Jaarsalaris berekenen: bruto en netto

Hoeveel heb je na een jaar op je rekening staan? Oké, grote kans dat je het meeste alweer hebt uitgegeven, maar je jaarsalaris berekenen doe je vanwege verschillende redenen. Misschien ben je gewoon benieuwd en wil je weten of je meer of minder dan Jan Modaal verdient. Maar ook als je toeslagen gaat aanvragen is het handig om je bruto jaarloon te weten. Of je wilt een hypotheek aanvragen en moet de bank ervan overtuigen dat je het geleende geld terug kunt betalen. Zo zie je maar, er zijn genoeg redenen om je jaarsalaris te berekenen. Tijd voor een masterclass bruto en netto jaarsalaris berekenen van YoungCapital.

Jaarsalaris rekensom

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: er bestaat een rekensom om je jaarsalaris te berekenen.

Ben je particulier, oftewel in dienst van een werkgever? Gebruik dan deze som:

Bruto jaarsalaris = bruto maandsalaris x 12 x 1,08 (vakantiegeld) + dertiende maand en overige toeslagen

Ben je zzp’er? Dan werkt jaarsalaris berekenen net even anders, namelijk:

Bruto jaarsalaris = gemiddelde omzet van de laatste drie jaar - zakelijke kosten

Let op: bovenstaande rekensommen zijn slechts vuistregels om je je jaarsalaris te berekenen. Ga naar de Belastingdienst voor je precieze bruto jaarinkomen. Zoek als werknemer dan naar je inkomsten uit loondienst. Die vind je in de aangifte inkomstenbelasting. Ook als zpp’er vind je in je inkomstenbelasting het jaarsalaris zonder het te berekenen. Zoek naar ‘winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’.

Verschil bruto netto jaarsalaris

Meestal bereken je het bruto jaarsalaris als je je jaarloon wilt berekenen. Je bruto jaarsalaris is je loon van het hele jaar, nog voordat er belastingen en andere inhoudingen vanaf gaan. Logisch, het netto jaarsalaris is dan ook het bedrag dat je op je rekening overhoudt. Over dat bedrag heb je dan al belasting betaald.

Je hebt het bruto jaarsalaris nodig als je bijvoorbeeld toeslagen of een hypotheek wilt aanvragen. Maar wanneer bereken je het netto jaarsalaris? Dat doe je vaak als je meer inzicht wilt krijgen in je financiën. Spaar je voor een nieuwe auto of staat er een merktas op je verlanglijstje? Gebruik dan netto bedragen als je je jaarsalaris gaat berekenen. Dan weet je welk bedrag je netto overhoudt van je bruto jaarsalaris.

Onderdelen jaarsalaris

Was je al bezig met bovenstaande rekensom om je jaarsalaris te berekenen? Misschien loop je vast bij het gedeelte ‘overige toeslagen’. Want welke overige toeslagen (behalve vakantiegeld, want dat is verplicht) tel je dan allemaal bij je bruto jaarsalaris op? Reken ook mee:

 • dertiende maand;
 • ploegentoeslag;
 • onregelmatigheidstoeslag;
 • bonus;
 • winstuitkering;
 • onkostenvergoeding;
 • eindejaarsuitkering.

Jaarsalaris berekenen voorbeeld

Hoe ziet je jaarsalaris berekenen er in de praktijk uit? Stel, je verdient als particulier een bruto maandsalaris van € 3.000, je krijgt een dertiende maand en geen overige toeslagen. Dan ziet de rekensom er als volgt uit:

Bruto jaarsalaris = € 3.000 x 12 x 1,08 + € 3.000 = € 41.880

Jaarsalaris versus maand-, week-, en uurloon

Heb je juist niet het jaarsalaris, maar een maand-, week-, of uurloon nodig? No worries, als je je jaarsalaris weet, bereken je ook gemakkelijk de overige bedragen. Oók als je geen rekenwonder à la Einstein bent. We schreven de rekensommetjes namelijk alvast voor je uit.

Bruto maandsalaris

Bruto maandsalaris = bruto jaarsalaris : (12 x 1,08) - dertiende maand en overige toeslagen

Wil je je bruto jaarsalaris omrekenen naar netto maandsalaris? Gebruik dan na bovenstaande rekensom onze bruto netto tool om je netto maandloon te checken.

Bruto weeksalaris

Om je weekloon te berekenen, vermenigvuldig je het maandsalaris keer 3. Dit doe je omdat drie maanden altijd dertien weken hebben. Daardoor kun je het salaris van 3 maanden delen door 13 om je weeksalaris te berekenen.

Bruto weeksalaris = bruto maandsalaris x 3 : 13

Bruto uurloon

Dan blijft alleen nog het uurloon over.

Bruto uurloon = bruto weeksalaris : aantal arbeidsuren per week

Een uitgebreid artikel over je uurloon berekenen schreven we ook. Daarin vind je verschillende rekenvoorbeelden.

Vind je deze formules maar ingewikkeld en wil je op een makkelijke manier je jaarsalaris omrekenen naar een maand-, week-, of uurloon? Gebruik dan een van de vele online tools. En we noemden het al eerder: op YoungCapital vind je een bruto netto calculator om je bruto salaris om te rekenen naar je netto loon en andersom. Wel zo handig.

Veelgestelde vragen

 • Hoe bereken je een jaarsalaris?

 • Gebruik een simpele rekensom om je jaarsalaris te berekenen. Namelijk: bruto jaarsalaris = bruto maandsalaris x 12 x 1,08 (vakantiegeld) + dertiende maand en overige toeslagen.

 • Hoe bereken je jaarsalaris om naar maandsalaris?

 • Om je jaarsalaris om te rekenen naar een maandsalaris gebruik je de rekensom: bruto maandsalaris = bruto jaarsalaris : (12 x 1,08) - dertiende maand en overige toeslagen.

 • Wat is het verschil tussen een bruto en netto jaarsalaris?

 • Je bruto jaarsalaris is je loon van het hele jaar, nog voordat er belastingen en andere inhoudingen vanaf gaan. Je netto jaarsalaris is het loon dat je gedurende het jaar op je rekening hebt ontvangen.

 • Hoe kan ik het jaarsalaris berekenen inclusief vakantiegeld?

 • In de rekensom op deze pagina bereken je het jaarsalaris inclusief vakantiegeld. Namelijk, omdat je recht hebt op 8% van je brutosalaris vakantiegeld, doe je je jaarinkomen x 1,08.

Alles over salaris