Eindejaarsuitkering en 13e maand

Hoewel de centen er in de decembermaand met bakken tegelijk uitvliegen, wacht er in deze periode ook een leuk financieel extraatje op je: de eindejaarsuitkering of 13e maand. Tenminste, áls je baas een van deze uitkeringen uitkeert. Want hoe weet je eigenlijk of je recht hebt op een eindejaarsuitkering of 13e maand? Wat zijn de verschillen tussen deze twee uitkeringen? En hoe zit het met de eindejaarsuitkering en de belasting, oftewel: wat houd je netto over? Wij vertellen het je, zodat je straks precies weet wat je te spendenspenden hebt.

Wat is een eindejaarsuitkering? En wat is een 13e maand?

Zowel een eindejaarsuitkering als een 13e maand is een extraatje dat je bovenop je salaris krijgt. Zie het als een extra beloning voor je harde werk tijdens het afgelopen jaar. Of deze twee uitkeringen stiekem hetzelfde zijn? Nope, niet helemaal. Het grootste verschil tussen een eindejaarsuitkering en een 13e maand is de berekening van de hoogte van de beloning. Zo is een eindejaarsuitkering vaak een percentage van je brutojaarsalaris. Dit percentage ligt meestal tussen de 4% en 8%. Bij een 13e maand is de hoogte direct duidelijk, want die is gelijk aan je normale brutomaandsalaris. Daar komt de naam ‘dertiende maand’ dus vandaan: je krijgt dankzij deze uitkering in een jaar niet twaalf, maar dertien keer salaris.

Wanneer heb je recht op een eindejaarsuitkering?

Helemaal niet gek als jij die extra moneys in gedachten al drie keer hebt uitgegeven. Maar voordat je nog meer leuke plannen maakt, is het slim om te checken of je wel recht op een eindejaarsuitkering of 13e maand hebt. Wettelijk gezien is je werkgever namelijk niet verplicht om een eindejaarsuitkering of 13e maand te betalen. Of je een eindejaarsuitkering of 13e maand krijgt, is te lezen in je cao of arbeidsovereenkomst. Hierin staan ook andere afspraken over de bonus, zoals de (minimale) hoogte ervan, of je vakantiegeld of pensioen opbouwt over de eindejaarsuitkering en het moment van uitbetalen.

Eindejaarsuitkering bij ontslag of vertrek

Heb je aan het einde van het jaar recht op een beloning, maar verlaat je het bedrijf voor die tijd? Zoek dan goed uit waar je recht op hebt. Soms moet je nog bij het bedrijf werken om de bonus te ontvangen. Maar het kan ook dat je bij je laatste salaris alsnog een deel van de eindejaarsuitkering krijgt.

Ook als je later in het jaar bij het bedrijf bent komen werken, ontvang je meestal maar een deel van de bonus. Bij sommige werkgevers gelden er bovendien afspraken over hoe lang je al bij het bedrijf moet werken om recht op de eindejaarsuitkering of 13e maand te hebben. Je krijgt dit extraatje dan bijvoorbeeld alleen als je al minstens zes maanden in dienst bent. Wat de regels hierover precies zijn, verschilt per bedrijf en staat in je contract.

13e maand of eindejaarsuitkering berekenen

Grote kans dat je benieuwd bent welk bedrag je aan het einde van het jaar op je rekening kunt verwachten. Wat is nou eigenlijk de hoogte van een eindejaarsuitkering of 13e maand? Als je een dertiende maand krijgt is het antwoord simpel: je ontvangt een extra brutomaandsalaris. Let wel op dat je hier netto minder aan overhoudt dan bij een normaal salaris. Hoe dat zit, leggen we verderop op deze pagina zo simpel mogelijk uit.

Weet je alleen dat je 4% of misschien wel 7,33% van je brutojaarloon als eindejaarsuitkering krijgt, maar heb je geen idee om wat voor bedrag dat gaat? No worries, zelf je eindejaarsuitkering berekenen is makkelijker dan je misschien denkt. Hiervoor heb je wel je brutojaarsalaris nodig, dat je op loonstrook vindt. Stel je verdient € 27.000 bruto per jaar en het percentage waarmee je eindejaarsuitkering wordt berekend is 4%. Je krijgt dan een uitkering van 27.000 x 0,04 = € 1.080,-. Verdien je € 29.530 en krijg je een bonus van 7,33%? Voilà: de hoogte van je eindejaarsuitkering is € 2.164,55 (29.530 x 0,0733).

Er zijn ook bedrijven waar de winst of jouw prestaties de hoogte van je uitkering bepalen. In dat geval kun je vooraf nog niet je eindejaarsuitkering berekenen.

Belasting over eindejaarsuitkering

Je voelde ’m misschien al aankomen: over je 13e maand of eindejaarsuitkering betaal je belasting. En niet zo’n beetje ook. Deze bonussen zijn een vorm van een bijzondere beloning en worden daarom extra belast. Dat is precies waarom je van een dertiende maand netto minder overhoudt dan van een normaal salaris.

Stoei je graag met cijfers? Dan kun je zelf je eindejaarsuitkering van bruto naar netto berekenen met de tarieven in de loonbelastingtabel voor bijzondere beloningen. Iets meer onze stijl: zoek online een tool waarmee je in een paar klikken je netto eindejaarsuitkering berekent. Zo weet je in no time welk extraatje jou aan het eind van het jaar te wachten staat.

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand?

  • Een eindejaarsuitkering is een deel of percentage van je brutojaarsalaris. Soms wordt de hoogte bepaald aan de hand van de winst of prestaties. Een 13e maand is een extra brutomaandsalaris.

  • Wanneer krijg je een eindejaarsuitkering?

  • Of je een eindejaarsuitkering krijgt, hangt af van de afspraken die in je cao of contract staan. Een uitkering aan het einde van het jaar is geen wettelijk recht.

  • Wanneer wordt de eindejaarsuitkering betaald?

  • De meeste werkgevers betalen de eindejaarsuitkering in december. Maar je baas kan er ook voor kiezen om elke maand alvast een deel van de uitkering bij je salaris over te maken.

  • Is een eindejaarsuitkering bruto of netto?

  • Een eindejaarsuitkering is bruto. Over dit bedrag betaal je dus nog belasting.

  • Hoeveel hou ik netto over van mijn 13e maand?

  • Jammer maar helaas: aan je 13e maand houd je netto minder over dan aan een normaal maandsalaris. Online vind je diverse tools waarmee je makkelijk je netto 13e maand kunt berekenen.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden