MARKTCONFORM SALARIS

Je scrolt door de zoveelste vacature en wilt het liefst je mobiel uit het raam gooien uit pure wanhoop. Snappen we, de term “marktconform salaris” is ook gewoon een echte tranentrekker. Je weet nog steeds niet wat je nou kunt verwachten wanneer je het woord “marktconform salaris” ziet. Het blijft een vage term, maar als je deze pagina gelezen hebt, weet je in elk geval wat het betekent én hoe je jouw marktconforme salaris kunt berekenen.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw geldzaken, reiskosten of contract? Check dan onze FAQ’s!

Wil jij eerst een leuke baan vinden voordat je aan salaris denkt? Neem dan alvast een kijkje bij onze vacatures.

Wat is een marktconform salaris?

Het marktconform salaris is het gemiddelde loon dat andere mensen krijgen die dezelfde functie in hetzelfde vakgebied hebben als jij. Daar heb je inderdaad nog steeds niet veel aan. Want wat die types dan verdienen, staat niet in de vacature. Maar ho, houd je mobiel nog even vast en doe dat raam weer dicht. Want je kunt wel degelijk je marktconforme salaris berekenen.

Hoe bereken je het marktconform salaris?

Nu denk je vast: “Is mijn salaris marktconform?”. Met de Salarischeck van de Loonwijzer kun je uitrekenen hoeveel jij (straks) ongeveer hoort te verdienen. Het marktconform salaris berekenen is op deze manier een makkie. Je vult onder andere je opleidingsniveau, ervaring en functie in en krijgt op basis daarvan te zien wat iemand verdient die hetzelfde doet of heeft gedaan. Ook tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe baan is zo’n salarisindicatie handig. Zo weet je een beetje wat je kunt verwachten als je kiest voor die ene baan. Denk ook aan je secundaire arbeidsvoorwaarden. Krijg jij extra veel vakantiedagen of een auto van de zaak? Houd dat dan in je achterhoofd tijdens het berekenen van je marktconforme salaris.

En als ik dat nou niet krijg?

Je hebt het marktconform salaris voor jouw functie berekend en komt tot de volgende conclusie: ik verdien te weinig. Dat is inderdaad mogelijk. Het verschilt namelijk of je voor een internationaal bedrijf werkt of aan de slag gaat bij een klein familiebedrijf. Ook bij een organisatie die pas net begonnen is, verdien je waarschijnlijk minder dan bij een business die al tien jaar succesvol draait. Houd dus een slag om de arm en besef dat een marktconform salaris niet altijd reëel is. Maar wees wel kritisch. En vergelijk vacatures met dezelfde functies en eisen om nog een beter beeld te krijgen van wat je zou kunnen verdienen. Vind je de verschillen wel érg groot? Dan kun je dat meenemen in je salarisonderhandeling.

Wil je nog meer weten over een marktconform salaris? Check dan het artikel op Jobbird!

Klaar om te solliciteren!

Helemaal ready om aan de slag te gaan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over salaris