Loonheffing terugvragen

Is de zomer aangebroken? Tijd voor martini's, zonnebrandcrème en het terugvragen van je loonheffing. Want ja, je wilt natuurlijk het meeste uit de zonnige maanden halen, bijvoorbeeld door op vakantie te gaan met je belastinggeld. Of misschien bewaar je het voor later, zodat je je studie kan betalen. Waar je de moneys ook voor gaat gebruiken, je loonheffing terugvragen is altijd een goed idee en gelukkig zo gepiept. YoungCapital legt je alle ins en outs uit, zodat je niet langer geld misloopt.

Hoe krijg je loonheffing terug?

We vervelen je niet met een lange uitleg over belastingen: alle info daarover vind je op onze pagina over loonheffing. Je bent vast meer geïnteresseerd in het terugvragen van je loonheffing. Dat doe je met de belastingaangifte die je elk jaar invult. Negeer die brief van de Belastingdienst dus vooral niet en vul je aangifte correct en volledig in. Da's gelukkig een eitje. De meeste van je gegevens staan namelijk al klaar. Het enige wat je hoeft te doen, is ze controleren, verbeteren en opsturen. Zo maximaliseer je de hoeveelheid geld die je uiteindelijk krijgt. Pak dus je jaaropgaaf erbij en checken maar.

Wanneer krijg je loonheffing terug?

Handig om te weten: wanneer kun je loonheffing terugvragen? Simpel: wanneer er in een jaar te veel loonheffing is ingehouden door je werkgever. Je krijgt het teveel dan terug van de Belastingdienst. Maar er zijn ook andere situaties waarin je loonheffing kunt terugkrijgen, namelijk:

 • Je werkt niet het hele jaar fulltime.
  Misschien werk je maar een half jaar of heb je een parttime contract, en overkomt het je dat je te weinig loonheffingskorting krijgt. Niet de bedoeling, want dan betaal je dus te veel loonheffing.
 • Je verdient minder dan € 8.520,- per jaar.
  Je mag per jaar € 8.520 belastingvrij verdienen. Als je werkgever dan toch loonheffing inhoudt, mag je dat gerust terugvragen.
 • Je hebt de AOW-leeftijd bereikt.
  Niet alleen zeg je bye bye tegen werk, maar ook tegen wat je normaal betaalt aan loonheffing. Een deel hiervan kun je dus terugkrijgen.
 • Je nam tijdelijk onbetaald verlof op.
  Als je onbetaald verlof opneemt, daalt je jaarinkomen flink en dan moet je loonheffing ook mee dalen. Gebeurt dat niet? Terugvragen die handel.
 • Je hebt recht op aftrekposten.
  Aftrekposten zijn bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek of een aftrek voor reiskosten van het ov. Hierdoor daalt je inkomen, waardoor je ook minder belasting zou moeten betalen.
 • Je hebt recht op de inkomstenafhankelijke combinatiekorting.
  Hier heb je recht op als je werkt en een kind van jonger dan 12 jaar hebt. Je ontvangt dit bedrag in een keer bij je belastingaangifte.
 • Je woont maar tijdelijk in Nederland.
  Misschien woon je maar een deel van het jaar in Nederland, maar ontvang je wel loon of een uitkering. Dan kan het zomaar dat je werkgever je te veel loonheffing laat betalen.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: dat er te weinig loonheffing ingehouden is door je werkgever. Wat dan? In sommige gevallen betaalt de werkgever het tekort aan loonheffing aan de Belastingdienst, maar in andere gevallen wordt het verschuldigde bedrag in jouw schoot geworpen. Als dat laatste jou overkomt, is het altijd slim om bezwaar te maken met hulp van een advocaat.

Hoeveel loonheffing krijg ik terug?

Of je wel of niet bakken met geld terugkrijgt, is afhankelijk van je situatie. Je loonheffing terugvragen doe je door je belastingaangifte in te vullen. Pas dan weet je hoeveel geld je op je rekening krijgt. Loonheffing terugvragen kan ook als je geen aangiftebrief van de Belastingdienst hebt gekregen. Misschien denk je dat je in jouw situatie geen moneys terug kan krijgen, maar je weet maar nooit. En ook als je toch geen loonheffing terugkrijgt weet je in ieder geval zeker dat je geen geld laat liggen.

Meer moneys op je rekening?

Die limited edition boeken betalen zichzelf niet, dus wat kun je nog meer doen om je bankrekening te vullen? Naast je loonheffing terugvragen kun je een salarisonderhandeling starten of checken of je werkgever gul genoeg is om je een loonsverhoging te geven. Of wat dacht je van chille arbeidsvoorwaarden? YoungCapital geeft je alle tips en tricks om het maximale uit je salaris te halen. En dat voor nada.


Veelgestelde vragen

 • Hoe krijg je loonheffing terug?

 • Simpel, je vult je belastingaangifte in en wacht op je definitieve aanslag. Daarna stort de Belastingdienst het bedrag automatisch op je rekening, vaak in juli. Ka-ching!

 • Hoe weet ik of er te veel loonheffing is ingehouden?

 • Dat weet je pas echt als je de belastingaangifte invult. Gelukkig krijg je het vaak terug, dus maak je geen zorgen over te veel loonheffing betalen.

 • Krijg je loonheffing terug bij 2 banen?

 • Ja, maar je krijgt alleen loonheffingskorting bij één werkgever. Je kiest zelf bij welke werkgever je de korting toepast.

Alles over je salaris