Adv- en atv-dagen

Adv-dagen? Atv-dagen? Wat zijn dat nou weer? Je hebt ze vast wel eens in het systeem zien staan en je weet dat je er iets aan hebt. Maar wát ze precies zijn blijft misschien een raadsel. Herken jij dit? Dan ben je op de goede pagina beland: hier leggen we je haarfijn uit wat adv- en atv-dagen precies zijn, wat het verschil is tussen beide en wat je er aan hebt. Lees dus snel verder en wie weet kun je binnenkort de wekker snoozen.

Wat zijn adv- en atv-dagen/uren precies?

Adv- en atv-dagen zijn extra vrije dagen/uren naast je vakantiedagen. Je krijgt ze op twee manieren: je werkgever is gul en geeft ze zomaar, of je bouwt ze op met overwerk. Hoeveel adv- of atv-dagen je automatisch van je werkgever krijgt, ligt eraan of je 32, 36 of 40 uur werkt. Als je overwerkt, worden die extra uren bikkelen omgezet naar adv-uren. Let wel op: je werkgever is niet verplicht om je adv- of atv-dagen te geven. Er is namelijk geen wet voor. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Check dan de secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract of lees je cao.

Het verschil tussen adv-, atv- en vakantiedagen

Adv- en atv-dagen hebben wel een verschillende betekenis. De eerste afkorting staat voor ‘arbeidsduurverkorting’ en de tweede voor ‘arbeidstijdverkorting’. Het verschil is heel klein, maar het zit 'm in de manier waarop je de uren opneemt. Met een adv-dag kort je je werkweek in. Bijvoorbeeld door de laatste paar uur van je vrijdag op te nemen, zodat je eerder je weekend in knalt. Met atv-uren plant je werkgever roostervrije dagen in of doe je dat zelf. Dat laatste is vaker van toepassing.

En het verschil tussen adv-, atv- en vakantiedagen dan? Het grootste verschil is dat adv- en atv-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd, maar vakantiedagen wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv of atv.

Kun je jouw adv- of atv-dagen laten uitbetalen?

Of je je adv- of atv-uren kan laten uitbetalen verschilt per werkgever. In de praktijk kun je maar bij weinig bedrijven je adv- of atv-dagen laten uitbetalen. Ook niet als het dienstverband van een werknemer eindigt. Meestal is het dus slim om al je uren op te nemen voordat het jaar eindigt. Maar misschien gaat het bedrijf waarvoor jij werkt toch anders om met de uitbetaling van atv-dagen. Goed idee dus om je cao nog effe na te lopen.

Wanneer vervallen adv- of atv-dagen?

Adv- en atv-dagen vervallen over het algemeen na een jaar. Je kunt ze dan ook vaak niet meenemen naar het volgende jaar (zoals dat bij vakantiedagen meestal wél kan). Ook vervallen je adv-uren bij ziekte. Als je dus ziek wordt op je vrije dag, waarvoor je een adv-dag inzette, krijg je de uren niet terug. Verder geldt ook hier: in je contract of cao staan welke regels voor jou gelden. Je zou toch haast denken dat het belangrijke documenten zijn, hè. Pak ze er dus vooral bij.

Gebruik die adv- en atv-dagen

Conclusion: adv- en atv-dagen zijn niet zo heel ingewikkeld en als je regelmatig overwerkt, is de kans groot dat je nu een berg aan vrije dagen hebt opgebouwd. Gebruik ze goed en lig straks lekker achterover na al je harde werk. Je verdient het. Letterlijk.

Als je nog niet uitgelezen bent over dit onderwerp, is artikel van Jobbird over adv- en atv-dagen het checken waard. Klaar voor een zonnige vakantie naar Mallorca of Antalya? Bekijk eens onze info over vrije dagen en vakantiedagen en zie hoeveel meer vrij je kan krijgen. Cheers!

Veelgestelde vragen

  • Wanneer heb je recht op adv-dagen?

  • Adv- en atv-dagen staan niet in de wet, dus je hebt er wettelijk gezien geen recht op. Je krijgt ze alleen als je werkgever adv- en atv-dagen in je cao of contract zet.

  • Worden adv-dagen uitbetaald bij ontslag?

  • Nee, helaas niet. Zet ze dus allemaal direct in en gebruik die tijd om een nieuwe job te scoren. Dat doe je trouwens lekker makkelijk via YoungCapital.

  • Hoeveel adv-dagen krijg je bij 24, 32, 36 en 40 uur?

  • Dat ligt aan de regels die in je cao of contract staan. De meeste werkgevers geven geen adv-dagen bij een dienstverband van 24 uur, maar dat kan zomaar verschillen. Check het dus goed voor jezelf.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden