ADV- EN ATV-DAGEN

Adv-dagen? atv-dagen? WTF-dagen. Je hebt ze vast wel eens in het systeem zien staan en je weet dat je er iets aan hebt, maar wat ze precies zijn blijft een raadsel. Herken jij dit als het om adv- en atv-dagen gaat? Dan ben je op de goede pagina van YoungCapital beland, want hier gaan we je haarfijn uitleggen wat deze dagen precies zijn, wat het verschil is tussen beide, en last but not least: wat je er aan hebt. Lees dus snel verder, dan ben je binnen no-time helemaal op de hoogte.

Wat zijn adv- en atv-dagen/uren precies?

Adv- en atv-dagen hebben een verschillende betekenis. De eerste afkorting staat voor ‘arbeidsduurverkorting’ en de tweede voor ‘arbeidstijdverkorting’. Beide moet je zien als extra vrije dagen/uren naast je vakantiedagen. Waarschijnlijk bouw je bij het bedrijf waarvoor je werk automatisch adv- of atv-uren op. De hoeveelheid uren is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt (het aantal adv-dagen bij 32 uur is bijvoorbeeld anders dan bij 40 uur). Wat ook kan is dat je uren spaart door over te werken. Het aantal uren dat je overwerkt wordt dan omgezet in adv- of atv-uren.

Ben jij van het lekker doorbikkelen? Dan ga je dit waarschijnlijk terugzien in je adv- of atv-dagen. Zeker kun je hier echter niet van zijn, want met adv- of atv-dagen werken is niet verplicht voor een werkgever. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Check dan de secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract of lees je cao.

Het verschil tussen adv-, atv- en vakantiedagen

Het grootste verschil met vakantiedagen is dat adv- en atv-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd. Vakantiedagen zijn dat wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv-dagen of atv-dagen. In je cao of bedrijfsreglement kun je vinden wat voor jou geldt.

Adv- en atv- dagen verschillen niet alleen als term, maar ook inhoudelijk. En dat verschil zit ‘m in de manier waarop je adv- of atv-uren opneemt. Bij de eerstgenoemde kort je je werkweek in. Bijvoorbeeld door de laatste paar uur van je vrijdag op te nemen, zodat je eerder aan je weekend kunt beginnen. In het andere geval worden er echt roostervrije dagen ingepland. Of je werkgever doet dat, of jij neemt zelf een atv-dag op.

Kunnen adv-dagen vervallen?

Adv-dagen vervallen over het algemeen na een jaar. Je kunt ze dan ook vaak niet meenemen naar het volgende jaar (zoals dat bij vakantiedagen vaak wél kan). Verder geldt ook hier dat in je contract of cao exact is vastgesteld welke regels voor jou gelden. Pak die er dus vooral bij.

Kun je jouw adv- of atv-dagen laten uitbetalen?

Of je je adv- of atv-uren kan laten uitbetalen verschilt per werkgever. In de praktijk komt het erop neer dat niet veel bedrijven adv- of atv-dagen uitbetalen. Ook niet als het dienstverband van een werknemer eindigt. In die gevallen is het dus slim om al jouw uren op te nemen voordat het jaar eindigt. Uiteraard kan het bedrijf waarvoor jij werkt anders omgaan met de uitbetaling van atv-dagen. Check dit dus bij je leidinggevende of ook hier: sla jouw cao of contract erop na.

Meer weten over vrije dagen en vakantiedagen? Lees dan ook dit artikel over vakantiedagen. Wil je nog meer informatie over adv- of atv-dagen? Check dan het artikel op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Vrije dagen, leuk, maar ben jij vooral op zoek naar een baan? Check dan snel onze vacatures.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden