STAP-budget

STAP-budget: subsidie voor extra scholing

Misschien heb je al wel gehoord dat je vanaf 2022 een subsidie van maximaal € 1.000 kunt aanvragen voor scholing: het STAP-budget. Dat staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Best duidelijk dus dat het bedoeld is om jou te helpen met je volgende stap (ha, flauw) in jouw carrière. Tof, zo’n extra zakcentje voor een cursus, training of opleiding, maar logisch als je nog vragen hebt. Want voor wie is het STAP-budget precies? Geldt ie ook voor jou? Welke opleidingen vallen onder het STAP-budget? Wanneer en hoe moet je het STAP-budget aanvragen? No stress, YoungCapital heeft het voor je uitgezocht.

Let op: vanaf 2024 stopt het STAP-budget. Je hebt dus alleen nog dit jaar de kans om dit te gebruiken!

Wat is het STAP-budget?

Wacht eens even, want hoe werkt dat STAP-budget precies? Hoe zit het met stufi? En kon je niet altijd al opleidingskosten aftrekken? Yep, dat kon inderdaad al tijdens je belastingaangifte, maar dat was best een ingewikkeld systeem. Daarom deden niet veel mensen dit. Om er toch voor te zorgen dat mensen hun carrièrekansen gaan vergroten, heeft de overheid in plaats daarvan het STAP-budget bedacht. Als je recht op stufi hebt, krijg je trouwens geen STAP-budget. Best logisch, want dan zou je dubbele subsidie krijgen.

STAP-budget: de voorwaarden

Oké, als je studiefinanciering krijgt, geldt de subsidie dus niet voor jou, maar wanneer heb je wél recht op STAP-budget? Eigenlijk heeft iedereen die deel uitmaakt van de beroepsbevolking er recht op. Om het even duidelijk te maken, de STAP-budget regeling geldt voor jou als je:

 • nog niet eerder in hetzelfde jaar STAP-budget hebt gekregen;
 • een opleiding kiest die aan de voorwaarden voldoet;
 • geen studiefinanciering voor de opleiding krijgt;
 • 18 jaar of ouder en onder de AOW-leeftijd bent;
 • EU-burger of partner of kind van een EU-burger bent;
 • minstens 6 maanden in Nederland verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen (in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voor de aanvraag).

 • Die laatste eis klinkt ingewikkelder dan het is. Het betekent namelijk dat je verzekerd bent voor de volksverzekeringen: AOW, Anw en Wlz. Dat gebeurt automatisch als je in Nederland werkt, een uitkering krijgt, zzp’er bent of een eigen woning hebt. Weet je nog steeds niet zeker of je in aanmerking komt? Doe de pre-check op de website van UWV of bekijk de video hieronder.


  Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan heb je recht op STAP-budget. Ook voor zzp’ers geldt deze regeling dus. Verder is er per jaar een bepaald bedrag aan subsidies beschikbaar. In 2023 is dit € 170 miljoen. Als er meer subsidie wordt aangevraagd dan beschikbaar is, kun je geen STAP-budget meer krijgen. Natuurlijk kun je het dan volgend jaar opnieuw aanvragen. Goed om te weten: halverwege 2023 komt er ook nog € 125 miljoen vrij voor mensen met een opleidingsniveau tot en met MBO niveau 4.

  Hoe vaak kun je STAP-budget aanvragen?

  Ook good to know: hoe vaak kun je STAP-budget aanvragen? In principe kan dit ieder kalenderjaar. Per jaar mag je het maar één keer aanvragen, ook al heeft je opleiding minder dan € 1.000 gekost. Het STAP-budget aanvragen voor meerdere opleidingen per jaar kan dus niet.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Zo vraag je STAP-budget aan

Voldoe je aan de voorwaarden voor het STAP-budget? Dan is het tijd om een toffe opleiding of cursus uit te kiezen en de aanvraag te doen. Hoe en wanneer je STAP-budget moet aanvragen? Simpel, volg ons handige STAP-penplan.

Stap 1. Kies een opleiding, cursus of training en schrijf je in

Yes, goed gelezen, je moet je eerst inschrijven voor een opleiding en je dán pas aanmelden voor het STAP-budget. Welke opleidingen er meedoen? Check STAP-budget.nl of het scholingsregister van UWV voor inspiratie. Heb je al een specifieke opleiding in gedachten? Zoek het dan op of vraag het na bij de opleider. Schrijf je meteen in als je een keuze hebt gemaakt. Geef daarbij aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Good to know: kun je STAP-budget met terugwerkende kracht aanvragen? Helaas is dat niet mogelijk. Als je dus al begonnen bent met een opleiding, kun je hiervoor geen STAP-budget meer krijgen.

Stap 2. Ontvang het STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider

Heb je bij het inschrijven aangegeven dat je gebruikt maakt van het STAP-budget? Dan ontvang je automatisch een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Deze heb je nodig voor de aanvraag van het STAP-budget. Heb je dit bewijs niet gekregen? Vraag dit dan na bij de opleider.

Stap 3. Vraag de STAP-regeling aan via UWV

Bewijs binnen? Tijd om het STAP-budget aan te vragen. Aan jouw aanvraag voeg je het STAP-aanmeldingsformulier toe. Houd héél goed rekening met het volgende: iedere twee maanden komt er nieuw STAP-budget beschikbaar. In 2023 is dit op 28 februari, 1 mei, 3 juli, 18 september en 1 november. Je opleiding of cursus moet minstens 4 weken na de aanvraag starten en uiterlijk binnen 3 maanden nadat het aanvraagtijdvak is afgelopen.

Ben je de kluts kwijt? Even een voorbeeld. Stel, je wilt een opleiding volgen die start op 5 september. Daarvoor kun je op z’n vroegst op 5 juni (3 maanden voor de start) STAP-budget aanvragen. Op z’n laatst kan dit op 8 augustus (4 weken voor de aanvraag). Op 3 juli begint een nieuwe aanvraagperiode, dus je kunt het beste op die datum je aanvraag doen. De kans is dan namelijk het grootste dat er genoeg budget is voor jou.

Nog even andersom: als je STAP-budget aanvraagt op 3 juli, dan kan dit voor een opleiding die begint tussen 31 juli (4 weken na de aanvraag) en 3 december (3 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak, dus 3 september).

Stap 4. Wacht op goedkeuring en uitbetaling van UWV

Na je aanvraag ontvang je binnen 4 weken goedkeuring van UWV. Meestal gaat dat wel wat sneller. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan betaalt UWV het STAP-budget automatisch aan de opleider. Je hoeft daar dus zelf niks voor te regelen, tenzij je opleiding meer dan € 1.000 kost. In dat geval betaal je zelf het resterende deel.

Stap 5. Volg je opleiding en ontvang een bewijs van deelname

Alles geregeld? Dan is het tijd voor jouw nieuwe opleiding. Het is belangrijk dat je minstens 80% van de tijd aanwezig bent én dat je een diploma of certificaat krijgt na afronding. Als je aan deze voorwaarden voldoet, krijg je een bewijs van deelname. Dit wordt binnen 3 maanden na afloop rechtstreeks naar UWV gestuurd. Met zo’n bewijs controleert UWV of je de cursus, training of opleiding wel hebt gevolgd. Heb je dat niet, dan vervalt jouw recht op het STAP-budget. Gaat alles goed? Dan heb je een gratis carrièreboost in the pocket.

Valt allemaal best mee toch? Ons advies: zeker aanvragen, dat STAP-budget. Ga dus op je gemakje op zoek naar een toffe cursus of opleiding en meld je aan. Na het volgen van zo’n opleiding geïnspireerd om de volgende stap in jouw carrière te zetten? Daar kunnen wij jou bij helpen. Bekijk onze openstaande vacatures en vind jouw ideale baan.

Laatst geupdate: 03 februari 2023.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer is het STAP-budget beschikbaar?

 • In 2023 is er nieuw STAP-budget beschikbaar op 28 februari, 1 mei, 3 juli, 18 september en 1 november. Vanaf die data begint dus het nieuwe tijdvak waarin je STAP-budget kunt aanvragen.

 • Voor wie is het STAP-budget?

 • Het STAP-budget is beschikbaar voor iedereen die werkt of werk zoekt. Als je studiefinanciering krijgt, heb je geen recht op de subsidie. In deze blog vind je een lijstje met alle voorwaarden voor het STAP-budget.

 • Hoe vaak kun je STAP-budget aanvragen?

 • Je kunt één keer per jaar STAP-budget aanvragen. Het maakt daarbij niet uit of je het hele budget van € 1.000 gebruikt of niet. Je kunt dus niet twee keer per jaar € 500,- krijgen.

 • Kun je ook STAP-budget met terugwerkende kracht aanvragen?

 • Nee, dat kan niet. Je kunt dus geen subsidie krijgen voor een cursus of opleiding waar je al aan begonnen bent.

 • Heb je recht op STAP-budget als zzp’er?

 • Ja, ook als zzp’er mag je STAP-budget aanvragen.

Alles over Persoonlijke ontwikkeling