Marktconform salaris

Je scrolt door de zoveelste vacature en wilt het liefst je mobiel uit het raam gooien uit pure wanhoop. Snappen we, de term ‘marktconform salaris’ is ook gewoon een echte tranentrekker. Het blijft een vage term, maar als je deze pagina gelezen hebt, weet je in elk geval wat het betekent én hoe je jouw marktconforme salaris kunt berekenen.

Wat is een marktconform salaris?

Het gemiddelde loon dat andere mensen krijgen die dezelfde functie in hetzelfde vakgebied hebben als jij. Daar heb je inderdaad nog steeds niet veel aan. Want wat die types dan verdienen, staat niet in de vacature. Maar ho, houd je mobiel nog even vast en doe dat raam weer dicht. Want je kunt wel degelijk je marktconforme salaris berekenen.

Hoe je je marktconforme salaris berekent

Met de Salarischeck van de Loonwijzer kun je uitrekenen hoeveel jij straks ongeveer hoort te verdienen. Je vult onder andere je opleidingsniveau, ervaring en functie in, en krijgt op basis daarvan te zien wat iemand verdient die hetzelfde doet of heeft gedaan.

En als ik dat nou niet krijg?

Dat is inderdaad mogelijk. Het verschilt namelijk of je voor een internationaal bedrijf werkt, of aan de slag gaat bij een klein familiebedrijf. Ook bij een organisatie die pas net begonnen is, verdien je waarschijnlijk minder dan bij een business die al tien jaar succesvol draait. Hou dus een slag om de arm, en besef dat een marktconform salaris niet altijd reëel is. Maar wees wel kritisch. En vergelijk vacatures met dezelfde functies en eisen met elkaar om nog een beter beeld te krijgen van wat je zou kunnen verdienen. Vind je de verschillen wel érg groot? Dan kun je dat meenemen in je salarisonderhandeling.

Alles over salaris