SALARISINDICATIE

Een toffe vacature gevonden die bij jou past? Check. Staat in de vacature een salarisindicatie vermeld? Mooi, want dan weet je meteen wat je ongeveer gaat verdienen. Bij een bijbaan staat het salaris in de meeste gevallen zelfs redelijk vast. Maar het kan ook zijn dat het nog open ligt en de werkgever jou vraagt welk salaris je zelf in gedachten hebt. Bijvoorbeeld wanneer je voor die eerste fulltime baan gaat. Hoe kun je een goede inschatting maken van wat je wilt verdienen? Wat is een normaal salaris? En waarom is het belangrijk om hier voor je sollicitatiegesprek goed over na te denken? Je leest het hieronder.

Ben je nog op zoek naar een leuke baan, voordat je aan een salarisindicatie kunt denken? Wij hebben genoeg vacatures voor jou in de aanbieding.

Wat is een salarisindicatie?

Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen. Ongeveer, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis en werkervaring. Een salarisindicatie wordt geschat op basis van het gemiddeld salaris van werknemers in jouw situatie.

Jouw eigen salarisindicatie bepalen

Vaak begint de recruiter tijdens het sollicitatiegesprek over het salaris. Vraagt hij of zij je om een salarisindicatie? Dan kun je er vanuit gaan dat je kunt onderhandelen over jouw salaris. Belangrijk dus om vóór je gesprek een goed - en realistisch - beeld te hebben van wat je zou willen verdienen.

Hoe stel je nu je salarisindicatie vast? Simpel, door jouw functie te googelen. Van banketbakker tot junior accountmanager en van winkelmedewerker tot koerier. Doe bijvoorbeeld een salarischeck. Via deze website kun je het gemiddelde salaris voor jouw toekomstige baan berekenen. Kijk ook eens naar andere vacatures voor jouw functie: wordt daar een salarisindicatie gegeven? Of misschien heb jij wel vrienden of familie met een soortgelijke baan. Vraag eens rond wat zij zoal verdienen.

Waar kun je jouw salarisindicatie op baseren?

Ben jij een doorgewinterde IT’er met vijf jaar ervaring? Dan kun je natuurlijk een hogere salarisindicatie opgeven dan wanneer je net je studie Informatica hebt afgerond. Maar hoe maak je een salarisindicatie? Deze factoren spelen mee als je wilt bepalen welk salaris in jouw geval passend is:

Kijk naar je vorige baan

Hoeveel verdiende je bij je vorige werkgever? En had je daar dezelfde functie? Dan kun je makkelijk de salarisindicatie bepalen.

Jouw opleidingsniveau

Wat is jouw opleidingsniveau? Vaak is het gemiddeld salaris met een wo-diploma hoger dan met een mbo-diploma.

Verantwoordelijkheden

Moet jij een heel team draaiende houden en ben je eindverantwoordelijke? Dan kun je meer salaris vragen dan wanneer je lichtere verantwoordelijkheden hebt.

Een cv van hier tot Tokio?

Heb jij al veel werkervaring? Dan is dat goed om aan te geven. Door de skills die je hebt opgedaan, pak je de werkzaamheden natuurlijk sneller op en doe je het werk vaak beter dan iemand die net uit de schoolbanken komt.

Hoe oud ben je?

Salarissen zijn meestal gebaseerd op leeftijdsschalen. En dat kan flink schelen. Als je 23 bent, verdien je vaak meer dan een achttienjarige. Lees bijvoorbeeld meer over het minimumloon. Of bekijk in de tabel hieronder wat het gemiddelde salaris per leeftijd is. Zo weet je wat een normaal salaris is voor jouw leeftijd.

Leeftijd Gemiddeld salaris per maand Gemiddeld salaris per jaar
tot 25 jaar € 1.116,67 € 13.400,-
25 tot 35 jaar € 2.383,33 € 28,600,-
35 tot 45 jaar € 2.650,- € 31.800,-
45 tot 55 jaar € 2.925,- € 35.100,-
55 tot 65 jaar € 2.950,- € 35.400,-
65 tot 75 jaar € 2508,33 € 30.100,-
75 jaar en ouder € 2133,33 € 25.600,-

Bron: CBS, 2021

Je weet nu alle punten waar je jouw salarisindicatie op kunt baseren. Nu ben je goed voorbereid op jouw salarisonderhandeling.

Talk about money

Klaar om het gesprek aan te gaan? Nice. Dan geven we je graag nog een tip mee: vind jij een maandloon van bijvoorbeeld € 2.000,- prima? Dan is het altijd goed om in je salarisindicatie iets boven het gewenste bedrag te zitten. Zo laat je ruimte open voor onderhandeling. Grote kans namelijk dat de recruiter de € 2.300,- die je noemt net too much vindt, maar dat hij of zij je wel tegemoet wil komen. En je dan alsnog op die € 2.000,- uitkomt. Of hoger. Nog beter. Wees hier wel een beetje voorzichtig mee. Een té hoge salarisindicatie kan de werkgever afschrikken. Dus het is belangrijk dat je realistisch blijft.

Heb jij nog meer vragen omtrent het onderwerp salarisindicatie? Jobbird geeft antwoord op al jouw vragen over dit onderwerp.

Klaar om te solliciteren!

Voorbereid voor de salarisonderhandeling? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over salaris