Langdurig ziek

Een week thuiszitten met een griepje gebeurt ons allemaal weleens, maar als het écht lang slecht met je gaat, ben je langdurig ziek. Daar zit niemand op te wachten, maar gelukkig heb je ook rechten als je lang ziek bent. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn. Hoe zit het met langdurig ziek zijn en je salaris, bijvoorbeeld? Wanneer ben je eigenlijk langdurig ziek? En wat gebeurt er precies als je langdurig ziek bent? Je kent ons: wij hebben alle info voor je op een rijtje gezet.

Wanneer ben je langdurig ziek?

Stel, je bent inmiddels al een week ziek, en dan worden het er twee en daarna zelfs drie. Supervervelend, maar wanneer ben je eigenlijk langdurig ziek? Logische vraag. Je bent langdurig ziek als je langer dan 4 weken niet kunt werken. Als je langdurig ziek bent moet je je natuurlijk ook gewoon ziek melden. Dit gaat op de normale manier zoals je dat gewend bent bij jouw werkgever. Meestal staat de procedure in je contract. Het enige verschil bij lang ziek zijn, is dat je waarschijnlijk na ongeveer een week een belletje van de bedrijfsarts krijgt. Wat er dan precies gebeurt, lees je verderop in ons stappenplan.

Langdurig ziek en salaris

Als je langdurig ziek bent, krijg je je salaris meestal gewoon doorbetaald. Check hieronder de info bij jouw type contract.

Langdurig ziek vast contract

Met een vast contract wordt jouw loon doorbetaald voor minimaal 70% van je salaris. Ligt dat bedrag onder het minimumloon? Dan wordt dit in het eerste jaar ziekte aangevuld tot het minimumloon. Soms word je loon zelfs voor 100% doorbetaald, afhankelijk van de afspraken in je contract. Check die dus goed. Ben je langer dan 2 jaar ziek? Dan stopt de loondoorbetaling en krijg je mogelijk een WIA-uitkering.

Langdurig ziek tijdelijk contract, oproepcontract en uitzendcontract

Heb je een tijdelijk contract, nulurencontract of ander oproepcontract? Of werk je als uitzendkracht? Dan heb je net als vaste medewerkers recht op loondoorbetaling als je langdurig ziek bent. Dat gaat door totdat je contract loopt. Loopt je contract af binnen 2 jaar? Dan hoef je werkgever jou niet meer door te betalen en krijg je een Ziektewetuitkering. Let wel op dat je na 1 jaar ziekte wordt gekeurd door het UWV. Zij kunnen je uitkering stopzetten als je voor minder dan 35% arbeidsongeschikt bent. In ons artikel over loondoorbetaling bij ziekte vind je nog veel meer info over dit onderwerp.

Ik ben langdurig ziek, wat nu?

Ben je langer dan 4 weken ziek, dan ben je langdurig ziek. Dat weet je inmiddels. Maar wat gebeurt er dan precies?

Stap 1: Bedrijfsarts maakt probleemanalyse (week 6)

Als je langdurig ziek bent, neemt de bedrijfsarts vanzelf contact met je op. In deze gesprekken vraagt ie onder andere hoe het met je gaat, waar je last van hebt en hoelang je verwacht nog ziek te zijn. Ook bespreken jullie samen welke taken je eventueel wél kunt oppakken. Aan de hand van deze gesprekken maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. Die geeft ie uiterlijk in de zesde week dat je ziek bent door aan jou en je werkgever.

Stap 2: Jij en je werkgever maken een plan van aanpak (week 8)

Is de probleemanalyse ready? Dan gaan jij en je werkgever aan de slag met een plan van aanpak. Hierin staat op welke manier jij (zo snel mogelijk) weer aan het werk gaat. Denk aan een aangepast takenpakket of misschien wel een andere functie. Het kan ook zijn dat je therapie gaat volgen of loopbaanbegeleiding krijgt. In ons artikel over re-integratie lees je meer over alle mogelijkheden.

Stap 3: Voortgangsgesprekken met je werkgever (1 keer in de 6 weken)

Tijdens je re-integratietraject bespreek je constant met je werkgever hoe het gaat en of je je doelen hebt behaald.

Stap 4: Eerstejaarsevaluatie met je werkgever (na 1 jaar)

Na één jaar langdurig ziek zijn blikken jij en je werkgever terug op het afgelopen jaar. Ben je goed op weg om weer aan het werk te gaan? Moet het plan van aanpak aangepast worden? Tijdens de evaluatie moeten jullie een formulier invullen. Da’s belangrijk, want deze heb je nodig als je na 2 jaar ziekte nog steeds niet kunt werken en een WIA-uitkering moet aanvragen.

Stap 5: Eindevaluatie met je werkgever (na 2 jaar)

Hopelijk ben je inmiddels weer lekker aan het werk, maar het kan ook gebeuren dat je re-integratie vastloopt en dat je nog steeds niet aan het werk kunt na 2 jaar. In de eindevaluatie bespreken jij en je werkgever dan wat er nu gaat gebeuren. Na 2 jaar lang ziek zijn mag je ontslagen worden, bijvoorbeeld. En je kunt na 2 jaar ook een WIA-uitkering aanvragen.

Plichten bij langdurige ziekte

Op het moment dat je langdurig ziek bent, maak je afspraken met je werkgever. Bijvoorbeeld in het plan van aanpak. Je bent je verplicht om je hier altijd aan te houden. Alle andere plichten die je hebt staan meestal ook in je contract. Bijvoorbeeld over wat je moet doen als je weer beter bent en als je op vakantie wilt tijdens je ziekteperiode. Check deze dus altijd goed.

Key takeaways

  • Je bent langdurig ziek als je langer dan 4 weken ziek bent.
  • Als je langdurig ziek bent, word je loon doorbetaald voor zolang je contract loopt of maximaal 2 jaar.
  • De bedrijfsarts neemt automatisch contact met je op om te bespreken hoe het met je gaat en wanneer je verwacht weer te kunnen werken.
  • Na 6 weken ziek zijn, maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. Op basis daarvan maken jij en je werkgever een plan van aanpak voor je re-integratie.
  • Ben je een jaar ziek? Dan maken jullie samen een eerstejaarsevaluatie en passen jullie waar nodig het plan van aanpak aan.
  • Na 2 jaar ziekte bespreken jullie in een eindevaluatie wat er nu gaat gebeuren. Mogelijk besluiten jullie afscheid te nemen van elkaar. Je kunt dan een WIA-uitkering aanvragen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoelang is langdurige ziekte?

  • Als je langer dan 4 weken ziek bent, ben je officieel langdurig ziek.

  • Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent?

  • Na een week of iets langer ziek zijn, krijg je een belletje van de bedrijfsarts. Jullie bespreken wanneer je verwacht weer te gaan werken. Na 6 weken maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse en stellen jij en je werkgever een plan van aanpak op voor de re-integratie.

  • Hoelang kun je ziek thuis blijven?

  • Dat verschilt een beetje per werkgever. Meestal belt de bedrijfsarts jou als je een week of iets langer ziek bent. Ben je langer dan 4 weken ziek, dan ben je langdurig ziek en moeten jij en je werkgever een plan van aanpak voor de re-integratie maken.