Marktconform salaris

Alsof de zoektocht naar een nieuwe job nog niet lastig genoeg is, vinden sommige werkgevers het ook nog eens lollig om de term ‘marktconform salaris’ in hun vacatureteksten te gebruiken. Daar schiet je precies niks mee op, want wat is een marktconform salaris voor jouw functie? Kortom: verwarring (en irritatie) alom. Hoewel we de term niet minder vaag voor je kunnen maken, hebben we wél een paar goede tips voor je. Zo weet je straks precies wat je moet doen als je deze parel weer eens tegenkomt of als blijkt dat je minder dan marktconform verdient.

Wat is een marktconform salaris? De betekenis

Een marktconform salaris is het gemiddelde loon dat mensen met dezelfde functie en dezelfde achtergrond krijgen. Als je in een vacature leest dat de werkgever een marktconform salaris biedt, krijg je dus een salaris dat lijkt op andere salarissen in de markt. Ben je bijvoorbeeld een 25-jarige copywriter met twee jaar werkervaring in de Randstad? Dan is het marktconform salaris het inkomen dat mensen met hetzelfde profiel verdienen.

Tuurlijk is het goed om te weten dat je niet wordt onderbetaald voor je baan (al heb je meer reden tot juichen als je leest dat je een competitief salaris krijgt). Maar echt wijs word je niet van deze vage term. Want wat die andere types met een soortgelijke job dan verdienen, dat staat niet in de vacature. Wij skippen de term ‘marktconform salaris’ daarom liever in onze vacatures en geven als het even kan een salarisindicatie. Geen geheimzinnig gedoe, maar een duidelijk beeld van wat je (ongeveer) gaat verdienen.


Help, er staat ‘marktconform salaris’ in een vacature

Droombaan alert, maar er is één probleempje: je misschien wel toekomstige werkgever belooft je een marktconform salaris. Flauw, maar wat ons betreft geen reden om die leuke job meteen te cancelen. Hoe kom je tóch achter het bedrag dat je gaat verdienen? Dat kan op een paar manieren.

1. Onderzoek de markt

Je weet (nog) niet precies wat voor salaris een bedrijf je biedt, maar je kunt wél vast onderzoeken wat anderen verdienen. Zo krijg je een idee van wat normaal is en wat voor loon je dus ongeveer kunt verwachten. Komt je (toekomstige) werkgever tijdens het sollicitatiegesprek met een veel lager voorstel? Dan heb je meteen een goede reden om eens flink te onderhandelen.

Het is dus helemaal geen gek idee om onderzoek te doen naar het marktconform salaris. Hoe precies? Duik bijvoorbeeld in online salarisonderzoeken of check de lonen in andere vacatures. Of babbel eens over salaris met een vriend of vage kennis die net zo’n soort baan heeft. Let daarbij wel goed op dat je geen appels met peren vergelijkt. Om écht een goed beeld te krijgen, moet diegene niet alleen een vergelijkbare functie in dezelfde sector hebben. Het is ook belangrijk dat ie ongeveer net zoveel kennis en ervaring heeft als jij en in dezelfde regio werkt.

2. Marktconform salaris berekenen

Wist je dat je online ook makkelijk zelf je marktconform salaris kunt berekenen? Met een gratis salarischeck, bijvoorbeeld die van Loonwijzer, vergelijk je je salaris met dat van beroepsgenoten en ontdek je hoeveel je (straks) hoort te verdienen. Het marktconform salaris berekenen is op deze manier een makkie. Je vult onder andere je opleidingsniveau, ervaring en functie in en krijgt op basis daarvan te zien wat iemand verdient die hetzelfde doet of heeft gedaan. Da’s niet alleen handig tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan, maar ook als je wilt checken of je wel genoeg verdient in je huidige functie.

3. Vraag om meer info

Komen in de vacature de functieomschrijving, taken, nice to haves en harde eisen uitgebreid aan bod, maar blijft het salaris een groot vraagteken? Dan kun je altijd contact opnemen met de werkgever voor meer info over het loon. Dat is bijvoorbeeld de moeite waard als je van plan bent om een andere (goedbetaalde) job achter te laten. Of als je gewoon een nieuwsgierig aagje bent, why not. Vragen staat vrij, dus laat ze maar eens uitleggen wat ze met een marktconform salaris bedoelen.

Wat als ik geen marktconform salaris krijg?

Blijkt tijdens het sollicitatiegesprek dat de werkgever je minder biedt dan een marktconform salaris? Of kom je na het invullen van een salarischeck tot de conclusie dat je te weinig verdient? Dat kan inderdaad voorkomen. Werkgevers zijn verplicht om je minstens het minimumloon te betalen, maar bepalen zelf of ze een marktconform loon geven. Dat hangt van allerlei factoren af. Een succesvolle internationale organisatie heeft bijvoorbeeld vaak meer te besteden dan een klein familiebedrijf of een start-up. Besef dat een marktconform salaris niet altijd reëel is. En vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Wat minder salaris is misschien geen drama als je lekker veel vakantiedagen krijgt of regelmatig kunt thuiswerken. Da’s ook wat waard.

Natuurlijk is het wel goed om kritisch te zijn. Is het verschil wel érg groot en zijn de extra’s ook wat karig? Neem dat dan mee in je salarisonderhandeling. Of zoek gewoon nog even verder naar een andere toffe vacature, eentje waarin wél het salaris wordt genoemd. Bij ons vind je die genoeg.

Key takeaways

  • Als er in een vacature staat dat je een marktconform salaris krijgt, krijg je het loon dat mensen met een soortgelijke baan en achtergrond gemiddeld verdienen.
  • Marktconform loon is een vage term, want je weet nooit precies om welk bedrag het gaat.
  • Doe marktonderzoek, bereken online het marktconforme salaris of vraag om meer salarisinfo als je duidelijkheid wilt over wat je gaat verdienen.
  • Werkgevers zijn niet verplicht om een marktconform salaris te betalen. Dit is niet voor elk bedrijf haalbaar.
  • Verdien je minder dan marktconform? Vraag je af of je secundaire arbeidsvoorwaarden dit compenseren. Of onderhandel anders over een hoger salaris.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat betekent marktconform salaris?

  • Een marktconform salaris is een salaris dat overeenkomt met wat gebruikelijk is voor vergelijkbare functies in een specifieke sector en regio, met vergelijkbare ervaring en vaardigheden. Het is dus een salaris dat past dat bij de arbeidsmarkt.

  • Is mijn salaris marktconform?

  • Je kunt zelf marktonderzoek doen om te checken of je salaris marktconform is. Of doe online een salarischeck. Daarmee vergelijk je je salaris met dat van beroepsgenoten.

  • Is marktconform salaris minimumloon?

  • Nee, het marktconform salaris is wat werknemers gemiddeld verdienen in een bepaalde functie. Dat is vaak hoger dan het minimumloon; het bedrag dat werkgevers minstens moeten betalen.