw AOW-leeftijd zelf te berekenen. Maar eh, als je ’t ons vraagt, kun je het beste de tool van SV gebruiken. Veel makkelijker.

Wijzigingen in de AOW-leeftijd berekening

Good to know: de formule hierboven kan in de loop der tijd worden aangepast. Dus er is een grote kans dat de AOW-leeftijd die je hebt berekend toch niet helemaal klopt. Dat komt omdat de levensverwachting in de toekomst waarschijnlijk niet zo snel meer gaat stijgen als ie nu doet. Als er aanpassingen worden gemaakt in de AOW-leeftijd berekening of wanneer de plannen rondom de pensioenleeftijd in Nederland wijzigen, brengen we je natuurlijk op de hoogte.

AOW-leeftijd tabel

Elk jaar wordt de pensioenleeftijd bekend gemaakt voor over 5 jaar. Dit betekent dat we voor de komende 5 jaar de pensioenleeftijd in Nederland alvast weten. De rest is nog maar een inschatting. De AOW-leeftijd die vaststaat, vind je in deze tabel:


Jaar AOW-leeftijd
2024 67 jaar
2025 67 jaar
2026 67 jaar
2027 67 jaar
2028 67 jaar en 3 maanden
2029 67 jaar en 3 maanden

Key takeaways

  • De AOW-leeftijd is afhankelijk van de levensverwachting, en die wordt steeds bijgesteld.
  • Het kabinet bepaalt daarom elk jaar op welke leeftijd mensen over 5 jaar AOW krijgen.
  • Je kunt je pensioenleeftijd berekenen naar verwachting met behulp van een online tool of de formule die in de wet staat.
  • Er is een grote kans dat de AOW-leeftijd berekening niet helemaal klopt, omdat de formule wordt aangepast aan de hand van de levensverwachting.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe weet ik mijn AOW-leeftijd?

  • Eigenlijk weet je die pas écht 5 jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Dan maakt het kabinet dit bekend. Maar je kunt wel een inschatting maken door je AOW-leeftijd te berekenen. Daarvoor bestaan verschillende online tools en een formule die in de wet staat.

  • Hoe bereken ik mijn pensioenleeftijd?

  • Met een online tool, bijvoorbeeld van de Sociale Verzekeringsbank. Je kunt ook de formule gebruiken die in de wet staat, maar dat is best een lastige berekening.

  • Hoeveel AOW krijg ik en wanneer?

  • De hoogte van de AOW en wanneer je deze uitkering krijgt, weet je eigenlijk pas tegen die tijd. Dat heeft namelijk te maken met zaken als de levensverwachting, inflatie en de hoogte van het minimumloon.