Salarisindicatie

Een toffe vacature gevonden die bij jou past? Check. Staat in de vacature een salarisindicatie vermeld? Mooi, want dan weet je meteen wat je ongeveer kunt gaan verdienen. Bij een bijbaan staat het salaris meestal zelfs redelijk vast. Maar het kan ook zijn dat het nog open ligt en de werkgever jou vraagt welk salaris je zelf in gedachten hebt. Bijvoorbeeld wanneer je voor die eerste fulltime baan gaat. Hoe kun je nu een goede inschatting maken van wat je wilt verdienen? En waarom is het belangrijk om hier voor je sollicitatiegesprek goed over na te denken? Je leest het hieronder.

Wat is een salarisindicatie?

Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen. Ongeveer, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis en werkervaring.

Jouw eigen salarisindicatie bepalen

Vaak begint de recruiter tijdens het sollicitatiegesprek over het salaris. Vraagt hij of zij je om een salarisindicatie? Dan kun je er vanuit gaan dat je kunt onderhandelen over jouw salaris. Belangrijk dus om vóór je gesprek een goed - en realistisch - beeld te hebben van wat je zou willen verdienen.

Hoe stel je nu je salarisindicatie vast? Simpel, door jouw functie te googelen. Van banketbakker tot junior accountmanager en van winkelmedewerker tot koerier. Via deze website kun je het gemiddelde salaris voor jouw toekomstige baan berekenen. Kijk ook eens naar andere vacatures voor jouw functie: wordt daar een salarisindicatie gegeven? Of misschien heb jij wel vrienden of familie met een soortgelijke baan. Vraag eens rond wat zij zoal verdienen.

Waar kun je jouw salarisindicatie op baseren?


Ben jij een doorgewinterde IT’er met vijf jaar ervaring? Dan kun je natuurlijk een hogere salarisindicatie opgeven dan wanneer je net je studie Informatica hebt afgerond. Deze factoren spelen mee als je wilt bepalen welk salaris in jouw geval passend is:

Kijk naar je vorige baan

Wat verdiende je bij je vorige werkgever? En had je daar dezelfde functie? Dan weet je goed wat een redelijk salaris is.

Jouw opleidingsniveau

Wat is jouw opleidingsniveau? Vaak verdien je met een wo-diploma meer dan met een mbo-diploma.

Verantwoordelijkheden

Moet jij een heel team draaiende houden en ben je eindverantwoordelijk? Dan kun je meer salaris vragen dan wanneer je lichtere verantwoordelijkheden hebt.

Een cv van hier tot Tokio?

Heb jij al veel werkervaring? Dan is dat goed om aan te geven. Door jouw opgedane skills, pak je de werkzaamheden natuurlijk sneller op en doe je het werk vaak beter dan iemand die net van school komt.

Hoe oud ben je?

Salarissen zijn meestal gebaseerd op leeftijdsschalen. En dat kan flink schelen. Als je 23 bent, verdien je vaak meer dan een achttienjarige.

Talk about money

Klaar om het gesprek aan te gaan? Nice. Dan geven we je graag nog een tip mee: vind jij een maandloon van bijvoorbeeld € 2.000,- prima? Dan is het altijd goed om in je salarisindicatie iets boven het gewenste bedrag te zitten. Zo laat je ruimte open voor onderhandeling. Grote kans namelijk dat de recruiter de € 2.300,- die je noemt net too much vindt, maar dat hij of zij je wel tegemoet wil komen. En je dan alsnog op die € 2.000,- uitkomt. Of hoger. Nog beter! Wees hier wel een beetje voorzichtig mee. Een té hoge salarisindicatie kan de werkgever afschrikken. Dus het is belangrijk dat je realistisch blijft.

Alles over salaris